| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
Model povezovanja zdravstvenih informacijskih sistemov s prototipno rešitvijo
Tomaž Knific, 2012, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava področje povezovanja informacijskih sistemov s poudarkom na povezovanju zdravstvenih organizacij. Delovanje informacijskih sistemov je postalo za organizacije strateškega pomena, saj je uspešnost izvajanja večine poslovnih procesov odvisna predvsem od uspešnega delovanja in povezovanja informacijskih sistemov, ki izvajanje teh procesov podpirajo. Cilj naloge je analizirati obstoječe stanje in predstaviti možno rešitev za povezovanje zdravstvenih informacijskih sistemov, s katero bi lahko to področje v zdravstvenih organizacijah izboljšali. V prvem delu naloge so podane teoretične osnove povezovanj, v nadaljevanju so opisani načini povezovanj in standardi, ki se v svetu uporabljajo za povezovanje informacijskih sistemov. V drugem delu naloge je opisana analiza obstoječega stanja v obravnavanih organizacijah. Glede na pridobljene informacije je v nadaljevanju opisan predlog rešitve. Izvedli pa smo tudi oceno nepotrebnih stroškov, ki nastajajo zaradi obstoječega načina dela. Prototipna rešitev, ki omogoča varno povezavo informacijskih sistemov v partnerskih zdravstvenih organizacijah z namenom izmenjave elektronskih dokumentov, je predstavljena v drugem delu naloge. V zaključnem delu naloge so predstavljene nadaljnje možnosti opisane rešitve in zaključek naloge.
Keywords: povezljivost, informacijski sistem, povezovanje, standardi, zdravstvo
Published: 04.06.2012; Views: 1009; Downloads: 137
.pdf Full text (1,58 MB)

6.
PRESOJA KAKOVOSTI RAČUNALNIŠKEGA PROGRAMA ZA RAČUNOVODSTVO MCLINE
Mateja Kamenečki, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Za računovodski informacijski sistem je značilna velika količina obdelovanja podatkov, ki sestoji iz zbiranja, obdelave in shranjevanja podatkov ter priprave dokumentov. Večina podjetij uporablja za evidentiranje poslovnih dogodkov in vodenje poslovnih knjig računalniške programe. Namen računalniških programov za računovodstvo je, da poenostavijo obdelavo podatkov in oblikujejo informacije za notranje in zunanje uporabnike. Računovodski računalniški program mora izpolnjevati določene posebne značilnosti, ki jih zahteva stroka. Značilnosti različnih programov, ki se uporabljajo v Sloveniji, so v bistvu enake, saj morajo izpolnjevati zahteve standarda in regulativnih okvirov, t.i. Zakon o gospodarskih družbah, kot enega od temeljnih aktov, ki urejajo to področje in Slovenskimi računovodskimi standardi, kot računovodska pravila, o tem kako morajo podjetja voditi poslovne knjige. Na trgu je veliko računalniških programov za računovodstvo in zato moramo biti pozorni katerega izberemo. V diplomski nalogi je raziskana primernost programa za osnovna sredstva podjetja Mcline d.o.o. za uporabnike. V prvem delu smo prikazali pomen računalniških rešitev, sodila za vrednotenje in kriterije kakovosti dobrih računovodskih računalniških rešitev. V naslednjem delu smo prikazali teoretičen del osnovnih sredstev, ki jih obravnavajo slovenski računovodski standardi. V zadnjem delu pa je na praktičnem primeru raziskana primernost uporabe omenjenega programa. Tako lahko ugotovimo, da je program za osnovna sredstva Mcline d.o.o. primeren za uporabo v računovodstvu. Program omogoča obračun amortizacije za osnovna sredstva in različne načine prevrednotenja. Uporabnikom so na voljo različni izpisi osnovnih sredstev, evidence osnovnih sredstev pa je usklajena z evidenco v glavni knjigi.
Keywords: Ključne besede: računovodstvo, računovodski informacijski sistem, računalniški program, osnovna sredstva, slovenski računovodski standardi, standard kakovosti, amortizacija.
Published: 17.09.2010; Views: 1961; Downloads: 200
.pdf Full text (2,30 MB)

7.
KONCEPT MODERNEGA KLINIČNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA
Robi Kelc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Mnogo procesnih slabosti pri kliničnem in administracijskem delu zdravnikov v bolnišnicah je predvsem posledica pomakljive standardizacije in optimizacije diagnostičnih, terapevtskih in drugih postopkov v bolnišnicah. Veliko pomanjkljivosti ima skupni imenovalec v ogromnih količinah papirnatih in nesistematiziranih podatkih, česar jedro v vsakodnevni praksi predstavljajo temperaturno-terapevtski listi (TTL) bolnikov. Ti so namreč leglo nesporazumov, napak in velikih stroškovnih posledic. Tradicionalni papirnati klinični sistemi ne zadovoljujejo več potreb informacijske družbe, zato jih je potrebno nadgraditi oz. zamnjeti z modernimi kliničnimi informacijskimi sistemi. Uvedba digitalnega temperaturno-terapevtskega lista (dTTL) v splošnem prinaša: transparentnost medicinske oskrbe in s tem večjo varnost za bolnika, višjo učinkovitost dela v bolnišnici, lažje ter preglednejše vodenje podatkov v procesih zdravljenja in oskrbe ter ne nazadnje tudi znižanje skupnih stroškov. Osnovna ideja kocenpta je v zamenjavi obsotoječega temperaturnega lista v bolnišnicah z novimi, digitalnimi - ob podpori računalniških sistemov. Zdravnik mora informacijsko tehnologijo uporabljati ob fizični prisotnosti bolnika, saj je to edini način res učinkovitega zdravljenja. Programsko je potrebno integrirati že obstoječe podatkovne baze, kot so mednarodna klasifikacija bolezni, register zdravil in druge ter jih med seboj tudi povezati.
Keywords: temperaturno-terapevtski list, namenski tablični računalnik, informacijski sistemi, standardi, podatkovne baze
Published: 29.07.2010; Views: 11437; Downloads: 279
.pdf Full text (2,80 MB)

8.
9.
PRESOJA UPORABNOSTI RAČUNALNIŠKEGA PROGRAMA BTM ZA RAČUNOVODSTVO V PODJETJU BOROVO TRADE D.O.O.
Alenka Pohajač, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji je potrebno pri implementaciji računovodskih računalniških programov upoštevati pravila stroke. Izpolnjevati morajo zahteve, ki jih določa Zakon o gospodarskih družbah, Slovenski računovodski standardi in zakon o DDV. Programi, ki so izdelani v Sloveniji in tuji licenčni programi te pogoje večinoma že izpolnjujejo. Predvsem zaradi tega, ker se drugače ne bi mogli tržiti. V podjetju Borovo Trade d.o.o. pa smo uvajali Hrvaški program za računovodstvo blaga, ki je bil ustvarjen pod pogoji, ki jih zahteva Hrvaška zakonodaja. Program je bil namenjen zgolj podjetju Borovo trade d.o.o. v Sloveniji. Zato je pri implementaciji programa moralo računovodstvo samo ob pomoči poznavanja Slovenskih zakonov in računovdske prakse ter ob sodelovanju programerjev vzpostaviti pogoje za njegovo uporabnost in primernost v računovodstvu. V diplomski nalogi sem predstavila uvedbo programa BTM za računovodstvo kot analitične evidence blaga ter avtomatski prenos poslovnih dogodkov iz analitične evidence na konte glavne knjige in v knjigo DDV. V prvi polovici diplomske sem predstavila pravne podlage za uvajanje tuje programske rešitve v slovensko trgovsko podjetje, opis trgovine na drobno v Sloveniji in na Hrvaškem, podjetja Borovo Trade ter predstavitev in uvajanje informacijskih sistemov v podjetje. Druga polovica diplomske naloge pa je namenjena opisu in implementaciji programa BTM in določanju kontov za prenos v finančno računovodstvo. Na praktičnem primeru je bila raziskana uporabnost programa v računovodstvu. Po izvedeni kontroli prenesenih podatkov v program Faraon, smo ugotovili pomen pravilnih računovodskih informacij za uspešnost podjetja in poslovnih odločitev. Iz tega sledi, da je program BTM primeren za uporabo v računovodstvu.
Keywords: Računovodstvo, Slovenski računovodski standardi, Hrvaški standardi finančnega poročanja, davek na dodano vrednost (DDV), informacijski sistem, računalniški program BTM, kalkulacije
Published: 22.07.2011; Views: 1856; Downloads: 160
.pdf Full text (2,33 MB)

10.
PREGLED IN PRIMERJAVA INFORMACIJSKIH STANDARDOV ZA JAVNI POTNIŠKI PROMET
Miha Volk, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni glavni informacijski standardi s področja javnega potniškega prometa. Opisane so njihove glavne značilnosti, področja, ki jih pokrivajo in njihov namen. Sam opis je nadgrajen z podrobnejšo primerjavo med predstavljenimi standardi in njihovimi značilnostmi. V drugi polovici diplomskega dela smo vnesli podatke o avtobusni liniji Petrina-Kočevje, ki je bila obdelana v slovenskem projektu SIJPRIS, v standard NeTEx. Ob obdelavi realnih podatkov smo dobili informacije, kaj je bilo na območju Slovenije že storjeno v smeri izmenjave podatkov v javnem potniškem prometu in kaj je še potrebno storiti, če želimo v naš prostor vpeljati katerega od evropskih standardov. Ugotovitve naloge lahko v prihodnosti predstavljajo dober temelj oziroma pomoč pri vzpostavitvi državnih sistemov za izmenjavo podatkov v javnem potniškem prometu.
Keywords: cestni promet, informacijske tehnologije, informacijski standardi, javni potniški promet, shema XML
Published: 18.11.2011; Views: 1587; Downloads: 106
.pdf Full text (4,04 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica