| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 349
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Ustvarjanje matematičnih bansov za predšolske otroke s pomočjo umetne inteligence : diplomsko delo
Tea Marčič, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela so predstavljeni: matematika v predšolskem obdobju, matematične vsebine v vrtcu, matematični bansi, integracija različnih področij v predšolskem obdobju in uporaba umetne inteligence v izobraževanju. Poglobili smo se v povezovanju matematike z drugimi področij in želeli predstaviti, kako lahko otroci na drugačen način spoznavajo matematične pojme, in sicer preko matematičnih bansov. Izpostavili smo umetno inteligenco in predstavili, kako si lahko z njo pomagamo ter kako nam lahko različni viri umetne inteligence pomagajo pri ustvarjanju matematičnih bansov. V praktičnem delu diplomskega dela smo predstavili proces ustvarjanja matematičnih bansov iz področja geometrije s pomočjo umetne inteligence. Z različnimi viri umetne inteligence smo se “pogovarjali” in jih usmerjali z različnimi vprašanji in navodili tako dolgo, da smo prišli do zadovoljive verzije bansa. Umetno inteligenco smo uporabljali predvsem pri ustvarjanju besedila in oblikovanju plesne koreografije, medtem ko smo izbiro melodije naredili sami. Pripravljena matematična bansa smo izvedli v vrtcu in ju evalvirali.
Keywords: matematika v vrtcu, matematični bans, geometrija, umetna inteligenca, integracija v vrtcu
Published in DKUM: 13.06.2024; Views: 81; Downloads: 13
.pdf Full text (3,33 MB)

2.
Pomembnost maksimalne hitrosti sprinta in teka z visokimi hitrostmi z uporabo HIIT v nogometu : diplomsko delo
Luka Verbič, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V nogometu se pričakuje razumevanje fizioloških in lokomotornih ali ne-lokomotornih zahtev. Z razvrščanjem igralcev v smislu funkcionalno-motoričnih sposobnosti se lahko ustvarja učinkovitejše treninge za vse posameznike v ekipi. Izredno pomemben del kondicijske priprave v nogometu je sledenje obremenitev. Ključnega pomena pri kondicijski pripravi nogometašev je, da imajo trenerji jasno sliko pri doseganju ciljev (moč, hitrost, vzdržljivost, regeneracija, reakcija itd.). V procesu treninga je pomembna fizična, tehnična in taktična integracija. Pri vrednotenju MSS (angl. največje hitrosti sprinta) se lahko zanašamo na uporabo GPS (angl. global positioning system) sistemov, saj so pri tem dokazano zanesljivi. V nogometu je potrebno hitrost trenirati na integriran način, kar pomeni povezovanje elementov tehnike, taktike in telesne priprave, ter z vidika pomena preventive pred poškodbami vključevati tudi krivočrtni tek oziroma sprint. V praksi se moramo pri tedenski periodizaciji predvsem zavedati in upoštevati značilnosti in zahteve treh obdobij: faze regeneracije, faze kondicioniranja in faze »tejperinga«. V mesečnem planiranju moramo na sistematičen in načrtovan način iskati dneve (okna priložnosti), kjer so lahko igralci izpostavljeni največjim obremenitvam v smislu moči, vzdržljivosti in hitrosti. Pomanjkanje HSR na treningu in posledično nenadno povečanje le tega med tekmo privede do slabše izvedbe in poveča možnost poškodb.
Keywords: Nogometne zahteve, sledenje, integracija, sprint, tek, HIIT
Published in DKUM: 28.05.2024; Views: 101; Downloads: 9
.pdf Full text (2,53 MB)

3.
Fonološka zmožnost bosansko govorečih priseljenk in priseljencev
Jana Lovrec Srša, Gjoko Nikolovski, 2023, published scientific conference contribution abstract

Keywords: slovenščina kot tuji jezik, glasoslovne težave, izgovorjava, bosanski priseljenci, jezikovne interference, jezikovna integracija
Published in DKUM: 20.05.2024; Views: 144; Downloads: 10
.pdf Full text (3,52 MB)
This document has many files! More...

4.
Analiza uporabe apache kafka kot sistema za integracijo : magistrsko delo
Domen Jesenovec, 2024, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo sistematično raziskuje uporabo Apache Kafka za integracijo v informacijskih sistemih. Uvod postavlja osnovno problematiko, cilje, hipoteze in predpostavke raziskave. Pregled integracij zajema tematiko mikrostoritev, različne ravni integracije, tehnologije (REST, SOAP, Kafka, GraphQL, gRPC), integracijske vzorce in tipe integracije. Posebno pozornost smo namenili ključnim komponentam Apache Kafka in njenemu delovanju. Izvedli smo primerjalno analizo med klasičnimi metodami integracije (npr. HTTP-protokol) in metodo Apache Kafka. Z eksperimentom smo primerjali klasične integracije s pomočjo HTTP-protokola z integracijo s pomočjo Apache Kafka. Poglavje o testiranju natančno preuči učinkovitost, robustnost, težavnost razvoja in skalabilnost obeh implementacij. V zaključku povzamemo ključne ugotovitve magistrskega dela.
Keywords: Apache Kafka, Integracija, REST, Mikrostoritve
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 212; Downloads: 48
.pdf Full text (3,54 MB)

5.
Izmenjava podatkov v Oracle APEX z uporabo REST storitev
Ines Repnik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Zaključno delo podrobno obravnava implementacijo REST spletnih storitev v Oracle APEX. Namen dela je bil preučiti in oceniti zmogljivosti razvojnega okolja Oracle APEX pri izmenjavi podatkov ter njegovo prilagodljivost in učinkovitost pri razvoju sodobnih spletnih aplikacij, ki zahtevajo REST podatkovne vire. Razvita je prototipna aplikacija, ki omogoča beleženje delovnih ur in obračunavanje opravljenih storitev ter analizo poslovnih rezultatov, pri čemer ključno vlogo igra integracija zunanjih API-jev. Implementiran je API za pretvorbo vrednosti valut, ki je pomemben za izdelavo računa. Razviti prototip aplikacije dokazuje, da je Oracle APEX močno orodje, ki razvijalcem in podjetjem ponuja robustne rešitve za moderne poslovne izzive.
Keywords: REST, API, Oracle APEX, integracija API-jev, razvoj prototipa
Published in DKUM: 06.02.2024; Views: 313; Downloads: 85
.pdf Full text (5,14 MB)

6.
Postopek vključevanja Severne Makedonije v Evropsko unijo in implementaciji pravil računovodenja v nacionalno pravo
Petar Brdaroski, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Severna Makedonija je neobalna država na Zahodnem Balkanu. Od svoje osamosvojitve leta 1991 je Severna Makedonija izkazala nenehno predanost zasledovanju politične stabilnosti, gospodarskih reformah in evropske vrednote, ki jih sama po sebi ima in spoštuje. Ker je sorazmerno majhna evropska država v razvoju, ima najboljše možnosti za rast in stabilizacijo v Evropski uniji. Toda je država kandidatka od leta 2005, s čimer je del enega najdaljših evropskih integracijskih maratonov v zgodovini Evropske unije. Evropska Unija, kot najboljša evropska spodbujevalka miru in blaginje, ima instrumente, s katerimi spodbuja evropske države k močnemu povezovanju, prizadevanju za skupne cilje, hkrati pa promovira ohranjanje različnih kultur in načinov življenja. Postopek vključevanja novih držav članic se je zaradi dosedanjih izkušenj Unije bistveno spremenil, zato je pomembno, da države, ki si želijo vstopa v EU, razumejo, zakaj in kako se spreminja ter kako bo to vplivalo nanje.
Keywords: Evropska unija, Severna Makedonija, evro-integracija, implementacija, vrednote, računovodska pravila
Published in DKUM: 02.11.2023; Views: 355; Downloads: 18
.pdf Full text (1,54 MB)

7.
Poslovni učinki integracije sistema za upravljanje proizvodnje in celovite informacijske rešitve
Teja Koprivica, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo prinaša celovit vpogled v integracijo rešitev za upravljanje proizvodnje (MES) in celovitih informacijskih rešitev (ERP) ter njen vpliv na poslovanje organizacij. Raziskava je uspešno izpolnila zastavljene cilje in predstavila različne vidike integracije, vključno z funkcionalnostmi, arhitekturo, prednostmi, slabostmi, ponudniki in trendi v svetu rešitev ERP in MES. Poudarek je bil na konceptu povezovanja rešitev MES in ERP rešitev MES in ERP, kjer je raziskava pokazala, da ta integracija lahko bistveno izboljša operativno učinkovitost, točnost podatkov in splošno produktivnost organizacij. Raziskava proučuje tudi ključno vlogo kritičnih dejavnikov uspeha pri uspešni uvedbi integrirane rešitve MES in ERP. Temeljito razumevanje teh dejavnikov pomembno vpliva na učinkovitost projekta integracije. Dejavniki, kot so podpora najvišjega vodstva, jasno opredeljeni cilji, usklajevanje poslovnih procesov, pripravljenost zaposlenih in učinkovita komunikacija, so ključni za dosego želenih rezultatov. Rezultati raziskave kažejo, da uvedba integrirane rešitve MES in ERP resnično izboljšuje poslovanje podjetja. S centralizirano platformo za upravljanje proizvodnih procesov in poslovnih funkcij se poenostavi poslovanje, zmanjša ročno vnašanje podatkov ter omogoči boljši nadzor in sprejemanje odločitev na podlagi podatkov. Integracija prav tako spodbuja sodelovanje in komunikacijo med oddelki ter omogoča optimalno razporejanje virov.
Keywords: MES, ERP, integracija rešitev, kritični dejavniki uspešnosti
Published in DKUM: 26.10.2023; Views: 331; Downloads: 35
.pdf Full text (2,24 MB)

8.
Integracija CRM in ERP sistema v podjetju X
Mojca Knez, 2023, master's thesis

Abstract: Podatki o kupcih in strankah so podjetjem vredni veliko več, kot si predstavljamo. Vsako podjetje deluje, da bi zadovoljilo svoje ciljne skupine, to je svoje stranke ali kupce. Ker je podatkov in informacij vedno več, jih je potrebno shranjevati tako, da so zbrani na enem mestu. Več podatkov kot ima podjetje, lažje vodi analitiko o svojih kupcih in personalizira svoje izdelke ali storitve glede na različne dejavnike, kot so spol, starost, izobrazba, demografske značilnosti in podobno. Za doseganje teh ciljev so v veliko pomoč sistemi za upravljanje odnosov s strankami (angl. Customer Relationship Management ali CRM), ki omogočajo zbiranje podatkov na enem mestu, in 365-stopinjski pogled na stranko, kar podjetjem omogoča še boljšo personalizacijo ter poznavanje kupcev in strank. Vsako podjetje pa poleg upravljanja odnosov s strankami potrebuje tudi načrtovanje virov v podjetju, kar pomeni, da ima vpeljane različne module, kot so proizvodnja, finance, upravljanje s kadri, skladiščenje, kontrola kakovosti, nabava idr. Ti moduli so podprti z ERP sistemi (angl. Enterprise Resource Planning ali ERP). Ponudnikov takih sistemov je veliko, zato je pomembno, da podjetje izbere pravega za svojo vrsto dela in panogo. Da pa bi podjetje doseglo maksimalno učinkovitost, se lahko odloči za integracijo sistemov. Integracija med sistemoma, kot sta ERP in CRM, je vedno pogostejša. Pomembno je, da pred tovrstno integracijo podjetje preveri, ali sta sistema kompatibilna, saj ima lahko v nasprotnem primeru več težav kot koristi, pri čemer nastanejo tudi veliki stroški, ki se ne povrnejo. Podjetja, ki ne uporabljajo CRM in ERP sistemov, bodo težko obstala na trgu, saj je konkurenca vedno večja, trg pa postaja neizprosen. Za primer smo vzeli podjetje X z implementiranima CRM in ERP sistemoma, ki mu omogočata lažje načrtovanje proizvodnje in upravljanje odnosov s kupci. Ker pa so vedeli, da sistem ne more delovati vsak zase, so se odločili tudi za integracijo, s katero so dosegli boljšo učinkovitost, čeprav ta še ni popolnoma zaključena. Prednosti, ki sta jih prinesla integrirana sistema, se kažejo že zdaj, saj olajšajo delo zaposlenim.
Keywords: CRM, ERP, integracija, podjetje X
Published in DKUM: 21.08.2023; Views: 437; Downloads: 44
.pdf Full text (2,61 MB)

9.
Stališča učiteljev do inkluzije otrok s posebnimi potrebami v redne programe izobraževanja : magistrsko delo
Saša Hren, 2023, master's thesis

Abstract: V teoretičnem delu magistrskega dela govorimo o začetkih inkluzivnega izobraževanja, dotaknemo se faz, kot so segregacija, integracija in nenazadnje inkluzija. V nadaljevanju naloge opisujemo otroke s posebnimi potrebami in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Prav tako se osredotočimo na stališča, njihovo definicijo in funkcijo. Temeljno vprašanje naše magistrske naloge je, kakšna so stališča učiteljev do inkluzije otrok s posebnimi potrebami v redne programe izobraževanja. V ta namen smo v empiričnem delu izvedli raziskavo, v kateri smo s pomočjo vprašalnika preverili, kako učitelji dojemajo inkluzijo otrok s posebnimi potrebami in kakšna so njihova stališča glede tega. Ugotovitve so pokazale, da inkluzija med slovenskimi učitelji še vedno ni popolnoma sprejeta. Prav tako smo ugotovili, da so pozitivna stališča učiteljev v pomembni povezavi z njihovo samooceno o lastni strokovni podkovanosti. Pokazalo se je tudi, da starost učiteljev ni povezana s stališči učiteljev do otrok s PP. Izsledki raziskave so pokazali, da so čustveno-vedenjske motnje ter motnje avtističnega spektra tiste, ki so med učitelji najmanj sprejete. Pridobljena dejstva kažejo, da je inkluzija še vedno v svojih začetkih, hkrati pa se pri določenih učiteljih že kaže višja stopnja razumevanja in sprejemanja inkluzije v proces vzgoje in izobraževanja.
Keywords: otroci s posebnimi potrebami, inkluzija, integracija, stališča, učitelji
Published in DKUM: 13.07.2023; Views: 657; Downloads: 159
.pdf Full text (1,21 MB)

10.
Razvoj orodja za orkestracijo mikrostoritev v spletnih trgovinah : diplomsko delo
Luka Mernik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali razvoj produkta TRONintegration. Produkt služi kot orodje za izdelavo integracije dveh sistemov (na primer TRONoffice in spletne trgovine Shopify). Orodje v osnovi temelji na podobnih funkcionalnostih obstoječega produkta Tray.io, vendar z veliko več možnostmi in dodelavami ter samostojno implementacijo. Opisali smo uporabljene tehnologije, raziskali smo knjižnico Syncfusion, ki nam je zelo pripomogla pri vizualnem prikazu diagrama. Ta najbolj pomembni del predstavlja potek same integracije in je sestavljen iz gradnikov: vozlišč in povezav. Raziskali smo področje orkestracije mikrostoritev in nato razvijali produkt po fazah ter ga na koncu testirali. S pomočjo dokumentacije smo uspešno izdelali orodje, ki omogoča izdelavo integracije dveh sistemov na intuitiven vizualen način in zanj ni potrebno veliko predznanja.
Keywords: integracija, diagram, korak, Angular, Syncfusion
Published in DKUM: 12.07.2023; Views: 641; Downloads: 118
.pdf Full text (2,64 MB)

Search done in 1.63 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica