| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
IZVEDBA NADVOZA 4 - 4 NA AVTOCESTNEM ODSEKU BELTINCI - LENDAVA
Milena Šadl, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo proučevali gradnjo nadvoza 4 – 4 na avtocestnem odseku Beltinci–Lendava. Gradnja je potekala v dveh fazah: izvedba spodnje konstrukcije ter izvedba zgornje konstrukcije objekta. Spodnja konstrukcija je zajemala izvedbo temeljnih blazin, opornikov in stebrov. Zgornja konstrukcija pa je zajemala montažo jeklenega podpornega odra, montažo opaža za prekladno konstrukcijo, polaganje armature in kablov za prednapenjanje, betoniranje, napenjanje kablov, injektiranje prednapetih kablov, demontažo jeklene podporne konstrukcije, demontažo opaža ter opremo objekta. Pri gradnji je bilo potrebno upoštevati terminske plane ter pravočasno dobavljati na gradbišče potrebne materiale. Pri vsem tem pa upoštevati, da bo objekt zgrajen kvalitetno, da bo zanesljiv, saj s tem zmanjšamo stroške vzdrževanja.
Keywords: nadvoz, gradnja, gradbišče, kvaliteta
Published: 14.12.2009; Views: 2473; Downloads: 230
.pdf Full text (5,67 MB)

5.
TERMINSKI PLAN GRADNJE OBJEKTA KOT OSNOVA ZA USPEŠNO VODENJE
Tina Kolar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Gradnja objekta v gradbeništvu pomeni gradbeni projekt, ki ga je potrebno izvesti v zahtevanem času z omejenimi stroški, ob tem pa je potrebno doseči tudi zahtevano kakovost. Pri gradnji gradbenih objektov gre za obsežna in kompleksna dela, kar zahteva usklajevanje velikega števila aktivnosti in njenih virov. V diplomskem delu je podrobneje obravnavan proces gradnje vrtca v Podlehniku, ki zajema pripravljalna dela, izvajanje gradbenih, obrtniških in instalacijskih del, tehnični pregled in primopredajo objekta. Poudarek je na terminskem planu gradnje ter na spremljanju same gradnje, kar predstavlja osnovo za uspešno vodenje.
Keywords: gradnja, terminski plan, gradbena dela, gradbišče
Published: 25.09.2012; Views: 6018; Downloads: 723
.pdf Full text (17,60 MB)

6.
KONCEPT INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA UPORABO NADGRAJENE RESNIČNOSTI IN BIM-A NA GRADBIŠČU
David Polanec, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava koncept in prototip informacijskega sistema za uporabo nadgrajene resničnosti in informacijskega modela zgradbe (BIM) na gradbišču. Izvedli smo raziskavo uporabe tehnologije za nadgrajeno resničnost na gradbišču, izdelali specifikacijo zahtev in prototipno rešitev sistema AR4BIM. V okviru raziskave tehnologij za uporabo nadgrajene resničnosti in BIM-a na gradbišču smo obravnavali način delovanja posameznih tehnologij. Podrobno smo proučili možnost uporabe obstoječih tehnologij in orodij ter izvedli eksperimente pri iskanju ustreznih rešitev za uporabo nadgrajene resničnosti. Prikazali smo tudi bistvene prednosti sistema AR4BIM, ki predstavlja združitev tehnologije nadgrajene resničnosti in BIM ter nakazuje na možnost uvedbe novih tehnologij na gradbišču. V okviru specifikacije zahtev sistema AR4BIM smo podrobno proučili primere uporabe in funkcije sistema za uporabo nadgrajene resničnosti in BIM-a na gradbišču. Poudarki raziskave so na razpoznavanju elementa/detajla na klasičnem 2D načrtu, uporabi IR pisala, vizualizaciji elementa in priklicu zahtevanih podatkov iz informacijskega modela zgradbe. V praktičnem delu magistrske naloge smo izdelali specifikacije zahtev za uporabo nadgrajene resničnosti in BIM-a na gradbišču ter izdelali delne prototipe za potrditev koncepta informacijskega sistema. Uporabljeni informacijski sistem za uporabo nadgrajene resničnosti na gradbišču je hkrati robusten in cenovno ugoden, saj lahko le s tem zagotovimo, da se bo tehnologija AR4BIM uspešno uveljavila in uporabljala na gradbiščih. Rezultati naloge lahko služijo tudi razvijalcem sistemov, ki želijo implementirati nadgrajeno resničnost na področju izvajanja gradbenih del oz. gradbišču.
Keywords: gradbišče, BIM, nadgrajena resničnost, primeri uporabe, AR4BIM
Published: 30.06.2014; Views: 1324; Downloads: 135
.pdf Full text (3,54 MB)

7.
Notranji transport betona
Dejan Brečko, 2017, diploma project paper

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljene različne tehnologije transporta svežega betona na gradbišču. Predstavljene so tudi prednosti in slabosti posamezne tehnologije transporta betona ter kako to vpliva na potek dela. Transport betona je pomemben del med izdelavo in vgradnjo betona. Transport betona se je skozi zgodovino zelo spremenil. Mobilna črpalka je v Sloveniji največkrat uporabljena tehnologija transporta betona.
Keywords: gradbeništvo, beton, transport, gradbišče
Published: 14.09.2017; Views: 582; Downloads: 85
.pdf Full text (1,62 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica