| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Izbor turbinskega agregata HE Markovci
Mario Kneževič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je analizirana izbira tipa turbinskega agregata za hidroelektrarno Markovci. Izhodišče za izbor turbine so bile hidrološke in geološke razmere vodotoka reke Drave na jezu v Markovcih. Z uporabo statistične analize energetskih in geometrijskih parametrov obstoječih vgrajenih vodnih turbin v brezdimenzijski obliki je izbrana cevna turbina za majhne padce s fiksnimi lopaticami gonilnika in vodilnika. Natančneje so obravnavani osnovni parametri gonilnika kot glavni parameter pretočnega trakta turbine. Predlagana je tudi oprema turbine in generatorja.
Keywords: hidroelektrarna, hidrologija, cevna turbina, gonilnik, vodilne lopatice
Published: 23.05.2012; Views: 1769; Downloads: 187
.pdf Full text (2,98 MB)

7.
OCENA HIDROENERGETSKEGA POTENCIALA NA PODROČJU OBČINE PLEVLJA IN PROJEKT MHE VOLODER
Bojan Dragaš, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem predstavil postopek za izgradnjo male hidroelektrarne na področju občine Pljevlja. Male hidroelektrarne sem predstavil kot zaminive projekte za vlaganje, kot projekte, ki ne vplivajo negativno na okolje, ampak imajo lahko pozitivem vpliv na okolje in in služijo tudi drugim namenom okoljevarstva. Predstavil sam osnovne dele in postopke, ki jih je treba izpolniti za uresničitev ideje oziroma projekta izdradnje male hidroelektrarne. Poleg zakonodaje sem predstavil potrebne ekonomske izračune, ki najbolj vplivajo na izvedbo takšnega projekta.
Keywords: male hidroelektrarne, turbine, Voloder, Pljevlja, hidrologija
Published: 14.10.2013; Views: 1185; Downloads: 86
.pdf Full text (3,95 MB)

8.
DONAT MG - OD NEKOČ DO DANES
Katja Drofenik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je prikazati Donat Mg skozi zgodovino in v sedanjosti, in sicer skozi oči gradbenikov. Za pridobivanje naravne mineralne vode potrebujemo tudi gradbeništvo. Od gradbeništva so odvisne vrtine, izkopi, cevovodi itd. V diplomskem delu so opisani postopki vrtanja, vodnjaki, izdelavo vodovodnih omrežij, polaganja cevovodov, vzdrževanje le-teh, polnjenje same vode itd.
Keywords: mineralna voda, slatina, Donat, vrelec, vodnjak, vrtina, gradbeništvo, hidrologija
Published: 26.11.2014; Views: 1394; Downloads: 243
.pdf Full text (7,71 MB)

9.
10.
Interdiscpilinarna [!] meritev prenosa suspendiranih trdnih delcev v izbranih profilih na rekah Dravi in Muri (projekt DRA-MUR-CI)
Ludvik Trauner, Bojana Dolinar, Renata Jecl, Matjaž P. Nekrep, Janja Kramer Stajnko, Gregor Podlogar, Boštjan Kovačič, Rok Kamnik, 2012, published scientific conference contribution

Abstract: V okviru bilateralnega projekta DRA-MUR-CI med Slovenijo in Avstrijo (Čezmejna vodarska iniciativa za reki Drava in Mura) potekajo meritve koncentracije in sestave suspendiranega materiala, ki ga obe reki prenašata na svoji poti. Na izbranih prečnih prerezih se v določenih časovnih obdobjih opravijo različne primerjalne meritve ter analiza vzorcev. Interdisciplinarne meritve izvajajo strokovnjaki s področja geotehnike, hidrotehnike in geodezije. V prispevku so podani izbrani rezultati meritev na dveh prečnih profilih reke Drave in enem profilu reke Mure. Prikazane so sočasne vrednosti za parametre, kot so: izmerjene vrednosti pretokov in hitrosti vode ter koncentracije z analizo sestave suspendiranih trdnih delcev. Na osnovi teh vrednosti je na FG UM razvit inovativni model za simulacijo prenosa suspendiranih trdnih delcev v izbranih profilih na obeh rekah. Rezultati prikazanega raziskovalnega projekta DRA-MUR-CI (2009-2013) predstavljajo uspešno nadaljevanje predhodnih raziskovalnih del v okviru večih projektov: WRM-Knet Water (2005-2010), RIP Kostak (2006-2007), HE Boštanj (2007-2009), ČHE Kozjak (2007-2009) in omogočajo z nadaljevanjem raziskovanj zanesljivo določanje in simuliranje časovno odvisne obtežbe s suspendiranimi materiali in bilance le-teh na celotni trasi obeh rek.
Keywords: hidrologija, geodetske meritve, geotehnika, suspendirani material, lebdeče plavine
Published: 10.07.2015; Views: 679; Downloads: 33
URL Link to full text

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica