| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Odnos do homoseksualnosti v delovnem okolju in zadovoljstvo zaposlenih z življenjem
Janko Brdnik Stupan, 2018, master's thesis

Abstract: Diskriminacijo opredelimo kot razlikovanje posameznikov na podlagi njihovih osebnih lastnosti. Pomeni postavljanje posameznika v neenak položaj v primerjavi z drugimi osebami ali skupinami oseb. Gre za kršenje pravic do enakega obravnavanja, kar pa ima lahko negativen vpliv na zaposlene ter posledično na delovno okolje, saj vpliva na počutje, zdravje, samozavest, samopodobo in psihični razvoj zaposlenih. Najpogosteje diskriminirane skupine zaposlenih so: istospolno usmerjeni, ženske, invalidi in etične skupine. Diskriminacija na trgu dela se lahko pojavi že v samem procesu zaposlovanja ter nadalje, ko je oseba že zaposlena. Na trgu dela se lahko diskriminacija pojavi kot čista diskriminacija, poklicna segregacija in kot statična diskriminacija. Na delovnem mestu pa se lahko pojavi v različnih oblikah, ki jih razvrstimo med prikrite in odkrite oblike diskriminacije. Prepoved kakršne koli oblike diskriminacije je zapisana že v Ustavi Republike Slovenije ter nadalje v različnih zakonih, s katerimi država ureja varstvo državljanov. Upoštevanje zakonodaje ima pomembno vlogo pri odpravi diskriminacije. V izrazito heteroseksualni družbi, prevzeti s heteronormativnimi predpostavkami, so lahko istospolno usmerjene osebe odrinjene na rob družbe. Osnovo za njihovo odrinjenost predstavljajo predsodki in stereotipi o istospolno usmerjenih osebah. Imajo lahko težave pri zaposlovanju, so izpostavljene šikaniranju na delovnem mestu ali nesramnemu in odklonilnemu odnosu sodelavcev. Posledica je nevidnost istospolno usmerjenih na delovnem mestu, ki je njihova lastna odločitev in temelji na »varnosti v delovnem okolju«. Dosedanje opravljene raziskave, ki so zajele izključno istospolno usmerjeno populacijo v Sloveniji, kažejo, da jih 42 % ni razkritih na svojem delovnem mestu. Sodobno podjetje sestavljajo zaposleni, ki so si med seboj različni. Osnova za raznolikost so različne osebne lastnosti posameznih zaposlenih. Sodobni management mora prepoznati pomembnosti in koristi raznolikosti. Sodobni managerji se zavedajo, da lahko učinkovito upravljanje raznolikosti zaposlenih poveča učinkovitost delovanja podjetja, pripomore k lažjemu doseganju zastavljenih ciljev, dviguje zadovoljstvo zaposlenih, daje zaposlenim občutek varnosti in pripadnosti podjetju. Prav tako pa zadovoljni zaposleni lažje sprejemajo »drugačnost« svojih sodelavcev in s tem pripomorejo k boljšim odnosom in višji učinkovitosti. V magistrski nalogi je bila opravljena raziskava, s katero smo ugotavljali, kakšen je odnos do homoseksualnosti glede na spol zaposlenih. Prav tako smo proučevali, ali obstaja povezava med stopnjo zadovoljstva z življenjem in odnosom do homoseksualnosti, ali je starost zaposlenih povezana z njihovim odnosom do homoseksualnosti, ali obstaja razlika v zadovoljstvu z življenjem in statusom zaposlitve.
Keywords: diskriminacija, istospolna usmerjenost, homofobija, delovno okolje, raznolikost zaposlenih, zakonodaja.
Published: 20.12.2018; Views: 594; Downloads: 119
.pdf Full text (2,02 MB)

2.
POVEZANOST RELIGIOZNOSTI IN STALIŠČ O HOMOSEKSUALNOSTI V SRBIJI
Tamara Jovičić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V vseh družbah sveta so bili in so še vedno prisotni pripadniki lezbičnih, gejevskih, biseksualnih in transseksualnih (LGBT) skupin, same družbe in posamezniki pa se na pojav različno odzivajo. Homofobija pomeni nestrinjanje, nesprejemanje in odpor do homoseksualcev, ki lahko vodi v različne oblike nasilja in diskriminacijo le-teh. Glavni cilj diplomske naloge je ugotoviti, ali obstaja povezava med religioznostjo (pravoslavjem) in stališči o homoseksualnosti v Srbiji ali z drugimi besedami, ali religioznost vpliva na nastajanje in ohranjanje homofobije v Srbiji. Prva naloga dela je teoretično predstaviti definicijo, funkcijo in pomen človekovih pravic v nasprotju s homofobijo. Opisano je splošno stanje, življenje in pravna ureditev položaja LGBT skupin v Srbiji in hkrati predstavljen odnos vodilne religijske organizacije – Srpske pravoslavne cerkve (SPC) do le-teh. Teoretični del diplomske naloge je zaključen s pregledom dosedanjih raziskav o povezanosti religioznosti in stališč o homoseksualnosti. Druga naloga dela je empirična raziskava, v kateri smo z analizo anketnega vprašalnika preverjali hipoteze, ki se nanašajo na vprašanje povezanosti religioznosti s stališči o homoseksualnosti. Rezultati so pokazali, da obstaja povezava med religioznostjo in stališči o homoseksualnosti, saj tisti, ki so bolj religiozni imajo tudi bolj homofobična stališča. Vendar pa je potrebno opozoriti, da na nastanek in ohranjanje homofobije v Srbiji ne vpliva samo religioznost, temveč več medsebojno zelo povezanih dejavnikov, kot so tudi tradicionalnost, splošna prepričanja o spolnih vlogah, nacionalizem, »strah pred Zahodom«, standardi »normalnosti«, itd.
Keywords: LGBT, homoseksualnost, človekove pravice, religioznost, stališča, homofobija, socialna distanca, Srbija.
Published: 03.10.2016; Views: 870; Downloads: 112
.pdf Full text (804,00 KB)

3.
Kriminološki aspekti nasilja v istospolnih partnerskih odnosih : magistrsko delo
Rebeka Lesjak, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo seznani bralca s teoretičnimi izhodišči družbenega konteksta homoseksualnosti, nasilja in kriminoloških teorij o vzrokih nasilja, vključno z raziskanimi podrobnostmi nasilja v lezbičnih in gejevskih razmerjih, ter zaključi s perspektivami homoseksualnosti v zgodnjih povojih kriminologije kot vede, predstavi pa tudi novejšo idejo vključitve homoseksualnosti v kriminološka preučevanja in raziskovanja. Središče zanimanja je posvečeno nasilju v istospolnih partnerskih razmerjih, ki ga obdaja družba z rigidnimi družbeno-spolnimi shemami, heteroseksizmom, homofobijo in drugimi predsodki. Ravno vpliv širšega heteronormnega družbenega konteksta prikaže specifiko dejavnikov, ki so prisotni v nasilnem istospolnem razmerju, ki je prav tako pogosto kot nasilje v heteroseksualnih partnerskih odnosih. Primerjavo nasilja v istospolnih in heteroseksualnih razmerjih je mogoče razbrati skozi celotno delo, v zaključku pa to primerjavo še povzamemo. Razlago za vzroke partnerskega nasilja ter s tem tudi predloge za njegovo prevencijo je treba obravnavati multidisciplinarno in jih iskati v večdimenzionalnem modelu, ki med seboj povezuje različne dejavnike tveganja. Proti zaključku se posvetimo še umeščenosti homoseksualnosti v kriminološke teorije, ki predstavljajo osnovo za nova spoznanja in raziskovanje. Magistrsko delo predstavlja idejno osnovo za nadaljnje raziskovanje in kritično obravnavanje specifične problemske tematike, ki je predvsem v slovenskem prostoru nemalokrat prezrta.
Keywords: nasilje, partnersko nasilje, istospolna partnerska razmerja, homoseksualnost, heteronormativnost, heteroseksizem, homofobija, kriminologija, magistrska dela
Published: 13.05.2014; Views: 1280; Downloads: 267
.pdf Full text (887,12 KB)

4.
DISKRIMINACIJA PRI ZAPOSLOVANJU IN DELU NA PODLAGI SPOLNE USMERJENOSTI
Polona Markovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Ustavno zagotovljena pravica do enakosti, brez kakršnegakoli razlikovanja na podlagi osebnih okoliščin, predstavlja eno izmed temeljnih človekovih pravic. Za zagotavljanje enakega obravnavanja posameznikov in različnih skupin oseb na vseh področjih družbenega življenja je neizogibno potrebna natančna zakonska opredelitev varstva pred diskriminacijo. Prepoved diskriminacije je pravno regulirana v določilih mnogih dokumentov, sprejetih na mednarodni in nacionalni ravni. Diskriminacijo lahko najbolj splošno opredelimo kot kakršnokoli razlikovanje, ki ni objektivno utemeljeno ter je nerazumno in škodljivo za posameznika ali določeno skupino oseb. Do diskriminacije posameznikov, predvsem v sferi delovnega prava, lahko prihaja na podlagi različnih osebnih okoliščin. Ena izmed teh okoliščin je tudi spolna usmerjenost. Homoseksualnost v sodobni, izrazito heteroseksualno usmerjeni družbi, še vedno predstavlja tabu. Istospolno usmerjene osebe so zaradi množičnih predsodkov in negativnih stereotipov pogosto odrinjene na sam rob družbe. Zaradi svoje spolne usmerjenosti velikokrat postanejo tarča posmeha, zbadljivk, norčevanja, nadlegovanja in celo nasilja, in to predvsem v delovnem okolju, vse to pa nima negativnega vpliva samo na njihovo splošno počutje, samopodobo, samozavest, zdravje itd., pač pa lahko v skrajnih primerih celo ogrozi njihovo eksistenco. Posameznikova poklicna pot naj bi zrcalila njegovo strokovno usposobljenost, vložen trud in uspešnost pri opravljanju dela, nikakor pa ne bi smela biti odvisna od njegovih osebnih okoliščin. Potencialno nevarnost za diskriminacijo istospolno usmerjenih oseb predstavljajo skoraj vsa področja v procesu zaposlovanja in na trgu dela. Izsledki raziskav, opravljenih na nacionalni in evropski ravni, prikazujejo jasno sliko stanja razširjenosti homofobične diskriminacije v delovnem okolju. Navkljub obširni prepovedi tovrstne diskriminacije v nacionalnih in mednarodnih pravnih aktih, je v praksi neenakopravno obravnavanje istospolno usmerjenih oseb pri zaposlovanju in delu še vedno močno razširjeno. Prav zato se, predvsem z namenom zagotavljanja enakopravnosti pripadnikov spolnih manjšin, poudarja vedno večja vloga različnih nevladnih organizacij, ki delujejo na tem področju.
Keywords: Pravica do enakosti, diskriminacija, prepoved diskriminacije, istospolna usmerjenost, homofobija, zaposlovanje, delo, nevladne organizacije.
Published: 10.05.2012; Views: 2998; Downloads: 419
.pdf Full text (1,93 MB)

5.
NEKATERI VIDIKI PROBLEMATIKE (NE)RAZUMEVANJA VZGOJE PREDŠOLSKIH OTROK IZ ISTOSPOLNIH DRUŽIN
Katja Lendero, 2010, undergraduate thesis

Abstract: » Homoseksualnost je istospolna ljubezen; homoseksualci si torej želijo imeti oziroma imajo spolne stike z ljudmi istega spola.« (Požarnik, 1984: 160) V teoretičnem delu diplomskega dela je s pomočjo strokovne literature opredeljena istospolnost ali natančneje definirana homoseksualnost. Predstavljeni so homofobija, diskriminacija, pogled v zgodovinski čas, kakšna je legalizacija istospolnih partnerjev v naši državi, torej Sloveniji, bolezni, s katerimi se lahko srečujejo, različne teorije vezane na to temo, organizacije, katere združujejo istospolno usmerjene in pa družine s področja predšolske vzgoje. V raziskovalnem delu so predstavljeni namen, cilji in hipoteze, ki smo jih hoteli doseči v diplomskem delu. Raziskovalni del prikazuje rezultate raziskave, narejene med strokovnimi delavkami v vrtcu Tezno. V raziskavi so zastavljena predvsem vprašanja, ki predstavljajo današnjo problematiko nerazumevanja širše javnosti. V diplomskem delu smo prišli do pričakovanih rezultatov. Strokovnim delavkam predstavlja pogovor z otroki na temo istospolnosti nekakšno zavoro, morebiti celo strah, da bi starejšim otrokom v vrtcu povedali kaj o homoseksualnosti.
Keywords: homoseksualnost, istospolnost, istospolna ljubezen, homofobija, diskriminacija
Published: 13.05.2010; Views: 2818; Downloads: 362
.pdf Full text (1,03 MB)

6.
Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica