| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv socialnih omrežij in aplikacij na človekovo samopodobo
Zala Jereb, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Posamezniki v današnji družbi se s prihodom novih aplikacij in trendov vsakič bolj spopadajo s svojim videzom in telesno pojavnostjo. Namen dela je preučevanje družbe pod vplivom družbenih omrežij in kako tovrstne vsebine vplivajo na posameznikovo samozavest. Področje, na katero se delo nanaša je samopodoba, družbena omrežja ter vplivi, estetski posegi in dodatni vplivi pandemije. Uporabili smo metodo komparacije in deskriptivno metodo ter spletno anketo. Ob rezultatih, ki so pokazali poglavitno vplivnost dejavnikov, smo svoje predloge in priporočila obravnavali v rešitvah in zaključku.
Keywords: samopodoba, vpliv, družbena omrežja, ideali
Published in DKUM: 09.03.2022; Views: 1154; Downloads: 370
.pdf Full text (772,88 KB)

2.
Celostne oblačilne podobe oblačil za različne tipe postav : diplomsko delo
Anja Stajnko, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega podroben pregled tipov ženskih postav skozi človeštvo in kakšen je vpliv socialnih omrežij na telesno samopodobo. Opredelili smo, kaj je lepotni ideal in kako vpliva na družbo. Izpostavili smo pravila izbiranja oblačil glede na tipe postav, ki hkrati odražajo osebno identiteto in izboljšajo telesno samopodobo posameznice. Podrobneje so bili proučeni tipi telesnih postav in predstavljeni nasveti, s katerimi lahko prekrijemo ali poudarimo telesne značilnosti ter s tem izboljšamo telesno samopodobo. Raziskali smo Instagram profile in z anketnim vprašalnikom pridobili informacije o telesni samopodobi anketiranih žensk oziroma mnenja o njihovih tipih telesnih postav, vplivih socialnih omrežij na njihovo telesno samopodobo in načinu oblačenja glede na njihov tip telesne postave.
Keywords: telesni tipi postav, zunanji videz, telesna samopodoba, ideali, celostne oblačilne podobe, zgodovina telesnih postav, družbena omrežja
Published in DKUM: 10.09.2021; Views: 786; Downloads: 64
.pdf Full text (3,24 MB)

3.
Telesna samopodoba v medkulturni perspektivi - vpliv medijev
Lucija Čevnik, Bojan Musil, Andrej Fištravec, 2008, original scientific article

Abstract: V medkulturni raziskavi, ki je vključevala študentsko populacijo iz Slovenije in muslimanskega dela Srbije, smo ugotavljali vpliv modnih medijev ter različnih socialno-demografskih dejavnikov (spol, socialnoekonomski status, izobrazba staršev, kraj bivanja, ITM) na posameznikovo telesno samopodobo in telesne ideale. Rezultati so pokazali različnosti v dojemanju telesa in še posebej vrednotenju lastne postave med obema socialnokulturnima okoljema ter potrdili vpliv določenih dejavnikov (spol, izobrazba staršev, ITM, modni mediji) na posameznikovo percepcijo lastne telesne postave. Iz rezultatov analize smo ugotovili, da frekvenca izpostavljenosti modnim medijem nima neposrednega vpliva na nezadovoljstvo z lastno telesno postavo.
Keywords: medkulturne študije, psihologija, telesna samopodoba, ideali, modni mediji, indeks telesne mase, socialno-demografski dejavniki, nacionalno-etnične skupine
Published in DKUM: 21.12.2015; Views: 1919; Downloads: 125
URL Link to full text

4.
5.
LEPOTNE NORME IN UPORABA LE-TEH V OGLAŠEVALSKE NAMENE
Nina Zoja Zorec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Telesa modelov v oglaševalskih sporočilih oblikujejo lepotne standarde v današnji družbi. Diplomska naloga se osredotoča na razvoj lepotnih idealov skozi zgodovino po svetu in na vplivu oglaševanja na lepotne standarde. Namen je ugotoviti razlike med lepotnimi ideali, predstavljenimi s strani oglaševalcev in telesi povprečnih ljudi. Zanima nas vzrok retuširanja teles modelov v oglasnih sporočilih in posledice izpostavljenosti takšnim podobam na našo samopodobo. Na koncu naloge bomo izvedli anketo, s pomočjo katere bomo skušali ugotoviti mnenje ljudi o podobah modelov v oglaševalskih sporočilih, retuširanju in preprečljivosti oglasov pri nakupu izdelkov.
Keywords: lepotne norme, lepotni ideali, oglaševanje
Published in DKUM: 13.09.2013; Views: 1544; Downloads: 196
.pdf Full text (1,34 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica