| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Formulacija nanolipidnih veziklov za kozmetično industrijo : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Neja Savec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Liposomi so vezikli v obliki sfere, sestavljeni iz enega ali več fosfolipidnih dvoslojev. Med seboj se razlikujejo po lipidni sestavi, velikosti, površinskem naboju in načinu priprave. So eni izmed najbolj raziskanih nosilcev učinkovin in imajo pred tradicionalnimi dostavnimi sistemi številne prednosti, kot so ciljna dostava učinkovine, biokompatibilnost, biorazgradljivost, nizka toksičnost itd. Velika prednost liposomov je tudi v možnosti enkapsulacije učinkovine tako v hidrofilni kot v hidrofobni del. Študije liposomov in enkapsulacija naravnih učinkovin v njih postajajo s hitrim razvojem nanotehnologije vse bolj obsežne in zaželene. V kozmetični industriji se smilj uporablja že vrsto let. Kožo pomlajuje, obnavlja in pomirja ter nanjo deluje antioksidativno in protivnetno. Eterično olje in hidrolat se največkrat pridobita s parno destilacijo. Sta izjemno redka in dragocena produkta, vendar v kakovostni kozmetiki nepogrešljiva. Diplomsko delo prikazuje sintezo liposomov brez inkorporirane učinkovine in z inkorporirano učinkovino. Za sintezo liposomov smo uporabili metodo hidracije tankega lipidnega filma s 5-mm steklenimi kroglicami, ki je potekala 24 ur pri 20 ºC in 200 rpm. Kot organsko topilo smo uporabili kloroform. Učinkovino smo enkapsulirali v hidrofobni in hidrofilni del. V hidrofobni del smo poskušali enkapsulirali eterično olje smilja, vendar sinteza ni bila uspešna. Po uparjanju organskega topila je na dnu bučke nastala rumena usedlina, po stresanju na stresalniku ob prisotnosti pufra PBS pa je na stenah ali na dnu bučke nastala rumenkasto-bela snov. Medtem ko smo v hidrofilni del uspešno enkapsulirali hidrolat smilja šestih različnih koncentracij (150 mg/mL, 175 mg/mL, 200 mg/mL, 225 mg/mL, 250 mg/mL in 300 mg/mL). Za določitev stabilnosti, oblike in velikosti vseh sintetiziranih liposomov smo izmerili njihov zeta potencial, velikosti delcev in indeks polidisperznosti (PDI). Rezultati kažejo, da so bili vsi sintetizirani liposomi stabilni, homogene oblike in primerne velikosti. Njihov zeta potencial je znašal od –45,9 mV do –54,8 mV, velikost delcev od 178,9 nm do 204 nm in PDI od 0,373 do 0,448. Po sintezi liposomov z enkapsuliranim hidrolatom smilja smo določili njegovo učinkovitost enkapsulacije v liposome in učinkovitost sproščanja iz liposomov. V obeh primerih smo uporabili dializno tehniko. Rezultati so pokazali, da je bila najvišja učinkovitost enkapsulacije hidrolata smilja dosežena pri koncentraciji 200 mg/mL in je znašala 55,6 %. Pri tej koncentraciji je bil dosežen tudi najvišji odstotek sproščanja hidrolata smilja, in sicer 64,1 %. Nazadnje smo proučili ujemanje kinetike sproščanja hidrolata iz liposomov s petimi matematičnimi modeli, ki se uporabljajo za napovedovanje profila sproščanja učinkovin iz liposomov. Izmed vse petih se k našim eksperimentalnim podatkom sproščanja hidrolata smilja iz liposomov s koncentracijo 200 mg/mL najbolje prilega Korsmeyer-Pappasov model. Na osnovi dobljenih rezultatov lahko rečemo, da so sintetizirani liposomi primerni za uporabo v različnih industrijskih panogah, kot so kozmetična, farmacevtska, živilska in kmetijska industrija. Z uspešno enkapsulacijo hidrolata smilja v liposome smo pridobili sodobno transportno obliko za stabilizacijo naravne učinkovine, ki se lahko uporabi v kozmetični industriji za pripravo raznih losijonov in krem.
Keywords: liposomi, smilj, hidracija, enkapsulacija učinkovine, sproščanje učinkovine, zeta potencial, indeks polidisperznosti, velikost delcev.
Published in DKUM: 20.09.2023; Views: 235; Downloads: 55
.pdf Full text (47,97 MB)

2.
Meritve osmolarnosti izotoničnih napitkov za hidracijo telesa pri športni aktivnosti : magistrsko delo
Tjaša Skarlovnik, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo izmerili osmolalnosti in poskušali izmeriti toničnosti izotoničnih napitkov, ki jih je mogoče kupiti na slovenskem tržišču. Z osmometrom smo izmerili osmolalnosti vseh izotonikov, pri čemer smo ugotovili, da osmolalnost večine izotonikov sodi v območje med 270 in 330 mOsm/kg, ki ga EFSA predpisuje za izotonične napitke. Nadalje smo pripravili standardne raztopine natrijevega klorida različnih osmolalnosti, ki smo jih izpostavili rdečim krvničkam, da smo lahko s pomočjo opazovanja sipanja in absorpcije svetlobe opazovali vpliv raztopin različnih osmolalnosti na volumen in obliko celic. S tem smo naredili umeritveno krivuljo in določili spodnjo mejo izotoničnega območja. Ker je bila na zgornji meji razlika med raztopinami zelo majhna, smo za razlikovanje med raztopinami različne toničnosti v tem območju uporabili mikroskop z multimodalnim čitalcem, s katerim smo opazovali delež ježkov v posamezni raztopini ob času 20 in 60 minut po vstavitvi celic v raztopino. Delež ježkov je do raztopine z osmolalnostjo 300 mOsm/kg zanemarljivo majhen, nato se opazno poveča. V okviru proučevanja izotonikov smo najprej pomerili njihove UV/VIS spektre, da smo lahko opazovali, v katerem delu absorpcijskega spektra lahko zaznamo sipanje svetlobe. Nato smo izotonikom dodali še rdeče krvne celice in pomerili spektre, iz katerih smo s primerjavo z umeritveno krivuljo poskusili določiti toničnosti raztopin. Na prvi pogled je videti, da ima večina izotonikov manjšo toničnost, kot jo imajo standardne raztopine natrijevega klorida primerljive osmolalnosti. Vendar pa meritve otežujejo nizke vrednosti pH izotonikov, ki vplivajo na morfologijo rdečih krvničk. Da bi videli, kako je membrana rdečih krvničk prepustna za sladkorje, smo tudi preverili, kakšna je toničnost raztopin sladkorjev znane osmolalnosti. Vidimo lahko, da so membrane rdečih krvničk prepustne za določene saharide. To pomeni, da izotonični napitki, kljub ustrezni osmolalnosti, pogosto niso izotonični, saj je koncentracija sladkorjev v njih razmeroma visoka.
Keywords: osmolalnost, toničnost, hidracija, izotonični napitki, eritrociti
Published in DKUM: 26.07.2023; Views: 465; Downloads: 52
.pdf Full text (3,68 MB)

3.
Uporaba meritev analize bioelektrične prevodnosti v zdravstveni obravnavi športnikov
Peter Dovč, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Biolelektrična prevodnost je definirana kot zmožnost upiranja električnemu toku bioloških tkiv. Metoda bioelektrične impedančne analize (BIA) meri telesno zgradbo na podlagi upornosti tkiv na električni tok skozi telo osebka. Obstaja znaten interes za uporabo BIA pri evaluaciji sestave telesa v športu. Sestava telesa ima velik vpliv na atletsko uspešnost, telesna vadba pa lahko spremeni telesno konstitucijo. Metodologija: Sistematični pregled literaturi je bil izveden v bazah podatkov MEDLINE (Pubmed), ScienceDirect in CINAHL. Iskalni niz ''bioelectric* impedance AND sport*'' je bil uporabljen za iskanje raziskav uporabe BIA na področju športa in telesne vadbe. Rezultati: V podrobno obdelavo je bilo vključenih dvanajst študij. Štiri so analizirale uporabo BIA za določanje populacijskih karakteristik športnikov, tri so evaluirale natančnost meritev BIA ob meritvah športnikov, pet študij pa je ugotavljajo uporabnost BIA za sledenje spremembam v telesni zgradbi povzročenimi s telesno vadbo. Diskusija in zaključek: Evaluacija telesne sestave je izredno pomembna v okolju vrhunskega športa in telesna vadbe. BIA je obetavna metoda, ki ima potencial, da se uveljavi kot najprimernejša metoda analize telesne kompozicije zaradi njene priročnosti in možnosti množične uporabe. Nadaljnje študije so potrebne za povečanje natančnosti metode, potreben je tudi razvoj približnostnih enačb za specifične športne discipline.
Keywords: telesna zgradba, analiza bioelektrične prevodnosti, vadba, športnik, maščobna masa, brezmaščobna masa, hidracija
Published in DKUM: 15.03.2019; Views: 1464; Downloads: 231
.pdf Full text (376,49 KB)

4.
HIPODERMOKLIZA - POZNAVANJE IN UPORABA V SOCIALNOVARSTVENIH ZAVODIH
Irena Prestor, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Ena najpomembnejših življenjskih aktivnosti po Virginii Henderson je prehranjevanje in pitje. Slednje ima vsekakor najpomembnejšo življenjsko vlogo takoj za dihanjem. Brez hrane človek lahko preživi kar nekaj časa, če mu je zagotovljena voda za ustrezno hidracijo. Zagotavljanje ustrezne tekočinske bilance je ena od aktivnosti zdravstvene nege pri starostnikih v socialnovarstvenih zavodih pri tistih stanovalcih, ki tega iz kakršnega koli razloga sami ne zmorejo zagotavljati. Kadar vnos ustrezne količine tekočin po oralni poti ni zadovoljiv bodisi zaradi težav s požiranjem ali odklanjanja tekočeine iz različnih vzrokov, je potrebno poiskati drugo možnost. Ena od teh je hipodermokliza - aplikacija tekočin v podkožje, ki je kljub številnim prednostim in enostavni aplikaciji v slovenskem prostoru razmeroma slabo poznana. Namen diplomskega dela je predstaviti hipodermoklizo in ugotoviti poznavanje ter uporabo v socialnovarstvenih zavodih ljubljanske regije. Od skupno naprošenih 20 zavodov za sodelovanje v raziskavi, je na sodelovanje s pisnim soglasjem pristalo 12 socialnovarstvenih zavodov ljubljanske regije. Večina ostalih zavodov hipodermoklize ne uporablja ali je ne pozna. razdeljenih je bilo 150 anketnih vprašalnikov zaposlenim v zdravstveni negi različnih stopenj izobrazbe. Pravilno izpolnjenih vrnjenih vprašalnikov je bilo 124. Od teh jih je 117 navedlo, da poznajo hipodermoklizo, kot obliko hidracije, 110 anketirancev je odgovorilo, da v njihovem zavodu uporabljajo hipodrmoklizo. Najpogostejši odgovor o času uporabe je bil eno do dve leti, takoj za njim pa odgovor tri do štiri leta. Na vprašanje ali ste se v praksi že srečali z neželenimi učinki hipodermoklize je pritrdilno odgovorilo 48 anketiranih, najpogostejši pa je bil odgovor lokalni edemi, sledilo je lokalno vnetje ob igli in bolečina na mestu vstavitve. Raziskava kaže, da medicinske sestre razmeroma dobro poznajo hipodermoklizo in tudi njena uporaba v socialnovarstvenih zavodih postaja vse bolj uporabna, saj je poseg neinvaziven in za večino starostnikov manj stresen.
Keywords: starostnik, dehidracija, hidracija, hipodermokliza, zdravstvena nega
Published in DKUM: 03.08.2011; Views: 3868; Downloads: 487
.pdf Full text (1,59 MB)

Search done in 2.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica