| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 23
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Optimizacija procesnih parametrov servo stiskalnice pri postopku preoblikovanja materiala : magistrsko delo
Matej Pirc, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga je bila izdelana v sodelovanju z podjetjem TPV Automotive d. o. o., ki je razvojni dobavitelj v avtomobilski industriji. Izdelke izdelujejo z različnimi postopki, medtem ko je bil predmet magistrske naloge postopek preoblikovanja globoki vlek z uporabo servo stiskalnice Fagor TSED4-3000-7000-2500. V sklopu magistrske naloge sem optimiziral procesne parametre servo stiskalnice z uporabo programskega paketa Syncro. Omenjeni program omogoča izdelavo poljubnega hitrostnega profila stiskalnice ob upoštevanju fizičnih omejitev stiskalnice in tehnoloških omejitev izdelka. Hitrostni profil sem optimiziral za štiri različna orodja, katerih produktivnost sem povečal v povprečju za 38%.
Keywords: Stroji za preoblikovanje, servo stiskalnica, tehnološki postopki preoblikovanja, globoki vlek, procesni parametri, optimizacija
Published in DKUM: 07.12.2023; Views: 309; Downloads: 0
.pdf Full text (5,08 MB)

2.
Prilagodljiva orodja za globoki vlek pločevine : magistrsko delo
Andrej Bolčina, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je obravnavano prilagodljivo večtočkovno orodje za globoki vlek pločevine, ki zamenjuje konvencionalna toga orodja z diskretizirano površino gosto zloženih igel v matrici in pestiču. Z avtomatizirano nastavitvijo elementov po višini lahko orodje oblikuje različne površine in s hitro rekonfiguracijo zadosti tehnološkim in ekonomičnim vidikom izdelave unikatnih, maloserijskih, prostorsko oblikovanih izdelkov iz pločevine. S tem neposredno udejanja koncept množičnega prilagajanja v proizvodnji industrije 4.0. Obravnavane so temeljne in aktualne raziskave s področja konstruiranja igel, mehanizmov vodenja, prilagojene konstrukcije orodja, določitve položaja igel, nadzora orodnega sistema in procesa preoblikovanja. Konstruiranje aktivne preoblikovalne površine z določitvijo potrebne velikosti prereza igel in ločljivosti matrike je potekalo na podlagi zbranih industrijskih aplikacij in analizi preoblikovalnosti preizkusnega modela v programu AutoForm. Dosežen je kompromis med izdelavo želene geometrije – potrebno ločljivostjo, ter preoblikovalnostjo pločevine v primerjavi s potrebno trdnostjo elementov.
Keywords: preoblikovanje pločevin, globoki vlek, večtočkovno prilagodljivo orodje, konfiguracijsko orodje, diskretizacija matrice
Published in DKUM: 30.09.2021; Views: 1013; Downloads: 138
.pdf Full text (18,56 MB)

3.
Razvoj orodja za oblikovanje ALU-PVCD blistrov s sedmimi kapsulami : diplomsko delo
Patrik Gnus, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Problem projekta je bil pojav mikropor in lomljenje kavitete. Reševali smo ga s pomočjo izkustvene in eksperimentalne metode. Izkustvena metoda se je izkazala zelo dobro, saj imamo v podjetju veliko izkušenj na podlagi oblikovanja orodij za globoki vlek ALU-PVCD folije. Naredili smo štiri različne oblike pestičev. Eksperimentalni rezultati oblik A, B in D so bili slabi, kajti še vedno je bil prisoten pojav mikropor in lomljenje kavitete. Oblika C je pa zagotovila vse zahteve in se izkazala za najboljšo.
Keywords: blister, globoki vlek, kaviteta, aluminijasta PVCD folija, pestič
Published in DKUM: 21.12.2020; Views: 861; Downloads: 79
.pdf Full text (3,04 MB)

4.
Optimizacija tehnoloških veličin globokega vleka z uporabo metode roja delcev
Katja Popovič, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava optimizacijo tehnoloških parametrov globokega vleka pločevine, ki vplivajo na kakovost izdelkov. Razviti optimizacijski modeli, ki so predstavljeni v magistrski nalogi, temeljijo na rezultatih numeričnih simulacij. Predstavili smo razvoj regresijskih modelov in modelov na osnovi evolucijskega računanja, ki napovedujejo kakovost izdelka po preoblikovalnem postopku s pomočjo matematičnih metod in z genetskim programiranjem. Izdelane modele smo uporabili v algoritmu za optimizacijo z rojem delcev, s katero smo dobili nove vrednosti tehnoloških parametrov. Slednje smo nato uporabili v nadaljnjih numeričnih simulacijah globokega vleka ter rezultate kritično analizirali.
Keywords: pločevina, globoki vlek, računalniške simulacije, genetsko programiranje, optimizacija z rojem delcev
Published in DKUM: 27.09.2017; Views: 1405; Downloads: 205
.pdf Full text (1,62 MB)

5.
Kontrola toka pločevine pri procesu preoblikovanja visokotrdnostnih pločevin
Miha Vozlič, 2016, master's thesis

Abstract: Pri postopku globokega vleka je kontrola toka pločevine zelo pomemben dejavnik. Tok pločevine nadzorujemo predvsem z vlečnimi zavorami. V računalniškem okolju jih poznamo več različnih modelov: numerični, kombinirani in geometrijski model. Med sabo se predvsem razlikujejo po natančnosti rezultatov in v porabi časa računanja simulacije. Cilj magistrskega dela je, da s pomočjo simuliranja toka pločevine skozi zavore primerjamo rezultate glede na posamezni model. Opazovali smo stopnjo preoblikovanja, silo na držalo pločevine in čas računanja, ki je seveda precej krajši pri uporabi numeričnega modela. Primerjave rezultatov so pokazale, da je preoblikovanje pločevine z uporabo geometrijskega modela intenzivnejše, kar se kaže tudi pri sili na držalo pločevine. Pomembno vlogo ima tudi čas računanja simulacije, na katerega imata, poleg modela zavore, velik vpliv površina prireza in hod orodja. Na podlagi rezultatov preizkusov lahko v prihodnje izboljšamo natančnost numeričnemu modelu zavore in se tako približamo rezultatom geometrijskega modela ter hkrati privarčujemo čas, ki ga porabimo za simulacije z geometrijskim modelom.
Keywords: preoblikovanje pločevine, globoki vlek, vlečne zavore, simulacije
Published in DKUM: 07.11.2016; Views: 1835; Downloads: 157
.pdf Full text (3,31 MB)

6.
Primerjava postopka konstruiranja orodja za globoki vlek pločevine s programskima paketoma CATIA in AUTOFORM
Peter Lovenjak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava primerjavo konstruiranja orodja za globoki vlek pločevine med programskima paketoma Catia in AutoForm. Podane so teoretične osnove o procesu globokega vleka, o konstruiranju orodij za globoki vlek in o programskih paketih za računalniško podprto konstruiranje in računalniško podprt inženiring. Predstavljen je postopek konstruiranja orodja s programskim paketom Catia, kjer je bilo orodje skonstruirano izključno na podlagi izkušenj. Isti primer je nato obravnavan še z uporabo programskega paketa AutoForm. Namen je bila primerjava postopka dela konstruiranja geometrije vitalnih delov orodja z obema programskima paketoma. Zajeta je tudi optimizacija zavornih letev s programskim paketom AutoForm, ki v Catii ni mogoča.
Keywords: primerjava, konstruiranje orodja, globoki vlek, simulacija, Catia, AutoForm
Published in DKUM: 07.09.2016; Views: 2113; Downloads: 121
.pdf Full text (5,73 MB)

7.
Primerjava izdelovalnih tehnologij na primeru dvodelnega vodilnega obroča
Andrej Timošek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan problem in izvedena analiza ter primerjava stroškov izdelave dvodelnega vodilnega obroča z dvema različnima postopkoma izdelave. Tema za diplomsko delo je povzeta iz praktičnega proizvodnega problema, pri katerem smo želeli izbrati najugodnejši postopek izdelave, zadostiti vsem zahtevam kupca, skrajšati proizvodni čas in nazadnje stroškovno optimirati proizvodni proces. Osnova za diplomsko delo je bila nepopolna konstrukcija valjčnih transporterjev, na katerih se je zaradi odsotnega vodenja bremena pojavljalo zamikanje iz smeri gibanja, kar je imelo za posledico zastoje transportne linije. Z delom smo uspešno dokazali, da lahko z dvema popolnoma različnima postopkoma dosežemo enake rezultate in da lahko z izbiro ustreznega postopka prihranimo čas ter denar. Za primerjavo med postopkoma struženja in globokega vleka je pomembno, da imamo v prvi vrsti znano število izdelkov, ker je postopek struženje primeren za individualno ali maloserijsko proizvodnjo, globoki vlek pa po drugi strani drastično zmanjša proizvodne stroške velikoserijske proizvodnje.
Keywords: tehnologije izdelave, dvodelni vodilni obroč, globoki vlek, struženje, primerjava postopkov, analiza stroškov izdelave.
Published in DKUM: 01.06.2016; Views: 1143; Downloads: 135
.pdf Full text (3,26 MB)

8.
Spreminjanje tuširne slike vlečnega orodja z uporabo parametričnega CAD modela
Katja Popovič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava optimizacijo tuširne slike vlečnega orodja. Pri globokem vleku izdelka se debelina pločevine spreminja – nekje tanjša, drugje debeli. Na podlagi rezultatov numeričnih simulacij je bil parametrično zmodeliran nov kos s spreminjajočo se debelino po prerezu. Model je bil narejen v programu Catia. Naredila se je tudi primerjava s kosom po globokem vleku. Namen modeliranja je optimizacija vlečnega orodja za zmanjšanje naknadne obdelave (tuširanja). V nalogi so podane tudi osnovne informacije o globokem vleku ter o orodjih za preoblikovanje pločevine.
Keywords: pločevina, globoki vlek, računalniške simulacije, parametrično modeliranje, konstruiranje, Catia
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1601; Downloads: 132
.pdf Full text (3,34 MB)

9.
Predstavitev in analiza preoblikovalnega postopka pri izdelavi trgalnika papirja
Stojan Pislak, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana celotna tehnologija izdelave trgalnika papir, ki ga uporabljajo na bencinskih servisih. Največ pozornosti je v diplomski nalogi namenjeno operaciji globokega vleka, zanj je izdelana konstrukcija prototipnega orodja in predstavljena določitev sile pridržanja pločevine na analitično, numerično in z eksperimentiranjem. Cilj diplomske naloge je predstavitev tehnološkega postopka s poudarkom na preoblikovanju pločevine. Predstavljen je tehnološki postopek s poenostavljenim preoblikovalnim orodjem in izbrano tehnologijo. Konstrukcija orodja je izvedena s programom CATIA V5R20, simulacija vleka pa s programom AutoFormplusR5.
Keywords: Preoblikovanje pločevine, globoki vlek, lasersko rezanje
Published in DKUM: 14.04.2015; Views: 1715; Downloads: 169
.pdf Full text (2,92 MB)

10.
Simulacija in analiza globokega vleka zadnje stene potniške kabine tovornega vozila
Žiga Capl, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo obravnavali praktičen problem globokega vleka zadnje stene kabine tovornega vozila Zetros v podjetju B.N.M. d. o. o. Predstavili smo obstoječo tehnologijo izdelave izdelka. S pretvorbo realnega postopka preoblikovanja v računalniško podprtega smo analizirali kritična mesta izdelka. Eden od ciljev magistrskega dela je bil narediti, kar najboljši posnetek dejanskega izdelka in obenem tudi simulacije. Na določenih izbočenih mestih prihaja do razpok. Simulacija z analizo je narejena s programsko opremo Autoform. S pomočjo te smo naredili simulacije s spreminjanjem parametrov. Na podlagi dobljenih podatkov smo nato predlagali ustrezne ukrepe in jih komentirali.
Keywords: Globoki vlek, analiza, simulacija, Autoform, preoblikovanje pločevine
Published in DKUM: 18.12.2014; Views: 1814; Downloads: 309
.pdf Full text (4,61 MB)

Search done in 3.64 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica