| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Pojavnost hipoglikemije pri sladkornih bolnikih tipa 2 zdravljenih z insulinom vodenih v diabetološki ambulanti
Mateja Herjavec, 2020, master's thesis

Abstract: Izhodišče in namen: Hipoglikemija je pogost, nepredvidljiv in potencialno nevaren stranski učinek zdravljenja z insulinom pri sladkorni bolezni in jo je mogoče preprečiti s spremembo življenjskega sloga. Namen raziskave je bil raziskati pojavnost hipoglikemije pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2, zdravljenih z insulinom in vzroke pojavnosti hipoglikemije. Raziskovalna metodologija: Uporabljena je bila kvantitativna metodologija raziskovanja, kot raziskovalni inštrument pa validiran anketni vprašalnik. V raziskavi je sodelovalo 198 bolnikov. Rezultati so bili analizirani s statističnim programom IBM SPSS 20. Uporabljeni so bili t –test, ANOVA in Mann-Whitney test. Rezultati: Hudo hipoglikemijo je v zadnjem letu imelo 12,1 %, v zadnjih treh letih 7,6 % in od začetka zdravljenja 10,1 % anketiranih. Zmerno hipoglikemijo je v zadnjem letu imelo 39,4 %, v zadnjih treh letih 28,8 % in od začetka zdravljenja 27,8 % anketiranih. 93,9 % anketirancev meni, da zna pravilno ukrepati ob simptomih hipoglikemije. Pri poznavanju simptomov hipoglikemije glede kraja bivališča ni zaznati statistično pomembnih razlik (Z = -1,101, p = 0,271), prav tako ni statistično pomembnih razlik med skupinami glede na status pri pojavnosti hipoglikemije. Diskusija in zaključek: Raziskava poudarja vlogo zdravstvenih delavcev pri zagotavljanju kakovostne edukacije bolnikov. Poučiti jih je potrebno o ciljnih vrednostih, simptomih hipoglikemije, načinih preprečevanja in takojšnjih ukrepih ob pojavu hipoglikemije. Poleg tega je treba za vse bolnike s sladkorno boleznijo izvajati periodične izobraževalne programe, ki morajo vključevati tudi teme o hipoglikemiji.
Keywords: sladkorna bolezen tipa 2, simptomi, hipoglikemija, prepoznavanje hipoglikemije, medicinska sestra, edukacija.
Published in DKUM: 08.09.2020; Views: 1026; Downloads: 227
.pdf Full text (1,50 MB)

2.
3.
Sladkorna bolezen in hipoglikemija
Nina Brdelak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča. Sladkorna bolezen spremlja človeštvo že tisočletja. Ne gre le za eno bolezen, temveč za skupino presnovnih bolezni, ki jim je skupna zvišana raven krvnega sladkorja. Dolgotrajno zvišanje krvnega sladkorja poškoduje različne telesne organe: oči, avtonomno in periferno živčevje, ledvice, kardiovaskularni sistem in kožo. Zelo pogost akutni zaplet pri zdravljenju sladkorne bolezni pa je hipoglikemija. Zdravstvena vzgoja bolnikov in svojcev je temelj za dobro vodeno sladkorno bolezen brez akutnih zapletov in komplikacij, s tem pa tudi dosežemo večje zadovoljstvo bolnikov. Namen. Namen diplomskega dela je predstaviti sladkorno bolezen, natančneje predstaviti hipoglikemijo, ukrepe ob hipoglikemiji in zdravstveno vzgojo sladkornih bolnikov. Na osnovi študije primera želimo ugotoviti, kako naj bi bolnik s sladkorno boleznijo skrbel za samovodenje in samokontrolo sladkorne bolezni ter preprečevanje hipoglikemije. Raziskovalna metodologija. V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno (opisno) metodo dela. Podatke empiričnega dela diplomskega dela smo zbrali s pomočjo kvantitativne tehnike, natančneje z intervjujem bolnika s sladkorno boleznijo tipa 1, ki je zdravljen z insulinom. Intervju je potekal s pomočjo delno strukturiranega vprašalnika. Podatke smo pridobili tudi na podlagi bolnikove medicinske dokumentacije. Na osnovi zbranih podatkov smo ugotovili potrebe po zdravstveni negi, določili negovalne diagnoze in izdelali načrt zdravstvene nege. Rezultati. Ugotovili smo, da se pri bolniku s sladkorno boleznijo tipa 1 pojavljajo naslednje negovalne diagnoze: neučinkovito obvladovanje terapevstkih predpisov (s strani prehranjevanja); neuravnovešena prehrana, več kot telo potrebuje, debelost; spanje, motnje spanja ter nevarnost poškodb. Sklep. Ne glede na to, kateri tip sladkorne bolezni ima bolnik, je najpomembnejše, da se nauči živeti s sladkorno boleznijo, skrbi za zdrav življenjski slog, pozna postopke zdravljenja in zna vzdrževati kakovostno raven življenja.
Keywords: sladkorna bolezen, hipoglikemija, zdravstvena vzgoja, zapleti sladkorne bolezni, zdravljenje, samokontrola.
Published in DKUM: 27.09.2013; Views: 4647; Downloads: 1160
.pdf Full text (873,21 KB)

4.
INTERVENCIJE NUJNE MEDICINSKE POMOČI V PRIMERU HIPOGLIKEMIJE NA OBMOČJU PTUJA OD 2008-2010
Iztok Kovačec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Sladkorna bolezen je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki kot doživljenjska bolezen poslabša kakovost življenja bolnika, sproži invalidnost ali celo prezgodnjo smrt. Zato je urejenost sladkorne bolezni nujna za pacientovo dobrobit. Hipoglikemija je najpogostejša spremljevalka zdravljenja sladkorne bolezni in bolj ali manj pogosto nastaja tudi v vsakdanjem življenju. Za preprečevanje ponovitev hipoglikemij pri sladkornem bolniku je potrebno redno načrtovanje obrokov hrane, primerna telesna dejavnost, dosledno jemanje zdravil, izogibanje uživanju alkoholnih pijač. Namen: Namen diplomskega dela je v teoretičnem delu predstaviti sladkorno bolezen in njen najpogostejši akutni zaplet, hipoglikemijo. V empiričnem delu pa prestaviti pojavnost hipoglikemije pri sladkornih bolnikih na območju Ptuja v obdobju od 1.1. 2008 do 31.12.2010. Metode: Uporabili smo retrogradno analizo podatkov. Podatke smo pridobili ročno s preštevanjem. Za zbiranje podatkov smo uporabili dokumentirani obrazec “Protokol nujne intervencije”. Raziskavo smo izvedli v JZ ZD Ptuj v enoti NMP. V raziskovalni vzorec je bilo vključenih 68 intervencij s problematiko hipoglikemije. Rezultati in diskusija: Ugotovili smo, da je ekipa NMP JZ ZD PTUJ v obdobju od 1.1.2008 do 31.12.2010 opravila 2604 nujnih intervencij, od tega je v 68 primerih obravnavala hipoglikemijo. Ocenjujemo, da je intervencij zaradi omenjene problematike na območju Ptuja relativno malo (2,6% v treh letih), kar pripisujemu zelo dobremu sodelovanju sladkornih bolnikov z diabetičnim timom, svojci in prijatelji. Rezultati raziskave kažejo, da je potrebno skrbeti za kontinuirano izobraževanje sladkornih bolnikov, kajti le dobro poučen in pravilno usmerjen motiviran bolnik bo lahko uspešno sodeloval pri vodenju svoje bolezni. Zelo pomebno je tudi obveščanje in izobraževanje širšega dela prebivalstva o sladkorni bolezni, njenih zapletih in načinih pomoči pri hipoglikemiji.
Keywords: Sladkorna bolezen, hipoglikemija, dejavniki tveganja, izobraževanje, obveščanje, načini pomoči
Published in DKUM: 18.05.2012; Views: 2454; Downloads: 217
.pdf Full text (1,20 MB)

5.
Nevarnosti dolgodelujočih peroralnih hipoglikemikov pri starostniku
Nataša Korez, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Sladkorna bolezen je skupina presnovnih bolezni, njihova skupna značilnost pa je kronična hiperglikemija, ki nastane zaradi pomanjkljivega izločanja insulina ali njihovega pomanjkljivega delovanja in/ali obojega hkrati. Posledica je motena presnova ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Glukoza je eno najpomembnejših goriv organizma. Od nje je odvisno pravilno delovanje mnogih organov in tkiv. Organizem ima na voljo več mehanizmov za natančno vzdrževanje glikemije v ozkih fizioloških mejah. Motnje v delovanju teh mehanizmov lahko sprožijo padec koncentracije glukoze pod normalno mejo in povzročijo hipoglikemijo, ki se lahko izrazi tudi z ustreznimi simptomi in znaki. Z diplomskim delom smo želeli ugotoviti, v kolikšni meri so starostniki v domu starejših, kjer bivajo, seznanjeni s sladkorno boleznijo in hipoglikemijo ter ali vedo, kakšne so nevarnosti uporabe pri zdravljenju s peroralnimi antidibetičnimi zdravili. Želeli smo ugotoviti, kdo jim nudi največ informacij in pomoči pri zdravljenju sladkorne bolezni in hipoglikemije. V raziskavi s pomočjo anketnega vprašalnika je sodelovalo trideset izbranih starostnikov, ki imajo sladkorno bolezen in se zdravijo z peroralnimi antidiabetičnimi zdravili v domu starejših. Ugotovili smo, da so anketirani starostniki premalo seznanjeni s preventivnimi ukrepi preprečevanja hipoglikemije ter da posamezniki o svojem zdravju in zdravljenju sladkorne bolezni sploh ne poznajo oz. ne vedo, da prejemajo peroralna antidiabetična zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni.
Keywords: starostnik, sladkorna bolezen, hipoglikemija, zdravljenje, peroralna antidiabetična zdravila.
Published in DKUM: 10.05.2010; Views: 2555; Downloads: 335
.pdf Full text (13,98 MB)

Search done in 2.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica