| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
POPIS, PREDIZMERE IN PONUDBENI PREDRAČUN ZA GRADBENA DELA STANOVANJSKE HIŠE
Sandra Pandža, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo prikazali teoretično in praktično pot do ponudbene cene za gradbena dela stanovanjske hiše v Mozirju (dvojček). Opisali smo sestavne dele, ki nas pripeljejo do ponudbene cene gradbenih del. S pomočjo projekta št. 070307 smo izdelali popis gradbenih del ter predizmere. Postopek pridobitve ponudbene cene smo prikazali na primeru zidanja zidu z modularno opeko v apneno-cementni malti 1:3:9, kjer smo najprej naredili izračun predanaliz cene za glavne materiale franko gradbišča, notranje prevoze, mokro mešanico ter amortizacijo. Na osnovi dobljenih rezultatov pa smo izdelali glavno analizo cene. Celotni ponudbeni predračun smo izdelali v računalniškem programu Gradbeništvo - kalkulacije in pokalkulacije (Gkal), podjetja HERMES d.o.o..
Keywords: gradbena ekonomika, gradbene kalkulacije, stroški, ponudbena cena
Published: 04.10.2010; Views: 7935; Downloads: 1530
.pdf Full text (5,58 MB)

2.
3.
4.
PRIPRAVA PONUDBENEGA PREDRAČUNA ZA REKONSTRUKCIJO ZGORNJEGA USTROJA ULICE KNEZA KOCLJA V MARIBORU
Marko Poštrak, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta podani predstavitvi postopka oddaje javnega naročila ter postopka priprave ponudbenega predračuna za gradnjo gradbenega objekta. V opisu izvedbe javnega naročila so podrobneje predstavljene vse vrste postopkov javnih razpisov za oddajo del, vključno z opisi vse potrebne dokumentacije ter v odvisnosti od ocenjene vrednosti gradnje objektov. Glede na veljavno zakonodajo o javnem naročanju znotraj postopka oddaje javnega naročanja gradnje ponudniki pripravijo ponudbeni predračun, ki pa je v veliki meri odvisen od kvalitetne in podrobne priprave projektantskih popisov del in projektantskih predračunov. Postopek priprave ponudbenega predračuna je teoretično opisan v postopku znotraj katerega so podrobneje predstavljeni postopki izdelave glavne analize cene posamezne predračunske postavke za gradbena dela ter pripadajoče predkalkulacije. Pri oblikovanju ponudbene cene so upoštevani neposredni stroški, med katere uvrščamo stroške materiala, dela, transportov in mehanizacije. Predstavljen je tudi postopek dodajanja posrednih stroškov, to so stroški režije. V praktičnem delu je na primeru rekonstrukcije zgornjega ustroja Ulice Kneza Koclja v Mariboru podan prikaz poenostavljenega, hitrega in transparentnega postopka priprave ponudbenega predračuna, izdelanega z računalniškim programom za pripravo gradbenih kalkulacij BLIST.
Keywords: gradbene kalkulacije, ponudbena cena, neposredni stroški, posredni stroški, javno naročilo gradenj
Published: 26.02.2015; Views: 1262; Downloads: 176
.pdf Full text (3,87 MB)

5.
Primerjava količin popisnih postavk pridobljenih po dveh načinih za enodružinsko hišo
David Matko, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Pri izdelavi popisa del na podlagi predizmer pridobimo količine potrebne za gradnjo objekta. Tehnologija na področju projektiranja objektov je v zadnjih nekaj letih precej napredovala. Sodobna programska oprema nam omogoča modeliranje 3D modelov objektov, kjer vsak element, ki ga zmodeliramo, vsebuje informacije o količinah materialov. V diplomski nalogi smo prikazali dva načina pridobitve količin poposnih postavk za gradnjo enodružinske hiše. Prvi način pridobitve je izveden s pomočjo programske opreme Allplan. Na podlagi prej izdelanega 3D modela smo opisali nastavitve atributov gradbenih elementov in izvedli izvlečke količin. Drugi način pridobitve količin je izveden z upoštevanjem pravil za obračunavanje gradbenih in obrtniških del, kjer smo opisali pravila za izračun količin iz priročnika gradbene kalkulacije avtorja Štefana Žemve. Na koncu smo na osnovi pridobljenih količin po obeh načinih prikazali razliko med količinami in končni ceni objekta.
Keywords: BIM, gradbeni projekti, gradbena dela, gradbene kalkulacije, popis del
Published: 25.08.2017; Views: 657; Downloads: 116
.pdf Full text (13,84 MB)

6.
Avtomatsko spremljanje količin predračunskih postavk s povezavo programa za gradbene kalkulacije in informacijskega modela objekta
Denis Strojanšek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali avtomatsko spremljanje količin predračunksih postavk in vrednosti projektantskega predračna poslovno trgovskega objekta Lesdom, z BIM podporo, zaradi spremembe dimenzij konstrukcijskih elementov. V prvem delu smo opisali teoretične osnove za razumevanje informacijskega modeliranja objektov (BIM), IFC formata, ter na kratko predstavili programsko opremo, katero smo uporabili za izdelavo diplomskega dela. Osrednji del predstavlja izdelavo novega projekta v programu 4BUILD, povezavo BIM skupin elementov, s popisi v projektantskem predračunu, ter spremembo dimenzij elementov v programu Autodesk Revit 2018. V zaključku dela, smo prikazali, kako geometrijske spremembe konstrukcijskih elementov, vplivajo na spremembo količin posameznih del in na končno vrednost projektantskega predračuna. V poglavju diskusija, smo za obravnavani objektj opisali naše ugotovitve na področju BIM pristopa za spremljanje stroškov gradnje, ter podali nekaj smernic za lažje delo z BIM pristopom v Sloveniji.
Keywords: BIM, 3D model, 5D model, stroški projekta, gradbene kalkulacije
Published: 18.09.2018; Views: 257; Downloads: 68
.pdf Full text (5,26 MB)
This document has many files! More...

7.
Ponudbeni predračun za gradnjo poslovno-stanovanjske stavbe s podporo programa za gradbene kalkulacije
Alen Bevc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo na primeru gradnje poslovno-stanovanjskega objekta prikazali, kako se izdela ponudbeni predračun in terminski plan. Najprej smo podali splošna teoretična izhodišča o določanju ponudbenih cen gradbenih storitev in o izdelavi popisa del s predizmerami. Nato smo predstavili obravnavan objekt in izdelali popis del s predizmerami. S pomočjo programa za gradbene kalkulacije 4BUILD smo izdelali ponudbeni predračun za gradbena ter del obrtniških del in kot končni rezultat prikazali rekapitulacijo vrednosti vseh obravnavanih del za gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta. Na podlagi pripravljenega popisa del smo izdelali še terminski plan. Rezultat terminskega plana je modificiran gantogram, iz katerega je razvidno, kako si aktivnosti gradnje objekta sledijo.
Keywords: gradbene kalkulacije, ponudbene cene, operativno planiranje
Published: 22.02.2019; Views: 375; Downloads: 64
.pdf Full text (1,78 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.35 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica