| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
ZADOLŽEVANJE IN RAZDOLŽEVANJE V SLOVENIJI
Timotej Plavše, 2016, master's thesis

Abstract: Zadolževanje in razdolževanje je trenutno zelo aktualna tema tako v Sloveniji, kot tudi v svetu. V magistrski nalogi smo raziskali, kako so se zadolževala in razdolževala slovenska gospodinjstva in podjetja v obdobju 2004 -2015 in trende primerjali s trendi v državah EU. Podatki kažejo, da so slovenska gospodinjstva približno polovico manj zadolžena kot gospodinjstva ostalih članic Evropske unije. Čisto drugačna pa je situacija v sektorju podjetij, saj so slovenska podjetja v krizo vstopila z visoko stopnjo zadolženosti. Opazne so tudi bistvene razlike v strukturi financiranja slovenskih in tujih podjetij. Na osnovi raziskave ugotovljamo, da so se slovenska gospodinjstva in podjetja pred krizo bolj zadolževala od subjektov v ostalih članicah Evropske unije in kasneje začela izvajati proces razdolževanja.
Keywords: zadolževanje, razdolževanje, gospodinjstva, podjetniški sektor.
Published: 14.06.2016; Views: 827; Downloads: 90
.pdf Full text (2,48 MB)

3.
Racionalizacija ravnanja z odpadno embalažo v Javnem komunalnem podjetju Slovenj Gradec
Janja Vocovnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo preučili obstoječe stanje zbiranja odpadkov v Javnem komunalnem podjetju Slovenj Gradec, osredotočili se bomo na ravnanje z odpadno embalažo. S stališča logistike se bomo osredotočili predvsem na zeleno logistiko in kako čim bolj racionalno in čim več odpadne embalaže gospodarno uporabiti, reciklirati ali uničiti. Pri tem bomo raziskali tudi pogoje dela – s kakšnimi stroji operirajo, koliko delovne sile potrebujejo in kolikšni stroški pri tem nastajajo. Na delovanje Javnega komunalnega podjetja Slovenj Gradec bomo skušali pogledati tudi s strani gospodinjstev, kako oni gledajo na njihovo delovanje, naredili bomo anketo, s pomočjo katere bomo ugotovili, ali ljudje pripomorejo k lažjemu delovanju podjetja in ali se zavedajo, kako pomembno je racionalno ravnanje z odpadno embalažo. Predvsem želimo dokazati, da se pomembnost racionalnega ravnanja z odpadno embalažo začne že pri tistemu, ki jo odvrže in ne pri tistemu, ki je zadolžen za ustrezno uničenje. Ravnanje s komunalno odpadno embalažo je za Javno komunalno podjetje Slovenj Gradec bistveno lažje, če z njo ustrezno ravnajo že ljudje v gospodinjstvih in jo ločujejo.
Keywords: Odpadna embalaža, zelena logistika, gospodinjstva
Published: 30.04.2012; Views: 1712; Downloads: 167
.pdf Full text (1,66 MB)

4.
5.
6.
7.
8.
VARČEVALNI VZORCI GOSPODINJSTEV V ČASU GOSPODARSKE KRIZE
Tjaša Strnišnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Vpliv globalne krize se pozna pri varčevanju gospodinjstev. Pred krizo so bila gospodinjstva zelo naklonjena varčevanju na kapitalskih trgih ter vzajemnih skladih, v času krize pa je ta delež upadel. Globalna kriza je prinesla brezposelnost, pomanjkanje finančnih sredstev, otežila je odplačevanje obstoječih kreditov. Da bo v prihodnje lažje prebroditi takšno obdobje je dobro razmisliti o varčevanju. Želja vsakega posameznika in gospodinjstva je, da bi bilo naše življenje lagodno in udobno, da bi bili finančno preskrbljeni, imeli finančno zaščito oziroma bili finančno osvobojeni. Vse to je mogoče doseči z oblikovanjem dobrega finančnega načrta. Najti moramo področja, kjer lahko prihranimo in kjer nepotrebno zapravljamo. V pomoč so nam lahko finančni svetovalci, ki imajo izkušnje in znanja na tem področju, vendar odločitev naj bo vedno naša. Možnosti za izbiro naložbe je veliko, npr. delnice, obveznice, vzajemni skladi, naložbena zavarovanja ter bančni produkti. Vsako gospodinjstvo ima svoje prioritete pri varčevanju, nekdo varčuje za socialno varnost, spet drugi za šolanje otrok ali pa za pokojnino. Na odločitev o izbiri naložbe vpliva tudi obdobje življenjskega finančnega cikla, v katerem se gospodinjstva nahajajo. Kot pravi zgoraj navedeni citat Mae West, živimo samo enkrat in prav tako je tudi pri varčevanju pomembno, da so finančni cilji pravilno in realno zastavljeni, kar vodi v dobro zasnovan finančni načrt, le-ta pa nas pripelje do kakovostnega življenjskega standarda.
Keywords: globalna kriza, gospodinjstva, varčevanje, finančni načrt, naložba, življenjski finančni cikel
Published: 19.10.2015; Views: 552; Downloads: 113
.pdf Full text (1,41 MB)

9.
ODNOS MLADIH DO DRUŽINE ORIENTACIJE
Barbara Vindiš, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo raziskovali odnos mladih do družine orientacije. Družino orientacije smo analizirali kot dejavnik pri oblikovanju ekonomskega statusa mladih in kot vrednoto z različnim pomenom (bolj/manj pomembna). V teoretičnem delu smo opredelili obdobje mladosti z vidika spoznavnega, čustvenega, osebnostnega in socialnega razvoja. V nadaljevanju pa smo podrobneje opredelili razvoj mladine kot družbene skupine skozi posamezna zgodovinska obdobja, kasneje pa tudi družbeni položaj današnje mladine, kjer smo se osredotočili na kakovost in način življenja, izobraževanje in zaposlovanje mladine. Podrobneje smo se osredotočili na odnos mladih do družine orientacije, kjer smo opredelili pojem družine, izpostavili temeljne funkcije in spremembe znotraj družine ter predstavili pomembnost družine orientacije za mlade. V zadnjem poglavju teoretičnega dela smo se osredotočili na področje vrednot, kjer smo podali splošno opredelitev vrednot in se podrobneje osredotočili na spremembe vrednotnih sistemov pri posameznikih in na vrednotne usmeritve mladih. V empiričnem delu naloge smo na podlagi podatkovnih baz Mladina 2000 in Mladina 2010 preučevali pomembnost družine orientacije za mlade v posameznih starostnih obdobjih med 15. in 29. letom. Pri tem nas je zanimala pomembnost družine orientacije kot ekonomskega dejavnika in kot vrednote v posameznem obdobju, in sicer glede na starost in spol posameznikov. To smo preučevali na osnovi virov dohodkov, tipov gospodinjstva (tj. ali živijo sami, s partnerjem ali pa živijo z družino orientacije) in vrednot mladih. Ugotovitve kažejo, da je v obeh raziskavah (2000 in 2010) družina orientacije mladim moškim in ženskam, starim od 15 do 29 let, pomemben dejavnik pri oblikovanju ekonomskega statusa, upada pa pomen družine orientacije v primeru finančne osamosvojitve mladih. Mladi posamezniki (ne glede na obdobje, spol in starost, družino orientacije) obravnavajo družino vrednote tudi kot pomembno vrednoto v svojem življenju.
Keywords: mladi, družina orientacije, viri dohodkov, struktura/tip gospodinjstva, vrednote.
Published: 07.10.2014; Views: 1319; Downloads: 186
.pdf Full text (1,29 MB)

10.
VZORCI POTROŠNEGA OBNAŠANJA IN ZADOLŽEVANJA GOSPODINJSTEV V DRŽAVAH EVROPSKE UNIJE S POUDARKOM NA SLOVENIJI
Katja Babič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je predstaviti ter primerjati potrošnjo in zadolženost gospodinjstev držav Evropske unije v primerjavi s Slovenijo pred in med gospodarsko krizo. Skozi diplomsko delo opredeljujemo gospodinjstva, njihov pomen za narodno gospodarstvo ter opredelitev teoretičnih izhodišč potrošnje. V nadaljevanju sledi analitični del merjenja makroekonomske aktivnosti gospodarske rasti, brezposelnosti in inflacije. Pri analiziranju najema hipotekarnih kreditov gospodinjstev pa dajemo poudarek analizi obrestnih mer. V glavnem delu analize potrošnje in zadolževanja gospodinjstev si pomagamo s podatki Statističnega Urada Republike Slovenije, kjer podatke pridobivajo z anketami o porabi gospodinjstev (APG) ter anketami o življenjskih pogojih (EU-SILC), Eurostatom, poročili Banke Slovenije ter s poročili Urada za makroekonomske analize in razvoj. Analize pretežno zajemajo obdobje od leta 2000 do leta 2012.
Keywords: Ključne besede: Gospodinjstva, potrošnja, teorije potrošnje, zadolževanje.
Published: 27.06.2014; Views: 744; Downloads: 201
.pdf Full text (1,76 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica