| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Informacijsko bojevanje v Sloveniji - od tradicionalno lokalnega v globalni kibernetski prostor
Igor Bernik, Kaja Prislan, 2011, review article

Abstract: Namen prispevka: Opozoriti želimo na tveganja, ki so jim izpostavljeni vsi informacijski sistemi in jih prinaša informacijsko bojevanje. Z razvojem sodobne informacijskokomunikacijske tehnologije (v nadaljevanju IKT) je vojaško, politično, gospodarsko in ideološko motivirano bojevanje pridobilo popolnoma nove razsežnosti in nevarnosti, čeprav se njene resnosti marsikatera država še vedno ne zaveda. Zaradi anonimnosti, možnosti dostopanja z oddaljene lokacije in zakrivanja izvora napada, storilci svoje cilje dosegajo lažje in hitreje, kot je to bilo mogoče pred razvojem spleta in informacijske tehnologije. To je omogočilo razvoj in prenos informacijskega bojevanja na različna družbena področja. Ker pa so tehnike informacijskega bojevanja postale primerljive z ostalo (klasično) računalniško kriminaliteto, je kompleksnost problematike še toliko širša. Resnost in nevarnost tovrstne grožnje prikazujemo skozi primere. S predstavitvijo trenutne zakonske ureditve v Sloveniji pa želimo prikazati neustrezno normativno podlago za delo organov pregona. Trenutna zakonska ureditev omogoča stanje, v katerih je primere informacijskega bojevanja lažje vršiti kot preganjati. Metode: Podan je pregled definicij informacijskega bojevanja v strokovni literaturi. Na podlagi analize definicij je predlagana konkretna in natančnejša opredelitev pojava informacijskega bojevanja. Kratko so predstavljeni nekateri primeri kibernetskih napadov, ki potrjujejo obstoj tovrstne grožnje. Analizirana je aktualna zakonodaja v Republiki Sloveniji. Na podlagi ugotovljenih slabosti so podani utemeljeni predlogi za izboljšave zakonodaje. Ugotovitve: Temeljna ugotovitev prispevka je, da se je (informacijsko) bojevanje, kot tradicionalni način doseganja ciljev, z razvojem sodobne IKT razširilo v vse sfere družbenega življenja, skladno s tem pa so se spremenile tudi njegove tehnike delovanja. Kibernetsko okolje je tej grožnji omogočilo neobvladljivo širjenje, kar je povzročilo novo globalno/transnacionalno tveganje za države in organizacije. Gospodarstvo, kritična infrastruktura, politični odnosi in svetovni mir so tista temeljna področja, ki jih informacijsko bojevanje želi kompromitirati. Kot kaže trenutno stanje normativne ureditve informacijskega bojevanja, so na nacionalni ravni naše države pomanjkanje politične volje, nerazumevanje in ravnodušnost temeljni atributi, ki omogočajo obstoj in razvoj informacijskega bojevanja. Na ravni svetovnih velesil in mednarodnih organizacij pa gre, zaradi zavedanja in uporabe prednosti tovrstnega bojevanja, za poskus ohranjanja neurejenega stanja, saj z informacijskim bojevanjem napadajo normativno ureditev. Izvirnost/pomembnost prispevka: Izvirna vrednost prispevka je opredelitev informacijskega bojevanja. Poleg tega pa je pomemben tudi prikaz narave informacijskega bojevanja na primerih in stanje normativne ureditve. Slednje je glavni zaviralec za preprečevanje opisane problematike.
Keywords: informacijsko bojevanje, informacijsko-kumunikacijske tehnologije, pravna podlaga, Slovenija
Published: 11.05.2020; Views: 291; Downloads: 29
.pdf Full text (418,46 KB)
This document has many files! More...

2.
Vpliv informacijskega bojevanja na slovenske organizacije
Igor Bernik, Kaja Prislan, 2012, original scientific article

Abstract: Namen prispevka: Pridobivanje informacijske prevlade z metodami informacijskega bojevanja je oblika organizirane kibernetske kriminalitete, ki se vse pogosteje pojavlja tudi v organizacijski sferi. Predstavljamo stanje tovrstne kriminalitete in družbene odgovornosti do pojava v Sloveniji. Na podlagi prikazanih rezultatov predlagamo priporočila organizacijam pri vzpostavljanju informacijske varnosti. Namen prispevka je ozaveščanje odgovornih v organizacijah o nevarnosti informacijskega bojevanja. Metode: Z deskripcijo je predstavljena narava informacijskega bojevanja, stanje v slovenskem organizacijskem prostoru pa je ugotavljano z anketiranjem in statistično obdelavo zbranih podatkov. Ugotovitve: Prave informacije omogočajo prednost in konkurenčnost, zato je informacijsko bojevanje s pomočjo sodobne tehnologije preraslo tradicionalne okvirje. V tekmovalnem organizacijskem okolju namreč le prave informacije omogočajo prednost in konkurenčnost. Tehnike informacijskega bojevanja predstavljajo faktor tveganja za informacijsko varnost in poslovni uspeh, glavne grožnje pa izvirajo iz notranjega organizacijskega okolja. Ker so vključene v globalni kibernetski prostor, so pred organizirano kibernetsko kriminaliteto ogrožene tudi slovenske organizacije. Omejitve: Reprezentativnost rezultatov je omejena zaradi nezainteresiranosti za predmet raziskave, nerazumevanja obravnavane tematike in neodzivnosti organizacij. Praktična uporabnost: Analiza ogroženosti slovenskih organizacij omogoča razumevanje nevarnosti kibernetske kriminalitete in omogoča identifikacijo kritičnih ranljivosti v organizacijski strukturi, obenem pa organizacijam zagotavlja možnost primerjave stanja informacijske varnosti z drugimi organizacijami. Izvirnost: Ugotovitve raziskave opozarjajo na prisotnost in nevarnost organizirane kibernetske kriminalitete v Sloveniji in dajejo podlago za nadaljnja preučevanja.
Keywords: kriminaliteta, kibernetska kriminaliteta, informacijsko bojevanje, organizacije, Slovenija
Published: 10.07.2015; Views: 980; Downloads: 100
URL Link to full text
This document has many files! More...

3.
4.
Slovenska perspektiva informacijskega bojevanja z vidika kibernetske kriminalitete : magistrsko delo
Kaja Prislan, 2012, master's thesis

Abstract: Varnost postaja najpomembnejša dobrina oziroma potreba ljudi. Pri tem je varnost pred kriminaliteto eden izmed glavnih temeljev zagotavljanja splošne varnosti. Ker je vsakodnevno življenje in poslovanje postalo povsem odvisno od informacijsko-komunikacijskih tehnologij, je varnost v kibernetskem prostoru prav tako pomembna. Posamezni uporabniki, organizacije in države so stalno podvržene različnim oblikam groženj, vendar določene z vidika posledic predstavljajo večje tveganje. Informacijsko bojevanje, ki ga lahko ob pregledu različnih teoretičnih opredelitev, razumemo kot organizirano kibernetsko kriminaliteto, vsekakor predstavlja močan faktor tveganja za informacijsko varnost vseh uporabnikov sodobne tehnologije. Ugotavljamo, da boj za informacijsko moč poteka na različnih družbenih ravneh, zato se udejanja tudi v različnih pojavnih oblikah. Le-tem je skupen način delovanja, saj v kibernetskem prostoru prihaja do poenotenja tehnik kriminalitete. Informacijsko bojevanje se od klasičnih oblik deviantnosti razlikuje po motivaciji oziroma namenih storilcev. Tovrstna grožnja predstavlja širšo družbeno problematiko, saj zajema državno, gospodarsko, teroristično in aktivistično kriminaliteto. Iz različnih vzrokov, pa mednarodna, predvsem pa politična kibernetska kriminaliteta, ostaja nekaznovana in neregulirana. To potrjujejo tudi slovenske organizacije, ki so v raziskavi »Informacijsko bojevanje v Sloveniji« izrazile nezadovoljstvo s trenutno zakonodajo in stanjem splošne informacijske varnosti v Sloveniji. Analiza zbranih podatkov je potrdila domneve o ogroženosti Slovenije pred najnevarnejšimi tehnikami kibernetske kriminalitete, ki po ugotovitvah primarno izvirajo iz notranjega okolja organizacije. Poleg zaposlenih, faktor tveganja predstavljajo tudi velikost organizacije, zaščita (tehnična in uporabniška) informacijskih sistemov in usposobljenost zaposlenih ravnati s tehnologijo. Nepripravljenost slovenskih organizacij soočiti se z organiziranimi in sofisticiranimi kibernetskimi grožnjami, kaže na potrebo po izboljšanju trenutnega stanja. Le-to je mogoče doseči zgolj s kombinacijo ustrezne politične, zakonodajne in tehnične podlage ob ustrezni ravni ozaveščenosti uporabnikov tehnologije in njihovega nadzora oziroma odgovornosti.
Keywords: informacijsko bojevanje, kibernetska kriminaliteta, informacijska varnost, Slovenija, magistrska dela
Published: 04.10.2012; Views: 1714; Downloads: 513
.pdf Full text (866,47 KB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica