| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Kibernetska varnost v EU
Lucija Kos, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Živimo v času, v katerem se tehnologija razvija z neverjetno hitrostjo, skupaj z njo pa se razvijajo tudi vedno bolj sofisticirane tehnike napadov, ki lahko, če so izvedene, ogrozijo varnost kritične infrastrukture, organizacij in posameznikov. Uporabniki hitro sprejmemo tehnologijo, ki nam olajša in izboljša vsakdanje delo in življenje, ter si ne predstavljamo, kako bi bilo življenje brez nje, zato je pomembno, da se vsi uporabniki ne glede na starost zavedamo pasti ob uporabi tehnologije. V prvem delu diplomskega projekta pojasnimo temeljne pojme, pomen kibernetske varnosti ter definiramo in predstavimo kibernetske grožnje po klasifikaciji Evropske agencija za kibernetsko varnost ENISA. Nadaljujemo z opisom usmeritev Evropske unije (EU) na področju zagotavljanja kibernetske varnosti, kjer predstavimo glavne akterje, odgovorne za kibernetsko varnost v EU, ter direktive, akte in uredbe, ki jih je EU sprejela, da bi čim bolje zagotavljala in nadzorovala področje kibernetske varnosti. Prav tako predstavimo Strategijo kibernetske varnosti Republike Slovenije.
Keywords: kibernetska varnost, Evropska unija, kibernetski napadi, kibernetske grožnje
Published: 16.12.2019; Views: 1155; Downloads: 382
.pdf Full text (1,31 MB)

2.
Pregled najbolj razširjenih groženj za uporabnike spleta
Ana Hlebec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Splet je že dolgo del našega vsakdana, saj ga uporabljamo doma, v prostem času, z njim se srečujemo tudi pri študiju, pri delu … Z razširjenostjo uporabe se posledično veča tudi tveganje, da bomo med uporabo naleteli na grožnje. Tega pa se kot uporabniki spleta velikokrat premalo zavedamo, zato sta pomembna ozaveščanje in dodatna pazljivost, če nočemo postati žrtev kibernetskih napadalcev. Prav zagotovo je bil vsak aktiven uporabnik spleta že kdaj žrtev kibernetskih napadov. Pod to štejemo tako napade, ki so tehnične narave, kot tudi razne goljufije in prevare. V diplomskem delu smo se osredotočili na pregled najpogostejših groženj, ki jim lahko nasedemo kot uporabniki spleta. Podrobneje smo opisali socialni inženiring, »phishing«, škodljive zlonamerne programske kode, krajo identitete, prevare pri spletnem nakupovanju, nezaželeno elektronsko pošto, sovražni govor in otroško pornografijo. Pri vseh navedenih grožnjah smo dodali še aktualne primere, ki so nedavno ogrožali tako slovenske uporabnike spleta kot tudi širšo svetovno populacijo. Ker pa vse kibernetske grožnje niso nujno kazniva dejanja, smo dodali tudi pravni okvir slovenske zakonodaje. Tako lahko med pregledom groženj razberemo tudi to, v katerih primerih so dejanja po slovenskem pravnem sistemu nezakonita in po katerih označena samo kot sporna. Ker si vsakdo zagotovo želi zagotoviti brezskrbno brskanje po spletu, smo ob koncu poglavij navedli tudi nasvete, kako se zavarovati pred spletnimi grožnjami. Nasveti vključujejo tako tehnične pripomočke oziroma orodja, s katerimi se lahko zaščitimo pri uporabi spleta, kot tudi priporočeno vedenje uporabnikov. Prav tako pa se moramo zavedati pomembnosti prijav napadov, če že postanemo žrtev napadalcev, saj z ozaveščanjem preprečujemo širjenje groženj in zmanjšujemo tveganje za druge uporabnike spleta.
Keywords: diplomske naloge, kibernetske grožnje, uporabniki spleta, spletna goljufija, tehnični napadi
Published: 31.07.2019; Views: 401; Downloads: 60
.pdf Full text (1,39 MB)

3.
Terorizem kot grožnja turistični dejavnosti
Helena Urdih, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes je vse več govora o terorizmu kot globalni grožnji, ki vzbuja preplah med ljudmi, poleg tega pa terja veliko žrtev in za sabo pušča veliko odprtih vprašanj. Pojav terorizma poznamo že več kot tisoč let, poznamo ga v več oblikah, njegovi cilji so pa v največji meri povezani z religijo in politiko. Terorizem ločujemo med drugim na klasični in moderni, ki se razlikujeta po stopnji nasilnosti in globalnosti. Mejnik med modernim in klasičnim terorizmom je postavil teroristični napad na newyorška dvojčka leta 2001. Terorizem delimo lahko še glede na cilje terorističnih organizacij, glede na obliko pojavljanja ali pa na konvencionalne in nekonvencionalne oblike. Eden glavnih ciljev terorističnih napadov je (medijska) prepoznavnost, ki pa jo teroristi najlažje dosežejo z napadi na turistično privlačnih točkah. Turizem danes predstavlja eno najpomembnejših gospodarskih dejavnosti v mnogih državah. Kljub svoji pomembnosti na področju gospodarstva pa je turizem še kako ranljiva panoga – turizem je pogojen med drugim tudi z varnostjo držav, območij, krajev. Priljubljene turistične destinacije so vse bolj obljudene, ravno zato pa postajajo vse pogostejša tarča teroristov. Diplomsko delo se ukvarja s pregledom terorističnih napadov na priljubljenih turističnih območjih ter s podrobnejšo analizo omenjenih napadov.
Keywords: diplomske naloge, terorizem, turizem, teroristične grožnje, teroristični napadi
Published: 10.06.2019; Views: 585; Downloads: 98
.pdf Full text (1,07 MB)

4.
Kibernetska varnost v civilnem letalstvu
Tomaž Brodgesell, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Napredujoča tehnologija poleg vseh prednosti predstavlja tudi varnostne grožnje. Vsakodnevni varnostni incidenti v kibernetskem okolju so temelj, iz katerega se lahko hitro razvijejo resne grožnje na področju letalstva. Večina civilnoletalskih organizacij temelji na elektronskih sistemih za opravljanje ključnih funkcij. V preteklosti je bila potreba po kibernetski varnosti v civilnem letalstvu sorazmerno majhna, vendar se tudi to področje spreminja. Z razvojem novih informacijskih tehnologij na tem področju se povečuje tudi tveganje za kibernetske napade na civilno letalstvo. Eden takšnih sistemov je sistem oz. protokol ADS-B (automatic dependent surveillance system). Sistem naj bi bil do leta 2020 popolnoma vpeljan v uporabo pri upravljanju zračnega prometa. Medtem ko naj bi bil eden od ciljev vpeljave sistema ADS-B v zračni promet tudi povečanje varnosti, pa ta z vidika kibernetske varnosti dokazuje ravno nasprotno, saj so napadi na sistem ADS-B za zmerno prefinjenega hekerja tako preprosti kot praktično izvedljivi. Možni napadi se gibljejo od pasivnih, kot je prisluškovanje, do aktivnih, kot sta vrivanje sporočil in povzročanje motenj. Tako kot vsi sistemi tudi letalski elektronski sistemi potrebujejo ustrezno zaščito pred kibernetskim napadom, saj ima napad na ta del infrastrukture lahko resnejše posledice.
Keywords: zračni promet, letalstvo, civilno letalstvo, grožnje, kibernetski napadi, kibernetska varnost, diplomske naloge
Published: 25.10.2017; Views: 834; Downloads: 149
.pdf Full text (1019,28 KB)

5.
PRIMERJAVA REŠITEV ZA ZAŠČITO PRED NAPREDNIMI SPLETNIMI GROŽNJAMI
Marko Wedam, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Cilj diplomske naloge je pregled naprednih spletnih groženj in opredelitev potencialnih rešitev, ki nas pred njimi ščitijo. Prikazali smo, kaj opredeljuje napredne trajne grožnje in zakaj klasične varnostne rešitve, ki statično, na podlagi podpisov, analizirajo programsko kodo, niso več kos novim kibernetskim grožnjam. Napredne trajne grožnje in ostale usmerjene napade smo predstavili, prikazali delovanje in izpostavili potencialne posledice, ki jih lahko povzročijo. Prikazali smo različne pristope, ki nudijo dinamično pregledovanje spletnega prometa ob različnem času in na različnih mestih omrežja. Izpostavili smo tehnologijo t.i. peskovnika, ki analizira neznane datoteke in ocenjuje njihovo stopnjo ogrožanja na podlagi obnašanja v emuliranem / navideznem okolju. Ker tehnologija peskovnika ni nezmotljiva, smo prikazali tudi nekaj tehnik izmikanja. Diplomska naloga nudi tudi kratek pregled komercialnih rešitev ter njihovo primerjavo glede na tri glavne skupine kriterijev: funkcionalnost, strategijo in prisotnost na trgu. Zaključili smo, da popolne obrambe pred usmerjenimi napadi nikoli ne bomo mogli doseči. Za zmanjšanje uspešnosti naprednih spletnih groženj smo predlagali povečanje zavedanja, zagotovitev sredstev za tehnologijo in človeške vire ter poglobitev znanja.
Keywords: Napredne trajne grožnje, Usmerjeni napadi, Peskovnik
Published: 11.10.2016; Views: 446; Downloads: 28
.pdf Full text (808,23 KB)

6.
GROŽNJE IN NEVARNOSTI PRI ELEKTRONSKEM POSLOVANJU
Barbara Mir, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Elektronsko poslovanje, ki je skozi tekom svojega razvoja postalo del našega vsakdanjega življenja je v veliki meri že izpodrinilo klasično poslovanje. Vzporedno z večanjem uporabe elektronskega poslovanja se veča število groženj in nevarnosti, kot so: nezaželena e-pošta, ribarjenje, zlorabe in kraje podatkov, napadi in poskusi vdorov ter zlonamerna programska oprema. Prav zaradi tega je pomembno, da so uporabniki seznanjeni s temi nevarnostmi, saj se le tako vedo tudi ustrezno zaščiti pred njimi z uporabo varnostnih mehanizmov, kot so: požarni zid, protivirusni programi, šifriranje, elektronski podpis, digitalno potrdilo. V diplomskem projektu smo opredelili in na kratko predstavili področje elektronskega poslovanja. Podrobneje smo obravnavali grožnje in nevarnosti, katere pretijo uporabnikom. Predstavili smo varnostne mehanizme, kateri slednjim nudijo in zagotavljajo varnost ter zaščito. Dotaknili smo se varnostne politike, katera je ključna pri zagotavljanju varnosti. Na koncu smo predstavili praktične primere vdorov pri katerih je prišlo do kraje podatkov.
Keywords: elektronsko poslovanje, grožnje, nevarnosti, nezaželena e-pošta, ribarjenje, kraja podatkov, napadi, zlonamerna programska oprema, varnostni mehanizmi, požarni zid, protivirusni programi, šifriranje, digitalno potrdilo, varnost, zaščita, varnostna politika.
Published: 01.12.2015; Views: 1033; Downloads: 155
.pdf Full text (820,89 KB)

7.
Zaznavanje napadov z detekcijskim sistemom Honeypot
Jaka Žužek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Število varnostnih incidentov, ki se zgodijo na spletu ali preko njega, vse bolj narašča. Napadalci, ki ogrožajo produkcijske sisteme, namreč z veliko vnemo odkrivajo vedno nove ranljivosti in nove načine za njihovo zlorabo in izkoriščanje. V želji, da bi spoznali več o vzorcih napadov in vedênju napadalcev, se je na področju varovanja informacijskih tehnologij razvil koncept elektronskih vab, imenovan honeypot. Na omrežje se ga postavi samo zato, da ga je mogoče napasti in ogroziti. Pri tem sistemske pravice napadalca oziroma avtomatiziranih skript v resnici niso takšne, kot se sprva zdi, preden tak vdiralec ugotovi, da se je znašel v pasti, pa lahko honeypot zabeleži vso njegovo neavtorizirano dejavnost v datoteke, do katerih pa napadalec nima dostopa. Koncept delovanja tovrstne tehnologije je zato izrednega pomena za zaznavanje in odkrivanje novih groženj, saj je za razliko od sistemov za zaznavanje in preprečevanje napadov in od požarnih zidov sposoben zaznavati tudi napredne trajne grožnje (APT). Tehnologija honeypot na varnostnem področju že zdaj veliko ponuja, še več pa obeta, vendar je splošni javnosti še neznana. Prav zato smo se odločili, da v okviru diplomske naloge raziščemo njeno delovanje in jo bolje spoznamo. V praksi smo to tehnologijo preizkusili s testiranjem honeypota Kippo SSH. Namen testiranja je bil uspešno vzpostaviti honeypot in ugotoviti, ali se napadi na produkcijske sisteme odvijajo dnevno. Poleg tega pa smo želeli preveriti tudi razlike med delovanjem honeypota v lokalnem omrežju in zunaj njega in skušali dokazati, da zabeleži honeypot zunaj lokalnega omrežja več napadov kot znotraj njega.
Keywords: internet, napadi, grožnje, informacijska varnost, detekcijski sistemi, Honeypot, diplomske naloge
Published: 08.10.2015; Views: 903; Downloads: 103
.pdf Full text (748,80 KB)

8.
Vpliv sodobnega terorizma na turizem : diplomsko delo
Špela Gomboc, 2011, undergraduate thesis

Keywords: terorizem, teroristični napadi, grožnje, varnost, turizem, diplomske naloge
Published: 05.08.2011; Views: 2744; Downloads: 582
.pdf Full text (1,01 MB)

9.
10.
Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica