| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
POSPLOŠENA GERGONNOVA TOČKA
Anja Kocbek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo posplošeno Gergonnovo točko. V začetnih poglavjih vpeljemo vse potrebne pojme, definiramo Gergonnovo točko in povzamemo nekaj zanimivih povezav z drugimi značilnimi točkami trikotnika. Nato vpeljemo trilinearne in baricentrične koordinate, ki so ključnega pomena za nadaljne delo. S pomočjo le teh, in s pomočjo Cevovega izreka, najprej dokažemo, da posplošena Gergonnova točka obstaja, nato pa izračunamo njene koordinate. V nadaljevanju raziskujemo tir gibanja posplošene Gergonnove točke in določimo skrajne točke. Na koncu ugotovimo, da je tir gibanja krivulja, ki je del neke določene hiperbole. To krivuljo si tudi grafično predstavimo.
Keywords: Gergonnova točka, posplošena Gergonnova točka, včrtana krožnica, trilinearne koordinate, baricentrične koordinate, hiperbola.
Published: 07.09.2011; Views: 1800; Downloads: 156
.pdf Full text (501,38 KB)

2.
PREGOVORI O ČEBELI IN MEDU
Damjana Cvetko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Čebele je preprosto ljudstvo od nekdaj cenilo zaradi medu in voska ter pozitivnih lastnosti (delavnost, gospodarnost, nesebičnost), ki jih je skupaj z medom spretno vpletlo v pregovore. Slednji so predmet raziskovanja paremiologije, etnologije, jezikoslovja in slovstvene folkloristike. Posledica različnih vidikov raziskovanja so različne definicije pregovorov. Poseben odnos slovenskega človeka do čebele se kaže tako v jezikovnem izrazu (sinonimija, antropomorfizacija) kot tudi v zunajjezikovni dejanskosti (panjske končnice, čebelnjak). Motivacija za pregovore s sestavinama čebela in med izhaja iz življenja čebel, čebelarjenja in lastnosti medu. Pregovori so torej odsev kmečkega sveta, ki hkrati odražajo razmišljanje, verovanje, védenje, vrednote in prepričanje preteklega časa. Slovenski prednik je bil tesno povezan z naravo in katoliško vero, kar je vidno zlasti pri vremenskih pregovorih (čebela, med). Sporočilo pregovorov je preoblikovano v poetično obliko. Gradniki slednje pa so zlasti: rima, asonanca, hiperbola, elipsa, metafora in primera. Glede notranje strukture prevladujejo primerjalni pregovori, medtem ko so oziralni pregovori prevladujoči z vidika zunanje strukture.
Keywords: Pregovor, paremiologija, etnologija, čebela, med, rima, metafora, hiperbola, elipsa.
Published: 29.09.2016; Views: 2096; Downloads: 167
.pdf Full text (1,02 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica