| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Investicijska študija z idejno zasnovo za poslovno stanovanjsko gradnjo
Luka Jarni, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Osnovi namen naloge je raziskava investicijske študije iz tehničnega, lokacijskega, ekonomskega in časovnega vidika gradnje poslovno stanovanjskega objekta v Mariboru. Uvod podajamo z naborom in vsebino posameznih investicijskih študij ter podrobneje predstavimo vsebino predinvesticijske zasnove. Tehnični opis izdelanih načrtov idejne zasnove, lokacijske možnosti, tržna raziskava in ocena stroškov in prihodkov iz naslova investicije so ključni dejavniki pri presojanju investicije. Generalni terminski plan predstavlja časovni potek sledečih si aktivnosti in je temelj za izdelavo finančne konstrukcije ter virov financiranja. Ekonomsko upravičenost izgradnje poslovno stanovanjskega objekta bomo izračunali z dvema statičnima metodama.
Keywords: gradbeni projekt, idejna zasnova, presojanje investicij
Published in DKUM: 19.09.2016; Views: 1473; Downloads: 136
.pdf Full text (1,27 MB)

2.
UPORABNOST SPLETNIH PORTALOV V PROCESIH GRADITVE
Sašo Veronik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava uporabo spletnih portalov kot projektnih portalov v procesih graditve. Z nadgradnjo prosto dostopnega portala v projektni portal želimo izboljšati komunikacijo in sodelovanje deležnikov v procesih graditve. Najprej smo izdelali primerjavo funkcionalnosti splošno namenskih projektnih portalov, da bi nato lahko pripravili seznam tipičnih funkcionalnosti, ki jih potrebuje projektni portal za projekte graditve. V praktičnem delu naloge smo z uporabo odprtokodnega sistema CMS Joomla! najprej izdelali spletni portal za ITC Euromaster. Ta portal je bil leta 2012 v Celovcu nagrajen z mednarodno nagrado (Honorable Mention, IELA - The International E-Learning Association). Spletni portal smo nato v nadaljevnju nadgradili v prototip projektnega portala za projekte graditve, ki podpira nabor tipičnih funkcionalnosti, ki smo jih določili v teoretičnem delu.
Keywords: gradbeni projekt, IKT, ITC-Euromaster, portal gradbenega projekta, BIM-projekt
Published in DKUM: 02.09.2016; Views: 780; Downloads: 103
.pdf Full text (7,09 MB)

3.
Preskus orodja »estimate« na primeru gradbenega projekta
Matic Lasnik, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga obravnava preskus orodja Estimate na primeru gradbenega projekta. Podan je kratek opis konkretnega ponudnika gradbenih storitev. Natančno je prikazana namestitev preučevanega orodja. Predpogoj za namestitev in delovanje proučevanega orodja je odprtokodni aplikacijski strežnik Tomcat, sistem za upravljanje baz podatkov Mysql in seveda spletni brskalnik. Prikazana je konfiguracija sistemskih nastavitev orodja Estimate ter vzpostavitev baze podatkov proučevanega orodja. Razložene so osnovne funkcije in navigacija v uporabniškem vmesniku na primeru gradbenega projekta. Vpeljava predlagane odprtokodne programske rešitve Estimate bi za konkretnega ponudnika gradbenih storitev pomenila veliko konkurenčno prednost. Problem, s katerim se srečuje večina malih in srednjih velikih podjetij, pa je pomanjkanje usposobljenega kadra. V tem kontekstu tudi brezplačnost programske opreme ni odločilni faktor pri izbiri.
Keywords: preskušanje programske opreme, odprtokodne programske opreme, ESTIMATE, gradbeni projekt
Published in DKUM: 25.03.2016; Views: 1228; Downloads: 80
.pdf Full text (3,78 MB)

4.
PRIPRAVA PONUDBENE DOKUMENTACIJE ZA PRIJAVO NA JAVNO NAROČILO GRADBENEGA PROJEKTA
Darko Kranjc, 2015, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je seznanitev bralca s postopkom priprave in oddaje ponudbene dokumentacije z zornega kota potencialnega izvajalca – gradbenega podjetja za sodelovanje na javnem naročilu gradenj. Pri tem se bralca seznani z zakonodajo na tem področju ter z vsemi pomembnimi izrazi in dejavnostmi, ki jih je potrebno poznati in opraviti za pripravo kvalitetne ponudbene dokumentacije za prijavo na javno naročilo gradnje objekta. V empiričnem delu magistrske naloge je obravnavan celoten postopek priprave ponudbene dokumentacije na primeru gradnje večnamenske dvorane v Žetalah. Rezultati so pokazali, da pravilna in pravočasna priprava ponudbene dokumentacije ne zagotavlja uspeha pri pridobitvi dela javnega naročila, je pa osnova, brez katere dela ni mogoče pridobiti.
Keywords: gradbeništvo, gradbeni projekt, ponudbena dokumentacija, javna naročila
Published in DKUM: 02.11.2015; Views: 1522; Downloads: 161
.pdf Full text (2,57 MB)

5.
RAZVOJ SPLETNEGA PORTALA ZA UPRAVLJANJE ZNANJA ZA GRADBENI PROJEKT V OBČINI SELNICA OB DRAVI
Karl Lampreht, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Posameznikovo znanje predstavlja pomemben del vsakega podjetja. Temeljna naloga le-tega bi morala biti ohranjanje znanja, kar je ključno za njegovo uspešnost. Podjetja morajo potem-takem poznati upravljanje znanja in njegove lastnosti ter ga tudi izvajati. Obstaja več načinov ohranjanja oz. upravljanja znanja. Diplomsko delo opisuje uporabo informacijske tehnologije, natančneje semantičnega portala. Programska oprema MediaWiki, ob semantičnih razširitvah Semantic MediaWiki, nam ravno omogoča upravljanje znanja. To upravljanje je prikazano na primeru izgradnje kanalizacije in čistilne naprave v Občini Selnica ob Dravi. Rezultat je semantični portal, ki omogoča podjetju – tokrat že omenjeni občini – obdržati znanje.
Keywords: gradbeništvo, gradbeni projekt, inženirstvo znanja, upravljanje znanja, modeliranje znanja, spirala znanja, eksplicitno in tacitno znanje, portal, semantični splet, MediaWiki, Semantic MediaWiki.
Published in DKUM: 03.11.2014; Views: 1835; Downloads: 149
.pdf Full text (3,50 MB)

6.
Oblikovanje in primerjava predračunov za gradnjo gasilskega doma v Radljah ob Dravi
Denis Dobranić, 2014, diploma project paper

Abstract: Pravilno oblikovanje cene gradbenega projekta je za investitorja zelo pomemben del gradnje, saj pravilno oblikovana cena, kjer so upoštevani vsi potrebni faktorji in uporabljene pravilne metode za oblikovanje cene, za investitorja pomeni, da med samo gradnjo nebo prihajalo do nepredvidenih dodatnih stroškov pri gradnji objekta. V projektni nalogi so predstavljeni trije tipi predračunov, ki sodijo v posamezno fazo projekta, način izdelave le-teh ter njihova natančnost v času izdelave. Vse je predstavljeno tudi na realnem gradbenem projektu, to je novi gasilski dom v Radljah ob Dravi.
Keywords: oblikovanje cene, predračun, gradbeni projekt, gasilski dom
Published in DKUM: 10.09.2014; Views: 1300; Downloads: 205
.pdf Full text (627,62 KB)

7.
OBLIKOVANJE STRATEGIJE UVEDBE GRADBENE DEJAVNOSTI ZNOTRAJ SKUPINE PREMOGOVNIK VELENJE
Srebrenko Grbić, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo prikazuje povzetek teoretičnih spoznanj za projekt, strateški management in projektno pisarno ter prikaz splošnih značilnosti Skupine Premogovnik Velenje in gradbeništva za uvedbo gradbene dejavnosti. V magistrskem dela so zbrani podatki: • uvodni del s teoretičnega vidika – kot povzetek analize teoretičnih spoznanj in rezultatov dosedanjih raziskav, ki so povezani in pomembni za razumevanje, so opredeljeni ključni pojmi na področjih projektov, strateškega managementa in projektne pisarne; • srednji del praktičnega vidika – s predstavitvijo Skupine Premogovnik Velenje in gradbeništva so ugotovljena spoznanja uporabljena za oblikovanje strategije in izdelave koncepta nove organizacijske enote za uvedbo gradbene dejavnosti znotraj Skupine Premogovnik Velenje; • sklepni del – v njem je prikazan program potencialnih prihodnjih projektov za zagotovitev uspešnega in učinkovitega uresničevanja strategije gradbene dejavnosti.
Keywords: Skupina Premogovnik Velenje, projekt, strategija, projektna pisarna, program projektov, gradbeni trg.
Published in DKUM: 07.02.2014; Views: 1495; Downloads: 81
URL Link to full text

8.
VLOGA VODJE GRADBENEGA PROJEKTA V POSAMEZNIH FAZAH PROCESA GRADITVE
Peter Jugovic, 2013, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo prikazuje potek gradbenega projekta po fazah in vlogo vodje projekta v vseh fazah procesa gradbenega projekta. Obravnava in opisuje naloge, ki jih vodja projekta opravlja in v kateri fazi procesa graditve gradbenega objekta opravlja določene funkcije. Prikazuje kako z vodenjem in upravljanjem gradbenega projekta skrbi za nemoten potek vseh potrebnih dejavnosti in kako med seboj povezuje vse sodelujoče v vseh fazah gradbenega projekta.
Keywords: vodja projekta, gradbeni projekt, gradbeni proces
Published in DKUM: 17.01.2013; Views: 1820; Downloads: 309
.pdf Full text (1,42 MB)

9.
PRENOVA PROCESOV IN TEHNOLOGIJE KOMUNALNIH GRADBENIH PROJEKTOV
Matija Žiberna, 2012, master's thesis

Abstract: Stanje v gradbeni panogi je zaradi pomanjkanja investicij v gradbene projekte zelo slabo. Večina močnih gradbenih podjetij je propadla, kar je za razvoj panoge zelo slabo, saj je bilo v teh podjetjih veliko znanja in izkušenj s področja gradbeništva. Vsekakor pa za propad podjetij ni krivo samo pomanjkanje investicij, temveč tudi togost vodstev gradbenih podjetij in struktur gradbenih podjetij, ki se niso bila sposobna prilagoditi hitrim spremembam na trgu. Hitrim spremembam na trgu se gradbena podjetja lahko prilagodijo s prenovo procesov in tehnologije. Z nenehnim prenavljanjem podjetja zmanjšujejo stroške poslovanja in si zagotavljajo konkurenčnost na trgu. V magistrskem delu sem se osredotočil na prenovo procesov in tehnologije gradnje komunalnih gradbenih projektov. Na podlagi analize FMEA procesa obračuna ur sem poiskal racionalizacijo procesa z informacijsko podporo z beleženjem in evidenco ur delavcev na terenu. Predstavil sem prenovo procesa gradnje vodovoda v prodnatih tleh z uvedbo nove tehnologije (drobilca kamenja). K zmanjšanju vodstvenih in režijskih stroškov podjetja bi na podlagi analize, ki sem jo prikazal v magistrskem delu, prispevala tudi investicija v nakup službenih vozil namesto plačila potnih stroškov. Magistrsko delo zajema prenovo teh treh procesov, s pomočjo katerih gradbena podjetja lahko pomagajo znižati stroške izvajanja projektov in si tako pomagajo zagotoviti obstoj in konkurenčno prednost.
Keywords: komunalni gradbeni projekt, prenova procesov, informacijska podpora, racionalizacija stroškov, tehnologija
Published in DKUM: 09.01.2013; Views: 1318; Downloads: 293
.pdf Full text (1,72 MB)

10.
NALOGE VODJE GRADBENEGA PROJEKTA V PROCESU PRIPRAVE IN IZVEDBE GRADBENIH PROJEKTOV
Svetlana Vogrinec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek V diplomskem delu so opisane naloge vodje gradbenega projekta v procesu priprave in izvedbe gradbenih projektov. Graditev objektov je kompleksni proces, pri katerem gre za obsežna dela, ki zahtevajo usklajevanje velikega števila zakonsko opredeljenih aktivnosti in sodelovanje širokega spektra strok. Vse aktivnosti graditve objektov morajo biti med seboj usklajene in natančno določene, zato se za čas trajanja gradbenega projekta odredi centralna odgovornost za projekt vodji gradbenega projekta, ki opravlja skupek vodstvenih nalog pri reševanju organizacijskih vprašanj za uspešno izvajanje in dosego zastavljenih ciljev gradbenega projekta. Vodja gradbenega projekta deluje v celotnem procesu priprave in izvedbe gradbenih projektov, torej v fazah zasnove, projektiranja, neposredne priprave na gradnjo in pri sami gradnji objekta. Njegova temeljna naloga je, da poskrbi za pravočasno in kvalitetno izdelavo vsake od aktivnosti, ki tvorijo strukturo gradbenih projektov. Za to pa je potrebno zelo dobro poznavanje aktivnosti vseh faz graditve objektov in prav opisovanju teh vsebin je posvečen osrednji del diplomske naloge.
Keywords: projekt, gradbeni projekt, faze gradbenega projekta, cilji projekta, projektni management, vodja gradbenega projekta
Published in DKUM: 25.08.2011; Views: 3846; Downloads: 579
.pdf Full text (990,66 KB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica