| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Zdravstvena nega kirurškega bolnika z motnjami v strjevanju krvi
Janja Tamše, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili motnje v strjevanju krvi, ki vplivajo na operativno zdravljenje, dejavnike tveganja za nastanek venske tromboze, predstavili smo tudi, kaj mora medicinska sestra opazovati pri kirurški rani in pripravo hemofilika na operativni poseg. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli med zdravstvenimi delavci kirurških oddelkov Univerzitetnega kliničnega centra Maribor v mesecu juniju 2009. Podatke smo pridobili s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, ki je vseboval vprašanja odprtega, zaprtega in kombiniranega tipa. Ugotoviti smo želeli, ali medicinske sestre vedo, da oralna kontracepcijska sredstva in nosečnost vplivata na koagulacijo, ali vedo, da se hemofiliki smejo ukvarjati s športom in da je najprimernejše plavanje in ali vedo, da je priporočeno obdobje uporabe elastičnih povojev ali nogavic od šest mesecev do enega leta. Ugotovili smo, da večina zdravstvenih delavcev ve, da oralna kontracepcijska sredstva in nosečnost vplivata na koagulacijo in da se hemofiliki smejo ukvarjati s športom. Da je najprimernejše plavanje, ve večina anketirancev. Le četrtina anketirancev ve, da je priporočeno obdobje uporabe elastičnih povojev in nogavic od šest mesecev do enega leta.
Keywords: motnje koagulacije, zdravstvena nega, kirurški bolnik, hemofilija, venska tromboza, oralna kontracepcijska sredstva, nosečnost
Published: 23.12.2009; Views: 2932; Downloads: 480
.pdf Full text (409,80 KB)

2.
Zdravstvena nega pri bolnikih s hemofilijo
Saša Granfola, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili vlogo medicinske sestre pri hemofilikih ter značilnosti hemofilije in von Willebrandove bolezni. Predstavljene so tudi najpogostejše težave pri hemofiliji A in B ter von Willebrandove bolezni. V drugem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli s pomočjo predsednika Jožeta Faganela - društva hemofilikov Slovenije, ki je dal soglasje in zdravstvene dokumentalistke Rajke Bavčar, ki je izvedla anketo zaradi zaupnosti podatkov hemofilikov. Diplomsko delo je raziskovalno delo, ki vključuje hemofilike in bolnike z von Willebrandovi boleznijo, ki so sodelovali z izpolnjevanjem anketnih vprašalnikov. Nekatere ankete so bila opravljene v UKC Ljubljana na hematološkem oddelku, nekatere pa drugod po Sloveniji preko pošte Slovenije (na domu). Namen raziskave je bil ugotoviti, v kolikšni meri bolniki poznajo svojo bolezen in kako se z njo spoprijemajo. Rezultate smo pridobili z vprašalnikom odprtega in zaprtega tipa, razdeljenim med 30 naključno izbranih bolnikov, vrnjenih anonimnih anket smo dobili 24. Dobljene rezultate smo preučili in grafično prikazali. Rezultati so pokazali, da je najpogostejša hemofilija A 16 (66,67%). Ugotovili smo, da so bolniki s hemofilijo A, s hemofilijo B ter bolniki z von Willebrandovo boleznijo precej samostojni, to pomeni, da je vključenost medicinske sestre zelo velika.
Keywords: hemofilija A, hemofilija B, hemofilik, von Willebrandova bolezen, društvo hemofilikov Slovenije, medicinska sestra.
Published: 11.01.2011; Views: 2345; Downloads: 430
.pdf Full text (1020,57 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica