| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
OBLIKOVALSKI IN ERGONOMSKI VIDIKI RAZVOJA FOTOAPARATA
Gregor Harih, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Fotoaparat je naprava za zajemanje svetlobe. Od njenega izuma, do danes se je na osnovi stalnega razvoja, nove tehnike in tehnologije precej spremenila. Zraven zagotavljanja glavne funkcije je potrebno, da razvojni inženir oblikuje fotoaparat po principih industrijskega oblikovanja in ergonomije. Z upoštevanjem teoretičnih in praktičnih priporočil ter na osnovi antropometričnih tabel je mogoče doseči obliko, ki bo uporabnikom vizualno všeč ter bo omogočala enostavno in preprosto uporabo z malo utrujanja in brez poškodb uporabnika. V kolikor so principi industrijskega oblikovaja in ergonomije ustrezno zajeti v razvojni fazi, se ustvari dodatna vrednost fotoaparata, ki izboljša konkurenčnost izdelka na tržišču.
Keywords: delovno okolje, razdelitev fotoaparatov, zrcalno-refleksni fotoaparat, camera obscura, ergonomija, inženirsko oblikovanje, konstrukcijska priporočila, izbira materiala, antropometrija, računalniška orodja
Published: 04.01.2010; Views: 2222; Downloads: 178
.pdf Full text (18,38 MB)

7.
ZASNOVA EKSPERTNEGA SISTEMA ZA INŽENIRSKO OBLIKOVANJE
Franci Žižek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava način izdelave ekspertnega sistema za pomoč pri inženirskem oblikovanju. Na začetku je opisana zgodovina ekspertnih sistemov in razloženo njihovo delovanje in struktura. Opisane so specifične zahteve ekspertnega sistema za inženirsko oblikovanje. Predstavljen je prototip ekspertnega sistema za inženirsko oblikovanje, izdelan v okolju d3web.
Keywords: inteligentno inženirsko oblikovanje, obdelava znanja, ekspertni sistem, d3web
Published: 06.01.2011; Views: 1214; Downloads: 71
.pdf Full text (7,45 MB)

8.
Inženirsko oblikovanje nove kopalniške armature za Mariborsko Livarno Maribor
Nejc Marčič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje postopek oblikovanja enoročajne mešalne kopalniške armature za umivalnik. Oblikovanje je bilo izvedeno okoli že obstoječih notranjih komponent, zunanja oblika pa temelji na ravnih linijah, ki predstavljajo nove smernice pri oblikovanju armatur. Pred oblikovanjem je bila izvedena obširna tržna raziskava, na podlagi katere je bilo ugotovljeno kateri tipi armatur prevladujejo in kaj trg že ponuja. Predstavljeni so tudi izdelovalni postopki in njihove omejitve, na katere je bilo treba paziti. Rezultati so prikazani z virtualnim modelom v obliki slik in s fizičnim modelom, ki je narejen v dejanski velikosti, vendar ni funkcionalen.
Keywords: inženirsko oblikovanje, kopalniška armatura, ravne linije, obstoječe komponente
Published: 29.06.2012; Views: 1404; Downloads: 215
.pdf Full text (3,95 MB)

9.
Model inteligentne podpore pri ergonomskem in estetskem razvoju izdelkov
Jasmin Kaljun, 2011, dissertation

Abstract: Vsak izdelek, ki ga neko podjetje ponudi na trgu, mora zadovoljiti neko potrebo. Izdelek opravlja svojo glavno funkcijo v tehničnem smislu, hkrati pa mora zagotavljati tako uporabo, ki bo uporabniku nudila ugodje. V nasprotnem primeru, izdelek na trgu ne bo uspešen, kar so pokazale številne raziskave, nekatere omenjene tudi v tem delu. Na ugodje uporabnika vplivajo različni dejavniki, vsekakor pa sta to tako ergonomija kot tudi dojemanje oblike izdelka, njegove lepote, to je estetika izdelka. To je področje, ki ga obravnava pričujoča doktorska disertacija. Izsledki raziskav so namenjeni snovalcem novih izdelkov, ki bodo ob uporabi predlaganega modela inteligentne podpore v obliki izdelka lažje zajeli tako fiziološke karakteristike uporabnika, kot tudi njegove čustvene preference. Ob teoretičnem delu raziskav, katerih rezultat je zbrano in evidentirano znanje s problemskih področij, predložena doktorska disertacija obravnavna še sistematizacijo, formalizacijo in strukturiranje v obliki ontologije, katere osnovni model je bil razvit. Na osnovi zbranega znanja, pa je v jedru predstavljen model inteligentne podpore pri ergonomskem in estetskem razvoju izdelkov, katerega uporabnost je potrjena s praktičnimi testiranji. V zaključku strjene misli kratko povzemajo namen in pomen raziskovalnega dela, hkrati pa odpirajo nova vprašanja, ki nakazujejo nadaljnje znanstveno-raziskovalno delo na tem področju in obetajo izboljšanje že doseženih rezultatov.
Keywords: ergonomija, estetika, inženirsko oblikovanje, inteligentni sistem, ročna orodja, koncipiranje
Published: 27.07.2011; Views: 2092; Downloads: 178
.pdf Full text (3,39 MB)

10.
INŽENIRSKO OBLIKOVANJE ENERGETSKO VARČNE PISARNIŠKE SVETILKE
David Kaljun, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je obdelano področje notranje tehnične razsvetljave z vidika inženirskega oblikovanja in predstavljen razvoj pisarniške svetilke od idejne skice do delujočega produkta. Predstavljene so fizikalne osnove svetlobe in vpliv na okolje ter človeka. Prav tako so predstavljene trenutne smernice v tehnologiji pridobivanja svetlobe in primerjava med svetlobnimi viri. Podane so zakonske smernice za oblikovanje notranje razsvetljave. Razvoj svetilke je opisan od ideje, do 3D modela ohišja in modela elektronike fotometrije. Upoštevani so vsi parametri in predpisi, tako da je svetilka pripravljena na proizvodnjo.
Keywords: inženirsko oblikovanje, notranja razsvetljava, LED, svetloba, pisarniška svetilka, fotometrija
Published: 12.01.2012; Views: 1423; Downloads: 207
.pdf Full text (6,97 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica