| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
PROSTO OPRAVLJANJE STORITEV PO PRAVU EU IN STO
Aleksandra Jelača, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Delež storitev v BDP držav je velik in se še povečuje. Prost pretok storitev je ena od štirih temeljnih svobočin prava EU, posebno mesto pa ima tudi v okviru STO. Med tem ko pravo EU storitve, povezane z igrami na srečo ne ureja enotno, pač pa jih urejajo države članice same, pravo STO le-te ne razlikuje od drugih storitev. Načeli nediskriminacije in sorazmernosti sta ureditvama skupni, delno pa to velja tudi za izjeme, ki lahko v določenih primerih prost pretok storitev omejijo. Postopki pred Sodiščem EU in pred organi STO se pomembno razlikujejo v tem, kdo postopek lahko sproži, prav tako pa je razlika tudi glede uveljavljanja odločitve v praksi in sankcij, ki so zagrožene v primeru kršitve predpisov.
Keywords: Prosto opravljanje storitev, EU, STO, igre na srečo, Placanica, US-Gambling, Sodišče EU, reševanje sporov v okviru STO, Pogodba o delovanju EU, GATS
Published: 26.02.2010; Views: 2212; Downloads: 176
.pdf Full text (690,10 KB)

2.
Različne oblike zasvojenosti mladih : diplomsko delo
Anita Lorber, 2009, undergraduate thesis

Keywords: zasvojenost, odvisnost, droge, alkohol, tobak, mediji, igre na srečo, šport, hrana, mladi, preprečevanje, zdravljenje, diplomske naloge
Published: 02.03.2010; Views: 7218; Downloads: 1924
.pdf Full text (524,24 KB)

3.
PRAVNI OKVIR PRIREJANJA IGER NA SREČO V EU
Emil Mihalič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomske naloge je pravna ureditev oziroma pravni okvir organiziranja iger na srečo v okviru Evropske unije in problematika čezmejnega vpliva le-teh ter vpliv prava EU na potrebno uskladitev nacionalne zakonodaje iger na srečo v Republiki Sloveniji s pravom EU. Raznolikost nacionalnih ureditev področja iger na srečo kaže na to, da bo morebitna harmonizacija področja iger na srečo vse prej kot enostavno delo. Marsikje se za na videz transparentnimi in legitimnimi razlogi omejitev skrivajo na prvi pogled prikriti in brez dvoma diskriminatorni razlogi. To nam potrjuje tudi sodna praksa Sodišča EU s področja iger na srečo, ki je kljub temu, da je pravni sistem EU sorazmerno mlad, dokaj obsežna. Sodna praksa Sodišča EU nam omogoča, da ugotovimo in postavimo meje, preko katerih pa kljub temu, da področje ni harmonizirano, ne gre. Sodna praksa je kot skupno vodilo izpostavila nediskriminatornost, sorazmernost in ustreznost omejitvenih ukrepov. Prav gotovo je z vidika negativnih posledic najbolj problematično internetno igranje iger na srečo. Ta omogoča nenadzorovano igranje od doma, zato je igre na srečo potrebno učinkovito nadzorovati s predpisanimi ukrepi na področju vseh držav članic EU. Čeprav področje prirejanja iger na srečo ni predmet harmonizacije, pa to še ne pomeni, da so nacionalni predpisi tega področja izvzeti iz pravnega reda EU. Vsak načrtovani predpis oziroma zakonski ali podzakonski akt je ravno tako kot vsak tehnični predpis še v fazi osnutka podvržen notifikacijskemu postopku v skladu z Direktivo EU o postopku obveščanja na področju tehničnih standardov in tehničnih predpisov t.i. informacijsko direktivo. Prav gotovo bo nacionalna zakonodaja na področju sistema koncesij za prirejanje iger na srečo predmet usklajevanja s stališči, ki jih odraža sodna praksa Sodišča EU.
Keywords: Igre na srečo, sodna praksa, Sodišče EU, prost pretok storitev.
Published: 03.05.2010; Views: 2985; Downloads: 369
.pdf Full text (588,81 KB)

4.
FINANCIRANJE NEPRIDOBITNIH NEVLADNIH ORGANIZACIJ
Vesna Kikelj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Z nepridobitnimi organizacijami se srečujemo vsak dan- šolstvo, zdravstvo, športne dejavnosti, kultura, sociala, varstvo, ipd. Skupna značilnost teh organizacij je, da ustvarjanje dobička ni njihov osnovni namen delovanja. Seveda se kljub temu borijo za čim večje finančne vire, saj jim le ti omogočajo delovanje in doseganje namena organizacije. Načini zbiranja in pridobivanja sredstev so v diplomski nalogi podrobneje predstavljeni. En od teh načinov je tudi pridobivanje sredstev od prirejanja iger na srečo. V Sloveniji je, po Zakonu o igrah na srečo, vsak prireditelj iger na srečo dolžan plačati koncesijsko dajatev. Do dela teh koncesijskih dajatev sta upravičeni tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij in Fundacija za šport, ki sta bili ustanovljeni ravno z namenom razdeljevanja teh dajatev. Na podlagi tega so prejemnice sredstev, pridobljenih od prirejanja iger na srečo, le tri vrste organizacij, in sicer: invalidske, humanitarne in športne organizacije. To pa ni pravičen način razdeljevanja teh sredstev, na primer na Hrvaškem se ta sredstva zbirajo v državni proračun in do njih so upravičene tudi ostale vrste organizacij, kot so izobraževalne, kulturne, humanitarne, zdravstvene, socialne, ipd. Tak način razdeljevanja bi po našem mnenju morali uvesti tudi v Sloveniji.
Keywords: - nepridobitne organizacije, - igre na srečo, - fundacija, - financiranje, - koncesijska dajatev
Published: 01.12.2010; Views: 3449; Downloads: 525
.pdf Full text (1,33 MB)

5.
KAZENSKOPRAVNI VIDIKI NEDOVOLJENIH IGER NA SREČO
Ljubica Hrovat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Igre na srečo kot poseben način razvedrila so že od nekdaj nadzorovane s strani države. V Sloveniji so normativno urejene v Zakonu o igrah na srečo in drugih podzakonskih predpisih. Po tem zakonu je prirejanje le-teh izključna pravice Republike Slovenije in se lahko prirejajo le na podlagi dovoljenja oziroma koncesije pristojnega organa. Na ravni Evropske unije je to področje urejeno z direktivami in resolucijami. Torej države članice samostojno urejajo to področje in lahko prepovejo in omejujejo čezmejno ponujanje iger na srečo, čeprav gre za ponudnika, ki ima sedež v drugi državi članici in tam te storitve zakonito opravlja. Najpomembnejši predpis za kazenski vidik je kazenski zakonik, ki v 212. členu določa kaznivi dejanji nedovoljenih iger na srečo in organiziranje denarnih verig. Poleg fizične osebe je lahko za to za kaznivo dejanje odgovorna tudi pravna oseba po Zakonu o odgovornosti pravih oseb za kazniva dejanja. Piramida struktura sama po sebi ni nezakonita, to postane šele, ko udeleženci vplačujejo v sistem določene denarne zneske udeležencem, ki so se pred njimi vključili v sistem in pričakujejo plačilo določenih denarnih zneskov od udeležencev, ki naj bi se za njimi vključili v igro. Z razvojem interneta so se pojavile tudi internetne športne stave, ki pa v zakonodaji niso bile urejene, zato so ponudniki to pridoma izkoriščali. Največji svetovni ponudnik internetnih iger na srečo Bwin International ltd. kljub ukrepom različnih državnih inštitucij še vedno oglašuje in nemoteno opravlja svoje storitve na območju Republike Slovenije, kljub temu, da pri nas ne poseduje koncesije za prirejanje iger na srečo. Zakonodaja na področju iger na srečo je v Republiki Sloveniji dobro opredeljena, saj to področje ureja več dobrih zakonov in podzakonskih predpisov, vendar pa ta ni v celoti usklajena z zakonodajo EU. Za izvajanje zakonodaje skrbi več državnih institucij, od katerih je na tem področju najaktivnejši Urad Republike Slovenije za nadzor prirejanja nad igrami na srečo (UNPIS).
Keywords: igre na srečo, kaznivo dejanje, UNPIS, denarne verige, Bwin, internetne športne stave, prekršek
Published: 28.09.2010; Views: 2471; Downloads: 242
.pdf Full text (361,93 KB)

6.
VPLIV IGER NA SREČO NA DRUŽINSKO ŽIVLJENJE
Andreja Litrop, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomske naloge je vpliv iger na srečo na družino. Igra spremlja človeštvo že skozi vso zgodovino. Oblikovno in vsebinsko so se igre skozi čas spreminjale, spreminjala pa se je tudi njihova pravna ureditev. Osredotočili se bomo na trenutno pravno ureditev. Tako kot v večini držav članic Evropske Unije, tudi pri nas, v Republiki Sloveniji, velja načeloma prepoved prirejanja iger na srečo, ki pa ni absolutna. Obstajajo namreč tudi izjeme, ki so v domeni posamezne države članice Evropske Unije, ko se ob izpolnjevanju zelo strogih pogojev in pod nadzorom s strani države, igre na srečo lahko prirejajo. V diplomski nalogi bomo pisali prav o teh vrstah iger na srečo, ki se sicer legalno prirejajo, ampak imajo vseeno negativen vpliv na posameznika in družino. Prekomerno igranje na srečo ima lahko poleg možnosti hitrega zalužka tudi negativne posledice za posameznika in družino. Posameznika pogosto pahne na družbeno dno. V takih primerih to pogosto ni več problem posameznika, ampak preraste v problem celotne družine, ki je od tega posameznika popolnoma ali deloma odvisna. Zanimalo nas bo, kako igre na srečo vplivajo na posameznika in družino. Raziskati bomo poskušali, v kolikšni meri je razširjena zasvojenost z igrami na srečo in kakšne so lahko posledice prekomernega igranja na srečo. Na pravnem področju bomo opisali institute, ki so kakorkoli povezani z igrami na srečo in so posameznikom na voljo v skrajnih situacijah in s katerimi lahko škodljive posledice prekomernega igranja na srečo preprečimo ali pa vsaj omejimo. Posegli bomo na področje družinskega, dednega in kazenskega prava. Vključili bomo tudi sodno prakso s tega področja.
Keywords: igre na srečo, zasvojenost, družina, družinsko pravo, otrokove pravice
Published: 01.02.2011; Views: 2152; Downloads: 212
.pdf Full text (523,78 KB)

7.
DISTRIBUCIJA IGER NA SREČO IN SREČK V POSLOVALNICI LOTERIJE SLOVENIJE
Danijela Pernek, 2011, final seminar paper

Abstract: V poglavjih diplomske naloge sem začela s pojmom logistike in distribucije, ter opredelitvijo le teh. V nalogi sem nadaljevala s predstavitvijo Loterije Slovenije, kot vodilne predstavnice iger na srečo v naši državi. V sklopu poslovanja Loterije Slovenije pa sem predstavila poslovalnico Loterije Slovenije iz primarne mreže Nataša Kamenečki s.p.. Diplomski seminar pa sem zaključila s analizo ankete, ki sem jo izvedla med izdelavo naloge.
Keywords: logistika, distribucija, srečke, igre na srečo, naročanje, dostava, skladiščenje, prodaja
Published: 08.12.2011; Views: 1263; Downloads: 186
.pdf Full text (2,57 MB)

8.
MANAGEMENT V IGRALNIŠKI DEJAVNOSTI IN ODGOVORNO IGRALNIŠTVO - CASINO GOLD CLUB CASINO
Aleš Franetič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je razdeljeno na dva tematska dela. Najprej predstavlja družbeni in ekonomski okvir igralniške dejavnosti nasploh, kjer so poudarjene koristi igralniškega turizma. Sledi opis razmer v Sloveniji ter prikaz strateških dokumentov s področja igralništva pri nas. Nato pa so v drugem tematskem delu predstavljene deviantne značilnosti igralništva in dejavniki tveganja. Najtežja oblika deviacije je zasvojenost obiskovalcev z igralništvom. Vendar ne obstaja nevarnost odvisnosti od igranja iger na srečo le za goste igralnic in igralnih salonov, ampak so temu podvrženi tudi zaposleni v igralništvu. Kot ena izmed najučinkovitejših rešitev zoper deviantnosti v igralništvu, strokovnjaki priporočajo odgovorno igralništvo, ki je okarakterizirano kot sistemska strategija preventivnih in kurativnih ukrepov, ki zmanjšujejo probleme z igranjem. Kaj menijo zaposleni, ki delajo v igralnicah in igralnih salonih o zasvojenosti ter o pomenu dodatnega izobraževanja in osveščanja zaposlenih o odgovornem igralništvu ter njihovem poznavanju odgovornega igralništva, je bil predmet raziskave v empiričnem delu diplomske naloge. Ker je igralniška dejavnost po eni strani lahko zelo dobičkonosna dejavnost za družbo in državo, po drugi strani pa tudi zelo rizična in celo škodljiva za igralce, ki izgubijo razsodnost in ne znajo več obvladovati sebe, smo na koncu postavili nekatere predloge za učinkovit nadzor nad zaposlenimi. Relevantno pa je tudi izvajanje ukrepov za odgovorno igralništvo.
Keywords: igralništvo, igre na srečo, igralniški turizem, zasvojenost, tveganje, zaposleni v igralništvu, odgovorno igralništvo
Published: 09.12.2013; Views: 1386; Downloads: 301
.pdf Full text (1,25 MB)

9.
PRIMERJALNA ANALIZA OBDAVČITEV IGER NA SREČO MED IZBRANIMA DRŽAVAMA
Anja Finkšt, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Igre na srečo so igre, pri katerih imajo udeleženci možnost zadeti dobitek, ki je odvisen od sreče in vloženega zneska. Igre na srečo predstavljajo poseben način razvedrila, pri njih ima največji pomen sreča, to je naključje, in ne prirojeno ali pridobljeno znanje in spretnosti. Igre na srečo postajajo vedno bolj zanimiva tematika tako za ponudnike kot za igralce, zato se trg vedno bolj povečuje, vedno več je ponudnikov, prav tako tudi povpraševalcev oziroma igralcev. Igre na srečo postajajo vedno dostopnejše in z raznim oglaševanjem tudi privlačnejše. So preprosta razumevajoča oblika zabave. Namenjene so tudi širšemu krogu ljudi. Igre na srečo so za nekatere le razvedrilo, nekateri pa postanejo tudi odvisni od njih. V Sloveniji so dovoljene igre na srečo določene z Zakonom o igrah na srečo. Ta zakon ureja sistem prirejanja iger na srečo, na način, da potekajo v skladu z vsemi zakonskimi pravili, v urejenem in nadzorovanem okolju, preprečuje vsakršno goljufanje ali pranje denarja, varuje tudi udeležence iger na srečo. V Nemčiji igre na srečo ureja Državna pogodba o igrah na srečo (Glücksspielstaatsvertrag) in izvedbena zakonodaja 16 zvezdnih dežel. Cilji državne pogodbe so, preprečiti pataloško prirejanje iger na srečo in zasvojenost, nadzorovati in omejiti ponudbo iger na srečo, zaščititi mladostnike in ostale igralce, zagotoviti, da se igre na srečo izvajajo v skladu z določenimi pravili, da so igralci varni pred vsemi goljufijami in kriminalom. V Sloveniji in Nemčiji je različna obdavčitev dobitkov od iger na srečo, davek od iger na srečo in koncesijska dajatev.
Keywords: Igre na srečo, obdavčitev dobitkov od iger na srečo, zakon o igrah na srečo, Slovenija, Nemčija.
Published: 23.11.2012; Views: 2013; Downloads: 232
.pdf Full text (368,29 KB)

10.
SPLETNO IGRALNIŠTVO
Primož Grajfoner, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomski seminar je razdeljen v štiri poglavja. Vsaka tema naslednjega poglavja je podpomenka predhodnega poglavja, tako da bralec postopoma spoznava pojme, ki mu v nadaljevanju pomagajo pri razumevanju naslednjih tem. V prvem poglavju smo se posvetili elektronskemu poslovanju. V njem smo opredelili sam pojem elektronsko poslovanje, opisali razvoj in vrste poslovanja. Predstavili smo tudi varnost pri elektronskem poslovanju, zaradi pomembnosti tega segmenta za potrošnika, uporabnika. Tema drugega poglavja je igre na srečo. V njem smo opredelili pojem iger na srečo, ki na splošno vključuje vsako aktivnost, v kateri oseba - igralec nekaj stavi ali zastavi, običajno v obliki denarja. Predstavili smo vrste iger na srečo, ki zajemajo stave, loterijo in igre v kazinojih. V poglavju smo tudi opisali zgodovinski razvoj panoge. Tema tretjega poglavja, ki je tudi najbolj obširno, je samo spletno igralništvo. V njem smo opredelili pojem spletnega igralništva, ki pomeni igranje klasičnih iger na srečo iz tradicionalnih kazinojev preko spleta, interneta. Navedli smo vrste iger ter ponudbo drugih storitev, ki jih ponujajo spletne igralnice. Naredili smo tudi primerjavo igranja v tradicionalnih kazinojih in spletnih igralnicah. Opisali smo zgodovinski razvoj spletnega igralništva ter se tudi dotaknili vprašanja o legitimnosti in zakonitosti spletnega igralništva. Analizirali smo tudi trenutno stanje spletnega igralništva v Sloveniji in EU. Zadnje poglavje je namenjeno opisu postopka registracije novega igralca v spletno igralnico pokra Full Tilt. V tem poglavju predstavimo korake pri registraciji novega igralca.
Keywords: elektronsko poslovanje, igre na srečo, spletno igralništvo, spletne igralnice, zakonodaja.
Published: 03.04.2013; Views: 1674; Downloads: 225
.pdf Full text (1,43 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica