| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
Regionalna analiza problematike vodovja v Aziji
Andreja Hlastan, 2014, master's thesis

Abstract: Sodobna Azija se srečuje z obilico okoljskih problemov, med katerimi so tisti, povezani z vodami, še posebej problematični, raznoliki in potrebnih hitrih ukrepov. Magistrsko delo se ukvarja s prikazom celostne podobe problematike vodovja v Aziji. Predstavljena so dosedanja spoznanja o problematiki vodovja v Aziji, ki so bila pridobljena z analizo znanstvenih člankov in del, ki so v knjižni ali spletni obliki dostopna v Sloveniji. Spoznanja so razvrščena po posameznih azijskih regijah, pri čemer so posebej izpostavljeni zlasti pereči in aktualni problemi. V nadaljevanju smo izdelali lastno tipizacijo problematike vodovja, kjer smo probleme razvrstili v tipe, te pa v podtipe. Posamezni problemi so pojasnjeni in prikazani s pomočjo izdelanega kartografskega gradiva, ki uporabniku ponuja odgovor na vprašanje, kje se pojavlja določen tip problemov. Predstavili in analizirali smo vzroke za posamezne tipe problemov in izdelali vzročno-posledične korelacijske prikaze. Zanimalo nas je tudi, kaj se na tem področju v Aziji že dogaja in kakšne so napovedi za prihodnost ter se do njih opredelili. Za zaključek smo iz zbranega in ustvarjenega gradiva izdelali tudi uporabno pedagoško aplikacijo z namenom, da bi profesorji geografije v srednješolskih gimnazijskih programih tovrstne vsebine vključevali v pouk.
Keywords: hidrogeografija, regionalna geografija Azije, problematika vodovja, regionalna analiza, upravljanje z vodami
Published: 28.01.2015; Views: 1039; Downloads: 260
.pdf Full text (4,18 MB)

4.
Revitalizacija potoka Ložnice v Dravinjskih goricah
Ana Vovk Korže, 2006, short scientific article

Abstract: V prispevku je na primeru potoka Ložnice, ki teče na vzhodni strani Dravinjskih goric proti Dravinji, prikazana možnost uporabe sonaravnih metod za povečanje biotske pestrosti. Ložnica je v srednjem delu regulirana in teče po kanalu. S sonaravnimi tehnikami ureditve struge bi lahko podaljšali zadrževanje vode, povečali njeno samoočiščevanje in dvignili višino podtalnice ter tako obogatili biotsko pestrost območja.
Keywords: varstvo okolja, biodiverziteta, hidrogeografija, reke, Slovenija, Dravinjske gorice, Ložnica
Published: 10.07.2015; Views: 692; Downloads: 36
URL Link to full text

5.
Kopenske vode v geografskem okolju
Ana Vovk Korže, 2003, professional article

Abstract: Kopenske vode predstavljajo le del hidrosfere, a imajo za človeka izjemen pomen. Voda je pomemben naravni vir, saj je življenje odvisno od njene količine, kakovosti in razporeditve. Prav zato moramo poskrbeti za boljši odnos do vode
Keywords: hidrogeografija, naravni viri, vodni viri
Published: 10.07.2015; Views: 464; Downloads: 22
URL Link to full text

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica