| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Infuzija tekočin pod tlakom v prehospitalnem okolju nujne medicinske pomoči
Tomaž Viher, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je kontrolirana eksperimentalna študija, kjer smo ugotavljali učinkovitost različnih metod infuzij pod tlakom. V laboratorijskem okolju smo merili pretok infuzije po treh metodah: manšeta pod različnim tlakom (150, 200 in 250 mmHg), z Esmarchovo prevezo in s stiskom z golimi rokami. Dodatno smo s kratkim anketnim vprašalnikom zbirali podatke o pogostosti infuzij pod tlakom v enotah nujne medicinske pomoči. Rezultati so pokazali najučinkovitejšo metodo infuzije s pomočjo manšete pod tlakom 250 mmHg, kjer smo dobili pretok 346,85±1,46 ml/min pri i.v. kanili 14G v primerjavi z Esmarchovo prevezo s pretokom 224,80±2,55 ml/min (p<0,0001). Pri i.v. kanili 16G so pričakovano moški ustvarili večje pretoke v primerjavi z ženskami (216,81±28,42 proti 184,99±21,78 ml/min) (p<0,0001). Zdravstveno osebje je dosegalo višje pretoke pri stisku z golimi rokami 210,70±30,97 ml/min v primerjavi z laiki 191,10±25,27 ml/min (p<0,0001). Pri primerjavi med laiki in Esmarchovo prevezo smo pri i.v. kanili 16G dosegli večje pretoke pri laikih (191,10±25,27 proti 184,50±2,44 ml/min) (p<0,0001). Pričakovano smo v vseh primerih dobili statistično signifikantne razlike med različnimi premeri i.v. kanil. Pri infuziji pod visokimi tlaki (300 mmHg) moramo biti pozorni na plastenko, ki lahko poči. V tem primeru predlagamo infuzijo iz vrečke, ki jo namestimo znotraj manšete. Pretoki z infuzijo pod tlakom so približno 30% višji od deklariranih pretokov. Ugotavljamo, da se ekipe NMP poslužujejo infuzije pod tlakom v 56%.
Keywords: Infuzija tekočin pod tlakom, agresivno nadomeščanje tekočin, prehospitalno okolje nujne medicinske pomoči, i.v. kanila, manšeta za merjenje centralnega arterijskega krvnega tlaka, Esmarch podveza, stisk z rokami
Published: 17.11.2010; Views: 2878; Downloads: 273
.pdf Full text (3,31 MB)

2.
PREPREČEVANJE NEVARNIH NEŽELENIH BOLUSOV ZDRAVIL PRI UPORABI PARALELNE INFUZIJE
Natalija Matjašič, 2014, master's thesis

Abstract: Paralelna infuzija je opredeljena kot dotok dveh ali več različnih infuzij tekočin oziroma zdravil v skupni kateter, ki vodi do bolnikovih obtočil. Pri takih pogojih lahko pride do medsebojnega vpliva različnih sistemov za infuzije, kar vodi bolnika v nevarnost ali celo v smrt. Bolnik lahko nepričakovano dobi velik odmerek zdravila, ki bi ga v običajnih pogojih črpalka pravilno aplicirala več časa. Raziskovalna metodologija: V raziskovalnem delu smo izvedli eksperimentalno »in vitro« raziskavo. Uporabili smo infuzijsko črpalko IVAC, kjer smo v paralelni infuziji kombinirali različne pretoke (1, 5, 10 in 20 ml/h) ter tlake (50, 100, 200 in 300 mmHg). Raziskava je bila razdeljena v štiri dele, v prvih dveh delih smo opazovali dogajanje, ki nastane ob uporabi paralelne infuzije pri polni in prazni infuzijski steklenici ob zapori venske poti ali infuzijske linije. V tretjem delu smo merili čas, ki je potreben, da se sproži alarm zapore ob zapori venske poti ali infuzijske linije. Četrti del raziskave je bil namenjen merjenju odmerka tekočine, ki nastane ob sprostitvi zapore infuzijske linije. Rezultati: Ob zapori infuzijske linije pri uporabi paralelne infuzije ni bilo razlike med prazno in polno infuzijsko steklenico, v obeh primerih je prišlo do povratnega toka. V tretjem delu raziskave je bilo ugotovljeno, da tlak nastavljen v infuzijski črpalki in pretok pomembno vplivata (p<0,001) na sprožitev alarma ob zapori infuzijske linije. Bolus tekočine, ki nastane ob sprostitvi zapore pri tlaku 300 mmHg, znaša 0,5 ml. Sklep: Ugotovili smo, da je potrebno prilagoditi tlak v infuzijski črpalki glede na pretok. Nižji je pretok, manjši naj bo tlak v infuzijski črpalki. Pri uporabi paralelne infuzije, posebej ob uporabi infuzijske črpalke skupaj z gravitacijskim infuzijskim sistemom, je potrebno opazovati, da ne pride do povratnega toka, saj se alarm zapore ob tej kombinacije ne sproži. Bolus vazoaktivnega/inotropnega zdravila, ki nastane ob sprostitvi zapore, lahko predstavlja nevarnost za bolnika, ki lahko privede tudi do smrti.
Keywords: paralelna infuzija, infuzijska črpalka, bolus zdravila, infuzijski sistemi
Published: 02.04.2014; Views: 927; Downloads: 296
.pdf Full text (2,60 MB)

3.
Primerjava različnih velikosti intravenskih kanil na sistemih za natančno gravitacijsko doziranje infuzije
Aleš Novak, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Infuzijski sistemi, ki temeljijo na gravitaciji, omogočajo nadzor nad odmerkom raztopine za infundiranje z uravnavanjem kapljic na minuto. S to posredno metodo, ki zahteva stalno opazovanje kapljanja v komori, je zelo težko dobiti natančno in stalno hitrost infuzije. Da bi ublažili to časovno omejitev, se lahko uporabi infuzijski sistem za natančno gravitacijsko doziranje. V diplomskem delu želimo v simuliranem okolju prikazati znanja in veščine, ki jih diplomirana medicinska sestra/diplomirani zdravstvenik potrebuje pri uporabi infuzijskega sistema za natančno gravitacijsko doziranje v povezavi z različnimi velikostmi intravenskih kanil. Raziskovalna metodologija in metode: Izvedena je bila in vitro eksperimentalna raziskava na podlagi kvantitativne metodologije, kjer smo v simuliranem okolju testirali infuzijske sisteme za natančno gravitacijsko doziranje v kombinaciji z različnimi velikostmi intravenskih kanil. Rezultati: Z ANOVA testom smo ugotovili statistično značilne razlike med velikostmi intravenskih kanil pri Leventon Dosi-Flow 20 (F(2,297) = 104,754, p < 0,001), B. Braun Exadrop (F(2,297) = 82,397, p < 0,001) in Cair LGL Dosicair (F(2,297) = 42,774, p < 0,001) infuzijskimi sistemi za natančno gravitacijsko doziranje. S Post Hoc Bonferroni testom smo pri intravenskih kanilah različnih velikosti (22 gauge, 18 gauge in 14 gauge) in infuzijskimi sistemi za natančno gravitacijsko doziranje (Cair LGL Dosicair in Leventon Dosi-Flow 20, Cair LGL Dosicair in B. Braun Exadrop ter Leventon Dosi-Flow 20 in B. Braun Exadrop) prikazali statistično razliko (p < 0,001). Vse kombinacije velikosti intravenskih kanil z infuzijskim sistemom za natančno gravitacijsko doziranje so prikazale bistveno in statistično signifikantno razliko (p < 0,001) od nastavljene referenčne vrednosti pretoka. Diskusija in zaključek: Diplomirane medicinske sestre in diplomirani zdravstveniki se v kliničnem okolju ne smejo izključno zanašati na točnost infuzijskih sistemov za natančno gravitacijsko doziranje. Ugotovitve nas pripeljejo do spoznanja pomembnosti upoštevanja navodil za uporabo infuzijskega sistema za natančno gravitacijsko doziranje v povezati z različnimi velikostmi intravenskih kanil, saj lahko privedejo do odstopanja pri odmerjanju tekočin in zdravil.
Keywords: Simulacije, in vitro, eksperiment, infuzija, regulator pretoka, velikost kanil.
Published: 19.07.2019; Views: 233; Downloads: 42
.pdf Full text (531,60 KB)

4.
Simulacija uporabe volumetrične infuzijske črpalke
Tamara Štor, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišče in namen: Volumetrična infuzijska črpalka je medicinski pripomoček, ki se uporablja za dovajanje tekočin, hranil in zdravil bolnikom po intravenoznih poteh. Je ena izmed naprav, ki se uporablja na skoraj vseh oddelkih v bolnišnicah. Za uskladitvijo posamezne infuzijske črpalke s terapijo in bolnikom stojijo medicinske sestre. Namen zaključnega dela je predstaviti volumetrično infuzijsko črpalko in spletni simulator te črpalke ter ju med seboj tudi primerjati. Na podlagi primerjave smo želeli ugotoviti, ali nam lahko spletni simulator pomaga pri učenju uporabe črpalke. Raziskovalna metodologija in metode: Za kvantitativno metodologijo smo izvedli eksperimentalno raziskavo v kontroliranem simulacijskem centru. Kot raziskovalna modela smo uporabili volumetrično infuzijsko črpalko Alaris GP in spletni simulator te črpalke, Infusion Pump Simulation. Vsi poskusi so bili izvedeni na simulatorju SimMan. Rezultati: S pomočjo simulacij volumetrične infuzijske črpalke in spletnega simulatorja smo se spoznali z obema raziskovalnima modeloma in s samo uporabo volumetrične infuzijske črpalke. Uporaba spletnega simulatorja je pripomogla h kasnejši lažji uporabi prave črpalke. Diskusija in zaključek: Naše ključno raziskovalno vprašanje temelji na razlikah med volumetrično infuzijsko črpalko in spletnim simulatorjem. Osnovna razlika med obema raziskovalnima modeloma je nezmožnost namestitve infuzijskega sistema pri spletnem simulatorju. Spletni simulator nam ne nudi tipke za utišanje alarma naprave, ne nudi nam bolusa, možnosti ohranjanja odprte žile, titracije hitrosti, nima dnevnika dogodkov, pod povzetki doziranja in podrobnostmi črpalke pa ni ničesar.
Keywords: infuzija, infundiranje zdravila, intravenozna terapija, intenzivna zdravstvena nega, tehnologija infuzijskih črpalk.
Published: 24.12.2019; Views: 320; Downloads: 55
.pdf Full text (1,54 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica