| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Vizualizacija odseka vodotoka za namene hidrološko hidravlične presoje
Irena Antolin, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je izdelana hidrološko hidravlična analiza odseka vodotoka na podlagi geodetskih podatkov pridobljenih s posnetka LIDAR ter po klasičnih geodetskih metodah na terenu. Geodetski podatki so obdelani s pomočjo programa AutoCAD Civil 3D in preneseni v program HEC-RAS, kjer je izvedena hidrološko hidravlična analiza na primeru Hočkega potoka. Namen magistrskega dela sta prikaz obdelave geodetskih podatkov in njihova uporaba v hidrološko hidravličnih presojah ter 3D-prikaz pridobljenih rezultatov.
Keywords: hidrologija, LIDAR, AutoCAD Civil 3D, hidravlična analiza, HEC-RAS
Published: 23.03.2018; Views: 1026; Downloads: 178
.pdf Full text (4,34 MB)

2.
Hidrološko-hidravlična študija odseka vodotoka Lučnica v naselju Luče s programom HEC-RAS 2D
Anja Črep, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi so predstavljene hidravlične analize vodotoka Lučnica ob primeru pojava visokih voda (Q10, Q100). Analize so narejene s pomočjo programa HEC-RAS, ki omogoča preračune stalnega in nestalnega toka, pri tem pa nudi podporo tako 1D kot 2D ter kombiniranim 1D/2D modelom. V ta namen so v okviru naloge narejene mnoge hidravlične analize. Namen magistrske naloge je tako prikazati rezultate analiz na različnih modelih, jih med seboj primerjati in predpostaviti, ali nam analize dajejo realne in zadovoljive rezultate za obravnavan vodotok.
Keywords: hidrologija, tok s prosto gladino, hidravlična analiza, HEC-RAS
Published: 26.04.2017; Views: 2262; Downloads: 244
.pdf Full text (4,64 MB)

3.
IDEJNA ZASNOVA REGULACIJE POTOKA LAHOMNICA NA OBMOČJU POPLAVNE OGROŽENOSTI
Nataša Jurgelj, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Z diplomskim delom želimo prikazati idejno zasnovo regulacije potoka Lahomnica, ki vsebuje predlog izboljšave pretočnosti, razlivnih con, kar bi zagotovilo tamkajšnjim prebivalcem, ki živijo ob neposredni bližini potoka varnost pred pogostimi pojavi poplav, hkrati bodo prikazane možnosti za nadaljnji prostorski razvoj. V začetnih poglavjih so podrobno opisane splošne lastnosti poplav, zgodovina poplav in škode, ki jih je povzročila Lahomnica. V osrednjem delu bomo prikazali z načrti idejno zasnovo regulacije vodotoka Lahomnica, ki je bila izvedena s pomočjo računalniškega programa AutoCAD.
Keywords: regulacija, poplave, urejanje vodotokov, poplavna ogroženost, potok Lahomnica, Lahomno, hidrologija
Published: 03.11.2016; Views: 1159; Downloads: 81
.pdf Full text (7,04 MB)

4.
Interdiscpilinarna [!] meritev prenosa suspendiranih trdnih delcev v izbranih profilih na rekah Dravi in Muri (projekt DRA-MUR-CI)
Ludvik Trauner, Bojana Dolinar, Renata Jecl, Matjaž P. Nekrep, Janja Kramer Stajnko, Gregor Podlogar, Boštjan Kovačič, Rok Kamnik, 2012, published scientific conference contribution

Abstract: V okviru bilateralnega projekta DRA-MUR-CI med Slovenijo in Avstrijo (Čezmejna vodarska iniciativa za reki Drava in Mura) potekajo meritve koncentracije in sestave suspendiranega materiala, ki ga obe reki prenašata na svoji poti. Na izbranih prečnih prerezih se v določenih časovnih obdobjih opravijo različne primerjalne meritve ter analiza vzorcev. Interdisciplinarne meritve izvajajo strokovnjaki s področja geotehnike, hidrotehnike in geodezije. V prispevku so podani izbrani rezultati meritev na dveh prečnih profilih reke Drave in enem profilu reke Mure. Prikazane so sočasne vrednosti za parametre, kot so: izmerjene vrednosti pretokov in hitrosti vode ter koncentracije z analizo sestave suspendiranih trdnih delcev. Na osnovi teh vrednosti je na FG UM razvit inovativni model za simulacijo prenosa suspendiranih trdnih delcev v izbranih profilih na obeh rekah. Rezultati prikazanega raziskovalnega projekta DRA-MUR-CI (2009-2013) predstavljajo uspešno nadaljevanje predhodnih raziskovalnih del v okviru večih projektov: WRM-Knet Water (2005-2010), RIP Kostak (2006-2007), HE Boštanj (2007-2009), ČHE Kozjak (2007-2009) in omogočajo z nadaljevanjem raziskovanj zanesljivo določanje in simuliranje časovno odvisne obtežbe s suspendiranimi materiali in bilance le-teh na celotni trasi obeh rek.
Keywords: hidrologija, geodetske meritve, geotehnika, suspendirani material, lebdeče plavine
Published: 10.07.2015; Views: 964; Downloads: 50
URL Link to full text

5.
DONAT MG - OD NEKOČ DO DANES
Katja Drofenik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je prikazati Donat Mg skozi zgodovino in v sedanjosti, in sicer skozi oči gradbenikov. Za pridobivanje naravne mineralne vode potrebujemo tudi gradbeništvo. Od gradbeništva so odvisne vrtine, izkopi, cevovodi itd. V diplomskem delu so opisani postopki vrtanja, vodnjaki, izdelavo vodovodnih omrežij, polaganja cevovodov, vzdrževanje le-teh, polnjenje same vode itd.
Keywords: mineralna voda, slatina, Donat, vrelec, vodnjak, vrtina, gradbeništvo, hidrologija
Published: 26.11.2014; Views: 1809; Downloads: 291
.pdf Full text (7,71 MB)

6.
OCENA HIDROENERGETSKEGA POTENCIALA NA PODROČJU OBČINE PLEVLJA IN PROJEKT MHE VOLODER
Bojan Dragaš, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem predstavil postopek za izgradnjo male hidroelektrarne na področju občine Pljevlja. Male hidroelektrarne sem predstavil kot zaminive projekte za vlaganje, kot projekte, ki ne vplivajo negativno na okolje, ampak imajo lahko pozitivem vpliv na okolje in in služijo tudi drugim namenom okoljevarstva. Predstavil sam osnovne dele in postopke, ki jih je treba izpolniti za uresničitev ideje oziroma projekta izdradnje male hidroelektrarne. Poleg zakonodaje sem predstavil potrebne ekonomske izračune, ki najbolj vplivajo na izvedbo takšnega projekta.
Keywords: male hidroelektrarne, turbine, Voloder, Pljevlja, hidrologija
Published: 14.10.2013; Views: 1365; Downloads: 122
.pdf Full text (3,95 MB)

7.
Izbor turbinskega agregata HE Markovci
Mario Kneževič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je analizirana izbira tipa turbinskega agregata za hidroelektrarno Markovci. Izhodišče za izbor turbine so bile hidrološke in geološke razmere vodotoka reke Drave na jezu v Markovcih. Z uporabo statistične analize energetskih in geometrijskih parametrov obstoječih vgrajenih vodnih turbin v brezdimenzijski obliki je izbrana cevna turbina za majhne padce s fiksnimi lopaticami gonilnika in vodilnika. Natančneje so obravnavani osnovni parametri gonilnika kot glavni parameter pretočnega trakta turbine. Predlagana je tudi oprema turbine in generatorja.
Keywords: hidroelektrarna, hidrologija, cevna turbina, gonilnik, vodilne lopatice
Published: 23.05.2012; Views: 2065; Downloads: 262
.pdf Full text (2,98 MB)

8.
Kvaliteta vode v akumulacijskih jezerih na reki Pesnici
Tinka Markoli, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je ugotoviti v kolikšni meri so akumulacijska jezera na reki Pesnici onesnažena. Na reki Pesnici je pet akumulacijskih jezer: Perniško jezero, jezero Pristava, jezero Komarnik, Radehovško jezero in Trojiško jezero. Jezerski vodi sem merila nekatere parametre, ki sem jih kasneje tudi primerjala z veljavnimi standardi za vodo v Sloveniji.
Keywords: geografija, hidrologija, akumulacijska jezera, voda, kvaliteta, Pesnica, umetna jezera, diplomska dela
Published: 14.05.2012; Views: 1818; Downloads: 291
.pdf Full text (1,69 MB)

9.
10.
Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica