| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ODNOS UČENCEV NIŽJE GLASBENE ŠOLE DO UČNE SNOVI PRI INŠTRUMENTU
Boštjan Baša, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Glasbena vzgoja ima pri razvoju posameznika velik pomen, zato si prizadevamo za čim bolj kakovostno izobraževanje tako v splošno vzgojno-izobraževalnih ustanovah kot tudi v strokovnih, to je glasbenih šolah. Ker želimo otroke navdušiti za vrednote, ki jih ponuja glasbena umetnost, je zelo pomembno, kako pristopamo k uresničitvi tega cilja. Osredotočiti se moramo na kakovostno vodenje otroka, ki zahteva visoko strokovno glasbeno in pedagoško znanje učitelja, ter na sprotno preverjanje učenčevega napredka in odnosa do glasbenih vsebin, s katerimi se srečuje pri pouku inštrumenta. V teoretičnem delu diplomske naloge so obravnavani različni načini vzgoje učencev v glasbenih šolah, s pomočjo katerih naj bi znali vrednotiti umetniško glasbo in jo razlikovati od drugih glasbenih zvrsti. S tem spoznanjem bi znali razlikovati med kakovostno in manj kakovostno glasbo. Namen raziskave pa je bil ugotoviti, kako vzpostaviti pozitiven odnos med učiteljem in učencem, med učencem in učno snovjo, da bi učenec dozorel v ljubitelja glasbene umetnosti in/ali osebnost, ki se bo z glasbo ukvarjala profesionalno. Empirični del diplomskega dela smo izvedli s pomočjo ankete med učenci, ki obiskujejo glasbeno šolo. Z analizo odgovorov smo ugotovili, da so se za obisk glasbene šole odločili večinoma po svoji volji in zaradi veselja do glasbe. Skladbe, ki so v programu pri pouku na nižji stopnji glasbene šole, bi bilo treba prilagoditi glede na zmožnost učenca, klasični glasbi pa bi bilo treba nameniti več pozornosti. Z izbiro inštrumenta so anketirani večinoma zadovoljni in so se zanj odločili po lastni volji. Z delom mentorja se anketiranci strinjajo in si ne želijo nobenih sprememb. Trema pred in med nastopom je še vedno težava, vendar bi jo bilo mogoče z ustrezno motivacijo in spodbujanjem učencev pri igranju inštrumenta postopno odpraviti. Tako bi učenci tudi rajši nastopali. Šolski orkestri so zelo priljubljeni, prav tako program, ki ga učenci igrajo. Anketirani imajo najraje pouk inštrumenta, vendar sta prav tako pomembna nauk o glasbi in orkester, zato bi ju bilo smiselno izenačiti s poukom inštrumenta. Prav tako bi bilo treba nameniti večji poudarek veselju do petja. Anketirani se v glasbeni šoli počutijo dobro in večinoma ne bi spreminjali ničesar.
Keywords: socialnopsihološki in osebnostno specifični razlogi za nagnjenja, glasba in vzgoja, osebnost in razvoj, metodološki sistem glasbene vzgoje in izobraževanja, individualni pouk, odnos učencev do učne snovi
Published: 03.07.2012; Views: 2365; Downloads: 150
.pdf Full text (6,59 MB)

2.
Individualni pouk in načini poučevanja učiteljev flavte na posameznih učnih stopnjah v glasbeni šoli
Ana Kavčič Pucihar, Branka Rotar Pance, 2017, original scientific article

Abstract: V prispevku obravnavamo individualni pouk inštrumenta v glasbeni šoli. Kontekstualno predstavljamo nekatere novosti kurikularne prenove na področju pihal. Pri individualnem pouku inštrumenta so pomembni odnos med učiteljem in učencem, njune interakcije in transfer znanj. Učni proces sistematično opredeljujejo učne stopnje od predstavitve nove snovi do preverjanja usvojenih znanj. V empiričnem delu predstavljamo izsledke raziskave o načinih poučevanja učiteljev flavte (N = 78) na posameznih učnih stopnjah pri individualnem pouku v glasbeni šoli. Proučevali smo obravnavo novih učnih vsebin, ponavljanje in utrjevanje vsebin pri pouku, vključevanje in vlogo učiteljevih povratnih informacij, spremljanje domačega vadenja učencev ter formativno preverjanje in ocenjevanje v razredu med šolskim letom.
Keywords: glasbena vzgoja, glasbene šole, individualni pouk, flavta, učenje flavte, poučevanje
Published: 23.04.2018; Views: 373; Downloads: 173
.pdf Full text (330,16 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica