| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
VPLIV VARČNIH SIJALK NA DISTRIBUCIJSKO OMREŽJE NIZKE NAPETOSTI
Ivan Škratek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga analizira vpliv varčnih sijalk na celostno harmonsko popačenje (THD) tokov in napetosti, kakor tudi na izgube povezane s prenosom električne energije v distribucijskih omrežjih nizke napetosti. Potrebni testi in meritve so izvedeni v nadzorovanih pogojih. Vpliv drugih elementov električnega omrežja na rezultate meritev je izločen z uporabo v ta namen sestavljenega eksperimentalnega sistema, ki je izoliran od električnega omrežja. Sestavni elementi eksperimentalnega sistema so vodeni napetostni vir, linearna in nelinearna bremena v obliki varčnih sijalk in žarnic, pa tudi vodniki, ki povezujejo napetostni vir z bremeni. Vodeni napetostni vir zagotavlja enofazne in trifazne napajalne napetosti z majhnim celostnim harmonskim popačenjem ne glede na značaj bremena. Uporabljen je bil za napajanje enofaznih in trifaznih bremen sestavljenih iz varčnih sijalk in žarnic. Na priključnih sponkah vira napetosti in bremen izmerjeni toki in napetosti so bili uporabljeni za ovrednotenje vpliva varčnih sijalk in žarnic na izgube povezane s prenosom električne energije in na celostno harmonsko popačenje tokov in napetosti.
Keywords: kompaktne fluorescentne sijalke, celostno harmonsko popačenje, izgube, distribucijsko omrežje, meritve
Published: 28.06.2010; Views: 2309; Downloads: 159
.pdf Full text (2,52 MB)

4.
MEDSEBOJNI VPLIV VARČNIH SIJALK
Primož Sukič, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Delo obravnava vpliv povečanja števila varčnih sijalk na faktor moči ter celostni harmonski popačenji napetosti in toka. Analiza je izvedena na osnovi laboratorijskih meritev. Uporabljen je napetostni vir z majhnim harmonskim popačenjem. Zajemanje podatkov je izvedeno z ustreznimi napetostnimi in tokovnimi senzorji in krmilnim sistemom dSpace. Obdelava podatkov je izvedena v programskem paketu Matlab. Meritve in analize so izvedene za pet različnih varčnih sijalk, ki so dostopne na slovenskem trgu.
Keywords: varčne sijalke, harmonsko popačenje, THD, faktor moči, PF, medsebojni vpliv, ortogonalne razstavitve
Published: 20.12.2010; Views: 1417; Downloads: 176
.pdf Full text (2,60 MB)

5.
VPLIV ULIČNIH SVETILK NA IZGUBE PRI PRENOSU ELEKTRIČNE ENERGIJE IN MOŽNOST SAMOOSKRBE SVETILK Z ENERGIJO
Uroš Cerkovnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem delu je predstavljen vpliv ulične svetilke v LED tehnologiji na izgube pri prenosu električne energije, drugi del vsebuje analizo in izdelavo energetsko samozadostne ulične svetilke. V prvem delu smo opravili analizo na podlagi laboratorijskih meritev. Za opravljanje meritev smo uporabljali napetostni vir z nizkim harmonskim popačenjem. Zajemanje podatkov je bilo izvedeno z ustreznimi tokovnimi in napetostnimi senzorji in krmilno enoto dSpace. Meritve smo opravili za LED ulično svetilko znanega slovenskega proizvajalca. Rezultate meritev smo prikazali in obdelali s pomočjo programskega paketa Matlab. V drugem delu naloge smo izdelali dva primera energetsko samozadostne ulične svetilke, ki ni priključena na elektroenergetsko omrežje, ter ju analizirali.
Keywords: Ulične svetilke, harmonsko popačenje, THD, faktor moči, vetrni generator, fotovoltaični generator, ortogonalne razstavitve, GSM povezava, patentno varstvo
Published: 29.02.2012; Views: 2091; Downloads: 142
URL Link to full text

6.
Vpliv modulacijske frekvence na izgube elektromotornega pogona, harmonsko popačenje toka in temperaturo asinhronskega motorja
Tine Marčič, Gorazd Štumberger, Miralem Hadžiselimović, Ivan Zagradišnik, 2006, original scientific article

Abstract: Delovanje elektromotornega pogona spremenljive hitrosti spremljajo izgube v pretvorniku in motorju, ki so odvisne od modulacijske frekvence. V delu je predstavljena analiza vpliva modulacijske frekvence na izgube celotnega pogona, pretvornika in površinsko hlajenega trifaznega asinhronskega motorja zaprte izvedbe s kratkostično kletko. Vpliv modulacijske frekvence je ovrednoten na podlagi primerjave rezultatov meritev segrevanja nazivno obremenjenega asinhronskega motorja, ki je napajan s pretvornikom. Pri tem so referenčne vrednosti amplitude in frekvence izhodnih napetosti pretvornika ves čas konstantne, modulacijska frekvenca pa se spreminja. V delu predstavljeni izsledki kažejo, da se izgube pretvornika večajo, izgube motorja pa manjšajo z večanjem modulacijske frekvence. Za testni pogon je določena modulacijska frekvenca, pri kateri so izgube celotnega pogona najmanjše. Podani rezultati kažejo, da je harmonsko popačenje toka motorja neposredno povezano s povečanjem izgub in temperaturo motorja.
Keywords: elektromotorni pogon, pretvorniki, modulacijska frekvenca, harmonsko popačenje, izgube
Published: 10.07.2015; Views: 547; Downloads: 37
URL Link to full text

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica