| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 79
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
2.
3.
VARNOSTNA POLITIKA NA PODROČJU INFORMATIKE
Mirjana Trampuš, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Varnost informacij in informacijskih sistemov v banki je zelo pomembna. V bankah se srečujemo z različnimi oblikami tveganj, ki ogrožajo poslovanje. Edini način za obvladovanje tveganj informacijskih sistemov je učinkovito inplementiranje varnostne politike.
Keywords: informacija, obvladovanje tveganj, revizija informacijskih sistemov, računalniški sistemi, varnost, grožnje in napadi, varnostne metode
Published: 01.12.2009; Views: 2319; Downloads: 240
.pdf Full text (765,33 KB)

4.
ANALIZA VARNOSTI INFORMACIJSKEGA SISTEMA V PODJETJU STROKA PRODUKT D.O.O.
Kočan Aldin, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem izvedel analizo varnosti informacijskega sistema v podjetju Stroka Produkt d.o.o. PE Ljubljana, kjer sem tudi zaposlen. V nalogi sem podal teoretične osnove s področja varnosti, predstavil sem podjetje in opisal njegov informacijski sistem. Analiza je narejena s popisom dobrin, njihovim vrednotenjem ter popisom groženj in ranljivosti, ki je skladna s starim standardom BS 7799 ter sedanjim ISO 27001 standardom. Z izvedeno analizo tveganja sem poizkusil izpostaviti kritična področja v podjetju ter podal predloge za izboljšavo in zmanjševanje tveganj. Z uvedbo teh ukrepov bi v obravnavanemu podjetju bistveno izboljšali varnost njihovega informacijskega sistema ter pripomogli k učinkovitejšemu poslovanju.
Keywords: varnost informacijskega sistema, analiza tveganja, grožnje, ranljivost, varovalni ukrepi.
Published: 14.12.2009; Views: 2890; Downloads: 254
.pdf Full text (903,96 KB)

5.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI V DOMAČEM OMREŽJU
Borut Vozelj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava problematiko zagotavljanja varnosti v domačih omrežjih. V prvem delu smo si ogledali cilje informacijske varnosti, grožnje, ki pretijo informacijskim sistemom ter splošne varovalne ukrepe za zagotavljanje informacijske varnosti. Obravnavali smo tudi osnove računalniških omrežij in tehnologij za dostop do interneta ter pomembnejše omrežne protokole in mehanizme, ki se uporabljajo v tipičnih domačih omrežjih. V osrednjem delu diplomske naloge sem izdelal model zagotavljanja varnosti v domačih omrežjih. Najprej spoznamo glavne grožnje in ranljivosti domačega omrežja, saj so osnova za razumevanje potrebe po njegovem varovanju. Podrobneje smo se lotili priporočil in postopkov za zaščito tipičnega domačega omrežja. Zaščito smo zasnovali na principu varovanja v globino, ki predvideva varovanje na štirih nivojih: nivoju omrežja, nivoju naprave, nivoju aplikacije in nivoju podatkov/informacij. Na posameznih nivojih smo spoznali konkretne ukrepe, s katerimi lahko domači uporabniki bistveno pripomoremo k boljši varnosti domačega omrežja.
Keywords: Informacijska varnost, domače omrežje, grožnje varnosti, varovalni ukrepi.
Published: 23.02.2010; Views: 2535; Downloads: 358
.pdf Full text (2,72 MB)

6.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI INFORMACIJSKEGA SISTEMA PODJETJA TSP ELEKTRONIKA D.O.O.
Peter Vozelj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena prenova informacijskega sistema v podjetju TSP elektronika d.o.o. s stališča informacijske varnosti. V prvem, teoretičnem delu naloge so podane teoretične osnove s področja informacijske varnosti in računalniških omrežij. Predstavljeno je tudi samo podjetje in njegov informacijski sistem. Drugi del naloge je praktičen. V prvi fazi prenove je bila v podjetju izvedena analiza obstoječega stanja na področju informacijske varnosti. Izpostavljene so bile glavne pomanjkljivosti. Z upoštevanjem načela varovanja v globino je bil podan predlog prenove obstoječega informacijskega sistema, predvsem v smislu izboljšanja varnosti. Na osnovi stroškovne analize so bili nato izbrani in implementirani ustrezni varnostni mehanizmi. Zadnji del prenove je zajemal predstavitev prenovljenega informacijskega sistema zaposlenim in njihovo izobraževanje na področju novosti. Izsledki naloge so za obravnavano podjetje koristni, saj je s prenovo dosežen višji nivo informacijske varnosti kar zagotovo doprinese k učinkovitejšemu izvajanju poslovnih procesov podjetja.
Keywords: Informacijski sistem, varnost, grožnje, varovalni ukrepi, prenova
Published: 23.02.2010; Views: 2197; Downloads: 166
.pdf Full text (2,01 MB)

7.
8.
VARNOST OPERACIJSKEGA SISTEMA WINDOWS IN BREZŽIČNIH POVEZAV
Damjan Kovač, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene varnostne ranljivosti operacijskega sistema Windows in brezžičnih omrežij. Opisane so posamezne varnostne grožnje in preventivni ukrepi za zaščito pred njimi. Našteti so napotki za izbiro in varovanje gesel. Podani so tudi postopki za nepooblaščeno pridobitev uporabniških računov in dostopa do varovanih brezžičnih omrežji.
Keywords: Varnost, brezžično omrežje, varnost operacijskih sistemov Windows, vdori, varnostne grožnje, varnostni ukrepi, uporabniški računi, gesla.
Published: 01.09.2010; Views: 3007; Downloads: 320
.pdf Full text (3,36 MB)

9.
VARNOST ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA V PODJETJU
Mitja Potočnik, 2010, final seminar paper

Abstract: Elektronsko poslovanje prinaša podjetjem in ostalim udeležencem veliko koristi, kot so zniževanje stroškov, krajši rok dobave, manjše stroške nabave, prodaje ter seveda tudi hitrejšo mobilnost na trgu. Po drugi strani pa je razmah elektronskega poslovanja povzročil tudi, da se je v večji meri začel razvijati računalniški kriminal. V vsakem podjetju je zato pomembno, da si natančno opredelijo svojo varnostno politiko. Da udeležence poučijo, kako ravnati, če opazijo, da je prišlo do kakršne koli zlorabe. V takem primeru je najboljše, da o tem obvestijo strokovnjake, ki imajo s tem največ izkušenj, da se oni pravilno lotijo reševanja tega problema. Kljub vsem varnostnim mehanizmom velja, da se največ vdorov v sisteme zgodi zaradi napak, nepozornosti in nepremišljenosti uporabnikov. Vsak naj bi poskrbel, da bi imeli v podjetju nameščene varnostne mehanizme, najsodobnejše protivirusne programe ter požarne zidove. Bolj kot so podatki zaupni, večjo stopnjo varnosti moramo zagotoviti. Dejstvo je, da tudi vse zlorabe in računalniški kriminal ne bodo preprečili, da bi se elektronsko poslovanje še naprej razvijalo s tako naglico. Zavedati se moramo, da živimo v moderni družbi z visoko informacijsko tehnologijo. Niti zlorabe elektronskega poslovanja ne preprečujejo ljudem, da ga ne bi uporabljali.
Keywords: elektronsko poslovanje, računalniški kriminal, varnostna politika, varnostni mehanizmi varnostni mehanizmi, • grožnje in nevarnosti.
Published: 02.12.2010; Views: 2440; Downloads: 282
.pdf Full text (432,84 KB)

10.
Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica