| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
ZASNOVA TRANSFER ORODJA ZA PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE IZ ALUMINIJEVE ZLITINE
Žiga Skale, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Cilj moje diplomske naloge je predstaviti celoten potek razvoja orodja za preoblikovanje pločevine, od povpraševanja naročnika do prevzema orodja. Orodje, na katerega se nanaša diplomska naloga, je transferno preoblikovalno orodje in se bo uporabljalo za preoblikovanje pločevine iz aluminijeve zlitine. V diplomi sem podrobneje opisal lastnosti aluminijeve zlitine, postopek globokega vleka, obrezovanja ter luknjanja. Prav tako sem podrobneje opisal simuliranje s programom AutoForm ter modeliranje s programskim paketom CATIA V5.
Keywords: preoblikovanje pločevine, aluminijeve zlitine, globoki vlek, simulacije, transferna preoblikovalna orodja.
Published: 31.05.2011; Views: 2403; Downloads: 378
.pdf Full text (3,99 MB)

7.
PREGLED IN ANALIZA SODOBNIH POSTOPKOV PREOBLIKOVANJA PLOČEVINE
Matjaž Kadiš, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je prikazan predvsem postopek globokega vlečenja pločevine. Globoko vlečenje je postopek proizvajanja izdelkov iz pločevine. Pri tem postopku je tanka pločevina napeta med matrico in držalom pločevine, medtem ko se giblje pestič navzdol in preoblikuje pločevino v želeno obliko. Končna oblika izdelka je odvisna od geometrije orodja, obnašanja materiala pločevine in procesnih parametrov.
Keywords: preoblikovanje, globoki vlek pločevine, vlečna orodja, stiskalnice za globoki vlek, simulacija preoblikovanja pločevine
Published: 22.12.2009; Views: 2933; Downloads: 923
.pdf Full text (5,95 MB)

8.
PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE IZ JEKLA S POVIŠANO TRDNOSTJO
Jure Planinc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Visokotrdnostne pločevine se v vedno večji meri uporabljajo v avtomobilski industriji, saj njihove izjemne mehanske lastnosti dopuščajo gradnjo lažjih, varnejših in ekološko dovršenih avtomobilov. Slabost uporabe novih visokotrdnostnih pločevin pa se kaže predvsem v omejitvah njihovih preoblikovalnih sposobnosti, saj se zaradi posebnih lastnosti teh jekel izredno težko napove obnašanje pločevine med preoblikovanjem. Zato se moramo posluževati računalniških simulacij, brez katerih si danes procesa snovanja orodja za preoblikovanje visokotrdnostnih pločevin ne moremo več predstavljati. Teoretičnim dejstvom sledi praktični primer analize preoblikovalnih lastnosti z računalniškimi simulacijami, pri katerih je dobro razvidna razlika med preoblikovanjem nizkoogljičnih jekel in jekel s povišano trdnostjo.
Keywords: preoblikovanje, globoki vlek, visokotrdnostna pločevina, simulacije preoblikovanja
Published: 11.10.2010; Views: 2592; Downloads: 342
.pdf Full text (3,48 MB)

9.
NUMERIČNI PRERAČUN ORODJA ZA GLOBOKI VLEK ČELNE PLOŠČE ŠTEDILNIKA
Aleksander Plaskan, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje Gorenje Orodjarna d.o.o., za katerega sem opravljal diplomsko delo, izdeluje predvsem orodja za preoblikovanje pločevine in brizganje plastike. Diplomsko delo obravnava numerični preračun orodja za globoki vlek čelne plošče štedilnika. Numerična analiza je bila narejena s programom Abaqus. Namen izračuna je bil določitev deformacij na orodju. V nalogi so podane tudi teoretične osnove globokega vleka.
Keywords: pločevina, globoki vlek, računalniške simulacije, Abaqus, metoda končnih elementov.
Published: 07.12.2010; Views: 2943; Downloads: 599
.pdf Full text (3,09 MB)

10.
ANALIZA IZBRANIH POSTOPKOV PREOBLIKOVANJA PLOČEVIN
Žiga Leskovar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V industriji so preoblikovalni postopki dobili ogromen pomen, ki ga do sedaj še niso imeli. Interdisciplinarno znanje inženirjev je izjemnega pomena, saj želeni izdelki postajajo bolj kompleksni in zahtevni. Ravno zaradi tega je potrebno tudi s pomočjo inoviranja preoblikovalne postopke in stroje izpopolnjevati in razvijati. Diplomska naloga, ki temelji zgolj na teoriji, prikazuje izbrane postopke preoblikovanja pločevin. Podrobneje je opisan postopek globokega vleka. Ob prikazu izbranih postopkov so predstavljena tudi različna orodja in stroji za preoblikovanje, ki so nujno potrebni pri prikazanih postopkih preoblikovanja pločevin. Za lažjo predstavo postopkov in strojev so priložene tudi slike. Zadnji del diplomske naloge pa je sestavljen iz predstavitve inoviranja, inovacije in ustvarjalnosti.
Keywords: preoblikovanje pločevin, globoki vlek, inoviranje, ustvarjalnost, inovacija
Published: 22.05.2012; Views: 1385; Downloads: 421
.pdf Full text (2,18 MB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica