| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
IDEJNA ŠTUDIJA MALE HIDROELEKTRARNE MALENŠČICA
Bojan Berložnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Idejna študija male hidroelektrarne Malenščica je izdelana s ciljem ugotoviti smiselnost koriščenja danega vodotoka. Podane so možne rešitve in primerjava danih rešitev. Izdelana je tudi groba ocena stroškov ter ocena časa povrnitve stroškov investicije. Na osnovi preračunov je izbrana najboljša rešitev.
Keywords: obnovljivi viri energije, hidroenergetski sistemi, mala hidroelektrarna, gradniki hidroelektrarne, vodne turbine, parametri vodne turbine, preračun moči, primerjava vodnih turbin
Published: 28.09.2009; Views: 3331; Downloads: 483
.pdf Full text (38,38 MB)

5.
RAZVOJ APLIKACIJ ZA PRENOSNE TELEFONE V OKOLJU NOKIA WEB RUNTIME
Jure Gorinšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo okolje Nokia Web Runtime, ki omogoča razvoj aplikacij za prenosne telefone. Naloga se začne z opisom okolja ter arhitekture. Nadaljujemo z opisom razvojnih orodij. Nato podrobneje opišemo razvojni proces gradnikov WRT. Podamo veliko kratkih primerov ter izpostavimo dobro prakso pri razvoju. S pomočjo pridobljenega znanja razvijemo aplikacijo, ki omogoča prevajanje besedila.
Keywords: okolje WebRuntime, gradniki, pametni telefoni, mobilne aplikacije, javascript, css, html, splet
Published: 05.01.2011; Views: 1886; Downloads: 93
.pdf Full text (2,08 MB)

6.
NADGRADNJA SPLETNE STRANI LIKOVNE ŠOLE SAB
Daniela Bajrović, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Glavni razlog za spremembo gospodarstva je predvsem tehnološki napredek in ena ključnih tehnologij je internet, ki nam ponuja različne možnosti, da komuniciramo z ljudmi v realnem času, kjer koli na svetu se nahajajo. Tako lahko opravljamo stvari hitreje, učinkovito in preprosto. Interaktivnost interneta omogoča uporabnikom iskanje, oblikovanje, objavljanje in posredovanje informacij. Komuniciramo lahko tudi preko danes izredno priljubljenih spletnih omrežij, ki so lahko prav tako ena izmed možnosti povezovanja podjetja z uporabnikom. So orodja, ki omogočajo učinkovito, enostavno in cenovno zelo ugodno doseganje ciljnih porabnikov. Za podjetja je pomembno, da se uspejo prilagoditi spremembam gospodarstva. V svojem diplomskem delu obravnavam nadgradnjo spletne strani za likovno šolo, ki je ena izmed dejavnosti, ki jo nudi družinsko podjetje SAB. Predstavljene so ideje, rešitve, organizacija, končna izvedba, realizacija ter vzdrževanje spletne strani in profila na socialnem omrežju Facebook. Opisan je celoten pristop k nalogi, izdelava koncepta, vsebin, informacij, tehnologije in vgradnja vizualnih učinkov. Z nadgrajeno spletno stranjo bo naša pozornost usmerjena na možnosti trženja in pridobivanja prepoznavnosti likovne šole.
Keywords: HTML, multimedijski gradniki, internet, Photoshop, CorelDRAW
Published: 14.07.2011; Views: 1217; Downloads: 55
.pdf Full text (1,73 MB)

7.
PREDSTAVITEV GONIL Z UPORABO DIDAKTIČNIH SESTAVLJANK FISCHERTECHNIK
Barbara Kermavner, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Tehnika in tehnologija je v današnjem času podcenjena panoga. Pozablja se, da je kljub vsemu temelj in vodilo razvoja naše družbe ter nosilec vseh ostalih gospodarskih in negospodarskih panog. Menim, da je čas, da spremenimo mišljenje ljudi. Najuspešnejši smo lahko seveda že pri najmlajših. V digitalni dobi tekmujemo z množico čistih in nečistih informacij. Opažene so le tiste, ki izstopajo ali pa so zabavne, zanimive, drugačne. Zato sem se odločila, da temo Gonila, ki je sestavni del učnega načrta Tehnike in tehnologije, poskušam predstaviti na način, ki bo večini učencev zanimiv, praktično, z uporabo didaktičnih sestavljank Fischertechnik in z uporabo računalniškega vmesnika, ki omogoča programiranje gibanja. Naloge sem se lotila postopno, od raziskovanja gonil, sestave osnovnih gonil in s tem poglobljenim razumevanjem delovanja, do zahtevnejših naprav ter njihove nadgradnje z računalniškim vmesnikom. Zapis ustreznih algoritmov je bila posledica razmišljanja, kaj lahko neko osnovno gonilo sploh zmore in v kaj ga lahko nadgradimo. Algoritmi zahtevajo tudi razumevanje zank in vejitev, zato je bilo potrebno zapisati tudi osnovne razlage le teh. Gre za povezavo in vpeljavo računalniškega znanja v pridobivanje znanja o Tehniki in tehnologiji ter povečanje priljubljenosti tehničnih izbirnih predmetov kot sta Robotika in Elektrotehnika. Končni namen naloge pa je neke vrste gradivo, s katerim lahko vsak učitelj ali učenec pridobi vse informacije in znanja, da lahko začne in nadgradi svoje znanje o uporabi in programiranju funkcionalnih gonil z uporabo Fischertecnik Pro in Fischer Robotic. Zakaj sem izbrala funkcionalna gonila? Ker jih srečujemo vsak dan, na vsakem koraku. Njihovo delovanje se nam zdi samoumevno, prav pa je, da spoznamo tudi, zakaj tako delujejo in kaj nam omogočajo ali preprečujejo.
Keywords: Sestava gonil, vrste gonil, gradniki Fischertechnik, programska oprema Robo Pro, sestava modelov z gradniki Fischertechnik, zapis programov z Robo Pro.
Published: 28.06.2011; Views: 3505; Downloads: 556
.pdf Full text (5,60 MB)

8.
IZDELAVA KNJIŽNICE ZA GRAFIČNE GRADNIKE
Damjan Karlatec, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Dandanes si skoraj več ne znamo predstavljati programa brez zanimivega uporabniškega vmesnika. Izdelava takšnega vmesnika pa velikokrat zahteva ogromno časa in tudi nekaj občutka za estetiko. Razvijalcem uporabniških vmesnikov so v veliko pomoč že izdelane knjižnice z grafičnimi gradniki, ki zelo pohitrijo sam razvoj in izdelavo programa. Vendar pa so izkušnje takšne, da vnaprej pripravljene knjižnice ne ponujajo dovolj možnosti za prilagajanje grafičnih gradnikov. S tem razvijalci z večjim občutkom za obliko ne morejo v celoti izraziti lastnega talenta. V nalogi smo zato prikazali možnosti izdelave lastnih grafičnih gradnikov, ki izpolnjujejo cilje po večji svobodi prilagajanja.
Keywords: gradniki, knjižnica, uporabniški vmesnik, izdelava grafičnih gradnikov
Published: 01.09.2011; Views: 1873; Downloads: 146
.pdf Full text (2,30 MB)

9.
KANBAN KOT GRADNIK VITKE PROIZVODNJE
Veronika Črešnar, 2012, final seminar paper

Abstract: Vitka proizvodnja je podjetniška filozofija razvita na Japonskem in izhaja v največjem delu iz Toyota Production System (TPS). S pomočjo te filozofije se lahko stopnjuje produktivnost, hkrati pa se znižujejo izgube, ki se pojavljajo skozi poslovni proces. Vitko proizvodnjo sestavlja trinajst gradnikov, in sicer: metoda 5S, 5krat zakaj, vidna tovarna, timi za stalne izboljšave procesa, orodja kvalitete, poka-yoke, sedem izgub, TPM, SMED, uravnoteženost procesa, proizvodne celice, stalni pretok obdelovancev in kanban. Sistem kanban je sistem razdeljevanja nalog in oskrbe delovnih mest. Deluje po načelu vlečenja (»pull«). Pri tem načelu ni nobenih napovedi, ker tak sistem deluje na odpoklic količin. Tako je omogočeno, da kupec dobi točno tisto kar potrebuje, točno takrat, ko to potrebuje. Sistem kanban deluje s pomočjo kanban signala, ki je lahko v obliki kartice, praznega zaboja ali praznega prostora. Tip proizvoda in število kosov, ki jih je potrebno proizvesti so zapisani na kanban kartici. Porabniku kanban kartica torej pove, kaj mora v nekem trenutku proizvajati in koliko. Porabnik vedno vzame le toliko blaga, kolikor ga trenutno potrebuje, proizvajalec pa mora nato to količino zopet dopolniti. Kanban je primeren za velikoserijsko proizvodnjo s čim manjšim nihanjem potreb, torej za čim bolj enakomerno proizvodnjo. Podjetju GKN Driveline Slovenija iz Zreč je kanban dobro poznan sistem. Vpeljanega ga imajo že na več linijah, letos pa so ga vpeljali še na montažno linijo BMW Mini. Do vpeljave sistema kanban je proizvodnja potekala po načelu potiskanja (»push«), kjer so se proizvedeni izdelki neposredno in takoj dostavljali h kupcu. Proizvodnja tako ni bila v celoti prilagojena potrebam kupca. V podjetju so si za nalogo zadali vpeljavo strategije, ki deluje po načelu vlečenja (»pull). Ta strategija kupcu omogoča, da dobi tisto, kar potrebuje, točno takrat, ko to potrebuje. V okviru te strategije se je vzpostavil tudi sistem kanban, ki delavcem na liniji BMW Mini s pomočjo kanban kartic, ki so jih v podjetju sami oblikovali, sporoča kaj in koliko naj proizvajajo, da bodo zadovoljili kupčeve potrebe. Podjetju so se po vpeljavi sistema kanban močno znižali stroški izrednega transporta, ki so bili posledica nepravočasnih dobav. Pozitivni vplivi vpeljave sistema kanban pa so se pokazali tudi na različnih parametrih, ki jih merijo na montažni liniji BMW Mini.
Keywords: Poslovni proces, standardizacija, zaloge, vitka proizvodnja, gradniki vitke proizvodnje, potisni sistem, vlečni sistem, kanban, kanban kartica.
Published: 21.09.2012; Views: 8683; Downloads: 1687
.pdf Full text (2,32 MB)

10.
USVAJANJE MASNIH BILANC Z MULTIMEDIJSKIM, INTERAKTIVNIM E-UČNIM GRADIVOM
Jasmina Javornik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili pomen elektronskega izobraževanja ter poudarili glavne lastnosti multimedijskih, interaktivnih e-učnih gradiv. Podrobno smo opisali urejevalnik multimedijskih, interaktivnih e-učnih gradiv eXe (eLearning XHTML editor). S pomočjo primerov, ki pripomorejo k lažjemu razumevanju, smo prikazali uporabo urejevalnika in njegovih glavnih elementov. S pridobljenim znanjem smo izdelali mutimedijsko, interaktivno e-učno gradivo za učenje masnih bilanc, ki jih usvajajo študentje pri predmetu Procesne bilance. V multimedijsko, interaktivno e-učno gradivo smo vstavili multimedijske (film, slike, animacije) in interaktivne elemente (različne vrste nalog za samopreverjanje znanja, povezave na spletne strani). Na podlagi pridobljenih izkušenj izdelave gradiva, smo ugotavljali dobre in slabe strani takšnih gradiv.
Keywords: e-izobraževanje, e-učno gradivo, multimedijski gradniki, interaktivni gradniki, urejevalnik eXe
Published: 03.01.2012; Views: 2064; Downloads: 95
.pdf Full text (1,46 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica