| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
GRADNJA Z ILOVICO IN NARAVNIMI MATERIALI
Tjaša Leben, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V uvodnem delu diplomskega dela je predstavljena gradnja z ilovico in z njo povezanimi naravnimi materiali, kot so glina, les in slama. Opisana je zgodovino gradnje z ilovico, tehnike grajenja v zgodovini, sledi poglavje o sodobni gradnji z ilovico, v katerem so opisane butana gradnja, gradnja z ilovnatimi zidaki ter kombinacija lesa, slame in ilovnatih materialov. V naslednjih poglavjih diplomskega dela so prikazane osnovne preiskave ilovice, podane so prednosti in slabosti obravnavanega gradiva. V eksperimentalnem delu naloge sledi izračun toplotnih karakteristik ilovice v primerjavi z drugimi tradicionalnimi gradbenimi materiali.
Keywords: Ilovica, naravni materiali, tehnike grajenja, toplotna prehodnost.
Published in DKUM: 25.08.2016; Views: 1751; Downloads: 274
.pdf Full text (3,52 MB)

2.
Zasnova hiše na Goričkem iz naravnih gradbenih materialov
Sanja Červek, 2014, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi smo izdelali idejno zasnovo hiše iz naravnih materialov na izbrani lokaciji na Goričkem. Opisali smo značilnosti tipične goričke hiše v preteklosti ter naravne materiale, ki so bili takrat na tem območju najpogosteje v uporabi. Raziskali smo tudi principe ekološke gradnje. Pri izdelavi zasnove smo določena dognanja implementirali v predvideno novo gradnjo, zato je konstrukcija hiše sestavljena iz lesa, slame in ilovice. Zasnovana je za starejši, umetniško naravnan par. Sestavljena je iz treh posameznih enot, da ugodi vsem njunim potrebam.
Keywords: lesena gradnja, hiša iz slame, naravni gradbeni materiali, les, slama, ilovica, ekološka gradnja
Published in DKUM: 11.09.2014; Views: 1715; Downloads: 219
.pdf Full text (43,60 MB)

3.
HIŠA PO BIO-EKOLOŠKIH PRINCIPIH
Polona Sever, 2014, diploma project paper

Abstract: V diplomskem izpitu je predstavljena idejna zasnova sodobne enodružinske hiše, ki je zasnovana po bio-ekoloških principih. Hiša s svojo tehnologijo grajenja, sestavo ter uporabo minimalno škodi okolici ter za svoje delovanje uporablja izključno alternativne vire energije. V veliki meri se posvečamo gradnji z nekdaj zelo razširjeno slamo in ilovico, ki imata izjemne lastnosti ter bogato zgodovino. Materiala sta zelo obstojna ter v izobilju, lahko ju ponovno uporabimo, recikliramo ali pa enostavno pustimo, da se razgradita v naravnih ciklih okolja. Pri gradnji združujemo zahteve sodobnega človeka in izročilo preteklosti ter človeku nudimo dom za dušo in telo.
Keywords: bio-ekološka hiša, biološka hiša, ekološka hiša, naravni materiali, slama, ilovica, les
Published in DKUM: 11.09.2014; Views: 1543; Downloads: 151
.pdf Full text (4,37 MB)

4.
IDEJNA ZASNOVA PRENOVE PREKMURSKE TRADICIONALNE KMEČKE HIŠE
Klavdija Kopše Kaljun, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo prenovo tradicionalne prekmurske kmečke hiše. Primarni cilj diplomskega dela je pripraviti idejni projekt prenove prekmurske hiše, pri čemer je potrebno upoštevati in udejanjiti investitorjeve zahteve po povečanju bivalnega prostora in uporabe naravnih materialov iz bližnje okolice (sonaravna gradnja). Teoretični del diplomskega dela predstavlja osnovne gradbene materiale, les, ilovico in slamo, ki so v nadaljevanju uporabljeni v idejni zasnovi. Predstavljen je tudi kratek pregled razvoja in značilnosti tradicionalne prekmurske kmečke hiše. V okviru diplomskega dela je izvedena ocena trenutnega stanja objekta. Priložen je idejni načrt razširitve uporabne površine objekta.
Keywords: sonaravna gradnja, les, ilovica, gradbeništvo, arhitektura, kulturna dediščina
Published in DKUM: 04.09.2014; Views: 2667; Downloads: 507
.pdf Full text (3,46 MB)

5.
ZASNOVA SODOBNE PANONSKE HIŠE
Nina Kolarič, 2013, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi je izdelana idejna zasnova sodobne panonske hiše iz naravnih materialov. Predstavljene so značilnosti tipične panonske hiše v preteklosti in naravni materiali, ki so se uporabljali v preteklosti in ki se uporabljajo še danes. Podrobneje so predstavljeni naravni materiali les, ilovica in slama, ki so uporabljeni kot gradniki zasnovane hiše. Hiša je zasnovana za štiričlansko družino in povzema tradicionalno arhitekturo panonske hiše, vendar je prilagojena potrebam sodobne družine. V osnovi ima hiša eno bivalno enoto in eno delovno enoto, je pa zasnovana tako, da jo je možno modificirati v dve bivalni enoti in eno prostočasno enoto, ko otroci odrastejo.
Keywords: arhitektura, panonska hiša, naravni materiali, slama, les, ilovica
Published in DKUM: 28.08.2013; Views: 3615; Downloads: 359
.pdf Full text (16,58 MB)

6.
HIŠA IZ SLAME
Sara Kopše, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V uvodnem delu diplomske naloge je opisan koncept naravne gradnje ter naravni gradbeni materiali. Med temi je podrobno analiziran naravni gradbeni material, slama. V poglavjih ki sledijo, je teoretično razložena gradnja iz slamnatih bal. Poudarek je predvsem na tem, kakšne bale so za gradnjo ustrezne, kakšne vrste konstrukcij poznamo ter njihove značilnosti. Literature s tega področja ni ravno veliko, ker se gradnja iz slamnatih bal šele razvija. Najbolj zanimiv je zadnji del diplomskega dela, kjer je opisan potek gradnje hiše iz slame na primeru iz prakse. Prikazan in predstavljen je nenosilni sistem gradnje. Pri takšnem sistemu gradnje, bale same ne prevzemajo obtežb, ampak služijo kot izolacija med skeletno leseno konstrukcijo.
Keywords: hiša iz slame, naravni gradbeni materiali, slama, ilovica
Published in DKUM: 10.11.2011; Views: 4193; Downloads: 1120
.pdf Full text (8,31 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica