| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 223
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Delo na daljavo v času epidemije Covid-19 - informacijskovarnostna vprašanja : magistrsko delo
Aljaž Sok, 2023, master's thesis

Abstract: Epidemija covida-19 je v Sloveniji in svetu v življenja ljudi prinesla veliko sprememb. Posledice se niso poznale le na zdravstveni ravni, ampak je imela tudi velik vpliv na družbeni ravni, saj so vlade za preprečevanje širjenja virusa sprejele ukrepe, ki so vplivali na delo. Organizacije so se čez noč znašle pred nepričakovanim izzivom, kako se organizirati, da ne bo prišlo do prekinitve poslovanja. Kjer je le bilo mogoče, so zaposlenim kot alternativo ponudili delo na daljavo, kar pa je prineslo potrebne spremembe za zagotavljanje informacijske varnosti. Delo se je razpršilo iz pisarne na več lokacij, kar je pomenilo večjo stopnjo tveganja in nevarnosti. Da bi zagotovili neprekinjeno poslovanje, je bilo potrebno poskrbeti za dobro organizacijo dela, prav tako pa tudi boljšo zaščito. V nalogi smo se osredotočili na delo na daljavo v času covida-19 in na informacijsko-varnostna vprašanja, ki jih je ta epidemija prinesla. V prvem delu smo s sistematičnim pregledom literature raziskovali zgodovino dela na daljavo, s kakšnimi izzivi so se soočali delodajalci in zaposleni in kaj vse je potrebno za zagotovitev neprekinjenega poslovanja. Prav tako smo se dotaknili zakonske podlage, ki nam je dala vpogled v ureditev informacijske varnosti v Sloveniji. Pregledali smo upravljanje informacijske varnosti in sisteme, s katerimi zagotavljamo le-to. S selitvijo dela na splet je prišlo do večjega tveganja, zato smo preverili, kakšne nevarnosti nam lahko pretijo na spletu in izven njega ter kako se pred njimi zaščititi. V drugem delu naloge smo naredili raziskavo. V prvem delu raziskave smo s pomočjo ankete raziskovali vpliv časa, ki ga preživimo na spletu, na poznavanje spletnih nevarnosti. V drugem delu pa smo od strokovnjakov preko intervjujev želeli izvedi, kako je potekalo organiziranje dela v času covida-19, kakšni so predlogi za izboljšanje informacijske varnosti in kako vidijo delo na daljavo tudi v prihodnosti.
Keywords: delo na daljavo, informacijska varnost, neprekinjeno poslovanje, Covid-19, epidemije, magistrska dela
Published in DKUM: 03.03.2023; Views: 111; Downloads: 23
.pdf Full text (2,21 MB)

2.
Socialni inženiring kot pomembna grožnja informacijski varnosti v organizacijah
Matic Ahačič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Poslovanje organizacij je čedalje bolj odvisno od informacijskih sistemov, posledično pa so le-te izpostavljene različnim grožnjam, ki se jih zaposleni morda ne zavedajo dovolj. Diplomsko delo obravnava problematiko socialnega inženiringa, kot ene najbolj perečih groženj informacijski varnosti, in njegovo prisotnost v organizacijah. Teoretični del naloge definira temeljne pojme s področja informacijske varnosti, opredelitev, kaj je socialni inženiring, njegove vrste, motive napadalcev in ranljivosti na napade socialnega inženiringa. Posebej smo se osredotočili na nevarnosti socialnega inženiringa v organizacijah. Drugi del diplomske naloge je raziskovalne narave in se ukvarja z vprašanjem ozaveščenosti zaposlenih v organizacijah glede nevarnosti socialnega inženiringa. S pomočjo namensko pripravljenega vprašalnika smo izvedli raziskavo v Osnovni šoli Naklo. Prejete vprašalnike smo uredili, statistično obdelali in rezultate ustrezno predstavili. Iz rezultatov je ugotovljeno, da je stopnja ozaveščenosti preučevane populacije razmeroma nizka. Rezultati diplomskega dela so priporočila za zaščito pred napadi socialnega inženiringa in prikaz, kako s pravilnim ozaveščanjem in z izobraževanjem o informacijski varnosti in predvsem s socialnim inženiringom lahko delež napadov znižamo in tako izboljšamo varnost posameznikov ter organizacije. 
Keywords: socialni inženiring, družbeni inženiring, informacijska varnost, grožnja, organizacija
Published in DKUM: 17.11.2022; Views: 167; Downloads: 33
.pdf Full text (5,90 MB)

3.
Ozaveščenost o informacijski varnosti v Policijski upravi Ljubljana : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Tina Dušek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Informacijska varnost je dandanes vpeta v vsak del našega življenja. Marsikdo informacijsko varnost dojema samo kot del organizacije, dejansko pa se kaže, da je pomembna tako v poslovnem kot zasebnem življenju. Vsak proces dela, v katerega je vključen človek, je praktično dodobra določen in definiran, vendar pa ko preidemo na področje informacijske komunikacijske tehnologije (IKT) pa ni nujno da je vedno tako. Ker pa je človek v večini pogledov delovanja najšibkejši člen, je potreben toliko večji poudarek na področju informacijske varnosti. V diplomskem delu smo tako preko anketne raziskave dobili vpogled kakšna je ozaveščenost o informacijski varnosti v Policijski upravi Ljubljana. Anketa se je navezovala na šest sklopov, ki so se nanašali tako na znanje in vedenje o informacijski varnosti, na poznavanja področja gesel, ozaveščenost glede uporabe interneta, uporabo elektronske pošte ter ozaveščenost o varovanju zaupnih (varovanih) podatkov policije. Potrdili smo dve hipotezi glede dobrega znanja in ozaveščenosti o informacijski varnosti in dobra ozaveščenost o varovanju zaupnih podatkov ter ovrgli eno hipotezo, ki se je nanašala na to, da obstaja razlika o ozaveščenosti o informacijski varnosti med policijsko upravo in policijskimi postajami.
Keywords: informacijska varnost, ozaveščenost, policija, Policijska uprava Ljubljana, ankete, diplomske naloge
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 134; Downloads: 44
.pdf Full text (1,79 MB)

4.
Informacijska varnost in 5G omrežje : diplomsko delo visokošolskega strokovnega programa Informacijska varnost
Luka Dukič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Omrežje 5G je brezžično mobilno omrežje pete generacije, ki deluje s pomočjo radijskih valov v treh različnih frekvenčnih pasovih. Je izredno hitro mobilno omrežje, ki vključuje naslednjo generacijo gosto postavljenih majhnih baznih postaj z veliko prenosno hitrostjo. Omrežja 5G naj bi pokrivala potrebe različnih sektorjev, predvsem avtomobilske industrije, transporta, zdravstva, energetike, proizvodnje ter medijev in zabave. V diplomski nalogi smo na osnovi pregledane razpoložljive literature obrazložili, kako so se mobilna omrežja razvijala v času do današnjega dne, kaj pravzaprav 5G omrežje predstavlja in kako deluje. Obrazložili smo, kakšno infrastrukturo potrebujemo za delovanje 5G omrežja ter kako so posamezni elementi infrastrukture medsebojno povezani. Dotaknili smo se novih tehnologij, ki jih je 5G omrežje prineslo s sabo; posebej smo obrazložili internet stvari(IoT), ki bo najverjetneje prinesel velik napredek na področju industrijskega razvoja. V nadaljevanju smo razložili, kako deluje varnost 5G omrežja, katera področja groženj prepoznavamo v 5G omrežju ter na kakšen način se lahko s temi grožnjami spopadamo. V zadnjem delu naloge smo se posvetili raziskavi ozaveščenosti uporabnikov 5G omrežja z namenom ugotavljanja stopnje informacijske varnosti med uporabniki ter s tem tudi potrjevanju oziroma zanikanju naših hipotez, ki smo si jih zastavili ob snovanju naloge.
Keywords: informacijska varnost, mobilna omrežja, 5G omrežje, pametne naprave, diplomske naloge
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 118; Downloads: 39
.pdf Full text (1,59 MB)

5.
Varnost informacijskih sistemov ob prehodu dela na daljavo v času COVID-19 : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Jaka Zore, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Hitri napredek in razvoj informacijskih tehnologij ter digitalizacija sodobnega življenja nam ni prinesla zgolj dostopa do velike količine podatkov ter poenostavljanja našega vsakdanjika, temveč tudi nove nevarnosti, ki nas lahko ogrožajo. Kibernetske grožnje, ki so z začetkom informacijske dobe veljale za redkost, so z razvojem in širšo dostopnostjo tehnologij postale naš vsakdanjik. Napadalci za dosego svojih ciljev vse bolj iščejo nove priložnosti, ki bi jih lahko izkoristili v svoj prid. Ena izmed njih je bila epidemija COVID-19. Zaradi svetovne epidemije se je ustavilo celotno življenje, podjetja pa so čez noč začela z delom od doma. To je predstavljalo velik problem, saj veliko podjetij do takrat dela od doma ni prakticiralo. Porajala so se številna vprašanja, kako poskrbeti za zaščito informacijskih sistemov in podatkov podjetja ter zavarovanje naprav za delo od doma. V raziskovalnem delu smo preverili, kako dobro so se spoprijela s to krizo IT podjetja v Sloveniji. Ugotovili smo, da so se podjetja dobro pripravila na prehod delo na daljavo, ter uporabila različne vrste zaščitnih mehanizmov, ki so poskrbeli za varnost in preprečitev napadov. Podjetja pa so prav tako izvedla različna izobraževanja na temo varnega dela in zaposlenim podala smernice za varno delo. Kljub temu pa bodo morala podjetja še naprej nadgrajevati tako mehanizme kot tudi znanje svojih zaposlenih, saj bo v prihodnosti kibernetskih napadov vedno več.
Keywords: informacijska varnost, informacijski sistemi, diplomske naloge
Published in DKUM: 13.10.2022; Views: 201; Downloads: 61
.pdf Full text (2,48 MB)

6.
Zgodovinski pregled literature na področju informacijske varnosti (1973-2020) : magistrsko delo
Zala Gujtman, 2022, master's thesis

Abstract: Za razvoj znanosti in napredek prakse so pomembne pregledne raziskave, ki omogočajo prikaz razvojnih trendov discipline in identifikacijo aktualnih usmeritev. Pregled literature kaže, da na področju raziskovanja informacijske varnosti primanjkuje preglednih raziskav, ki bi proučevale zgodovinski razvoj discipline in raziskovalne trende. Opaziti je tudi primanjkljaj raziskav, ki bi podajale pregled nad raziskovalno dejavnostjo na področju netehničnih vidikov. Magistrsko delo predstavlja zgodovinski pregled znanstvenoraziskovalne dejavnosti na področju informacijske varnosti med letoma 1973 in 2020 in aktualne raziskovalne tematike v preteklih obdobjih. Z metodo sistematičnega pregleda literature je bila izvedena analiza letne znanstvene produkcije in raziskovalnih trendov, ki jih je mogoče identificirati v vseh prispevkih in tistih, ki so povezani z netehničnimi vidiki informacijske varnosti. V ta namen je bil opravljen pregled besed iz naslovov prispevkov in njihova pojavnost skozi čas, besed iz povzetkov prispevkov, ključnih besed avtorjev in najbolj citiranih prispevkov. Z analizo raziskovalnih trendov je podan natančnejši pregled razvoja discipline ter prevladujočih tehničnih in netehničnih tematskih usmeritev. Rezultati raziskave kažejo, da objave na področju informacijske varnosti iz leta v leto naraščajo, raziskovalni trendi skozi čas pa se v večji meri povezujejo s tehničnimi vidiki. Med aktualne raziskovalne teme sodijo kontrolni sistemi, nevronske mreže, kibernetsko-fizični sistemi, zaznavanje virusov, aditivna proizvodnja, porazdeljen nadzor, generativno nasprotovalno omrežje, varnostna ozaveščenost, varnostna politika, sistem upravljanja in upravljanje s tveganji. Da bi zagotovili ustrezno ravnovesje v multidimenzionalni obravnavi informacijske varnosti, bi se raziskovalci v večji meri morali osredotočati na raziskovanje netehničnih vidikov, kot so upravljanje z varnostnimi politikami, zasebnost, kibernetski napadi in kriminaliteta, upravljanje informacijske varnosti, varnostna kultura, družbeni mediji in izobraževanje oziroma ozaveščanje uporabnikov.
Keywords: informacijska varnost, sistematični pregled literature, raziskovalni trend, zgodovinski razvoj, analize, magistrska dela
Published in DKUM: 12.10.2022; Views: 202; Downloads: 59
.pdf Full text (1,36 MB)

7.
Informacijska varnost in Aruba brezžične dostopne točke : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Luka Kos, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času se ljudje vedno bolj zanašamo na tehnologijo, ki pa se usmerja proti brezžičnemu delovanju. Cilj diplomskega dela je bil opredeliti informacijsko varnost, vezano na brezžična omrežja. Opredelitev je navedena v teoretičnem delu diplomskega dela. Ta se deli na splošno informacijsko varnost, v sklopu katere so izpostavljeni vidiki, specifični brezžičnim omrežjem. Drugi del je posvečen segmentaciji informacijskih omrežij, ki je tudi podrobneje opisana. Ustvarjeno znanje je nato preneseno na pregled omrežne naprave, ki je bila izposojena in vključena v raziskavo. Ta se začne z obsežnim pregledom naprave. Poleg opisov so podane slike uporabniškega vmesnika, s katerim smo lahko upravljali omrežno napravo. To je bila tudi izhodiščna točka naše raziskave. Na koncu je ustvarjena primerjava med različnimi primerljivimi napravami na trgu. Za to je bila uporabljena izposojena naprava, ki nam je bila ves čas na voljo za pregled, ostale pa so bile ocenjene glede na pregled javnih virov. Ocenjevanje je potekalo na podlagi ustvarjenih kriterijev, ki so razdeljeni na tehnične podatke, varnost in uporabniški vmesnik. Ugotovitve so skladne z našimi pričakovanji. Ker smo izbrali primerljive naprave različnih ponudnikov, so si njihove funkcije in specifikacije med seboj zelo podobne. Pri majhnih odstopanjih v napravah se opazi konkurenčnost trga, ki narekuje trend prodajanih izdelkov. Vseeno pa so prisotne razlike, ki odražajo določene prioritete proizvajalca. Razlike se pojavljajo na različnih področjih in ne pomenijo vedno razlike v varnosti uporabnikov ali omrežja. Čeprav so odstopanja na področju varnosti, pa so ta prisotna izključno na tehnični ravni, ki spremeni samo določeno uporabniško izkušnjo.
Keywords: informacijska varnost, brezžična omrežja, segmentacija, diplomske naloge
Published in DKUM: 10.10.2022; Views: 88; Downloads: 10
.pdf Full text (1,76 MB)

8.
Informacijsko varnostna politika kot temeljno vezivo med zaposlenimi in zagotavljanjem informacijske varnosti v podjetjih : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Jana Jerotić, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Prodor novih groženj v področje informacijsko komunikacijske tehnologije je znatno zmanjšal stopnjo varnosti informacij za vse udeležence, od posameznikov, ki brskajo po spletu, do mednarodnih podjetij, ki zagotavljajo osnovne surovine in storitve. Organizacije sicer grožnje uspešno zaznavajo, vendar so pri tem pogosto prepočasne ali celo neustrezno pripravljene. Diplomsko delo je preučilo možne prilagoditve ter načine obrambe organizacij pred zlonamernimi akterji. Nadalje so bile dognane utemeljitve pojmov ter praktične usmeritve, ki skozi različne informacijsko varnostne politike, strategije in standarde vodijo k večji stopnji zagotavljanja varnosti informacij. Več pozornosti je bilo namenjeno tudi človeškemu kadru, ki je hkrati označen kot najšibkejši člen, a vendarle tvori najpomembnejši del organizacij. Kot glavni ugotovitvi sta izstopala kritičen pomen ozaveščanja, izobraževanja in usposabljanja zaposlenih ter potreba po oblikovanju ustrezne varnostne kulture. V empiričnem delu je bil za pridobivanje odgovorov oblikovan anketni vprašalnik na temo ozaveščenosti zaposlenih o informacijsko varnostnih politikah ter o pomembnih dejavnikih, ki na varnost vplivajo. Ugotovljeno je bilo, da so anketiranci s pomembnostjo informacijsko varnostnih politik dobro seznanjeni ter da največjo vlogo pripisujejo ravno zaposlenim ter njihovem znanju. Prav tako je bilo ugotovljeno, da večina najraje uporablja kombinacijo formalnih varnostnih politik ter neformalnih priporočil in usmeritev.
Keywords: varnost podatkov, podjetja, zaposleni, informacijska varnost, informacijskovarnostna politika, diplomske naloge
Published in DKUM: 22.09.2022; Views: 145; Downloads: 31
.pdf Full text (2,53 MB)

9.
Rabljene mobilne naprave, podatki in informacijska varnost : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Gašper Oiclj, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V modernih časih že skoraj vsi ljudje uporabljamo osebne in službene mobilne telefone, na njih pa hranimo večino naših podatkov, ki so ob izgubi ali kraji mobilne naprave ogroženi. Prav tako so naši podatki ogroženi tudi, ko sami mislimo, da le - te več ne obstajajo in da smo jih izbrisali. Le redko kdo se zaveda, da je za popoln izbris podatkov iz naših naprav potrebno več kot le pritisniti “izbriši”. V diplomskem delu se osredotočamo na različne postopke brisanja podatkov z mobilnih naprav, pridobitev teh nazaj, kakšna so lahko tveganja, če vseh podatkov ne zbrišemo in raziskujemo izzive uporabe ene mobilne naprave za službene in zasebne namene hkrati. V empiričnem delu smo izvedli nekaj intervjujev za pridobitev mnenj in izkušenj s strani strokovnjakov na področju informacijske tehnologije, s strani direktorjev računalniških podjetij in ostalimi zaposlenimi, ki imajo stik in izkušnje s tovrstnimi stvarmi.
Keywords: rabljene mobilne naprave, informacijska varnost, diplomske naloge
Published in DKUM: 20.09.2022; Views: 247; Downloads: 27
.pdf Full text (835,30 KB)

10.
Digitalna varnost turistov v današnjem času : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Gašper Žnider, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Ob nenehnem potovanju po tujih državah je na prvem mestu uporaba pametnih naprav. Zelo pomembno vprašanje pa je, ali so naše naprave varne med potjo v tujih državah oz. kakšna je naša digitalna varnost in kakšen je trend splošne digitalne varnosti na področjih, s katerimi se turist največkrat srečuje. Diplomska naloga prikazuje ranljivost glavnih področij, s katerimi se turist največkrat srečuje, kar je bilo prikazano ob pregledu dosedanje literature ter prikazu števila napadov na ta področja. Prav tako pa je bilo prikazano, da so trendi znotraj hotelske industrije zaskrbljujoči, še posebej v smislu same varnosti podatkov ter vlaganja truda v pravilno izobrazbo zaposlenih glede informacijske varnosti in zaščito informacijskih sistemov. Diplomska naloga prav tako prikazuje relativno slabo raziskano področje digitalne varnosti turista. Nekatera posamezna področja, kot so pametna letališča, so sicer dobro raziskana, vendar ko vzamemo to kot celoto pa hitro ugotovimo, da posamezna področja vseeno niso tako dobro raziskana, kot bi si mislili. Vse ugotovitve so pokazale, da mora biti področje digitalne varnosti v prihodnje še bolj raziskano, še posebej znotraj hotelske industrije. V namen raziskave je bila izvedena tudi anketa, katere rezultati so prikazali, da morebitni turisti cenijo svoje podatke in se zavedajo pomembnosti preventivnih ukrepov, vendar istočasno uporabljajo zgolj splošna priporočila, medtem ko bolj pomembnih ne uporabljajo oz. se ne zavedajo njihovih pomembnosti. Prav tako pa, kljub temu, da cenijo svoje podatke, način, na katerega različne organizacije upravljajo z njimi, v veliki večini ne vpliva na njihove odločitve. Zaradi teh dejstev bi bilo potrebno tudi turiste oz. vse uporabnike ozaveščati o pomembnosti uporabe vseh preventivnih ukrepov, ne zgolj osnovnih
Keywords: varnost, varnost podatkov, turisti, digitalna varnost, informacijska varnost, pametni turizem, diplomske naloge
Published in DKUM: 16.09.2022; Views: 199; Downloads: 37
.pdf Full text (1,51 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica