| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PREDZNAMBE V DIGITALIZIRANI ZEMLJIŠKI KNJIGI
Marjan Dragar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Predznambe so učinkovit pravni instrument za zavarovanje vrstnega reda pridobitve zemljiškoknjižne pravice. Uporabne so tako pri realizaciji pravnoposlovnih prenosov stvarnih pravic na nepremičninah, kot v sporih o pravicah pred sodišči in v upravnih postopkih ter v postopkih izterjave obveznosti. Z ustvarjanjem pogojnih učinkov dajejo zlasti pridobitelju pravice, ki se prenaša ali je sporna (najpogosteje kupcu nepremičnine) močno sredstvo, s katerim lahko sam zavaruje svoj vrstni red in ni popolnoma odvisen od zemljiškoknjižnih pobud prenosnika (prodajalca oz. odsvojitelja).
Keywords: zemljiška knjiga, stvarne pravice, nepremičnine, predznambe, zaznambe, avstrijsko pravo, informatizacija zemljiške knjige
Published in DKUM: 29.05.2018; Views: 1024; Downloads: 64
.pdf Full text (479,03 KB)

2.
ANALIZA VZROKOV ZEMLJIŠKOKNJIŽNIH ZAOSTANKOV
Romana Bombek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Zemljiška knjiga kot evidenca nepremičnin, ki vsebuje podatke o stvarnih pravicah na nepremičninah in pravnih dejstvih o nepremičninah, v zadnjem času pridobiva velik pomen predvsem zaradi vpliva na trg z nepremičninami. Za zagotavljanje zaupanja v zemljiško knjigo, ki je eno izmed temeljnih načel zemljiškega prava, je pomembno ažurno poslovanje zemljiške knjige, saj le tako lahko stranke pridobijo točne podatke o pravicah in pravnih dejstvih na nepremičninah, kar vpliva na pravno varnost pri prometu z nepremičninami. Delovanje zemljiške knjige se je v zadnjih letih močno spremenilo predvsem z njeno informatizacijo, ki je del projekta posodobitve evidentiranja nepremičnin. Informatizacija zemljiške knjige je močno vplivala na zmanjšanje sodnih zaostankov na vseh sodiščih, vendar pa se zadeve še vedno ne rešujejo dovolj hitro, predvsem na večjih sodiščih ne, kjer je število nerešenih zadev še vedno veliko. Zakaj kljub temu, da je bil projekt informatizacije končan že leta 2004, zemljiška knjiga še ne posluje dovolj ažurno? Kateri so glavni vzroki za nastanek zemljiškoknjižnih zaostankov in kaj bi lahko vplivalo na njihovo zmanjšanje? Na ta vprašanja odgovarjam v nalogi, kjer bom predstavila tudi delovanje zemljiške knjige. Pri nalogi sem se omejila na delo zemljiške knjige v Trbovljah, kjer sem zaposlena kot referentka, in na zemljiško knjigo v Ljubljani, ki sodi med največja sodišča v Sloveniji in ima še vedno veliko število zemljiškoknjižnih zaostankov.
Keywords: zaupanje v zemljiško knjigo, informatizacija zemljiške knjige
Published in DKUM: 04.03.2011; Views: 1773; Downloads: 238
.pdf Full text (425,33 KB)

Search done in 2.83 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica