| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Načrtovanje hidravličnega agregata za krmiljenje vodne turbine v hidroelektrarni
Matevž Lešnik, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljen postopek načrtovanja hidravličnega agregata za potrebe regulacije vodne turbine v hidroelektrarni. Predstavljen je razvoj uporabe vodne energije skozi zgodovino in s tem povezan razvoj vodnih turbin. Opisane so glavne značilnosti vodnih turbin z vidika snovanja hidravličnega agregata, ki jih krmili. Predstavljene so prednosti in slabosti hidravlične energije in opisani so posamezni sklopi hidravličnega agregata. Največja pozornost je namenjena izračunu, potrebnemu za določitev komponent agregata ob upoštevanju projektnih zahtev kupca. Izdelana je bila kosovnica, hidravlična shema in izrisan je bil 3D model hidravličnega agregata.
Keywords: hidravlika, hidravlični agregat, načrtovanje, krmiljenje, vodna turbina
Published: 04.11.2020; Views: 114; Downloads: 24
.pdf Full text (2,22 MB)

2.
Načrtovanje, izdelava in krmiljenje dvižne naprave z mini hidravličnim agregatom
Tine Jurak, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se nanaša na snovanje modela hidravlične dvižne naprave, ki ponazarja dvižna vrata oz. ploščad manjšega tovornega vozila, pri čemer je za pogon uporabljen mini hidravlični agregat. Začetni del naloge je namenjen predstavitvi dvižnih naprav, mini hidravličnih agregatov ter njihovem področju uporabe. V osrednjem delu sta predstavljena načrtovanje in izdelava dvižne naprave, na koncu pa sledi preračun podatkov ter opis krmiljenja naprave. Na podlagi preračunov smo ugotovili, da se dvižna sila in hitrost spreminjata s kotom dviga. Za delovanje naše naprave s polnim delovnim tlakom, ki ga zmore črpalka, je potreben velik električni tok, kar je bilo potrebno upoštevati pri zasnovi krmilnega dela naprave.
Keywords: dvižna naprava, zasnova, hidravlični agregat, krmiljenje
Published: 13.09.2017; Views: 518; Downloads: 82
.pdf Full text (2,38 MB)

3.
Izbira hidravličnega agregata in opreme za hidravlične vpenjalne priprave
Amela Mrak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava pregled sodobnih hidravličnih agregatov in opreme za hidravlične vpenjalne priprave ter zanimive celovite rešitve za obdelovalne stroje. Poudarek je na izbiri hidravličnega agregata in na odločitvi med klasično (standardno ali namensko) in modularno izvedbo. Podana sta praktična primera izbire agregata po modularnem konceptu oz. sistemu HYBOX, ki omogoča hitro sestavo le tega iz standardnih komponent in eventualno enostavno zamenjavo konfiguracije agregata v primeru spremembe parametrov sistema. Cilji naloge so predvsem v predstavitvi različnih tipov vpenjalnih priprav s poudarkom na hidravličnih vpenjalnih pripravah in novosti na področju hidravličnih agregatov in ostale opreme ter uporaba različnih tipov komponent glede na spremembe parametrov sistema.
Keywords: hidravlični agregat, vpenjalne priprave, izbira hidravličnega agregata
Published: 27.09.2016; Views: 749; Downloads: 129
.pdf Full text (2,40 MB)

4.
Posodobitev nadzornega in krmilnega sistema hidravličnega agregata
Klemen Pušnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava nadgradnjo industrijskega hidravličnega agregata, ki predstavlja osrednji pogonski del vsakega hidravličnega sistema. Dandanes sodobni hidravlični agregat zdaleč ni več zgolj skupek rezervoarja, črpalke in pogonskega elektromotorja ter armature in osnovnih gradnikov za zagotavljanje čistoče medija in osnovno varnost, temveč je opremljen s številnimi senzorji, ki zagotavljajo ne samo varno delovanje agregata temveč pripomorejo tudi k zmanjšanju obratovalnih stroškov in stroškov vzdrževanja ter podaljšajo življenjsko dobo celotnega hidravličnega sistema. Samo senzorji npr. za tlak, temperaturo in nivo medija, zamašenost filtra, ... žal niso dovolj za zanesljivo delovanje hidravličnega sistema. Razpoložljive signale s senzorjev je potrebno smiselno uporabiti v okviru primernega krmilno-nadzornega sistema agregata, ter izmerjene parametre oz. vrednosti prikazovati na primernem vmesniku za vizualizacijo (HMI). Kot nadgradnja sistema pa je zaželeno ne samo beleženje signalov in dostop do njihove zgodovine – sprememb merjenih veličin v določenem časovnem obdobju, ter do vseh teh informacij dostopati preko interneta, bodisi preko ožičene ali brezžične povezave. Le na ta način, z interakcijo primernega nabora sodobnih senzorjev in zasnovanega nadzorno-krmilnega sistema, lahko zagotavljamo zanesljiv in celovit nadzor hidravličnega agregata in sistema. Implementacijo tovrstnega sistema obravnava pričujoča diplomska naloga.
Keywords: Hidravlični agregat, krmilno-nadzorni sistem, posodobitev
Published: 27.10.2015; Views: 1086; Downloads: 148
.pdf Full text (3,10 MB)

5.
TESTNA NAPRAVA ZA PREIZKUŠANJE OBDELOVALNIH GLAV EMAG
Gašper Mikek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podrobneje predstavljena predelava obstoječega hidravličnega agregata v namensko testno mizo. Cilj naloge je predvsem olajšati delo vzdrževalne službe pri ponavljajočih se menjavah obnovljenih obdelovalnih glav, vrste Emag. V uvodu je na kratko opisano podjetje GKN Driveline Zreče, proizvodni program in urejenost vzdrževalne službe. Sledi poglavje, ki zajema sam problem naloge ter predvidene cilje in metode s katerimi smo ga rešili. V osrednjem delu sta obsežneje opisani poglavji, ki opisujeta delovanje stroja Emag in sestavo namenske testne mize za preizkušanje glav Emag. Naloga se konča z opisanim obsegom rekonstrukcije, s končnimi rezultati in sklepom dela.
Keywords: testna naprava, rekonstrukcija, krmilje, hidravlični agregat, vzdrževanje.
Published: 13.10.2011; Views: 1425; Downloads: 108
.pdf Full text (4,17 MB)

6.
Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica