| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRENOVA STARE TERMOELEKTRARNE VELENJE
Iva Pečnik, 2013, diploma project paper

Abstract: Osrednja tema naloge je prenova objekta stare termoelektrarne v Velenju. Objekt je obravnavan z zgodovinskega vidika ter vidika varovanja in prenove industrijske arhitekturne dediščine. Analitični del obsega nekdanji in današnji pomen objekta za ožjo in širšo okolico, analizo lokacije, materialov in konstrukcije, opisno analizo zunanje arhitekturne pojavnosti in notranje razporeditve prostorov. Izpostavljen in vrednoten je že izdelan projekt prenove obravnavane elektrarne, ki predvideva umestitev novega programa - Fakulteto za energetiko z dejavnostjo inštituta za energetiko. V praktičnem delu je lastni projekt prenove usmerjen k revitalizaciji trenutno propadajoče termoelektrarne, ki bi kot center s kulturnim, izobraževalnim in kreativnim programom doprinesla k ekonomskemu in socialnemu razvoju Velenja ter se povezala z mestom in prebivalci.
Keywords: industrijska arhitektura, stara termoelektrarna Velenje, prenova, kulturna dediščina, kulturno-izobraževalno-kreativni center.
Published: 20.08.2013; Views: 1972; Downloads: 226
.pdf Full text (103,54 MB)

2.
PRENOVA JOŠTOVEGA MLINA V CELJU ARHITEKTURNA REANIMACIJA
Daša Funtek, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo podaja rešitev idejne prenove Joštovega mlina v Celju, ki je redek primer tovrstne industrijske arhitekturne dediščine iz prve polovice 20. stoletja, s simbolne zgodovinske plati pa ga povezujemo z zapuščino Celjskih grofov. Rdeča nit naloge je odnos med starim in novim, kar se odraža tudi v samem prijemu arhitekturne prenove. Posledično se magistrsko delo dotika treh ključnih sklopov, ki narekujejo izhodišča za razmišljanje o reanimaciji Joštovega mlina; staro in novo v arhitekturi, prenova ter specifika industrijske arhitekture. Idejna rešitev reanimacije, zasnovana na podlagi teoretskih izhodišč in arhitekturnih analiz, se odziva na relacijo starega in novega na način, ki ohranja vse vredne dele stare stavbne strukture, novi pa jo z lastnim oblikovalskim pristopom dopolnjujejo. Novo se odmika od starega, močna konceptualna zasnova pa dodatno poudari značaj obstoječe stavbne mase. Opuščena industrijska arhitektura tako ne predstavlja več problema, temveč rešitev, ki skupaj z novimi arhitekturnimi intervencijami postane dodana vrednost.
Keywords: Joštov mlin, prenova, arhitekturna reanimacija, industrijska arhitektura, kulturna dediščina, staro, novo, Celje
Published: 07.07.2015; Views: 1000; Downloads: 162
.pdf Full text (16,20 MB)

3.
SONNEN KÖNIGIN - PRENOVA LADJEDELNICE BODAN V HOTELSKO - REKREATIVNI CENTER
Sanda Moharić, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava problematiko zapuščene industrijske strukture na območju Bodenskega jezera oziroma prenove nekdanje ladjedelnice Bodan v Kressbronnu na Bodenskem jezeru. Cilj je prestrukturiranje industrijskega kompleksa in območja v novi razvojni potencial, ki bo skozi programsko prenovo postalo novo središče lokalnega okolja. V teoretičnem delu so podane temeljne razvojne priložnosti industrijske dediščine, glede na varstvo le-te, zgodovinski razvoj ladjedelnice Bodan, v nadaljevanju magistrskega dela pa podajamo analize primerov dobre prakse, ki prikazujejo obširnost problematike, vrednost industrijskih območij in izvedbo dobrih praktičnih rešitev. Kot rezultat teoretičnih izhodišč in analiz širšega in ožjega območja je predstavljena radikalno transformirana arhitekturna zasnova nove programske ureditve nekdanje ladjedelnice Bodan, in sicer v hotelsko - rekreativni center Bodan.
Keywords: industrijska arhitektura, industrijska dediščina, prenova, Kressbronn am Bodensee
Published: 22.06.2015; Views: 957; Downloads: 262
.pdf Full text (171,00 MB)

4.
Revitalizacija območja Kolinska v Ljubljani
Eva Bajec, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava problematiko območja nekdanje tovarne kavnih primesi Kolinska v Ljubljani. Območje se nahaja ob mestni vpadnici, Šmartinski cesti. Vsebuje objekte industrijske dediščine in skladiščne objekte, ki so ob selitvi proizvodnje v tujino popolnoma odslužili svojemu namenu. V teoretičnem delu je opisano zgodovinsko ozadje nastanka tovarniških kompleksov in industrijske arhitekture v Sloveniji. V nadaljevanju je predstavljena zgodovina nekdanje tovarne Kolinske in njenih izdelkov. Narejene so urbanistične in arhitekturne analize obstoječega stanja območja, ki prikazujejo obširnost problematike in izpostavljajo kvalitete posameznih objektov. Rezultat magistrskega dela je idejna zasnova prenove največjega izmed skladišč v medgeneracijski center z umestitvijo mešanega programa, sestavljenega iz: dnevnega centra za otroke in starejše, kulinaričnega centra, ustvarjalnega centra in poslovnih prostorov. Hkrati predstavljamo drznejšo prenovo secesijskih objektov z umestitvijo kulturnega programa, muzeja prehrambene industrije Kolinska. Z umestitvijo novih programov, uporabo trajnostnih principov in prenovo posameznih objektov se območje revitalizira in postane kulturno medgeneracijsko središče lokalnega okolja.
Keywords: industrijska arhitektura, industrijska dediščina, revitalizacija, prenova, Kolinska, prehrambena industrija, območje, medgeneracijsko središče, kulturno središče, Ljubljana
Published: 20.04.2017; Views: 1519; Downloads: 321
.pdf Full text (91,65 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica