| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Vpliv talnega gretja na prirast in pojavnost poškodb nog brojlerskih piščancev : diplomsko delo
Matic Levanič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali ogrevanje hleva s talnim gretjem vpliva na prirast in pojavnost poškodb nog brojlerjev. V raziskavo smo vključili hlev s in hlev brez talnega gretja pri istem nastilju – lesnih oblancih. Meritve smo izvajali enkrat tedensko 35 dni. Pred poskusom smo si v obeh hlevih zamislili 6 merilnih mest v velikosti 4 m2, ki so skozi poskus ostala nespremenjena. Mesta so si bila med seboj ter od krmilnikov/napajalnikov isto oddaljena. V meritvah smo od brojlerjev pridobili podatke telesne mase in ocenili poškodbe nog. Zanimalo nas je tudi stanje v hlevu, zato smo beležili še temperaturo ozračja, nastilja ter delež vlage v zraku. Ugotovili smo, da pri povprečni doseženi masi med hlevoma ni statistično značilnih (P > 0,05) razlik, so se pa statistično značilne (P ≤ 0,05) razlike v telesni masi pojavile glede na teden reje. Po ocenitvi nastilja smo prišli do ugotovitve, da se hleva statistično značilno (P ≤ 0,05) razlikujeta pri dveh ocenah (ocena 1 in ocena 4). Povprečne temperature nastilja in ozračja v hlevih si med seboj niso bile statistično značilno (P > 0,05) različne, statistično značilne (P ≤ 0,05) razlike pa smo lahko beležili pri tedenskih meritvah. Povprečni odstotek vlage je bil po zaključku poskusa višji v starejšem hlevu, med hlevoma pa le v enem tednu reje ni bilo statistično značilnih (P > 0,05) razlik. V vseh tednih reje se pri obeh hlevih prisotnost poškodb nog ni zaznala.
Keywords: brojlerski piščanci, talno gretje, prirast, poškodbe nog in stopal, nastilj
Published in DKUM: 05.12.2022; Views: 129; Downloads: 14
.pdf Full text (1,62 MB)

2.
Razvoj koncepta gretja segmentalnega orodja na valjarskem stroju za toplo valjanje aluminijastih surovcev
David Fijavž, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je na kratko predstavljeno podjetje Unior, d. d., v sodelovanju s katerim sem opravljal nalogo. Poleg tega je na kratko opisano utopno kovanje, še posebej kovanje aluminija. Za slednjega je predstavljena tudi ustrezna faza na kovaški liniji, ki jo uporabljajo v podjetju. Drugi del zajema moja raziskava, primerjava in izbira grelcev, s katerimi se bo grelo segmentno orodje. Na koncu je opisan postopek razvoja in modeliranja ohišja ter nosilca, v katerih bodo grelci.
Keywords: razvoj, utopno kovanje, gretje, valjarna naprava, modeliranje, CATIA, ohišje, nosilec
Published in DKUM: 30.09.2022; Views: 139; Downloads: 29
.pdf Full text (4,46 MB)
This document has many files! More...

3.
Možnosti za toplotno integracijo in izkoriščanje odpadne toplote pri procesih mešanja : magistrsko delo
Ana Jurgec, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo prikazuje analizo procesa mešanja v podjetju, ki se ukvarja s proizvodnjo pralnih sredstev in drugih kemičnih proizvodov za čiščenje. Tehnološki proces je sestavljen iz več korakov, vse od skladiščenja in kontrole prispelih surovin do pakiranja in kontrole končnih izdelkov ter njihove odpreme. Osrednji proces poteka v mešalnih posodah, kjer se preko kače v plašču vsebina v mešalcu greje oz. hladi. Pri mešanju lahko pride bodisi do sproščanja toplote in je potrebno hlajenje ali pa je za pripravo surovin potrebno dodatno gretje. V proizvodnem procesu podjetja skupno poteka proizvodnja po približno 220 recepturah, ki se izvajajo po določenem urniku. Glavni cilj magistrske naloge je bil za določeno obdobje oceniti, koliko energije je potrebno za gretje oz. hlajenje pri procesu mešanja. Iz ocene porabe energije za določeno obdobje se je izkazalo, da so potrebe po hlajenju veliko večje kot po gretju. Glede na specifiko obravnavanega šaržnega procesa se je vpeljava toplotne integracije procesa izkazala za manj možno. V nadaljevanju smo se zato osredotočili na iskanje možnosti za izkoriščanje odpadne toplote, ki jo odvede hladivo ter raziskali priložnosti za izboljšanje učinkovitosti hlajenja in posledično tudi zmanjšanja stroškov. Na podlagi pridobljenih podatkov, ocen energetskih bilanc ter z uporabo literature smo predlagali nekaj potencialnih rešitev in smernic za izboljšave procesa oz. nadaljnje korake optimizacije proizvodnje. Možnosti uvedbe novosti smo tudi preučili in ovrednotili njihovo uporabnost za proces. Pridobljeni podatki so za podjetje zelo koristni, saj so med analizo pridobili natančnejše podatke, ki dodatno koristijo pri poznavanju in razumevanju procesa.
Keywords: šaržni procesi, toplotna integracija, izkoriščanje odpadne toplote, hlajenje, gretje
Published in DKUM: 27.06.2022; Views: 251; Downloads: 30
.pdf Full text (2,09 MB)

4.
Prenova letala Boeing 727 v gostinski lokal - klimatizacija in prezračevanje
Filip Tratnjek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava načrtovanje, izvedbo oziroma predelavo in zagon klimatizacijsko/prezračevalnega sistema na stoječem letalu. Za boljše razumevanje: letalo tipa Boeing 727(ki velja za večje potniško letalo in lahko prevaža približno 150 potnikov) je bilo razstavljeno in pripeljano v Avstrijo (Graz) iz združenih držav Amerike, da bo služilo kot luksuzna restavracija na strehi prestižnega hotela Novapark. Poleg sestave celotnega letala iz delov v celoto je tu potrebna tudi prenova notranjega dela za potrebe restavracije in klimatizacije oziroma prezračevanja. Vsebina diplomske naloge zajema obnovitvena dela prezračevanja in klimatizacije, ki sem jih opravil s pomočjo podjetja Klima center Tratnjek. Sama izvedba je bila precej zahtevna, saj lastnik letala ni želel večjih vizualnih sprememb na letalu, še posebej v notranjem delu, kjer je restavracija. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov, in sicer prvi del je načrt in montaža prezračevanja, ki lahko tudi dogreva ali hladi, drugi del pa je sestavljen iz načrtovanja in izvedbe montaže klimatske naprave, ki služi izključno za ogrevanje ali hlajenje letala.
Keywords: klimatizacija, gretje, hlajenje, prezračevanje, regulacija, Boeing 727
Published in DKUM: 01.06.2022; Views: 233; Downloads: 36
.pdf Full text (1,79 MB)

5.
Izbor načina gretja mleka za malo sirarno : diplomsko delo
Tilen Novak, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je zastavljeno vprašanje o načinu gretja mleka v mali sirarni. Primerja se sistem gretja z elektriko in kombinirani sistem gretja na vročo vodo iz peči ter gretja na elektriko v drugi fazi gretja. V izračunu je upoštevan strošek nadgradnje sirarskega kotla in strošek nadgradnje toplovodne inštalacije v hiši. Ugotovljeno je, da se nadgradnja v kombinirani sistem povrne v petih letih. Nadgradnja se ocenjuje kot smiselna, saj se lahko pridobljena energija iz lesne biomase še poceni.
Keywords: gretje, izbor gretja, mala sirarna
Published in DKUM: 24.05.2022; Views: 349; Downloads: 24
.pdf Full text (2,08 MB)

6.
ENERGETSKA SANACIJA OBJEKTOV NA LOKACIJI TERM PTUJ
Jernej Šemrov, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je prikazan projekt obnove 11 objektov na lokaciji Term Ptuj. Projekt obsega izračune toplotne obremenitve objektov pred in po energetski sanaciji. Energetska sanacija vključuje spremembo zunanjega ovoja, dodatno izoliranje streh in menjavo stavbnega pohištva. Prikazane so možne izboljšave trenutnega stanja objektov. V diplomsko nalogo je vključena tudi sanacija dovoda in menjava ogrevalnega sistema. Izračuni so narejeni ročno in s programskim paketom Knaufinsulation Energija 2014. Izračuni temeljijo na standardu SIST EN 12831 in pravilniku PURES. Vključena je subvencija iz Eko sklada, prikazana je vrednost investicije in vračilna doba le-te.
Keywords: energetska sanacija, toplotne izgube, potrebna toplota za gretje, obnova objektov
Published in DKUM: 25.10.2016; Views: 1424; Downloads: 195
.pdf Full text (7,10 MB)

7.
SISTEM ZA KRMILJENJE TALNEGA GRETJA NA SONČNO ENERGIJO Z UPORABO KOLEKTORJEV
Mihael Sklepić, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je izdelava nizkocenovnega elektronskega krmilnega sistema za ogrevanje prostora s talnim ogrevanjem.Glaven del sistema je mikrokrmilnik na katerega bode povezana ostala periferija. Sistem bo omogočal nadzor in vpogled v podatke (temperature) na zaslonu, na katerem bo možno prek uporabniškega vmesnika spreminjati pogoje delovanja sistema. Spreminjanje pogojev in nadzor bo možen tudi na daljavo s pomočjo mobilnega telefona, saj bo sistem opremljen z GSM/GPRS modulom. Kot pogoje za vklop in izklop črpalk ter krmiljenje mešalnega ventila oz. regulacijo bomo uporabili meritve temperature, ki jih bomo zajemali s pomočjo temperaturnih senzorjev.
Keywords: sistem, krmiljenje, talno gretje, mešalni ventil
Published in DKUM: 25.02.2015; Views: 1121; Downloads: 166
.pdf Full text (2,68 MB)

8.
RAZVOJ TERMOELEKTRIČNEGA GENERATORJA V KAVNIH AVTOMATIH
Matej Kramer, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena uvedba termoelektričnega generatorja (Peltier element) v kavni avtomat. V našem primeru bo raziskovalno delo potekalo vzporedno z razvojem novega produkta. S termoelektričnim generatorjem bomo segrevali površino in hkrati ohlajali paro. S hladilnikom bomo kondenzirali paro, ki nastaja kot posledica priprave napitka. Naš cilj je optimalno segrevanje skodelic kave in optimalna kondenzacija pare. Analizirali bomo obstoječe stanje, preučili paro, toploto, materiale in ostale potrebne veličine. Izdelali bomo prototipni model (risanje, merjenje, izdelava) in izvedli meritve. Pozneje lahko model uvedemo v vsak nov kavni avtomat naše znamke. Izvedli bomo potrebne izračune in izdelali vezje z indikatorjem. Rezultate in izračune bomo analizirali ter primerjali s praktičnimi preizkusi.
Keywords: para, termoelektrični generator, Peltier, gretje, hlajenje, model, temperatura, meritve, termočlen
Published in DKUM: 11.10.2013; Views: 2595; Downloads: 126
URL Link to full text

9.
GRETJE POTNIŠKE KABINE V ELEKTRIČNEM VOZILU
Janko Sivka, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je prikazan problem ogrevanja v električnih vozilih ter njegova rešitev na konkretnem primeru vozila predelanega na baterijski pogon. Ogrevanje je izvedeno s pomočjo tekočine, ki jo ogrevamo z električnimi grelci. Črpamo jo skozi izmenjevalnik toplote v kabini in s tem ogrevamo zrak. Potek ogrevanja je krmiljen s pomočjo mikroprocesorja v potniškem prostoru. Interakcija med voznikom ter mikrokrmilnikom je izvedena s pomočjo LCD prikazovalnika, tipk ter potenciometra.
Keywords: Gretje, električni avtomobil, mikrokrmilnik
Published in DKUM: 20.09.2013; Views: 1919; Downloads: 220
.pdf Full text (3,42 MB)

10.
PRIMERJAVA KLASIČNO OGREVANE HIŠE S PASIVNO HIŠO
Gorazd Dobaj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Z primerjavo klasične in pasivne hiše sem želel doseči, da bi se investitorji lažje odločali za gradnjo pasivnih in nizkoenergijskih objektov, saj v tem primeru zadostijo večjim interesnim skupinam. Podjetjem, ki se s tem ukvarjajo, se odpirajo nova delovna mesta, okolje pa posredno manj onesnažujemo z izpusti CO2. Kar pa je najbolje, lastnik ki živi v takem okolju je bolj zadovoljen. Zmanjšana je poraba energije, investicija pa se povrne v zadovoljivem roku.
Keywords: ogrevanje, prezračevanje, gretje sanitarne tople vode, nizkoenergijska hiša, pasivna hiša
Published in DKUM: 01.09.2009; Views: 2474; Downloads: 612
.pdf Full text (2,67 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica