| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ELEMENTI GROZLJIVEGA V SLOVENSKI SODOBNI MLADINSKI PROZI
Katarina Fink, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Elementi grozljivega v sodobni slovenski mladinski prozi je obravnavan pojem grozljivega in značilnosti čustvenega odzivanja bralcev na grozljivo fikcijo. Elementi grozljivega se pojavljajo v številnih delih sodobne slovenske mladinske proze, tako da se v njih pojavljajo kot fragmenti oz. drobci ali relativno krajši odseki, vendar pa je osnovna perspektiva naravnana k čemu drugemu. Ta dela tvorijo podobo skupnih (žanrskih) značilnosti in lastnosti; predvsem se v ospredje izražajo: boj dobro—zlo; polariziranje književnih oseb; določljiva meja med resničnim in domišljijskim oz. umišljenim z vidika izkušnje bralca; vidik čustvenega odzivanja kot kognitivna pojavnost, ki temelji na narativnem postopku podajanja fiktivnosti; pravljičnost pripovednih besedil. Metodologija diplomskega dela temelji predvsem na teoretičnem delu z različnimi viri tuje strokovne literature. Težišče naloge predstavlja deskriptivna metoda, s katero se opišejo osnovni pojmi: grozljivost, žanr, grozljiva literatura, grozljiva fikcija. Z zgodovinsko metodo bo preučen pojem gotskega romana in njegov vpliv na razvoj sodobnih grozljivih romanov. Na osnovi ugotovljenega se prvine grozljivega v obravnavanih besedilih opredeljujejo kot sestavine značilnosti fantastičnih in pravljičnih besedil v potencialni večžanrski pripadnosti samih besedil. Grozljiva fikcija s čustvom groze vpliva na bralca. Narativno strukturirane grozljive zgodbe zbujajo željo po védenju o nečem, kar ne obstaja. Radovednost, ki je prisotna skozi celoten potek zgodbe, je kognitivne narave.
Keywords: Elementi grozljivega, žanrski sinkretizem, gotski roman, paradoks grozljive fikcije, Vidmar J., Muck D., Novak B., Čater D., Zupan D.
Published: 06.01.2010; Views: 2199; Downloads: 434
.pdf Full text (1,75 MB)

2.
GOTSKI IN NADNARAVNI ELEMENTI V DELU STEPHENA KINGA ŽARENJE: PRIMERJAVA KNJIGE IN FILMA
Alenka Cvetič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V mojem diplomskem delu sem se ukvarjala predvsem z analizo in primerjavo predstavitve gotskih in nadnaravnih elementov in z načinom uprizoritve le-teh v obeh različicah zgodbe. Diploma nas vodi skozi zgodbo glavnih junakov, ki jih nova službena obveznost družinskega očeta, Jacka Torranca, popelje v gotsko osamljenost zloveščega hotela Overlook. Tam se srečajo ne le z nevarnimi duhovi, ki jih skriva hotel, ampak tudi s svojimi osebnimi demoni in strahovi iz preteklosti. To kmalu postane usodno za celotno družino, saj se Jacku Torrancu zaradi vseh osebnih frustracij zamegli um, zato zaradi obsedenosti s hotelom pozabi na vse, kar je nekoč ljubil, ter se odloči za umor sina in žene. Ker ima najmlajši družinski član, Danny Torrance, prav poseben dar, imenovan 'žarenje', katerega si želi prevzeti tudi hotel sam, se mora le - ta še posebej boriti za svoje življenje. Zgodba, prežeta s temačnostjo, gotskimi temami in simboli ter mnogimi ostalimi elementi gotskega žanra se srečno konča za Dannyja in Wendy ter usodno za pobesnelega Jacka Torranca, ki umre zaradi svoje želje o čim večji zbližanosti s hotelom in njegovimi duhovi. Ker je po Kingovem romanu Žarenje posnel film režiser Stanley Kubrick, so me zanimala tudi njegovo stališča in interpretacije gotskih in nadnaravnih elementov, za katere lahko po opravljeni analizi obeh verzij trdim, da se precej razlikujejo od Kingove.
Keywords: Gotski in nadnaravni elementi, analiza, Stephen King, Žarenje, Stanley Kubrick, roman, film, duhovi.
Published: 24.02.2011; Views: 3130; Downloads: 135
.pdf Full text (788,19 KB)

3.
Grozljivo v delih sodobne slovenske mladinske proze
Katarina Fink, 2010, review article

Abstract: V slovenski mladinski književnosti se grozljiva literatura intenzivneje pojavlja od 90. let 20. stoletja. Mladi bralci ob branju grozljivega doživljajo tesnobna duševna stanja (groza in strah) – ta so sicer negativna, vendar jih radi (po)doživljajo ob branju grozljive literature. Pri tem zavestno želijo, da jih preveva občutek ogroženosti zaradi neprijetnega, neznanega, nenaravnega ali tistega, česar si niso zmožni razumsko in izkustveno razložiti, ob tem pa se zavedajo fikcije in se počutijo varne. Elementi grozljivega se pojavljajo v številnih delih slovenske sodobne mladinske proze kot fragmenti oz. drobci ali relativno krajši odseki, a osnovna perspektiva del je drugače naravnana. Ta dela tvorijo podobo skupnih (žanrskih) značilnosti in lastnosti. V ospredju so predvsem: boj med dobrim in zlom; polariziranje književnih oseb; določljiva meja med resničnim in domišljijskim oz. umišljenim z vidika izkušnje bralca; vidik čustvenega odzivanja kot kognitivna pojavnost, ki temelji na narativnem postopku podajanja fiktivnosti; tradicija pravljičnosti pripovednih besedil. Vsa literarna besedila prikazujejo vdor nadnaravnih, sovražnih sil, s čimer avtorji stopnjujejo bralčevo doživetje grozljivega. Literarni liki so kot značilnost grozljivega prikazani kontrastno in označujejo katerega koli posameznika, vrženi so v neko dogajanje in nanj nimajo vpliva. V sodobni slovenski mladinski prozi se pojavlja dvodimenzionalna raven, menjavanje in preplet nenavadnih in čudežnih dogodkov. Jezikovna sredstva povišujejo stopnjo doživljanja grozljivega pri mladih bralcih z veliko čutno zaznavnostjo. Obravnavana dela so iz sodobne slovenske mladinske proze in so prikaz konkretnih primerov ter značilnosti uvrščanja med literarna dela z elementi grozljivega.
Keywords: grozljivo, grozljiva literatura, gotski roman, elementi grozljivega, sodobna mladinska proza, slovenska mladinska proza, sodobna književnost, literarne študije
Published: 21.09.2017; Views: 306; Downloads: 87
.pdf Full text (91,67 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica