| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 64
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Arhitekturna ureditev starega mestnega jedra - kare ob Turški mački in revitalizacija hotela Turška mačka : magistrsko delo
Katarina Žnidarec, 2023, master's thesis

Abstract: Tema magistrskega dela izhaja iz potrebe po ureditvi starega mestnega jedra Celja - kare ob Turški mački in ponovnem delovanju hotela Turška mačka. Slednji še danes velja za eno izmed najbolj prepoznavnih stavb v mestu. Hotel Turška mačka ima bogato zgodovino. Pomemben je predvsem zaradi umetniške in arhitekturne vrednosti ter umeščenosti v staro mestno jedro. Obdajajo ga namreč pomembne javne stavbe kot so Narodni dom, kjer ima svoje poslovne prostore Mestna občina Celje, Slovensko ljudsko gledališče Celje z Gledališkim trgom, v neposredni bližini je tudi Minoritski samostan z Marijino cerkvijo. Z rekonstrukcijo hotela smo ohranili pomembno stavbo iz časa modernizma in tako obnovili objekt, ki je pomemben za prebivalce in obiskovalce Celja. Zaradi zgodovinske pomembnosti arheoloških ostalin in bližine zahodno rimskega obzidja smo zasnovali prostor, kjer bodo le-te predstavljene. Poudarek dela temelji na prikazu kontrasta med starim in novim delom, vendar ob tem vseeno tvori celoto, ki v mestnem jedru deluje homogeno in nevsiljivo. Z novo idejno zasnovo smo pripomogli k uresničevanju strategije trajnostnega razvoja in trajnostne mobilnosti mesta, ki predvideva postopen umik prometa iz mestnega središča. Zato predlagamo, da bi se za potrebe hotela zakupila parkirišča ob obstoječih bližnjih javnih objektih.
Keywords: arhitektura, staro mestno jedro, kare, revitalizacija, hotel, Turška mačka
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 109; Downloads: 38
.pdf Full text (42,07 MB)

2.
Stališča odjemalcev do digitalizacije hotelskih storitev
Klemen Škamlec, 2023, master's thesis

Abstract: Živimo v svetu, ki zahteva hiter napredek in prilagajanje na nove trende. Eden od zadnjih trendov je digitalizacija. Uporaba digitalnih naprav je del vsakdana vsakega človeka, brez digitalnih naprav si več ne znamo predstavljati življenja. Digitalizacija predstavlja velik izziv za managerje v storitveni dejavnosti, saj gre za dejavnost, kjer je uspešnost poslovanja bistveno odvisna od zadovoljstva uporabnikov. Managerji morajo v storitveni proces vključiti pravo mero digitalne tehnologije, v kombinaciji z ustrezno izobraženimi zaposlenimi, da lahko čim bolje zadovoljijo potrebe odjemalcev. Storitvena dejavnost, ki je zelo zanimiva z vidika digitalizacije, je turizem. Trendi v turizmu so v zadnjem času povezani predvsem z varovanjem planeta, torej je cilj čim manjši vpliv turistov na okolje, ki ga obiščejo. Vključevanje digitalizacije v turizem je eden izmed ključnih dejavnikov tudi pri varovanju okolja. Znotraj turistične panoge se digitalizirajo predvsem hoteli. Rezervacija preko spleta je hotelska storitev, ki je digitalizirana že kar nekaj časa. Nove izzive pa predstavljajo robotski portirji, robotski čistilci, robotski natakarji, check inn/out brez receptorja, digitalno odklepanje vrat in podobno. V magistrskem delu so predstavljeni trendi digitalizacije hotelskih storitev in njihove prednosti ter slabosti. V raziskovalnem delu magistrske naloge je izvedena raziskava o stališčih odjemalcev do digitalizacije hotelskih storitev, s poudarkom na pričakovanjih, enostavnosti uporabe in zaznani kakovosti glede digitalnih hotelskih storitev.
Keywords: Digitalizacija, Storitve, Hotel, Odjemalci
Published in DKUM: 21.08.2023; Views: 231; Downloads: 46
.pdf Full text (2,36 MB)

3.
Hoteli za pse kot rešitev za lastnike v času dopustovanja: študija primera hotelov za pse v Sloveniji
Marina Majerič, 2022, master's thesis

Abstract: Sprememba vloge živali skozi zgodovino je botrovala k močni navezi človeka in hišnega ljubljenca. Živali se je vključevalo v vse več človeških dejavnosti, vključno s potovanji. Potovanje ljudi z živalmi je hkrati prispevalo k premiku vloge živali v turizmu. Močna vez z ljubljenci za večino lastnikov ob ločitvi predstavlja težavo. Pogosto jih vzamejo s seboj, a vedno to ni mogoče in puščanje pri domačih ne pride vedno v poštev. V takšnem primeru se po pomoč obrnejo k varstvu v hotelih za hišne živali. Med hišnimi ljubljenci po številu in priljubljenosti še posebej izstopajo psi. V magistrski nalogi se osredotočimo na hotele za pse, ki lastnike rešujejo z oskrbo njihovega psa v času njihove odsotnosti. Ugotavljamo, ali lahko povezujemo dejavnost hotelov za pse s turizmom njihovih lastnikov. V empiričnem delu smo raziskovali, kakšna je ponudba slovenskih hotelov za pse in s kakšnimi težavami se srečujejo lastniki psov in upravljalci hotelov za pse pri oddaji psov v hotel. Ugotovili smo, da ponudba večine hotelov za pse v osnovi zajema varstvo z nočitvijo, gibanje in prehrano. Nekateri v osnovi ponujajo več storitev, ki so vključene v ceno, medtem ko drugi to dodatno zaračunavajo. Ključna je ugotovitev raziskave, da se lastniki psov za varstvo svojih hišnih ljubljencev v hotelu za pse odločajo predvsem zaradi dopustovanja, kar so pokazali rezultati tako kvalitativne raziskave, izvedene pri upravljavcih hotelov za pse, kot tudi rezultati kvantitativne raziskave med lastniki psov. S tem smo obdržali postavljeno hipotezo. Med bojaznimi lastnikov za oddajo psa v varstvo v hotel so sodelujoči izpostavili strah pred zavrnitvijo v varstvo, pobeg ali poškodbe ljubljenca ali celo smrt. Upravljalcem hotelov za pse pri njihovem delu predstavljata največji izziv delo s psi in njihovimi lastniki.
Keywords: hišni ljubljenec, pes, hotel za pse, dopust, turizem
Published in DKUM: 13.02.2023; Views: 437; Downloads: 113
.pdf Full text (2,73 MB)

4.
Integralni model za deležnike v turizmu z logistiko in it-podporo
Nejc Mraz, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu v širšem kontekstu obravnavamo turistični sistem, in sicer njegove deležnike, ponudbo in vlogo informacijskih tehnologij z logistiko. V kritičnem pregledu literature predstavimo razvoj turizma, opredelitve, deležnike, kategorije in jedro turizma – turistično ponudbo. V nadaljevanju predstavimo razmeroma nov koncept Turizma 4.0 in vlogo informacijske podpore in logistike v njem. V osredju Turizma 4.0 je turist in sodelovanje vseh deležnikov, kar pomeni tudi informacijsko in logistično podporo s strani ponudnikov neturističnih storitev. Natančneje predstavimo dnevne utripajoče ponudbe in vlogo logistike in informacijskih tehnologij v delovanju le-teh. Razvijemo integralni model, s katerim predlagamo, kaj in kako izboljšati delovanje dnevnih utripajočih ponudb v luči Turizma 4.0 z informacijsko in logistično podporo. Nenazadnje pa predstavimo odprta vprašanja za razvoj turističnega produkta in dnevnih utripajočih ponudb s sklepnimi mislimi.
Keywords: turizem, logistika, informacijske tehnologije, deležniki, hotel, DUP
Published in DKUM: 03.11.2022; Views: 382; Downloads: 19
.pdf Full text (1,67 MB)

5.
Urbanistična in arhitekturna ureditev spremljevalnega programa ob vodnem parku Radlje ob Dravi : magistrsko delo
Lea Kramljak, 2022, master's thesis

Abstract: Vodni park Radlje ob Dravi je prvi in tudi edini naravni bazen v Sloveniji, ki je postal prava turistična atrakcija v mestu. V prijetnem zelenem ambientu ob t.i. modrem biseru se gosti lahko okrepčajo s hitro hrano in pijačo ter ohladijo v naravnem bazenu. V neposredni bližini se nahajajo štiri lesene glamping hiške z manjšim zunanjim bazenom. Kompleks obratuje samo poleti. Turistična ponudba je precej osiromašena, še posebej v zimskem letnem času. Večina obiskovalcev vodnega parka je domačinov, saj v občini primanjkuje sodobnih letovišč, ki bi nudile prenočišče oddaljenim gostom. S predlagano ureditvijo in razširitvijo turistične ponudbe ob območju Vodnega parka bi zasnovali smiselno, varno, dostopno, okolju prijazno in prijetno začasno bivanje. Arhitekturna zasnova bi vključevala hotel in wellness storitve, apartmajsko naselje, glamping hiške ter odprte športno-rekreacijske površine. Pri oblikovanju turističnega kompleksa smo upoštevali vidike trajnostne gradnje.
Keywords: Radlje ob Dravi, Vodni park, hotel, wellness, spa, arhitektura, urbanizem, turizem, turistični kompleks
Published in DKUM: 26.09.2022; Views: 505; Downloads: 99
.pdf Full text (85,81 MB)

6.
Hotel branding exposed : a content analysis of related organisational values
Kristijan Breznik, Kris Law, Mitja Gorenak, 2021, original scientific article

Abstract: Background/Purpose: This paper explores how organisational values can help to understand the interlinks of hotel brands and their hotel rating. The study assumes that the importance of organisational values in the service sector represents one of the key components of both growth and development of an organisation. Methods: Conceptual content analysis was used on the dataset of organisational values found on websites of the top 100 European hotel brands. Advanced network analytic procedures were applied to identify clustered dimen­sions of organisational values among various hotel brands. Results: Results identified shared organisational values among hotel brands clustered into four predominant dimen­sions: entrepreneurial, stakeholders, moral, and tradition. The study confirmed wide content variability of organisa­tional values within the hotel brand industry. Conclusion: The cluster analysis identified clusters of the most important words from values statements, conclud­ing that hotel brands highly value “entrepreneurial” and “ethical” clusters. The island analysis approach on hotel brands’ level also reveals that organisational values in this sector are determined by many factors, including the scale and market positioning. Our study provides theoretical and practical implications to hotel brand strategists in order to better understand their current and desired sector position.
Keywords: organisational values, hotel industry, branding, content analysis, network analysis
Published in DKUM: 15.09.2022; Views: 251; Downloads: 13
URL Link to file

7.
EMOCIONALNI RAD IZMEĐU ZAPOSLENIH U HOTELIMA UNSKO-SANSKOG KANTONA : diplomsko delo univerzitetnega študija
Mirsada Hebilović, 2022, undergraduate thesis

Abstract: U diplomskom radu smo istraživali u kakvim su odnosima zaposlenici hotela na Unsko- sanskom kantonu, zapravo smo istražili koliko je zastupljen emocionalni rad između zaposlenih, kakvi su međusobni odnosi zaposlenih na radnom mjestu i kakvi su odnosi između suradnika i nadređenih, cjelokupno smo istražili kako međusobni odnosi utječu na klijenta ili gosta koji posjećuje ili dolazi u hotel. Za istraživanje smo koristili anketni upitnik koji je proveden od strane zaposlenih radnika u hotelima i iz kojeg smo dobili odgovarajuće rezultate. U teoretskom uvodu smo definirali emocionalni rad i emocionalnu inteligenciju, pojam emocije, koja je uloga organizacije u ugostiteljskoj industriji, zadovoljstvo s radom, nadalje smo definirali organizacijsku strukturu prijemnog odjela kako utječe na razvoj hotela, zatim koja doba starosti najviše utječe na emocionali rad, kakav je emocionalni rad između spolova i sl. Pomoću anketnog upitnika smo napravili tri skupa indikatora, bazirana na emocionalni rad, analizu zadovoljstva i odnose između suradnika i nadređenih. Kroz provedeno istraživanje došli smo do rezultata koji su bili u skladu s očekivanom teorijom. Analiza i interpretacija rezultata ukazuje na to da su zaposleni radnici složni i da se međusobno poštuju i dogovaraju oko obaveza na poslu, pored toga atmosferu čine pozitvnim sa osmijehom koji svakodnevno upute klijentu ili gostu hotela, gdje proizilazi zadovoljstvo do gostiju što je od velikog značaja za jedan hotel.
Keywords: Emocionalni rad, emocije, zaposleni, hotel, suradnici i nadređeni
Published in DKUM: 25.03.2022; Views: 688; Downloads: 43
.pdf Full text (2,18 MB)

8.
Trendi sodobnega turizma: potovanje s hišnimi ljubljenci ali varstvo v hotelu za živali?
Nadja Mlakar, 2021, master's thesis

Abstract: Živali imajo že od nekdaj pomembno vlogo v življenju ljudi. Človek jih izrablja na različne načine in z njimi tudi tvori različne odnose, ki se nenehno spreminjajo. Ljudje imajo različen odnos do tega, katera žival lahko biva z njim, katero bo uporabil kot hrano ali za zabavo in katera je primerna za spremstvo na potovanju. S pomočjo obstoječe literature v nalogi predstavimo odnos ljudi do živali skozi zgodovino, s poudarkom na današnji dobi ter njihovo vlogo v turizmu. Ugotovimo, da nekatere vrste živali že same po sebi predstavljajo turistično atrakcijo in v turizmu pogosto prihaja do njihovega izkoriščanja, nepotrebnega mučenja, poškodb in celo smrti. Osredotočimo se na hišne ljubljence, ki pogosto potujejo skupaj s svojimi lastniki. V nalogi smo preverili, s kakšnimi težavami se soočajo lastniki hišnih ljubljencev v primeru potovanj z njimi v slovenskem prostoru. Naloga nudi vpogled v dojemanje potovanj s hišnimi ljubljenci in mnenja o storitvah hotelov za hišne živali na območju Slovenije.
Keywords: turizem, živali v turizmu, hišni ljubljenci, potovanja, hotel za živali
Published in DKUM: 26.11.2021; Views: 1146; Downloads: 250
.pdf Full text (1,72 MB)

9.
Management kakovosti v hotelu
Patricija Dravec, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Management se pojavlja v vsaki organizaciji. Določa osnovne smeri razvoja, strateške cilje organizacije in skrbi za izvajanje načrtovanih nalog na vseh ravneh delovanja. Je ustvarjalno reševanje problemov, ki se nanašajo na načrtovanje, organiziranje, vodenje ter ocenjevanje razpoložljivih virov oziroma resursov za doseganje ciljev poslovanja, poslanstva in vizije razvoja podjetja. V diplomskem projektu smo raziskali teoretične vidike managementa, managementa kakovosti ter management kakovosti v hotelu oziroma turistične storitve.
Keywords: management, management kakovosti, turizem, hotel Slon.
Published in DKUM: 06.09.2021; Views: 810; Downloads: 47
.pdf Full text (866,30 KB)

10.
Prepognjen park za mlade v Rogaški Slatini : magistrsko delo
Malika Pavić, 2021, master's thesis

Abstract: Namen magistrske naloge je zasnovati mladinski center z navezavo na obstoječi hotel Trst. Obravnavano območje je locirano v center mesta Rogaška Slatina, ki smo ga v uvodnem delu magistrske naloge podrobno opisali in predstavili. Za razumevanje postavitve arhitekture v urbanizem obstoječega območja je potrebno razumevanje zgodovine in razvoj Rogaške Slatine. Nova arhitekturna zasnova predstavlja možnost povezovanja območja z mestom. V teoretičnem delu se posvečamo zgodovini in urbanističnemu razvoju mesta Rogaška Slatina ter zasnovi zelenih streh in projektiranju mladinskega centra. Na podlagi ugotovljenih podatkov smo izluščili bistvene dejavnike in parametre, ki so upoštevani v arhitekturnem in urbanističnem oblikovanju območja. Ker je obstoječe območje urejeni park, a je le-ta brez delujočega programa, se mladinski dom komponira v območje ter njegova streha postane del parka, ki pa ni le za mlade, temveč za vse prebivalce mesta in turiste. Naloga predstavlja preplet narave in arhitekture ter idejno zasnovo in premislek o nadaljnjem razvoju območja.
Keywords: arhitektura, mladinski center, park, zelena streha, hotel Trst, Rogaška Slatina
Published in DKUM: 18.06.2021; Views: 1100; Downloads: 312
.pdf Full text (61,77 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica