| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Primerjava programskih rešitev za digitalno obnavljanje starih fotografij
Marinka Sitar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Danes se vedno bolj zavedamo, kako se svet hitro spreminja in kako pomembna so posamezna zgodovinska dejstva, naša kulturna dediščina in naši spomini. Ohranjeni in prikazani so na starih fotografijah in dokumentih, ki so pogosto poškodovani. Stare poškodovane fotografije, ki s časom propadajo, smo želeli iztrgati uničenju in pozabi, kar nam omogoča sodobna tehnologija za digitalno obnavljanje. Cilj diplomske naloge je preučiti postopek obnavljanja starih fotografij ter na konkretnih primerih fotografij primerjati orodja za obdelavo fotografij. Med orodji za obdelavo fotografij se najpogosteje uporabljata Adobe Photoshop in GIMP, zato smo se odločili, da ju primerjamo na primerih treh različno poškodovanih starih fotografij. V procesu obnavljanja smo upoštevali splošna priporočila popravljanja starih fotografij. Primerjali smo delovanje orodij obeh programov in končne izboljšane fotografije. Izbira najustreznejšega programa je sicer delno odvisna od prioritet uporabnika, pri čemer se je v našem primeru Adobe Photoshop izkazal kot bolj uporaben. Postopek obdelave fotografije z Adobe Photoshopom je hitrejši in enostavnejši, hkrati pa so rezultati boljši.
Keywords: stare fotografije, digitalno obnavljanje, primerjava, Adobe Photoshop, GIMP
Published: 05.11.2020; Views: 176; Downloads: 20
.pdf Full text (4,43 MB)

2.
POSTOPEK IZDELAVE ANIMIRANEGA FILMA Z ORODJEMA BLENDER IN GIMP
Sebastjan Mlekuž, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Osnovna ideja diplomske naloge je spoznati, osvojiti in preučiti ključne in pomembne korake, ki so potrebni za izdelavo računalniške animacije. Ker je področje računalniške animacije preširoko, da bi lahko vse obdelali v nalogi, se osredotočimo na izdelavo računalniške animacije v zabavni industriji. Raziskali in preizkusili bomo tudi na praktičnem primeru, ali je mogoče kreirati računalniško animacijo na dostojnem nivoju z odprtokodnimi in zastonjskimi orodji. Uporabili bomo le Blender, ki je največji odprtokodni konkurent Mayi, in GIMP, ki konkurira Photoshopu.
Keywords: računalniška animacija, blender, gimp, 3D grafika
Published: 09.09.2016; Views: 1258; Downloads: 153
.pdf Full text (2,83 MB)

3.
Obdelava digitalnih slik
Nuša Bratovščak, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen tega diplomskega dela je podrobneje spoznati digitalne slike in nekatere programe za obdelavo slik. Digitalne slike poznamo že več kot 100 let. Fotografiranje je bila včasih domena le redkih posameznikov, saj so bile cene fotoaparatov zelo visoke. Ker lahko digitalne fotografije obdelamo, smo preučili programa za obdelavo digitalnih slik Adobe Photoshop in Gimp ter ju med seboj primerjali. Diplomsko delo smo razdelili na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu se bomo seznanili z nastankom in lastnostmi digitalnih slik in primerjali bomo dva programa za obdelavo slik. V empiričnem delu smo izdelali nekaj filtrov in si ogledali rezultate le-teh.
Keywords: digitalna slika, slikovna točka, Gimp, Adobe Photoshop, filtri, filtriranje, Blur.
Published: 28.01.2014; Views: 1844; Downloads: 251
.pdf Full text (1,49 MB)

4.
PRIMERJAVA UPORABNOSTI PROGRAMOV GIMP IN PAINT.NET V DIGITALNI TEMNICI
David Fidler, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišče raziskave je digitalna temnica in programska oprema, uporabljena v digi-talni fotografiji za obdelovanje digitalnih slik oziroma fotografij. V digitalni temnici so omogočeni posegi, kot so povečava, obrezovanje, osvetljevanje, senčenje in drugi procesi, s katerimi popravljamo napake, spreminjamo ali dopolnjujemo parametre. V teoretičnem delu razložimo osnove računalniške grafike in digitalne temnice in na kratko predstavimo programa Paint.NET in GIMP, ki smo ju izbrali za delo v digitalni temnici. V raziskavi z izbranimi orodji za obdelavo digitalnih fotografij analiziramo različnost obravnavanih programov tako po zmogljivosti, hitrosti, zahtevnosti kot po preglednosti. Pri delu z orodji (obrezovanje, vrtenje, spreminjanje velikosti, kontrasta, tona in bar-ve, dodajanje pridiha, okvirja, besedila, popravljanja rdečih oči in sestavljanje pano-ramskega posnetka) ocenjujemo kakšna je pomoč pri posameznem ukazu (kom-pleksnost), preglednost, število potrebnih potez (klikov) za izvedbo, hitrost izvedbe in končni efekt. Postopke dela prikažemo na podlagi analiz, v obliki tabel in slik. V zaključku povzamemo ugotovitve raziskave, navedemo prednosti in slabosti pro-gramov Paint.NET in GIMP, ki smo jih spoznali med uporabo programov. Spregovo-rimo še o ozadjih, potrebnih za delovanje obeh programov in sicer o nameščanju, delovanju, učinkovitosti in o grafičnih vmesnikih. S splošno primerjavo in sprotno ter končno oceno oziroma presojo ugotovimo kateri od programov je primernejši za delo v digitalni temnici.
Keywords: računalniška grafika, rastrska grafika, digitalna temnica, Paint.NET, GIMP
Published: 17.01.2011; Views: 2312; Downloads: 232
.pdf Full text (5,11 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica