| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
VARNOSTNA POLITIKA E-POSLOVANJA S POUDARKOM NA RAČUNALNIŠKEM KRIMINALU
Aleš Sekelšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Pomemben element elektronskega poslovanja je varnost. Ker se število uporabnikov povečuje, je varnost še toliko bolj pomembna. Posledica rasti elektronskega poslovanja predstavljajo vdori in zlorabe. Zaradi varnosti, so pomembni raznovrstni varnostni mehanizmi in zakonodaja. Bolj kot so podatki zaupne narave in vrednosti, večjo varnost bomo morali zagotoviti. Pri tem nam pomaga najsodobnejša tehnologija, ki nam podatke zaupne narave med prenosom in hranjenjem ščiti V tem diplomskem delu sem predstavil problematiko varnostne politike elektronskega poslovanja, s poudarkom na računalniškem kriminalu. Na začetku sem definiral osnovne pojme, ki jih moramo poznati, da lahko razumemo problematiko elektronskega poslovanja. Podrobno sem opisal pojme kot so internet, kaj je računalniški kriminal, kakšne varnostne politike poznamo, kako pravo ureja in sankcionira računalniški kriminal itd... Navedel sem različne statistične podatke (št. računalniškega kriminala v Sloveniji, finančne izgube zaradi rač. kriminal v ZDA, rač. kriminal po sektorjih, itd.), ki se nanašajo na temo in predstavil dejanske primere napadov, ki so se zgodili v svetu. Zadnje poglavje sem namenil temi hekerjev. Definiral sem pojma heker in hekanja, predstavil hekerje skozi zgodovino, navedel razloge zakaj prihaja do vdorov in zaključil z primeri hekerskega vojskovanja.
Keywords: elektronsko poslovanje, računalniški kriminal, varnost elektronskega poslovanja, elektronsko poslovanje v Sloveniji, hekerji, hekanje, varnostna politika, oblike računalniškega kriminala, primeri računalniškega kriminala, statistika, motivacija hekerjev, standardi pri zagotavljanju varnosti
Published: 11.11.2010; Views: 1926; Downloads: 253
.pdf Full text (1,06 MB)

3.
4.
Svetovni splet kot orodje kriminalcev : diplomsko delo
Mateja Terlikar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Svetovni splet nam daje neizmerno veliko podatkov in informacij. Za uporabnika pomeni družbeni stik in opravljanje različnih dejavnosti od doma, za podjetja svetovni splet predstavlja močno orodje tržnega komuniciranja. Žal pa ima svetovni splet tudi slabe strani in postaja čedalje pogosteje predmet zlorabe. Storilci spletnega kriminala, ki jih v praksi najpogosteje poimenujemo hekerji, izkoriščajo računalniško tehnologijo za kriminalno dejavnost, ki jo ponavadi zaradi enostavnega prekrivanja dokazov in sledi, opravljajo po celem svetu. Usmerjajo se na napade, ki vsakodnevno prodirajo skozi varnostne mehanizme, in tako posameznikom kot podjetjem oziroma organizacijam povzročajo precejšno škodo. Diplomska naloga je usmerjena predvsem na napade, ki za podjetja predstavljajo največjo nevarnost, oziroma na napade, v katerih najpogosteje nastradajo podjetja. Ti napadi so vdori v informacijske sisteme, zlonamerni programi kot so črvi, virusi in trojanski konji, industrijsko vohunstvo, napadi na elektronsko poslovanje ter spletno trgovino. V zadnjem delu diplomske naloge sem izpostavila problem preiskovanja računalniške kriminalitete pri nas. Kljub temu da se razvijajo centri in oddelki ter zakonodaja v smeri kaznovanja storilcev računalniške kriminalitete ter povečanje nabora strojne in programske opreme, še vedno računalniški kriminal in kriminal visokih tehnologij (kot so mobilne, fiksne in IP telefonije) strmo naraščata. Zakonodaja je zaradi hitrega napredka informacijske tehnologije pogosto pomanjkljiva in zato neustrezna. Organi odkrivanja in pregona imajo prav zaradi tega težave pri preiskovanju kaznivih dejanj in izvajanju digitalne forenzike.
Keywords: svetovni splet, računalniška kriminaliteta, vdori, hekerji, preiskovanje, diplomske naloge
Published: 09.07.2012; Views: 1305; Downloads: 201
.pdf Full text (740,19 KB)

5.
KIBERNETSKI KRIMINAL
Nuša Trstenjak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Razvoj informatike in informacijsko-komunikacijskih tehnologij je pripeljal do vsakodnevne uporabe kibernetskega prostora in kritične odvisnosti sodobnega človeka od omenjenih tehnologij ter vsebin, ki so največkrat dostopne ves čas. Ker se je veliko dejavnosti preneslo iz resničnega sveta v kibernetski prostor, se je temu prilagodila tudi kriminaliteta. Njeni prvi začetki so bili poizkusi posameznikov dokazati, da je vdor v sodobne informacijske sisteme mogoč; z razvojem sistemov in tehnologij ter omenjeno selitvijo dejavnosti, pa so kibernetski prostor hitro odkrile tudi kriminalne skupine. Te so ponujene možnosti najprej uporabljale zgolj za medsebojno komunikacijo, kasneje pa so začele izvajati kazniva dejanja tudi v kibernetskem prostoru. Nadaljnji razvoj je pokazal, da je kibernetski prostor odlično mesto za prenos drugih dejavnosti iz resničnega sveta in da je tu izvajanje določenih vrst kriminalitete celo enostavnejše. Zagotovljena je večja anonimnost, kazniva dejanja se težje odkrivajo in preganjajo. Vzrok tega so globalna naravnanost kibernetskega prostora, nedorečenost pravnih norm in možnost prenosa nelegalnih dejavnosti v dele sveta, kjer so te dovoljene ali pa se storilci tam preprosto ne preganjajo. V diplomski nalogi sem s pomočjo opisne in primerjalne metode razložila problematiko definiranja kibernetske kriminalitete, najpogostejše zlorabe, ki se dogajajo na internetu ter opisala storilce teh zlorab – hekerje. Nadalje sem na kratko razložila pravne vire, ki obravnavajo kibernetsko kriminaliteto, predstavila pojavne oblike kibernetskega kriminala po slovenski kazenski zakonodaji in na koncu predstavila digitalne dokaze, ki so ključnega pomena za kazenski pregon kibernetskega kaznivega dejanja.
Keywords: informacijsko-komunikacijska tehnologija, kibernetski prostor, kibernetska kriminaliteta, hekerji, kazenski pregon
Published: 17.12.2012; Views: 2844; Downloads: 451
.pdf Full text (515,00 KB)

6.
Sodobne hekerske skupine in njihov vpliv na uporabnike interneta
Jernej Gorinšek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V sodobnem svetu je internet postal nujna dobrina vsakega posameznika. Moderni človek si življenja brez njega skoraj ne predstavlja več. Tudi zato so se ljudje z enakim prepričanjem pričeli združevati v skupine in protesti iz ulic so se preselili v virtualni svet. Ugotovili so, da lahko s tem, ko svoja dejanja preselijo na splet dosežejo več. Hekerji so za dosego svojih ciljev pripravljeni storiti različna kazniva dejanja. Njihov glavni cilj je, da nase opozorijo čim večje število ljudi in izrazijo svoje nestrinjanje z dejanji oblast. Na svetovnem spletu ti akterji lažje skrivajo svojo pravo identiteto, kar je tudi eden od razlogov za prehod med fizičnimi protesti in dejanji na spletu. Hekerstvo se širi z isto hitrostjo kot uporaba informacijske tehnologije v svetu. Pomeni, da bomo v prihodnje videvali vedno več takšnih oblik protesta. V diplomski nalogi bomo opisali razvoj hekerskih skupin skozi čas. Ugotovili pomen besede hektivizem, ter predstavili sodobne hekerske skupine, ki s svojimi dejanji povzročajo škodo žrtvam in iščejo nove podpornike v sodobni družbi. Nekaj dejavnosti in odmevnejših dejanj skupin bomo podrobneje opisali. Ugotavljali bomo kakšne ukrepe in katere dejavnosti imamo v Sloveniji in Evropi proti tem skupinam.Predvsem nas bo zanimalo mnenje uporabnikov interneta do skupin, ki so v zadnjem času bile zelo aktivne in so dogovorne za odmevnejše napade tudi v slovenskem prostoru. Izvedli bomo raziskavo med uporabniki interneta, kjer nas bo med drugim zanimalo ali so sami že občutili kakšne neprijetnosti zaradi dejavnosti teh skupin.
Keywords: internet, varnost, uporabniki, hekerji, hekerske skupine, kazniva dejanja, diplomske naloge
Published: 17.04.2015; Views: 800; Downloads: 93
.pdf Full text (757,27 KB)

7.
NAPADI NA INFORMACIJSKE SISTEME
Igor Hojnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes nam nevarnosti pretijo na različnih področjih, tudi tam, kjer jih ne pričakujemo ali se jih ne zavedamo. Ena izmed teh nevarnosti so hekerji in njihova dejanja, ki nas lahko oškodujejo brez naše vednosti. Da se lahko pred stvarmi zaščitimo, se moramo najprej zavedati njihove prisotnosti. V diplomski nalogi smo se posvetili hekerjem in njihovem delovanju. Glede na splošno znanje smo si postavili hipoteze v zvezi z obravnavano temo, ki smo jih na koncu naloge potrdili ali ovrgli in jih predstavili z rezultati raziskovalnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili storilce in načine, s katerimi se lotevajo nas in naših računalniških sistemov. Zajeli smo tudi poglavje njihove zgodovine in začetkov ter kakšne posledice puščajo za sabo. Omenili smo tudi zakonodajo v Sloveniji, ki se je razvijala kot posledica in ukrep zoper njih. V raziskovalnem delu smo s pomočjo ankete ugotavljali, koliko so povprečni uporabniki seznanjeni z omenjeno tematiko. Predvsem nas je zanimalo zavedanje o nevarnosti ter če se ljudje znajo zaščititi pred napadi in njihovimi posledicami. Rezultate smo predstavili z grafi in komentarji.
Keywords: Heker, hekerji, hekerski napadi, hekerski vdori, zgodovina vdorov, posledice hekerskih vdorov
Published: 30.10.2015; Views: 563; Downloads: 158
.pdf Full text (1,23 MB)

8.
E-POSLOVANJE IN RAČUNALNIŠKI KRIMINAL
Tina Jurič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Internet in informacijska tehnologija postajata vedno pomembnejši za človeštvo, saj vplivata tako na človekovo življenje kot delo. Internet je postal najpomembnejši vir informacij, brez katerega si težko predstavljamo življenje, saj imamo vse informacije na enem mestu, do katerih lahko dostopamo ves čas. Zaradi neprestane uporabe interneta v podjetjih je prišlo do razvoja e-poslovanja. E- poslovanje je tako podjetjem kot tudi fizičnim osebam v veliki meri olajšalo in poenostavilo poslovanje, hkrati pa tudi pohitrilo in zmanjšalo stroške. S tem, ko smo začeli v tolikšni meri uporabljati internet in se vsi poslužujemo e-poslovanja, tako z nakupi v spletnih trgovinah, plačilom položnic po internetu in že samo z odpiranjem določenih spletnih strani, smo postali tarča kaznivih dejanj računalniškega kriminala. S tem, ko se je e-poslovanje tako razširilo, je zelo pomembno, da se redno nadgrajuje in dopolnjuje zakonodaja, ter se zaradi mednarodno razširjenega računalniškega kriminala poenoti med državami, ter na primeren način kaznuje oz. sankcionira kršitelje. Podjetja so vedno bolj odvisna od e-poslovanja in s tem se veča tudi kriminal. Da bi se ustrezno zaščitili pred »hekerji« je potrebna dobra računalniška zaščita, kakovostna strojna in programska oprema ter ustrezna kazenska zakonodaja.
Keywords: Internet, informacijska tehnologija, e-poslovanje, računalniški kriminal, hekerji, računalniška zaščita
Published: 01.12.2015; Views: 497; Downloads: 78
.pdf Full text (1,15 MB)

9.
Kibernetska varnost s poudarkom na socialnem inženiringu
Michele Kovač, 2018, master's thesis

Abstract: V 21. stoletju smo priča razmahu tehnološkega razvoja in s tem vedno novim napravam in programom, ki so za podjetja vedno bolj pomembna, da jih spoznajo in ohranijo svoj položaj na trgu. Poleg vseh teh programov, ki pripomorejo k uspešnemu in lažjemu delovanju programov, so tudi programi, ki škodujejo računalnikom, podjetjem, prikrijejo podatke, omogočajo dostop do podatkov osebam, ki naj ne bi vedeli za te podatke. S temi programi, ki so nastali v sodobnem svetu, lahko tuji ljudje namerno zlorabijo druga ranljiva omrežja, prevzamejo tujo identiteto, si prilastijo nedovoljena gesla in to je precejšen problem sodobnega sveta.
Keywords: socialni inženiring, hekerji, zlonamerni programi, vdori v računalnike, zaščite pred vdori, posledice in kazni s strani zakona zaradi nedovoljenega vdiranja
Published: 21.05.2019; Views: 151; Downloads: 29
.pdf Full text (2,02 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica