1. Uporaba in vpliv prehranskih dopolnil na potek bolezni covid-19Špela Kebrič, 2023, master's thesis Abstract: Uvod: V času pandemije koronavirusne bolezni 2019 se je povečano poseganje po prehranskih dopolnilih pojavilo kot alternativna strategija po krepitvi imunskega sistema. Zaradi množičnega pojava nepreverjenih virov se je pojavilo zmotno prepričanje o učinkovitosti prehranskih dopolnil na resnost obolenja. Namen magistrskega dela je ugotoviti povezavo med uporabo prehranskih dopolnil in potekom bolezni COVID-19.
Metode: Uporabili smo kvantitativno metodologijo raziskovanja in kot raziskovalni inštrument anketni vprašalnik. Anketirali smo prebolevnike COVID-19, od teh 67 uporabnikov in 33 neuporabnikov prehranskih dopolnil. Pridobljene podatke smo obdelali s programoma Microsoft Excel in IBM SPSS 28. Hipoteze smo preverili s hi-kvadrat in Mann-Whitney testom.
Rezultati: Ugotovili smo povezavo med pogostejšo uporabo prehranskih dopolnil pri bolezni COVID-19 ter spolom in starostjo. Vendar pa povezava med spolom in uporabo prehranskih dopolnil pred (p = 0,308) in med boleznijo COVID-19 (p = 0,112) ni statistično značilna. Prav tako tudi ne povezava med starostjo in uporabo prehranskih dopolnil pred (p = 0,274) in med boleznijo (p = 0,324). Ugotovili smo tudi povezavo med blažjim potekom COVID-19 in uporabo prehranskih dopolnil. Povezava je bila statistično značilna s strani uporabe pred boleznijo (p = 0,045), vendar ne med boleznijo (p = 0,487).
Razprava in sklep: Ugotovljena je bila povezava med starostjo in spolom ter pogostejšo uporabo prehranskih dopolnil, vendar ni statistično značilna. Precej večja raba le-teh je bila prisotna med žensko in starejšo populacijo. Povezava med uporabo prehranskih dopolnil in blažjim potekom bolezni COVID-19 je bila deloma ugotovljena. Z blago obliko bolezni so bili povezani vitamin C in D, omega-3, cink in probiotiki. Keywords: koronavirusna bolezen, alternativna strategija, imunski sistem, resnost obolenja Published in DKUM: 16.06.2023; Views: 604; Downloads: 130
Full text (2,13 MB) |
2. Probiotiki in drugi koristni mikroorganizmi ter pomen fermentiranih živil za krepitev zdravjaEvelin Leber, 2019, master's thesis Abstract: Magistrsko delo se osredotoča na probiotike in fermentirana živila ter na to, kako z njimi pripomoremo h krepitvi zdravja. Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki v ustreznih količinah ugodno vplivajo na zdravje gostitelja. Učinke probiotičnih mikroorganizmov povezujemo z imunskim sistemom gostitelja in ravnovesjem črevesne mikrobiote v prebavilih. Pomembno vlogo imajo tudi pri uravnavanju kožne ter vaginalne mikrobiote. Fermentirana živila nastajajo s procesom fermentacije, med katero mikroorganizmi s svojimi encimi razgradijo organske spojine do kislin in drugih metabolitov. Najbolj pogosti so fermentirani mlečni izdelki, poznamo pa tudi fermentirano sadje, zelenjavo, žita, čaje, meso, zelišča itd. Probiotiki in fermentirana živila po študijah kažejo pozitivne učinke na zdravje v primeru njihove dolgoročne uporabe in so dokazano koristni in nepogrešljivi pri zdravem načinu življenja. Natančnih mehanizmov delovanja probiotikov in fermentiranih živil na zdravje še ne razumemo v celoti. Vemo pa, da lahko delujejo zelo različno na vsakega posameznika in v odvisnosti od seva koristnega mikroorganizma. Današnja živilska industrija si prizadeva za inovativno proizvodnjo z nenehnim uvajanjem novih izdelkov, ki imajo pozitiven učinek na zdravje ljudi. Živila, za katera trdijo, da pozitivno vplivajo na zdravje z zmanjšanjem tveganja za razvoj določenih bolezni ali izboljšanjem splošnega stanja organizma, sodijo med hrano nove generacije, mednje med drugim spadajo tudi fermentirana živila in probiotiki. Dokazano zmanjšujejo stres, raven holesterola in glukoze v krvi, pozitivno vplivajo na črevesno mikrobioto, zmanjšujejo krvni tlak in telesno težo. Keywords: fermentacija, hrana, imunski sistem, alergija, vloga medicinske sestre Published in DKUM: 13.01.2020; Views: 1608; Downloads: 433
Full text (546,61 KB) |
3. Uporaba javno dostopnih podatkovnih zbirk in bioinformatičnih orodij za analizo genskega izražanja pri sistemski skleroziKatjuša Mrak Poljšak, 2019, master's thesis Abstract: Izhodišča: Sistemska skleroza (SSc) je kronična sistemska avtoimunska bolezen vezivnega tkiva. Patogeneza bolezni še ni popolnoma poznana. Pogost vzrok smrti pri bolnikih s SSc je intersticijska pljučna bolezen. Naš namen je bil z uporabo javno dostopnih podatkovnih baz in bioinformatičnih orodij ugotoviti značilen profil izražanja genov in vpletenost različnih celičnih tipov v razvoju fibroze pri bolnikih s SSc s pridruženo intersticijsko pljučno boleznijo (SSc-ILD).
Raziskovalne metode: Za analizo podatkov genskega izražanja fibroblastov, izoliranih iz pljučnega tkiva, in celic celotnega pljučnega tkiva bolnikov smo uporabili program BRB-ArrayTools. V drugem delu smo s pomočjo bioinformatičnih orodij String in Reactome raziskali proteinske interakcije genov s spremenjenim izražanjem in jih analizirali glede na vpletenost v signalne poti.
Rezultati: V analizi genskega izražanja pljučnih fibroblastov smo dokazali moteno regulacijo genov, vpletenih v procese fibroze. Z analizo pljučnega tkiva smo dokazali moteno regulacijo genov izvenceličnega matriksa, poti TGF-β in znižano izražanje citokinov, kemokinov in njihovih receptorjev. Ugotovili smo možne vplive različnih miRNA in transkripcijskih faktorjev družine NFkB, STAT in JUN na transkriptom fibroblastov ter vpliv PPAR in RAR na transkriptom celic pljučnega tkiva. Ugotovili smo epigenetski vpliv na celično proliferacijo, angiogenezo in izražanje signalne poti TGF-β prek hsa-miR-132 miRNA v celicah pljučnega tkiva.
Diskusija in zaključek: Dokazali smo pomembno spremenjeno izražanje imunoglobulinov, kar kaže na pomembno vlogo celic B v pljučnem tkivu bolnikov v patogenezi bolezni, in ugotovili, da so geni, pomembno spremenjeni v fibroblastih, predvsem vpleteni v celično proliferacijo, geni drugih celic pljučnega tkiva pa so v veliki meri vključeni v mehanizme imunskega sistema in celične signalizacije, kar ponuja potencialne nove tarče za zdravljenje. Keywords: fibroza, fibroblasti, pljučno tkivo, imunski sistem, epigenetika. Published in DKUM: 29.05.2019; Views: 1511; Downloads: 108
Full text (5,33 MB) |
4. Neupoštevanje brezglutenske diete pri mladostnikih s celiakijoSara Vidovič, 2019, undergraduate thesis Abstract: Teoretična izhodišča: Celiakija je imunsko pogojena sistemska bolezen, ki jo povzročajo gluten in sorodni prolamini pri genetsko občutljivih posameznikih in je karakterizirana s prisotnostjo raznolikih kombinacij od glutena odvisnih manifestacij, specifičnih protiteles značilnih za celiakijo, HLA-DQ2 ali HLA-DQ8 in enteropatijo. Stroga izključitev glutena za vse življenje, tako imenovana brezglutenska dieta predstavlja edino varno in učinkovito zdravljenje. Čeprav je to zdravljenje zelo uspešno predstavlja težave pacientom v družinskem, socialnem in delovnem kontekstu, kar posledično poslabša njihovo kakovost življenja.
Namen: Namen zaključnega dela je raziskati neupoštevanje brezglutenske diete pri mladostnikih s celiakijo.
Raziskovalne metode: V zaključnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo dela, ki je povezana s filozofijo pozitivizma. Podatke smo dobili na osnovi anketnega vprašalnika. S pregledom in povzemanjem literature smo pripravili 21 vprašanj zaprtega tipa, ki se nanašajo na kršenje brezglutenske diete pri celiakiji.
Rezultati: Raziskava je pokazala, da večina mladostnikov ne krši brezglutenske diete. Mladostniki, ki pa grešijo pri brezglutenski dieti, pa večinoma grešijo zaradi tega, ker nimajo težav kadar uživajo prehrano, ki vsebuje gluten ter zato, ker je prehrana z glutenom boljšega okusa. Težave, ki se pojavljajo pri mladostnikih, ki ne upoštevajo brezglutenske diete, so bolečine v trebuhu, napet trebuh, driska, bruhanje, prebavne težave, slabost, omotičnost, glavobol, utrujenost in srbečica.
Diskusija in zaključek: Iz rezultatov sklepamo, da veliko mladostnikov krši pri brezglutenski dieti, ker nimajo težav, kadar ne upoštevajo brezglutenske diete ter zato, ker je prehrana z glutenom boljšega okusa. Keywords: gluten, imunski sistem, protitelesa, upoštevanje, zapleti, kontaminacija. Published in DKUM: 07.05.2019; Views: 1720; Downloads: 177
Full text (2,11 MB) |
5. Mobilna aplikacija za izboljšanje kakovosti življenjaAlen Tanšek, 2018, undergraduate thesis Abstract: Odstotek razvoja mobilnih aplikacij se dandanes giblje zelo visoko. Želja po uporabi dobre mobilne aplikacije hitro raste, predvsem s strani uporabnikov, ki si želijo, da bi bila dobro urejena in po svojemu namenu tudi funkcionalna. V diplomskem delu smo opisali razvoj ter samo delovanje tako imenovane mobilne aplikacije za razpoznavanje različnih bolezni oziroma simptomov, ki temelji na operacijskem sistemu Android. Z razvojem tovrstne aplikacije smo olajšali delo uporabnikom pri iskanju morebitnih bolezni po spletu in jim tako prikrajšali dragoceni čas. Keywords: android, mobilna aplikacija, pametni telefon, imunski sistem, aplikacije v medicini Published in DKUM: 16.07.2018; Views: 1868; Downloads: 216
Full text (1,53 MB) |
6. UMETNI IMUNSKI SISTEM - S STRANI BIOLOGIJE NAVDIHNJENO RAČUNANJEAndrej Barovič Karpov, 2016, master's thesis Abstract: Cilj magistrskega dela je opis (njihova sestava in princip, po katerem delujejo), implementacija algoritmov umetnega imunskega sistema (AIS) in njihova integracija v obstoječo EARS okolje. V AIS skupino algoritmov spadajo CLONALG, NSA, aiNET in drugi. Te algoritme smo primerjali z ostalimi optimizacijskimi algoritmi, kot so: PSO, DE, ABC, in TLBO. Primerjavo med algoritmi smo izvedli na CEC skupini problemov in pri tem uporabili statistične teste (NHST) ter novejši pristop CRS4EAs.
Rezultati vsake generacije so bili podvrženi dodatnim testom za ugotavljanje eksploracijskih (raziskovalnih) in eksploatacijskih (izkoriščevalnih) lastnosti algoritma AIS. Keywords: inteligentni sistemi, evolucijsko računanje, evolucijski algoritmi, evolucijske strategije, genetsko programiranje, genetski algoritmi, umetni imunski sistem Published in DKUM: 07.07.2016; Views: 2188; Downloads: 139
Full text (1,67 MB) |
7. OSVEŠČENOST DIJAKOV O GENITALNEM HERPESUMartina Grebenc, 2015, undergraduate thesis Abstract: Teoretična izhodišča: Nekateri povzročitelji spolno prenosljivih bolezni ostanejo v našem telesu za vedno, zato je pomembno, da se znamo pravilno pred njimi zaščititi ter, da se izogibamo tveganim spolnim odnosom, pri katerih se lahko okužimo. Z raziskavo smo želeli ugotoviti ali so dijaki dovolj osveščeni o spolno prenosljivi bolezni genitalni herpes, ali poznajo možnosti za prenos okužbe ter, če poznajo zaščito pred njo.
Raziskovalna metodologija: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 20 vprašanj. V raziskavi je sodelovalo 80 dijakov.
Rezultati: Ugotovili smo, da dijaki nekaj znanja zagotovo imajo. Poznajo, da je genitalni herpes spolno prenosljiva bolezen in, da se lahko okužijo z nezaščitenim spolnim odnosom. Večina pozna kako se pravilno zaščititi pred okužbo, vendar sami kot zaščitno sredstvo pri spolnih odnosih ne uporabljajo samo kondoma, ampak še druge oblike, ki okužbe z genitalnim herpesom ne preprečujejo.
Sklep: Pomembno je osveščati dijake še preden začnejo s spolnimi odnosi, da pridobijo znanje, kako pravilno zaščititi sebe in svoje partnerje. Zdravimo lahko samo znake genitalnega herpesa, zato je boljše okužbo preprečevati. Če pa pride do okužbe, je pomembno skrbeti za imunski sistem, saj je le ta tisti, ki okužbo omeji. Keywords: virus herpesa simpleksa, genitalni herpes, spolno prenosljiva bolezen, okužba, imunski sistem Published in DKUM: 07.12.2015; Views: 2265; Downloads: 206
Full text (944,80 KB) |
8. |
9. |
10. ANALIZIRANJE PREHRANJEVALNIH NAVAD IN POZNAVANJE ALERGIJ NA HRANO PRI ŠTUDENTIHLidija Bauman, 2015, master's thesis/paper Abstract: Vse pogostejši je pojav alergij na hrano, zato smo preučili ali obstaja povezava zdravih prehranjevalnih navad na razširjenost te alergije med študenti. Raziskava temelji na anketnem vprašalniku o njihovih prehranjevalnih navadah, telesni aktivnosti, njihovem poznavanju označb na živilih ter izbiri bolj zdravih živil. Vprašalnik je zajemal tudi vprašanja o njihovem znanju o alergijah na hrano in razširjenosti alergij med njimi in v njihovi družini. Preučili smo razlike med študenti FKBV in MF, razlike v spolu in kraju bivanja, razlike med študenti, z in brez alergij ter razlike pri študentih z alergijo na hrano. Ugotavljamo, da je med vsemi (156) anketiranci 37 alergikov od tega jih je 9 alergičnih na hrano. V družinah 68 študentov (43,6 %) je prisotna neka alergija od tega je v družinah 23-ih študentov (14,7 %) prisotna alergija na hrano. V okvirju prehranjevalnih navad ugotavljamo, da večina študentov obeduje 3-krat dnevno (50,6 % ) ali 4-krat dnevno (34,6 % ). Pomembni ugotovitvi sta še, da študentje v poprečju zajtrkujejo 5-krat tedensko in večina, 101 (64,7 % ), jih za žejo pije vodo. Najpogostejša izbira je voda iz pipe (91,7 % ) in voda v plastenkah (4,5 % ). Z naše raziskave je tako vidnih nekaj navad študentov, ki lahko pripomorejo k razširjenosti ali preprečijo razvoj alergij na hrano. Keywords: Alergija, Alergija na hrano, imunski sistem, prehranjevalne navade Published in DKUM: 04.05.2015; Views: 1988; Downloads: 426
Full text (817,17 KB) |