| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
OBREMENITEV SRCA MED PLANINSKIM POHODOM
Tjaša Čoh, 2010, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Namen diplomske naloge je proučevanje obremenitve srca otrok med planinskimi pohodi. Naloga temelji na teoretičnem raziskovanju in predstavitvi eksperimenta. Gibalna aktivnost in krepitev vzdržljivosti sta v predšolskem obdobju zelo pomembni za otrokov razvoj. Vzdržljivost razumemo kot dalj časa trajajočo aktivnost v zmerni intenzivnosti. Obremenitev in ugotavljanje obremenitve skozi frekvenco srca predšolskega otroka zahteva obravnavanje srca ter frekvence srca pri različnih obremenitvah. V nalogi so povzeta dognanja o hoji in njenih vplivih na motorične in funkcionalne sposobnosti otroka, še posebej pri planinskem pohodu. Povzeti so tudi osnovni pojmi doživljajske pedagogike, kjer je še posebej izpostavljeno doživljanje narave. Uspešno izveden pohod predvideva upoštevanje znanj o samem pohodu, pripravi, opremi, prehrani, tempu, možnih nevarnostih in prvi pomoči. Vse to pa je osnova za pisno in slikovno predstavitev analize in ugotovitev eksperimenta.
Keywords: Ključne besede: motorični razvoj, vzdržljivost, frekvenca srca, hoja, pohod, doživljajska pedagogika, doživljanje narave.
Published: 13.07.2010; Views: 2042; Downloads: 410
.pdf Full text (701,15 KB)

2.
VPLIV HOJE NA RAZVOJ MOTORIČNIH IN FUNKCIONALNIH SPOSOBNOSTI PREDŠOLSKIH OTROK
Darja Solina, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem na osnovi empiričnih rezultatov motoričnih testov želela ugotoviti razvoj motoričnih sposobnosti in spremembo morfoloških značilnosti v obdobju štirih mesecev. Dobljene rezultate sem nato analizirala med posameznimi starostnimi skupinami, spoloma in indeksom telesne mase ter primerjala rezultate med eksperimentalno skupino, ki je v tem času poleg rednih aktivnosti v okviru gibalno-športne dejavnosti vsakodnevno izvajala še načrtovane in vodene različne oblike hoje v naravi, in kontrolno skupino, ki je v tem času izvajala samo redne aktivnosti v okviru gibalno-športne dejavnosti. V teoretičnem delu je predstavljena hoja kot naravna oblika gibanja in kot sredstvo za razvijanje motoričnih sposobnosti. V empiričnem delu sem na podlagi dobljenih povprečnih rezultatov ugotovila, da starejši otroci v povprečju dosegajo boljše rezultate od mlajših otrok. Med spoloma ni bilo večjih razlik v povprečnih rezultatih, bistveno opazna je bila le pri testu eksplozivne moči, kjer so bili v vseh starostnih skupinah boljši dečki. Prav tako ni bilo večjih razlik med otroki z višjim in nižjim indeksom telesne mase. Primerjava rezultatov eksperimentalne in kontrolne skupine pokaže, da so otroci kontrolne skupine dosegli v povprečju boljše rezultate od otrok eksperimentalne skupine. Ob dejstvu, da so bili otroci kontrolne skupine v poprečju štiri mesece starejši od otrok eksperimentalne skupine in da so bile razlike v rezultatih minimalne, sklepam, da hoja vpliva na razvoj motoričnih sposobnosti predšolskega otroka.
Keywords: testiranje motoričnih sposobnosti otrok, hoja v predšolskem obdobju, indeks telesne mase, eksperimentalna in kontrolna skupina
Published: 17.11.2009; Views: 3577; Downloads: 868
.pdf Full text (328,29 KB)

3.
VPLIV HOJE NA MOTORIČNE SPOSOBNOSTI PREDŠOLSKIH OTROK
Simona Kirbiš, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo želeli ugotoviti, ali vodena in načrtovana dejavnost — hoja vpliva na razvoj motoričnih sposobnosti predšolskih otrok. V teoretičnem delu je opisana struktura motoričnega prostora otrok, motorične sposobnosti otrok, možnosti izvajanja hoje v družini, vrtcu in v športnih organizacijah mesta Maribor. Prav tako je v teoretičnem delu predstavljena hoja kot naravna oblika gibanja in kot sredstvo za razvijanje motoričnih sposobnosti. Za testiranje je bilo uporabljenih osem motoričnih testov, s katerimi ugotavljamo razvitost sposobnosti ravnotežja, koordinacije, repetativne moči in eksplozivne moči. V empiričnem delu smo primerjali rezultate med eksperimentalno in kontrolno skupino, spoloma in indeksom telesne mase. Za vzorec smo uporabili 31 otrok, od teh je bilo 16 otrok v eksperimentalni skupini in 15 otrok v kontrolni. Starost otrok se je gibala med pet in šest let. Ugotovili smo, da so otroci v eksperimentalni skupini tako na inicialnem kot na finalnem testiranju dosegli boljše rezultate od otrok kontrolne skupine; deklice so v povprečju dosegle boljše rezultate od dečkov, in indeks telesne mase ni imel vpliva na nivo razvitosti motoričnih sposobnosti.
Keywords: motorični razvoj, motorične sposobnosti, hoja v predšolskem obdobju, indeks telesne mase
Published: 06.07.2010; Views: 3621; Downloads: 757
.pdf Full text (538,21 KB)

4.
Sauvakävely kot sistem poudarjenega fiziološkega gibanja in njegova uporaba v zdravstvu
Martin Erak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Ugodnosti sodobnega sedečega načina življenja nam nudijo krasno možnost zanemariti bistveni generator slednjega — kulturo gibanja. Namen diplomskega dela je ugotoviti, kako z uporabo namenskih palic vključiti v vsakodnevno hojo, ki je sicer domena mišic lokomotorne enote, še mišice potovalne enote in tako med izvajanjem souvakävelyja aktivirati skoraj celotno mišično maso telesa. Metodologija raziskovanja. Uporabljeni sta bili kvalitativna in kvantitativna metodologija. Kot instrument za zbiranje podatkov smo uporabili digitalno obdelavo fotografij in FLIR termografijo raziskovalnega modela, v katerem sta bila zastopana oba spola različnih starosti. Rezultati. Ugotovili smo, da s pravilno tehniko izvajanja aktivnosti sauvakävely aktiviramo mišično maso potovalne enote, pri tem pa še vedno ohranjamo vse elemente navadne hoje in njen fiziološki vzorec, le amplituda posameznih gibov je večja. Zaradi individualno nastavljive intenzitete vadbe je ta primerna za oba spola in vse starostne skupine. Sklep. Z raziskavo smo potrdili del navedb o koristnosti telesne aktivnosti sauvakävely kot jih navaja CINDI Slovenija v svojih akcijah promocije zdravja in aktivnega načina življenja. Aplikacijo aktivnosti v zdravstvo vidimo predvsem kot obliko promocije zdravja in aktivnega življenjskega sloga; medicinsko sestro pa kot promotorko obojega.
Keywords: Telesna dejavnost, hoja, dvotaktni diagonalni korak, sauvakävely, nordijska hoja, promocija zdravja, CINDI Slovenija, termografija.
Published: 12.11.2010; Views: 1765; Downloads: 271
.pdf Full text (4,46 MB)

5.
TEKALNE SPOSOBNOSTI PET IN POL LET STARIH OTROK
Jolanda Dvoršak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Tekalne sposobnosti pet in pol let starih otrok sem v teoretičnem delu predstavila model motorike in senzomotoričnih sposobnosti otrok ter pomen splošne telesne vzdržljivosti. Slednja je pomembna človekova funkcionalna sposobnost in hkrati tudi osnova za zdrav razvoj otroka. V delu so povzeta dognanja o hoji in teku, ki vplivata na razvijanje vzdržljivosti, ter o samem vzdržljivostnem teku. Predstavljena je tudi problematika v zvezi s testira-njem vzdržljivosti otrok. V empiričnem delu raziskave sem preverjala tekalne sposobnosti pet in pol let starih otrok obeh spolov, tako da sem merila pretečeni čas in frekvenco srca pred, med in po 1000-metrskem vzdržljivostnem teku ter jih primerjala z referenčnimi rezultati raziskave dr. Rajtmajerja. Zbrane podatke sem podala v tabelah in jih grafično prikazala. Izračunala sem tudi deskriptivne statistične para-metre za oba spola in opravila analizo dobljenih podatkov ter slednje med seboj primerjala. Na podlagi rezultatov raziskave sem zaključila, da otroci obeh spolov zmorejo v tem starostnem obdobju preteči 1000 m v dokaj kratkem času med 6 in 10 minutami s povprečnim pulzom 199 pri dečkih in 201 pri deklicah ob koncu teka. To pomeni, da so sposobni večminutnih aerobnih obremenitev v obliki vzdržljivostnega teka in hitre vrnitve pulza na raven pred obremenitvijo.
Keywords: Ključne besede: model motorike, senzomotorične sposobnosti, vzdržljivost, hoja in tek
Published: 08.04.2011; Views: 2418; Downloads: 488
.pdf Full text (404,65 KB)

6.
VPLIV STAROSTI IN SPOLA NA VZDRŽLJIVOST PRIPADNIKOV SLOVENSKE VOJSKE
Matej Kostanjevec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen naloge je bil ugotoviti vpliv starosti in spola na vzdržljivost pripadnikov Slovenske vojske. Do ugotovitev smo prišli z testiranjem teka na 3200 metrov ali hoje na 3800 metrov, ki predstavlja enega od treh testov v sklopu preverjanja gibalnih sposobnosti v Slovenski vojski. Vzorec merjencev je obsegal 6333 pripadnikov Slovenske vojske v starosti od 18 do 60 let. Merjence smo razdelili na sedem starostnih skupin in po spolu. V vzorec spremenljivk smo vključili merske postopke, s katerimi smo ugotavljali čas teka na 3200 metrov in čas hoje na 3800 metrov. Merjenja so bila opravljena spomladi in jeseni leta 2010 v vojašnicah po Sloveniji. Nekaj meritev je bilo izvedenih tudi v Nato bazah po Evropi. Podatki so bili obdelani z osnovno statistiko. Obdelovale so se posamezne starostne skupine, posebej glede na spol v teku ali hoji. Dobljene vrednosti so rezultat mediane. Raziskava je pokazala pričakovan padec vzdržljivosti z večanjem starosti posameznika. Raziskava je pokazala tudi pričakovano porast zdravstveno opravičenih teka z večanjem starosti posameznika. Ti so namesto teka opravljali test hoje. Tukaj se je pojavila razlika med spoloma, saj imajo ženske več zdravstvenih težav kot njihovi moški vrstniki.
Keywords: motorične sposobnosti, gibalne sposobnosti, vzdržljivost, Slovenska vojska, tek na 3200 metrov, hoja na 3800 metrov
Published: 21.07.2011; Views: 2686; Downloads: 252
.pdf Full text (386,85 KB)

7.
8.
VLOGA VZGOJITELJA PRI IZVAJANJU IZLETOV V NARAVO
Maja Kogovšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja raziskavo in ključne ugotovitve o tem, kakšen odnos imajo vzgojiteljice do narave in planinskih izletov ter kako ta odnos vpliva na načrtovanje in izvajanje izletniških aktivnosti v vrtcu in vzgojo otrok v pristnem naravnem okolju. Z uporabo deskriptivne in kavzalno-neeksperimentalne metode empiričnega pedagoškega raziskovanja je v obliki ankete raziskava potekala na neslučajnostnem vzorcu iz konkretne populacije vzgojiteljic velenjskih vrtcev, razporejene v desetih enotah po Velenju in v okolici Velenja. Raziskava je pokazala, da vzgojiteljice, ki same pogosteje odidejo v naravo, v svoj vzgojno-izobraževalni program vključujejo takšne naravoslovne športne aktivnosti; vzgojiteljice spodbujajo otroke k dejavnostim v naravi; izleti v naravo vzgojiteljice organizirajo po programu Zlati sonček in/ali Ciciban planinec ter po lastni strokovni presoji. Najpogosteje se pohodi v naravo odvijajo v drugi starostni skupini, saj so otroci nekoliko starejši, kar pomeni, da so fizično močnejši, umsko dovzetnejši za učne vsebine in aktivnosti, ki se odvijajo v okolju ter na splošno celotno športno dogajanje doživijo drugače kot mlajši. S tem, ko vzgojiteljice cenijo naravo in aktivnosti, ki se v njej (lahko) odvijajo, vse skupaj prenašajo v življenja otrok, ki jih vzgajajo, ter hote ali nehote pozitivno vplivajo na njihov psihofizični razvoj.
Keywords: Otrok in izleti, izleti v naravo, hoja, narava, izletništvo, pohodništvo.
Published: 12.06.2012; Views: 1478; Downloads: 211
.pdf Full text (1,45 MB)

9.
VLOGA HOJE PRI SENZOMOTORIČNEM RAZVOJU OTROK
Tjaša Lopatec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Vloga hoje pri senzomotoričnem razvoju otrok je teoretično delo. Namen diplomske naloge je podrobneje predstaviti vlogo hoje pri senzomotoričnem razvoju otrok in prav tako tudi, zakaj je senzomotorični razvoj pri hoji tako pomemben. Uporabljena je bila komparativna in deskriptivna metoda raziskovanja. Predstavili smo nekaj splošnih spoznanj o gibanju ter vpliv staršev pri gibanju, opredelili hojo kot naravno obliko gibanja in hojo v predšolskem obdobju ter predstavili hojo v prvem in drugem starostnem obdobju in navedli tudi primere hoje. Posebna pozornost je bila namenjena pojmu senzomotorika, delovanju ter razvoju senzomotorike pri otroku. Opisali smo tudi senzorične receptorje, ki imajo ključno nalogo pri senzomotoriki. Predstavili smo tudi vpliv hoje na senzomotorični razvoj ter vpliv senzomotorike pri razvoju hoje, hkrati pa ima pomembno vlogo tudi kinestetično čutilo. Na podlagi uporabljene literature smo ugotovili, da hoja kot naravna oblika gibanja vpliva na senzomotorični razvoj otrok; da hoja postane avtomatizirana zaradi večkratne ponovitve giba, saj sčasoma vsi gibi postanejo spontani in avtomatizirani; da imajo vzgojitelji pri vplivu hoje na senzomotorični razvoj pomembno vlogo, saj so eni izmed prvih, ki otroka seznanijo z različnimi gibalnimi vzorci in mu nudijo bogate izkušnje. Pridobljena teoretična znanja so pokazala, da brez senzornih receptorjev nikakor ne more potekati senzomotorični razvoj. Ravno ti receptorji igrajo pri razvoju ključno vlogo, saj brez njih razvoj ne more potekati in jih prav tako ne more nič nadomestiti.
Keywords: gibanje, hoja, družina, senzomotorika, senzomotorični razvoj, kinestetično čutilo.
Published: 16.07.2013; Views: 2549; Downloads: 1056
.pdf Full text (529,90 KB)

10.
3D ANIMACIJA AVATARJA
Barbara Pesek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili animacijo hoje in teka avatarja v 3D programu Cinema 4D. Definirali smo pojma animacija in avatar ter na kratko povzeli njuno zgodovino in vrste. Izpostavili smo pomembne prelomnice na področju animacije in začetek uporabe izraza avatarja. Prav tako smo podrobneje preučili človeško hojo in tek, na katerih je v naši animaciji največji poudarek. V nadaljevanju smo se lotili izdelave 3D računalniške animacije na primeru našega kratkega animiranega filma o izmišljeni računalniški igri Varuh vodnih izvirov. Predstavili smo faze predprodukcije, produkcije in postprodukcije. Opisali smo ključne korake predprodukcije, torej pripravo ideje, zgodbe, vizualnih načrtov, scenarija in snemalne knjige. Nato smo se lotili produkcije 3D računalniške animacije, katere koraki so modeliranje, okraševanje, animacija, osvetlitev, kontroliranje kamere, upodabljanje in komponiranje. Podrobneje smo opisali postopek različnih načinov izdelave animacije s ključnimi slikami.
Keywords: animacija, avatar, Cinema 4D, hoja, tek
Published: 19.02.2015; Views: 1252; Downloads: 159
.pdf Full text (4,56 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica