| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv urbanih zelenih površin na pojav mestnega toplotnega otoka
Nataša Pipenbaher, Danijel Ivajnšič, Daša Donša, Jaša Veno Grujić, Sonja Škornik, 2022, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Abstract: Urbane zelene površine so izpostavljene vzajemnemu vplivu pojava mestnega toplotnega otoka (MTO) in višjim temperaturam zraka zaradi podnebnih sprememb, kar spreminja rastne parametre rastlin, po drugi strani pa lahko delujejo kot blažilec toplotnega stresa zaradi povečanega toka latentne toplote (posledica evapotranspiracije). Da bi ocenili jakost hladilnega učinka zelenih površin v urbanih sistemih (Maribor, Murska Sobota, Ljutomer) smo v devetih zelenih površinah (trije mestni gozdovi in šest mestnih parkov) popisali lesne vrste na 94 popisnih ploskvah. Zbrali smo podatke o številu/gostoti osebkov lesnih vrst, povprečni vrednosti morfološko funkcionalnih potez za vsebnost suhe snovi v listih (CWM_LDMC) in specifično listno površino (CWM_SLA). Izračunali smo intenzivnost hlajenja, obseg hlajenja in stopnjo hlajenja v in izven popisnih ploskev. Mestni gozdovi imajo večji hladilni učinek od mestnih parkov. Sicer pa pravilo večja zelena površina – večji hladilni učinek ne velja povsod. Analiza dejavnikov vpliva hladilnega učinka urbanih zelenih površin je razkrila značilen vpliv: (1) velikosti zelene površine, (2) števila/gostote lesnih vrst in vezanih povprečnih vrednosti morfološko funkcionalnih potez (predvsem CWM_SLA), (3) tipa zelene površine in pokritosti tal neposredne okolice. Dobro umeščene zelene površine lahko razčlenijo sicer homogeno temperaturno polje nad pozidanimi površinami mest, še zlasti ob nastopu vročinskih valov.
Keywords: podnebne spremembe, hladilni učinek, lesne vrste, urbani sistemi, lokalne podnebne cone
Published in DKUM: 03.06.2024; Views: 94; Downloads: 1
.pdf Full text (2,45 MB)
This document has many files! More...

2.
Testiranje programske opreme pri hladilnih sistemih : magistrsko delo
Matija Pečovnik, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen pomen testiranja programske opreme. Opisane so aktualne metodologije kot tudi tehnike testiranja programske opreme. Nato sledi prehod na hladilne sisteme, NTK-temperaturne senzorje in z njimi povezana pomembnost testiranja. Predstavljena je izdelava merilnega sistema za snemanje odzivov oziroma za spremljanje spreminjajočih se parametrov delovanja hladilnika ob nedelovanju temperaturnih senzorjev. Opisana je uporabljena strojna oprema, komunikacijski protokol, programska koda in začetki meritev, najprej na simulacijskem modelu hladilnika ter nato še meritve na realnem hladilniku. V grafični obliki so predstavljeni rezultati meritev ter pripadajoči komentarji.
Keywords: testiranje programske opreme, hladilni sistemi, Arduino, temperaturni senzorji, zapisovalnik podatkov
Published in DKUM: 30.01.2023; Views: 613; Downloads: 103
.pdf Full text (2,30 MB)

3.
Izgradnja energetsko učinkovitega računalniško - komunikacijskega centra v poslovni zgradbi
David Božič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so opisane smernice za doseganje energetske učinkovitosti računalniško-komunikacijskega centra, podan pa je tudi opis izgradnje takšnega centra v poslovni zgradbi. Opisani so tudi standardi za projektiranje podatkovnih centrov, ki zajemajo kriterije določanja energetske učinkovitosti in požarne varnosti, opise pravilnega dimenzioniranja hladilnih sistemov in podatkovnih centrov ter priporočila za ureditev računalniških centrov glede na zahtevano razpoložljivost. Opis izgradnje energetsko učinkovitega računalniško-komunikacijskega centra obsega predstavitev prostorske zasnove, zasnove energetskega napajanja in zasnove hlajenja računalniške opreme v računalniško-komunikacijskem centru.
Keywords: Energetska učinkovitost, informacijska tehnologija, podatkovni center, hladilni sistemi, hladilne omare, Termoelektrarna Brestanica
Published in DKUM: 16.12.2020; Views: 1211; Downloads: 79
.pdf Full text (2,71 MB)

4.
POSODOBITEV KLIMATIZACIJSKEGA SISTEMA V PROIZVODNI HALI GRAMMER AUTOMOTIVE SLOVENIJA D.O.O.
Jurij Perše, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bilo izboljšati prezračevalne in klimaatizacijske diplome v proizvodni hali. Spremenjen je bil razvod zraka, saj obstoječi ne zagotavlja ustreznega mešanja zraka v prostoru. Celoten projekt je narejen z upoštevanjem veljavne zakonodaje, ter izveden na energetsko varčen način.
Keywords: prezračevanje, hladilni sistemi, hladilna moč, energetski pregled, priprava zraka, razvod zraka
Published in DKUM: 13.04.2011; Views: 2569; Downloads: 248
.pdf Full text (2,60 MB)

5.
6.
7.
8.
9.
Search done in 15.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica