| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 139
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Dolgotrajnost kazenskega postopka - analiza primera gospodarske kriminalitete
Aleš Brinovec, Jakob Demšar, 2007, published professional conference contribution

Keywords: gospodarska kriminaliteta, kazenski postopek, poslovne goljufije
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 127; Downloads: 4
.pdf Full text (814,35 KB)

2.
Učinkovitost preiskovanja in zatiranja gospodarske kriminalitete
Igor Lamberger, 2006, published professional conference contribution

Keywords: gospodarska kriminaliteta, preprečevanje, preiskovanje, policija
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 133; Downloads: 3
.pdf Full text (335,00 KB)

3.
Gospodarska kriminaliteta na prehodu iz tranzicijskega v posttranzicijsko obdobje
Igor Lamberger, 2005, published professional conference contribution

Keywords: gospodarska kriminaliteta, preprečevanje
Published in DKUM: 21.03.2024; Views: 142; Downloads: 3
.pdf Full text (204,93 KB)

4.
Blišč in beda preiskovanja gospodarskega kriminala : policijska (ne)učinkovitost
Jakob Demšar, 2003, published professional conference contribution

Keywords: gospodarska kriminaliteta, preiskovanje
Published in DKUM: 19.03.2024; Views: 149; Downloads: 3
.pdf Full text (161,91 KB)

5.
Kriminal v borznem poslovanju - nekatere pojavne oblike in omejevanje
Gregor Oset, Anton Dvoršek, 2003, published professional conference contribution

Keywords: gospodarska kriminaliteta, borze
Published in DKUM: 19.03.2024; Views: 116; Downloads: 3
.pdf Full text (166,25 KB)

6.
Gospodarska kriminaliteta na področju elektronskega bančništva
Igor Lamberger, 2003, published professional conference contribution

Keywords: gospodarska kriminaliteta, elektronsko bančništvo
Published in DKUM: 19.03.2024; Views: 123; Downloads: 3
.pdf Full text (191,03 KB)

7.
8.
Bančna luknja v Sloveniji : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Zala Zidar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Bančna luknja, ki je nastala že pred leti, je še vedno del vsakdanjih vprašanj tako politike kot tudi širše družbe. Na njen nastanek so vplivali zlasti tako finančna in gospodarska kriza, slab nadzor v bankah in slabi krediti. Prav tako je bančna luknja nastala kot posledica gospodarske kriminalitete. Čeprav se je mnogo specializiranih teles ukvarjalo s tem vprašanjem, je težko določiti, kaj je pravzaprav pripeljalo do takšnega kaotičnega stanja v slovenskih bankah. Velik izziv jim je bil ugotoviti dejanskega krivca za nastanek bančne luknje. Del odgovornosti nosi tudi politična oblast, ki je v tedanjih največjih bankah imenovala nadzorne svete bank, ti pa kasneje njihove uprave. Odgovornost za njen nastanek nosi tudi Banka Slovenije, ki z nadzorom ni preprečevala ali opozarjala na storjene napake tako uslužbencev kot tudi vodilnih. Od prve bančne sanacije v samostojni državi se ni veliko spremenilo. Tisti, ki so bili zanjo odgovorni, niso bili nikoli kaznovani oziroma obsojeni in so ostali na pomembnih položajih tudi do druge bančne luknje. Organi pregona so skupaj s tožilstvom ter komisijo, ki je preiskovala nastanek le te, naredili ogromen korak naprej pri preiskovanju tako gospodarske kot finančne kriminalitete, ki sta vplivali na stanje v bankah. Dejansko stanje v bankah je bilo ugotovljeno s stresnimi testi, ki so jih opravili strokovnjaki v letu 2013. S pomočjo stresnih testov je bilo ugotovljeno, da so bile banke v večmilijardnih izgubah, kar so najbolj občutili davkoplačevalci, država pa se je zadolžila pri Evropski centralni banki. Stresni testi so potekali po osnovnem in neugodnem scenariju, ki je predvidel padec gospodarske rasti.
Keywords: gospodarska kriminaliteta, banke, bančna luknja, stresni testi, diplomske naloge
Published in DKUM: 16.06.2023; Views: 511; Downloads: 162
.pdf Full text (575,11 KB)

9.
Primerjalna analiza kazenskih sankcij za izbrana gospodarska kazniva dejanja v sloveniji in treh tujih državah
Aljoša Rehar, 2023, master's thesis

Abstract: Škodljivim ravnanjem je izpostavljena vsaka organizacijska struktura, prav tako pa gospodarski kriminal vpliva tudi na druge vidike družbe. Korupcija, goljufije, pranje denarja in financiranje terorizma so le nekatere izmed širokega spektra dejanj, ki jih uvrščamo med gospodarska kazniva dejanja. Čeprav tako javni kot zasebni sektor veliko vlagata v boj proti grožnjam gospodarskega kriminala, je spopadanje s to vrsto kriminalne dejavnosti še naprej ogromen izziv za celoten družbeni sistem kamor sodijo tako vlada, kot tudi organi pregona, regulatorji, podjetja, finančne institucije in drugi. Z magistrskim delom smo želeli pridobiti uvid in primerjati gospodarska kazniva dejanja domačega prostora z urejenostjo le-teh v Nemčiji in prav tako v državah z drugačnim pravnim sistemom, in sicer v Združenih državah Amerike in Novi Zelandiji. Osredotočili smo se predvsem na kazenske sankcije izbranih gospodarskih kaznivih dejanj, pri čemer smo želeli ugotoviti, ali so le-te v našem kazenskem pravu primerno postavljene in ali se razlikujejo v primerjavi z ostalimi preučevanimi državami. V uvodnem delu magistrskega dela smo na kratko opredelili temeljne pojme, vezane na predmet preučevanja, ter na splošno opredelili kazenske sankcije za kazniva dejanja. V naslednjem poglavju smo pregledali pravno ureditev gospodarskih kaznivih dejanj v vseh preučevanih državah, ki smo jih v nadaljevanju tudi inkriminirali ter navedli predpisane kazenske sankcije iz zakonikov posameznih držav. Kasneje smo navedli tudi nekaj podatkov o tem, kakšno (premoženjsko) škodo naredijo storilci z gospodarskimi kaznivimi dejanji v Sloveniji in ostalih državah, ter podali primere preteklih raziskovanj avtorjev glede sankcioniranja gospodarskih kaznivih dejanj. Vse skupaj smo v naslednjem poglavju med seboj tudi primerjali. Ugotovili smo, da se v državah s kontinentalnim pravnim redom, torej v Sloveniji in Nemčiji, gospodarski delikti sankcionirajo precej podobno, a različno, kot se ti sankcionirajo v sistemih z anglosaškim pravnim redom, torej v našem primeru v Združenih državah Amerike in na Novi Zelandiji. Največjo razliko smo opazili pri kazenskih sankcijah v Združenih državah Amerike, kjer imajo kazniva dejanja, predpisana precej višji maksimum zaporne kazni kot ostale države, pri nekaterih kaznivih dejanjih celo do 20 oz. 25 let, prav tako pa se pri večini gospodarskih kaznivih dejanj v Združenih državah Amerike predpisuje tudi denarna kazen. V zaključku magistrskega dela smo potrdili oziroma ovrgli hipoteze in kasneje podali nekaj naših opažanj in predlogov, s katerimi bi lahko izboljšali kazensko zakonodajo s področja gospodarske kriminalitete na slovenskem ozemlju.
Keywords: gospodarsko kaznivo dejanje, kazenske sankcije, gospodarsko kazensko pravo, gospodarska kriminaliteta, kazenski zakonik.
Published in DKUM: 25.05.2023; Views: 581; Downloads: 59
.pdf Full text (1,22 MB)

10.
Povezanost ekološke in gospodarske kriminalitete v primeru Moravče : magistrsko delo
Mojca Naglič, 2023, master's thesis

Abstract: Ljudje v današnjih časih preživimo veliko časa v naravi. Po letu 2020, ko nas je doletela epidemija koronavirusa, smo v naravi še toliko bolj našli nek odklop od dela, nekaj za dušo in telo. Pozabljamo pa, da je narava po eni strani naš vir življenja in preživetja. Zato bi jo morali bolj ceniti in ohranjati tako, kot je. Ker pa človek po drugi strani hrepeni po dobičku oziroma zaslužku, da si privošči najboljše, pa žal poseže tudi v naravo. Magistrsko delo opisuje, ali obstaja povezanost ekološke in gospodarske kriminalitete v določenem primeru v občini Moravče. Gre za opis primera, kjer naj bi večje rudarsko podjetje na svojih zemljiščih odlagalo nevarne odpadke. Posledice odlaganja in zakopavanja takih odpadkov pa občutijo prebivalci občine. Ali je šlo res za odlaganje nevarnih odpadkov, sledi v nadaljevanju. Bistven namen pa je, da obstaja povezanost med ekološko in gospodarsko kriminaliteto že, če samo primerjamo značilnosti obeh kriminalitet. Med njima najdemo veliko podob, največja pa je zagotovo človek. Le-ta je v obeh primerih lahko storilec ali žrtev. V večini primerov najdemo, da je eno z drugim. Namreč povezuje ga glavna značilnost in to je pohlep. Človeški pohlep in želja po zaslužku nimata meje. Zato človek posega tudi v naravo. Ne ve pa, da s tem na daljši rok škoduje sebi in svojim bližnjim. Ne omogoča si več zdravega okolja. S tem postaja tudi žrtev. Zato je pomembno, da še toliko bolj opozarjamo na ekološko kot tudi na gospodarsko kriminaliteto. Ker pa je ekološka kriminaliteta novejša veja kriminologije in je tudi malo raziskana, je pomembno, da damo poudarek nanjo tako že v vrtcih in šolah kot tudi kasneje v podjetjih, organizacijah itd. Z ustreznim ozaveščanjem, ureditvijo zakonodaje in poudarkom na ohranjanju narave bomo skupaj pripomogli k ohranjanju narave.
Keywords: ekološka kriminaliteta, gospodarska kriminaliteta, odpadki, Moravče, Termit, diplomske naloge
Published in DKUM: 14.04.2023; Views: 533; Downloads: 84
.pdf Full text (1,39 MB)

Search done in 10.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica