| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Korozijska hitrost biokompatibilnih kovinskih materialov z dodatkom agresivnih ionov v umetni slini
Jernej Gaberc, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje študijo korozijske hitrosti biokompatibilnih kovinskih materialov, super nerjavnega jekla AISI 316L in titanove zlitine Ti90Al6V4, z dodatkom agresivnih ionov v umetni slini. Vzorca teh dveh zlitin smo pri konstantni temperaturi, 37°C, imeli potopljene v umetno slino in druge medije, ki so vsebovali naraščajoče koncentracije fluoridnih in kloridnih ionov. Zadnji dve pripravljeni raztopini smo s HCl umerili na pH = 4,5, ker je to pH plaka. Meritve smo izvajali s pomočjo gravimetrične metode, predhodno pa smo jih pasivirali 24, 48, 72 in 96 ur. Rezultati kažejo, da so izgube mas pri obeh materialih v umetni slini in raztopinah, katerim smo dodali samo agresivne ione iz NaCl in NaF zelo majhne, saj se spreminjajo šele na petem decimalnem mestu. Njihove korozijske hitrosti so bile tudi posledično nizke. Večinoma te na začetku naraščajo, po določenem času pa zaradi nastanka zaščitne oksidne plasti na površini vzorcev padajo. Po dodatku HCl, kar je vplivalo na koncentracijo kloridnih ionov in spremembo pH na 4,5, je korozija titanove zlitine močno narasla. Korozijska hitrost je bila v primerjavi z ostalimi raztopinami neprimerljivo višja in tudi masa vzorca se je spreminjala že na tretjem decimalnem mestu. Korozijska hitrost nerjavnega jekla je v teh raztopinah tudi narasla, vendar manj kot za titanovo zlitino.
Keywords: korozijska hitrost, gravimetrična metoda, biokompatibilne kovine, agresivni ioni
Published: 04.10.2018; Views: 395; Downloads: 40
.pdf Full text (1,73 MB)

2.
VPLIV Br IN I IONOV NA INHIBICIJSKO UČINKOVITOST NEIONSKEGA TIPA PAS V KISLEM MEDIJU
Sabina Jurak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil raziskati vpliv mešanice neionskega surfaktanta oktilfenol etilenoksida (inhibitor) z in brez dodatka 1 mM KBr ali 1 mM KI v vodni raztopini 15 - odstotne HCl na inhibicijo korozije kislinsko neodpornega jekla AISI 304. V nalogi smo potemtakem proučevali inhibicijske lastnosti neionskega surfaktanta v močno agresivnem mediju kadar je v vlogi korozijskega inhibitorja sam in kakšen je odziv kadar so v raztopino dodani še halogenidni ioni. Kot korodirni medij smo uporabili mešanice 15% HCl + x M oktilfenol etilenoksid, v nadaljevanju še mešanice 15% HCl + x M oktilfenol etilenoksid + 1mM KBr, ter mešanice 15% HCl + x M oktilfenol etilenoksid + 1mM KI. Koncentracije oktilfenol etilenoksida so bile naslednje: c = (10˗3, 5∙10˗4, 10˗4, 5∙10˗4, 10˗5) mol L-1. Eksperimente smo izvajali pri sobni temperaturi in normalnem zračnem tlaku v dveh časovnih potopitvenih intervalih (5 in 24 ur). S pomočjo gravimetrične metode smo določali izgubo mase jeklenih vzorčkov. Spremembe na površini vzorca smo spremljali z optičnim mikroskopom. Za določanje/analizo prisotnosti pričakovanih funkcionalnih skupin na površini kovinskega vzorca smo Fourierjevo transformacijsko infrardečo spektroskopijo – FTIR Dobljeni rezultati nakazujejo, da je inhibicijska učinkovitost ob dodatku halogenidnih ionov veliko boljša. Dodatek bromidnih ionov poveča inhibicijsko učinkovitost predvsem pri nizkih koncentracijah. Višjo inhibicijsko učinkovitost smo dosegli z dodatkom jodidnih ionov. Pri koncentraciji c = 10˗3 mol L-1 po 24 urah je bila le-ta celo do 97 % in več. Na osnovi dobljenih rezultatov lahko trdimo, da dlje časa kot je vzorec potopljen v korozivni medij, večja je adsorpcija na kovino. Potrdimo lahko tudi, da učinkovitost inhibitorja s koncentracijo narašča.
Keywords: oktilfenol etilenoksid, halogenidni ioni, inhibicijska učinkovitost, korodirni medij, gravimetrična metoda
Published: 04.10.2016; Views: 715; Downloads: 47
.pdf Full text (2,17 MB)

3.
KOROZIJA BIOKOMPATIBILNIH KOVIN IN ZLITIN V UMETNI SLINI
Peter Strmšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali korozijo biokompatibilnih kovin in zlitin v umetni slini. Pri tem smo preučevali super nerjavno jeklo AISI 316L ter titanovo zlitino Ti90Al6V4. Korozijo smo merili z gravimetrično metodo. Vzorce smo pri konstantni temperaturi 37˚C potopljene v umetno slino pasivirali 24, 48 in 72 ur. Meritve smo ponovili tudi ob dodatku kislin, ki se zelo pogosto uporabljajo v prehrani in pijačah. Uporabili smo jabolčno kslino, vinsko kislino, mlečno kislino in ortofosforno kislino. Na podlagi pridobljenih meritev smo določili hitrost korozije. Ugotovili smo, da so bile izgube mase vzorcev zelo majhne v nekaterih primerih celo nične, kar doakzuje izredno dobro korozijsko odpornost uporabljenih materialov. Opazili smo tudi, da se korozijska hitrost materiala v danem mediju po določenem času prične zniževati, kar je posledica nastanka zaščitne oksidne plasti na površini vzorcev, le- ta jih ščiti pred nadaljno korozijo.
Keywords: korozija, super nerjavno jeklo, titanove zlitine, organske kisline, gravimetrična metoda, biokompatibilne kovine.
Published: 04.10.2016; Views: 832; Downloads: 81
.pdf Full text (1,25 MB)

4.
Ekstrakt rožmarina, kot inhibitor korozijskih procesov
Luka Romanić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo preučili uporabo okolju prijaznega inhibitorja za protikorozijsko zaščito. Natančneje smo raziskali vpliv različnih koncentracij rožmarinovega ekstrakta v prahu, kot zelenega inhibitorja za korozijske procese in princip njegovega delovanja. Uporabljeni so bili vzorci nerjavnega jekla, ki smo jih pred potopitvijo v korodirni medij primerno obdelali. Površino kovine smo skrbno zbrusili z vodo brusnim papirjem različnih granulacij, jedkali, razmastili in očistili s pomočjo ultrazvočne kopeli. Kot korodirni medij smo uporabili močno koncentrirano vodno raztopino klorovodikove kisline. S potopitvami predhodno obdelanih vzorcev v osnovni korodirni medij smo z in brez dodatka rožmarinovega ekstrakta na osnovi gravimetrične metode izračunali korozijsko hitrost in inhibicijsko učinkovitost zelenega inhibitorja. Za lažjo obdelavo podatkov smo vse meritve spremembe mase pri potopitvah opravili pri sobni temperaturi in jih spremljali v različnih časovnih intervalih od 3, 5, 18 do 24 ur. Po opravljenih meritvah in izračunih smo s pomočjo mikroskopa ter infrardeče spektroskopije preučili videz, kot tudi sestavo adsorbiranega sloja na površini jekla. Uspešno smo zaščitili vzorce in upočasnili korozijsko hitrost. Dosegli smo celo več kot 98 % inhibicijsko učinkovitost, pri čemer smo ugotovili, da se ta z večanjem koncentracije inhibitorja veča. Glede na dobljene rezultate lahko trdimo, da je ekstrakt rožmarina dober inhibitor korozijskih procesov za nerjavno jeklo AISI 304 v kislem okolju medija razredčene klorovodikove kisline. Za potrditev hidrofobnega značaja nastalega filma na površini, bi bilo potrebno opraviti še meritve kontaktnega kota. Vsekakor pa so priporočene še podrobnejše raziskave, s katerimi bi bolje razumeli vpliv številnih drugih dejavnikov na afiniteto adsorpcije ter posledično na povečanje inhibicije.
Keywords: rožmarinov ekstrakt, korozija, nerjavno jeklo, gravimetrična metoda, učinkovitost inhibitorjev, spektrometrične analize
Published: 08.09.2016; Views: 1172; Downloads: 133
.pdf Full text (6,01 MB)

5.
INHIBICIJSKA UČINKOVITOST NEIONSKEGA SURFAKTANTA TRITON-X-100 V KLOROVODIKOVI KISLINI
Tamara Zadravec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil s pomočjo gravimetrijske metode določiti inhibicijske lastnosti neionskega surfaktanta TRITON-X-100 v primeru točkaste korozije na nerjavnem jeklu PROKRON 11sp v klorovodikovi kislini. Izbrali smo si raztopino kisline HCl štirih različnih koncentracij: c = 1,0 mol L-1, 0,5 mol L-1, 0,1 mol L-1 ter 0,05 mol L-1. Koncentracije dodanega inhibitorja TRITON-X-100 so bile sledeče; c = 5×10-3, 10-3, 5×10-4, 10-4 ter 5×10-5 mol L-1. Pri raztopini kisline s koncentracijo c = 1,0 mol L-1 ter 0,5 mol L-1 so bile uporabljene koncentracije TRITON-X-100 c = 5×10-3 mol L-1, 5×10-4 mol L-1 in 5×10-5 mol L-1. Pri raztopini kisline s koncentracijo c = 0,1 mol L-1 smo zraven teh koncentracij TRITON-X-100 dodali še koncentracijo c = 10-3 mol L-1, medtem ko smo pri raztopini kisline koncentracije c = 0,05 mol L-1 uporabili še koncentracijo TRITON-X-100 c = 10-4 mol L-1. Podrobneje smo obdelali raztopino klorovodikove kisline HCl s koncentracijo c = 0,05 mol L-1, kateri smo dodali pet različnih koncentracij neionskega surfaktanta TRITON-X-100. Zanimal nas je predvsem pojav prirastka mase, ki se pojavi prav v primeru pri že prej omenjeni koncentraciji klorovodikove kisline. Ugotovili smo, da ta pojav ni naključje, saj se pojavi pri vseh dodanih koncentracijah neionskega surfaktanta TRITON-X-100, kar nakazuje na uspešno inhibicijo zaradi nastale adsorbirane plasti. Proučevali smo korozijsko dogajanje v mirujočem korodirnem mediju v časovnih razmakih dveh, osmih in štiriindvajsetih ur. Uporabili smo gravimetrično metodo ter slikanje površin jekla z uporabo optičnega mikroskopa. Ugotovili smo, da inhibitor TRITON-X-100 že pri nizkih koncentracijah zadovoljivo inhibira korozijske procese v raztopinah klorovodikove kisline.
Keywords: korozija, točkasta kroozija, surfaktanti, učinkovitost inhibitorjev, gravimetrična metoda
Published: 29.10.2015; Views: 1000; Downloads: 64
.pdf Full text (1,59 MB)

6.
Kompostiranje tekstilnih materialov
Polona Korošec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo kompostirali določene naravne in sintetične tekstilne materiale. Postopek kompostiranja bi lahko uporabljali za recikliranje tekstilnih odpadkov. Kompostiranje viskoze, volne, bombaža ( naravni tekstilni materiali) in PES ter PA 6,6 (sintetični tekstilni materiali) je potekalo tri mesece. Mesečno smo spremljali spremembe na vzorcih s pomočjo gravimetrične metode in metode vizualnega ocenjevanja in evidentiranja vzorcev med kompostiranjem. Vzorci iz viskoze, volne in bombaža so se po treh mesecih kompostiranja v celoti oziroma delno razgradili, pri vzorcih iz PES in PA 6,6 pa ni prišlo do razgradnje.
Keywords: tekstilni odpadki, recikliranje odpadkov, biorazgradljivost, kompostiranje tekstilnih materialov, kompost, viskoza, volna, bombaž, poliester, poliamid, gravimetrična metoda, vizualno ocenjevanje
Published: 27.10.2015; Views: 1021; Downloads: 123
.pdf Full text (2,02 MB)

7.
ŠTUDIJA SINERGIJSKEGA UČINKA INHIBITORJEV V RAZTOPINI H2SO4
Ina Vogel, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil preučiti sinergijski učinek kombinacije inhibitorjev na potek korozije na nerjavnem jeklu W. Nr. 1.4057 v raztopini H2SO4, s koncentracijo, c = 0.075 mol/L. Uporabili smo dva različna inhibitorja NaNO2 in Na2B4O7, ter kombinacijo obeh. Pri poskusih smo uporabljali gravimetrično metodo v skladu z ASTM G31 standardom. Testiranja smo izvajali pri različnih koncentracijah in različnih temperaturah. Določali smo izgubo mase, iz katere smo izračunali hitrost korozije, aktivacijsko energijo, Arrheniusov predeksponentni faktor in učinkovitost. Iz dobljenih rezultatov smo prišli do zaključka, da hitrost korozije z dvigovanjem temperature narašča in z višanjem koncentracije inhibitorjev pada. Pomembna je ugotovitev, da kombinacija inhibitorjev v korozijskem mediju poveča učinkovitost zaviranja hitrosti korozije jekla. Inhibitorni učinek sinergije je večji, kot pri posameznem inhibitorju.
Keywords: korozija, nerjavno jeklo, inhibitorji, gravimetrična metoda, hitrost korozije, učinkovitost inhibitorjev, aktivacijska energija, sinergija.
Published: 10.01.2014; Views: 1120; Downloads: 72
.pdf Full text (1,58 MB)

8.
INHIBICIJSKA UČINKOVITOST NEIONSKEGASURFAKTANTA TRITION-X-405 V PRIMERU EROZIJSKE KOROZIJE
Eva Krajnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bilo proučiti inhibicijsko učinkovitost neionskega surfaktanta TRITON-X-405 na nerjavnem jeklu PROKRON 11sp. Kot korodirni medij smo izbrali solno kislino HCl, treh različnih koncentracij in sicer ; c = 0,001, 0,1 in 1,0 mol L-1 , medtem ko so bile izbrane koncentracije inhibitorja TRITON-X-405 naslednje; c = 0,00001, 0,0001 in 0,001 mol L-1. Le-te so bile uporabljene le v primeru ko je bila koncentracija klorovodikove kisline enaka 0,1 mol L-1. V primeru koncentracije 0,01 mol L-1 in 1,0 mol L-1 HCl, je bila dodana koncentracija inhibitorja le 0,001 mol L-1. Širše smo obdelali le koncentracijo klorovodikove kisline c = 0,1 mol L-1 in sicer smo dodali tri različne koncentracije TRITON-X-405 c = (0,001, 0,0001, 0,00001) mol L-1, ter proučevali korozijska dogajanja pri treh različnih načinih delovanja korodirnega medija (mirujoč medij, mešanje in mešanje ob dodatku abrazivnih delcev), ter pri dveh različno časovno trajajočih izpostavitvah korodirnemu mediju. V ta namen smo uporabili gravimetrično metodo, ter slikanje površin z optičnim mikroskopom. Ker so dobljene vrednosti za korozijsko hitrost nižje od 0,025 mm/leto lahko zaključimo, da TRITON-X-405 ustrezno inhibira korozijske procese v izbranem mediju in seveda za izbrano jeklo v vseh treh izbranih načinih in to že pri zelo nizki koncentraciji c = 0.00001 mol L-1.
Keywords: korozija, erozijska korozija, inhibitroji, surfaktanti, gravimetrična metoda, učinkovitost inhibitorjev
Published: 16.10.2012; Views: 1362; Downloads: 111
.pdf Full text (2,09 MB)

9.
PROUČEVANJE KOROZIJSKE ODPORNOSTI RAZLIČNIH NERJAVNIH JEKEL V KISLEM MEDIJU OB PREPIHOVANJU S CO2 IN N2
Janez Juvan, 2011, undergraduate thesis

Abstract: PROUČEVANJE KOROZIJSKE ODPORNOSTI RAZLIČNIH NERJAVNIH JEKEL V KISLEM MEDIJU OB PREPIHOVANJU S CO2 IN N2 Povzetek V diplomskem delu je opisan eksperimentalni postopek merjenja korozije nerjavnih jekel v kislem mediju H2SO4. Izbrane vzorce jekel smo v paralelnih meritvah potapljali v kislino ter po določenih časovnih intervalih določali izgubo mase posameznega jekla. Prav tako smo poskuse izvajali v kislini z različnimi koncentracijami ter dodatno študirali vpliv prepihovanja s CO2 in N2. Rezultati meritev so pokazali, da korozija poteka različno glede na koncentracijo izbranega medija, kakor tudi glede na prepihovanje z različnimi plini. Prepihovanje korodirnega medija s plini načeloma upočasnjuje korozijo nerjavnih jekel. V našem primeru smo ugotovili, da gravimetrična metoda določanja izgube mase za kratek čas izvajanja poskusov ni najbolj primerna.
Keywords: Ključne besede: korozija, korozijska odpornost jekel, gravimetrična metoda, določanje hitrosti korozije, prepihovanje, plini N2 in CO2
Published: 01.03.2011; Views: 1669; Downloads: 411
.pdf Full text (622,62 KB)

10.
OBNAŠANJE ELEKTROKEMIJSKIH ČLENOV V RAZLIČNIH KOROZIVNIH MEDIJIH
Robert Vogrinčič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek V okviru diplomskega dela smo ob spreminjanju procesnih parametrov (prepihovanje s plini, električna napetost) preučevali korozijsko obnašanje različnih kovinskih vzorcev v raztopinah H2SO4 in HCl s koncentracijo, c = 0,005 mol/L. Uporabili smo tri različne vzorce: cink, baker in medenino. Eksperimente smo izvajali po klasični metodi, ki omogoča določanje hitrosti korozije na osnovi izgube mase. Za to smo uporabili gravimetrično metodo v skladu z ASTM G31 standardom. Na osnovi rezultatov meritev smo dobili vpogled v obnašanje izbranih elektrokemijskih členov. Podrobneje smo analizirali kemijske reakcije na polčlenih in vpliv napetosti na hitrost korozije.
Keywords: Ključne besede: korozija, kontaktna korozija, cink, baker, medenina, hitrost korozije, gravimetrična metoda, prepihovanje, električna napetost.
Published: 04.10.2010; Views: 1882; Downloads: 182
.pdf Full text (1,05 MB)

Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica