| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Relevantnost in učinkovitost mednarodnih gospodarskih sankcij
Karolina Borovšak, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Gospodarske sankcije so generalno gledano ukrepi, s katerimi povzročimo ekonomsko škodo za doseganje političnih ciljev. V diplomskem delu predstavljamo različne definicije gospodarskih sankcij in paleto ciljev, ki jih želi izvajalec tovrstnih kaznovalnih ukrepov doseči. Politični odločevalci tako lahko izbirajo med različnimi ukrepi kot so trgovinske sankcije, finančne sankcije, omejitve potovanj in sankcije na trgovino z orožjem in vojaško pomočjo. Uporaba posameznih vrst kaznovalnih ukrepov se je spreminjala skozi zgodovinski razvoj, v sodobnem času pa je uporaba gospodarskih sankcij postala standardna praksa za reševanje mednarodnih konfliktov. Presojanje učinkovitosti sankcij je že v izhodišču lahko zahtevna naloga, saj se sama opredelitev njihove učinkovitosti lahko različno interpretira. Vendar lahko z empiričnimi raziskavami ugotovimo, kateri dejavniki vplivajo na večjo verjetnost izpolnjevanja zastavljenih ciljev kaznovalnih politik. Omejevalne politike, sprejete s strani Evropske unije in drugih zahodnih držav proti Rusiji, imajo nedvomno bistvene ekonomske posledice tako za rusko kot evropsko gospodarstvo. Z uvedbo gospodarskih sankcij proti Rusiji se soočamo s spremembo energetske politike evropskih držav, priča pa smo tudi geopolitičnim premikom v mednarodnem gospodarskem sistemu.
Keywords: gospodarske sankcije, geopolitika, ekonomska politika, mednarodno gospodarstvo.
Published in DKUM: 07.11.2023; Views: 150; Downloads: 9
.pdf Full text (1,22 MB)

2.
Geopolitika in obveščevalna dejavnost : magistrsko delo
Darijo Ponjavić, 2012, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se ukvarja s pojmom geopolitika in obveščevalno dejavnostjo na tem področju. Geopolitika je pojem, ki ga danes zelo pogosto slišimo, predvsem v povezavi z velikimi silami. V zgodovini je verjetno najbolj znan geostrateški cilj nacistične Nemčije, imenovan »Drang nach Osten« (pohod na vzhod), s katerim bi si arijska rasa zagotovila življenjski prostor na območju vzhodne Evrope. Pri geopolitiki gre torej za uresničevanje interesov, ki jih imajo velike sile v določenem trenutku v drugih delih kontinenta oziroma sveta (predvsem zaradi surovin ali prometnih povezav), da bi si tako zagotovile boljše izhodišče od drugih velesil. Velikokrat se ti interesi skrivajo pod drugimi imeni. Tako je danes moderno govoriti o širjenju demokracije, humanitarnih operacijah itd., čeprav so v ozadju drugi interesi, in sicer interesi, s katerimi velesile uresničujejo svojo zunanjo politiko. Geopolitični interesi se uresničujejo predvsem z ekonomskimi pritiski, ki predvsem v primeru, da so le-ti neuspešni, pogostokrat preidejo v vojaško posredovanje. Najpomembnejšo vlogo pri uresničevanju interesov pa imajo obveščevalne službe. Te poskušajo s svojimi taktikami in metodami dela prodreti v posamezno državo in poskrbeti za vzpostavitev »gnezd«, ki delujejo v skladu z začrtano politiko matične države proti državi gostiteljici in tako pridobivajo kvalitetne informacije, ki so potrebne vodstvu države, da se le-to odloči za ustrezno strategijo delovanja. V tem magistrskem delu bomo torej poskušali predstaviti trenutno geopolitično situacijo v svetu, pomembnejše geostrateške lokacije, ugotoviti in predstaviti, kakšna je vloga obveščevalnih služb pri vsem tem, ter na primerih predstaviti delovanje obveščevalnih služb na področju geopolitike.
Keywords: geopolitika, geostrateške lokacije, obveščevalna dejavnost, magistrska dela
Published in DKUM: 17.12.2012; Views: 3398; Downloads: 511
.pdf Full text (1,75 MB)

3.
4.
5.
DRUŽBENOGOSPODARSKE SPREMEMBE NA OBMOČJU NEKDANJE NEMŠKE DEMOKRATIČNE REPUBLIKE
Marko Rižnar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Nekdanja Nemška demokratična republika je bila edina država, ki je tranzicijo gospodarskega sistema doživela s pripojitvijo k drugi nesocialistični državi. V svojem štiridesetletnem obstoju je predstavljala glavni satelit Sovjetske zveze in ogledalo izvrstnosti socializma zahodnemu svetu. Zaradi popolne izoliranosti in eksperimentalnega planskega gospodarstva je bila naloga prestrukturiranja gospodarstva vse prej kot lahka. Naš namen je bil predstaviti, v kakšnem stanju in sistemu je bilo gospodarstvo, kako so različne gospodarskopolitične odločitve vplivale na razvoj v tem delu novonastale skupne države in ali se družbenogospodarski kazalniki med nekdanjo Nemško demokratično republiko in Zvezno republiko Nemčijo zmanjšujejo in posledično nakazujejo uspešnost svojevrstne tranzicije v tem delu Evrope.
Keywords: tranzicija, gospodarska politika, prestrukturiranje gospodarstva, regionalne disparitete, geopolitika
Published in DKUM: 19.03.2012; Views: 2101; Downloads: 219
.pdf Full text (3,33 MB)

6.
Search done in 1.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica