| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Idejna zasnova večnamenske risalne mize : magistrsko delo
Rok Kladnik, 2022, master's thesis

Abstract: Uporaba risalnih miz se je zmanjšala z digitalizacijo, pri čemer se danes za risanje in slikanje večinoma uporablja računalnik. Skozi magistrsko nalogo smo pregledali današnji pomen risanja v oblikovanju, analizirali uporabnike ter preučili probleme, ki nastanejo pri večurnem sedenju za mizo. Z metodo dvojnega diamanta smo nato zasnovali sodobno in ergonomsko risalno mizo, ki bo namenjena za ročno likovno delo, hkrati pa omogočala običajno pisarniško delo. Z združevanjem različnih funkcij smo skušali pri uporabi združiti različne uporabnike, jih približati k pogostejšemu risanju ter omogočiti lažji prehod med delom z računalnikom in risanjem. Zasnovo končnega izdelka smo predstavili s 3D modelom.
Keywords: inženirsko oblikovanje, idejna zasnova, risalna miza, dvižna miza, multifunkcionalnost
Published in DKUM: 23.06.2022; Views: 2107; Downloads: 64
.pdf Full text (6,45 MB)

2.
Metodologija inženirskega oblikovanja električne kitare na podlagi akustičnega odziva materiala : doktorska disertacija
Tony Ray, 2022, doctoral dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji smo v prvem delu opravili raziskave akustičnega odziva in modalne analize pri prostem upogibnem nihanju preizkušanca za izdelavo električne kitare. S takšno raziskavo, vzporedno s poznavanjem elastomehanskih materialnih lastnosti preizkušanca smo določili njegovo akustično kakovost ter možnosti uporabe v glasbenem inštrumentu. Za raziskavo smo uporabili dva različna materiala. Po teh meritvah, ki jih lahko imenujemo tudi bazne, smo imeli opravljeno osnovno izhodišče, za nadaljnje delo, ki smo ga definirali s hipotezami. Nadaljevali smo z istimi vzorci, na katere smo pritrdili enak vrat kitare, enake odjemnike, enak mostiček in enako kvalitetne strune. Sledil je preizkus merjenja kompletne zvočne slike glasbenega inštrumenta. Na osnovi primarnega materiala (vzorec telesa kitare) smo merili frekvenčni odziv pri posamezni varianti. Dobljeni rezultati, so pokazali odvisnost zvoka od vpliva osnovnega materiala (telesa kitare). Do sedaj je bila znana praksa, da so praktično vsi negirali vpliv telesa električne kitare (solid body) na končno podobo zvočne slike. Mi pa v tej doktorski disertaciji želimo pokazati prav nasprotno od tega. V drugem delu je sledila izdelava numeričnega modela, kjer smo dobili podobne rezultate kot rezultate na realnem modelu v laboratoriju. Glede na to, da smo se z numeričnim modelom zadostno približali rezultatom realnega modela, smo razvili metodologijo oblikovanja, kjer s spreminjanjem oblike telesa kitare vplivamo na zvočno podobo inštrumenta, še preden je inštrument fizično izdelan. V zadnjem delu disertacije na osnovi primerjave rezultatov tudi verificiramo metodologijo razvoja glasbenega inštrumenta (električne kitare) s pripadajočimi konstrukcijskimi in oblikovalskimi priporočili.
Keywords: električna kitara, mehanika, akustične lastnosti, les, jesen, oreh, inženirsko oblikovanje, metodologija oblikovanja, akustični odziv
Published in DKUM: 24.03.2022; Views: 1275; Downloads: 0
.pdf Full text (9,68 MB)

3.
Uporabniško usmerjeno inženirsko oblikovanje pisarniške opreme : magistrsko delo
Tadej Kocbek, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu so prikazane težave, ki se pojavljajo v pisarniškem delovnem okolju, in njihovo odražanje na ljudeh. Te težave se pojavljajo predvsem z zdravstvenega vidika, zato je cilj te naloge oblikovati takšen produkt, ki bo zmanjšal ali preprečil zdravstvene težave pisarniških delavcev. S pomočjo študije uporabnika in analize pisarniškega dela, s poudarkom na sedenju, smo ugotovili, da samo sedenje ni težava. Težave se pojavijo v prekomernem statičnem položaju telesa ne glede na njegovo lego. Trenutna pisarniška oprema ne dovoljuje večje stopnje fleksibilnosti, ki bi pripomogla k večji stopnji gibljivosti ljudi. V ta namen smo oblikovali dvižno mizo, ki ima večjo stopnjo prilagodljivosti od dosedanjih miz na trgu.
Keywords: Inženirsko oblikovanje, pisarniška oprema, razvoj izdelka
Published in DKUM: 15.05.2020; Views: 1216; Downloads: 108
.pdf Full text (2,73 MB)

4.
Inženirsko oblikovanje modularnih mobilnih poslovnih enot : magistrsko delo
Janko Jerič, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo zajema oblikovanje skupine treh modularnih mobilnih poslovnih enot. Cilj naloge je bil oblikovati tri različno velike enote, ki se bodo lahko medsebojno sestavljale v različne oblike poslovnih modularnih sklopov. S pomočjo študije uporabnika in analize trga je bilo razvitih nekaj tipov sten s katerimi so zagotovljeni splošni mikroklimatski pogoji poslovnih prostorov. Končno rešitev predstavljajo tri enote zmodelirane v virtualnem okolju z definiranimi detajli izdelave in vizualizacija le teh.
Keywords: Inženirsko oblikovanje, modularne mobilne poslovne enote, 3D modeliranje, razvoj izdelka
Published in DKUM: 07.11.2019; Views: 1327; Downloads: 89
.pdf Full text (3,56 MB)

5.
Kulturna in naravna dediščina kot osnova za inženirsko oblikovanje spominkov : magistrsko delo
Taja Recek, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga se nanaša na spominkarstvo v Sloveniji. Razišče zgodovino, razvoj in pomen spominkarstva, ter vpliv dediščine na spominkarstvo. Glavni cilj naloge je bil razviti kolekcijo spominkov, ter prikaz celotnega razvoja produkta. V ta namen magistrska naloga obsega vse stopnje procesa inženirskega oblikovanja produkta: načrtovanje, koncipiranje, snovanje in razdelavo.
Keywords: kulturna dediščina, naravna dediščina, spominkarstvo, spominek, razvoj produkta, inženirsko oblikovanje
Published in DKUM: 16.09.2019; Views: 1294; Downloads: 166
.pdf Full text (8,92 MB)

6.
Inženirsko oblikovanje potniškega prostora mestnega avtobusa
Blaž Gojkošek, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen potek oblikovanja potniškega prostora avtobusa, ta je potekal v podjetju TAM–Europe. Podjetje razvija prototip električnega avtobusa, za katerega je bilo potrebno oblikovati notranjost ob robnih pogojih, ki so jih določili v podjetju. Proces razvoja in oblikovanja se je začel s pregledom tematike dela, nadaljeval z iskanjem rešitev in zaključil s snovanjem produkta, s katerim je bila oblikovana končna rešitev. Končno rešitev predstavlja 3D model notranjosti avtobusa, ki ustreza zahtevam direktive in ga bo lahko podjetje uporabilo v svojem nadaljnjem razvoju.
Keywords: Inženirsko oblikovanje, razvoj, 3D modeliranje, avtobus, potniški prostor, notranjost avtobusa
Published in DKUM: 29.06.2018; Views: 1283; Downloads: 174
.pdf Full text (8,40 MB)

7.
Inženirsko oblikovanje vodne zavese za družino rešitev kreal kreativni prostor
Sandi Munda, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo zajema oblikovanje in izdelavo novega produkta blagovne znamke Kreal s celotnim procesom razvoja: načrtovanje, koncipiranje, snovanje in razdelava. Produkt, ki smo ga razvili je vodna zavesa, ki nam služi kot senčen prostor in s pretakanjem vode ohlajuje in vlaži zrak v prostoru. Predstavljene so ključne zahteve in rešitve končnih konceptov, 3D modeliranje vodne zavese in izdelava prototipa v realni velikosti. Z meritvami temperature in vlage na fizičnem prototipu smo dokazali, da je uporabljen princip hlajenja in vlaženja zraka učinkovit. Tako smo razvili novi produkt družine Kreal, ki je vizualno privlačen in funkcionalno dovršen.
Keywords: Razvoj produkta, inženirsko oblikovanje, vodna zavesa, 3D modeliranje, meritve, modularni sistem
Published in DKUM: 28.02.2018; Views: 1335; Downloads: 235
.pdf Full text (10,62 MB)

8.
Inženirsko oblikovanje raztegljivega povodca z zavoro za psa
Martin Werdonig, 2014, master's thesis

Abstract: V tej magistrski nalogi je obravnavana problematika neugodnega ustavljanja psa pri uporabi konvencionalnih raztegljivih povodcev. Specifično je obravnavan sunek sile ob ustavitvi psa in možnosti izboljšave obstoječih izdelkov. V magistrskem delu so opisane aplikacije drsečih zavor v mehanizmu raztegljivega povodca ter izbira najustreznejše. V nadaljevanju je opisano konstruiranje in dimenzioniranje izdelka z uporabo tračne zavore, ter priprava računalniškega modela z vsemi potrebnimi komponentami. Opisano je tudi oblikovanje in realistična upodobitev ohišja, s poudarkom na prepoznavnosti in funkcionalnosti. V magistrskem delu je ugotovljeno, da konstruiran izdelek omogoča ugodnejše in udobnejše zaviranje psov, ter preprečuje sunke in njegove posledice. Oblikovno izdelek poudarja svojo funkcionalnost in se tudi vizualno razlikuje od konkurenčnih izdelkov. V prihodnje pa je smiselno preveriti možnosti o kompaktnejši izvedbi povodca in ga oblikovno še izpopolniti.
Keywords: raztegljiv povodec za psa, zavora, računalniško modeliranje, inženirsko oblikovanje izdelkov, konstruiranje
Published in DKUM: 03.11.2014; Views: 1862; Downloads: 207
.pdf Full text (2,50 MB)

9.
Oblikovanje armaturne plošče v osebnem avtomobilu
Simon Koražija, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Delo sodobnega oblikovalca je v osnovi prelivanje idej v končni produkt, predpogoj za uspešen izdelek pa je temeljito raziskovanje in razumevanje uporabnika. V diplomskem delu je bil uporabnik preučevan po stanfordski metodologiji skozi pet faz: empatija, definicija, ideacija, prototipiranje in testiranje; rezultati in spoznanja le-teh pa so osnovni namen raziskave. Končni izdelek je namreč le produkt lastne interpretacije rezultatov.
Keywords: dizajn, inženirsko oblikovanje izdelkov, aramaturna plošča, osebni avtomobil, d.school
Published in DKUM: 20.10.2014; Views: 2227; Downloads: 154
.pdf Full text (1,89 MB)

10.
Inovativna zasnova zložljive kuhinje za majhna stanovanja
Damjan Gobec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje postopek oblikovanja zložljive kuhinje za majhna stanovanja. S takšnim konceptom prihranimo veliko prostora v stanovanju, saj je lahko kuhinja ob neuporabi zložena. Elementi so pospravljeni eden nad drugim in v takšnem stanju kuhinja spominja na nekakšen stolp. Razstavljena kuhinja, pripravljena za uporabo, pa ponuja vse funkcije klasične kuhinje. Pred začetkom oblikovanja je bila opravljena ergonomska študija in izvedena anketa o navadah ljudi pri kuhinjskih opravilih. Rezultati dela pa so prikazani v obliki virtualnega modela in foto-realističnega slikovnega gradiva.
Keywords: zložljiva kuhinja, pomanjkanje prostora, inženirsko oblikovanje, ergonomija
Published in DKUM: 07.03.2013; Views: 2121; Downloads: 279
.pdf Full text (4,83 MB)

Search done in 1.63 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica