| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vplivi na otrokovo izbiro glasbila
Klaudija Košenina, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Izbira glasbila je ena izmed prvih samostojnih odločitev otroka, ki mu omogoči vstop v ustvarjalni svet glasbe. Naš namen je bil raziskati področje dejavnikov in vplivov na otrokovo izbiro glasbila. Teoretični del diplomske naloge obširno obravnava različne vplive na otrokovo izbiro glasbila. Dodano je poglavje o otrocih s posebnimi potrebami in glasbila ter izdelava improviziranih inštrumentov. V empiričnem delu smo uporabili deskriptivno in kavzalno neeksperimentalno metodo empiričnega pedagoškega raziskovanja. Rezultate smo pridobili s pomočjo anketega vprašalnika 352 učencev glasbenih šol v Sloveniji in jih statistično preverili s Hi-kvadrat preizkusom. S pomočjo anketiranega vzorca smo ugotovili, da sta na učence v največji meri vplivala zvok glasbila ter radovednost, interes in volja do igranja glasbila, najmanj pa računalnik ter vzgojitelji v vrtcu. Z raziskavo želimo predstaviti in približati rešitve, kako lahko pri vsakemu dejavniku posebej pomagamo tudi drugi (starši, učitelji, bližnji) in s tem usmerimo otroka na pravo pot pri izbiri glasbila, brez vsiljevanja našega mnenja in izključno le takrat, ko si otrok to sam želi.
Keywords: glasbilo, izbira glasbila, teoretičen model o glasbenih preferencah, otrokova odločitev
Published: 24.10.2012; Views: 1169; Downloads: 212
.pdf Full text (1,22 MB)

2.
ELEKTRONSKA KOSITRNA PIŠČAL
Benjamin Jerman, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja zasnovo elektronske kositrne piščali. Ob razvoju glasbenega inštrumenta smo stremeli k čim manjši spremembi občutka igranja na izvirno glasbilo ter hkrati želeli omogočiti prilagodljivo digitalno osnovo, ki bi omogočala poljubno manipulacijo z izhodnim zvokom. V delu je predstavljen predlog rešitve, ki vključuje tako strojne kot programske gradnike. Izdelali smo tudi prototip, ki vključuje baterijsko napajan modul s senzorji, ki se ga vstavi v ohišje piščali in brezžično pošilja odčitke na sprejemnik. Željeni ton se generira na osnovi analize prejetih podatkov, uporabljenega algoritma in uporabnikovih nastavitev. Izdelek omogoča učenje glasbila tudi v okoljih kjer to zaradi pomanjkanja zasebnosti prej ni bilo mogoče ter hkrati predstavlja izhodišče za platformo, ki omogoča eksperimentiranje z novimi oblikami glasbenega izražanja.
Keywords: kositrna piščal, glasbilo, MIDI, brezžična povezava, baterijsko napajanje, 3D tisk, sintetizator zvoka, senzorji, zaznavanje glasnosti, prototip
Published: 25.02.2015; Views: 1650; Downloads: 103
.pdf Full text (4,16 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica