| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 29
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Geografski informacijski sistem za beleženje opazovanih ptic
Jan Breznar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo izdelan geografski informacijski sistem za beleženje opazovanj ptic in analiziranje statistike njihovih pojavitev. V prvem delu analiziramo obstoječa sorodna orodja z vidika njihovih prednosti in slabosti, kar je osnova za naše delo. Slednje predstavimo v nadaljevanju, kjer podrobneje opišemo osnovne komponente sistema, njihovo delovanje in ključne funkcionalnosti, ki izhajajo iz njih. Z rezultati pokažemo učinkovitost razvitega GIS, diplomsko nalogo pa zaključimo z navedbo možnih razširitve in nadgraditve sistema.
Keywords: geografski informacijski sistem, spletna aplikacija, mobilna aplikacija, geoprostorski podatki
Published: 18.10.2021; Views: 30; Downloads: 4
.pdf Full text (1,99 MB)

2.
Elektronsko poslovanje komunalnih podjetij
Simon Pernovšek, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Magistrsko delo opisuje problem uporabnikovega dostopa do informacij. Za izboljšanje komunikacije med komunalnim podjetjem in uporabnikom bi bilo smotrno uvesti dodatne komunikacijske kanale, ki uporabnikom ponujajo vpogled v uporabniške podatke in podajajo odgovore na vprašanja. Za čim bolj avtomatizirano posredovanje informacij, morajo komunalna podjetja dvigniti kakovost logistične podpore in s tem kvaliteto njihovih storitev. Uporabniki komunalnih storitev smo pri dostopu do podatkov časovno omejeni, saj ima komunalno podjetje določene uradne ure. V času uradnih ur smo lahko odsotni, zato se moramo s komunalnim podjetjem uskladiti, da bi prišli do želenih informacij ob pravem času in na pravem mestu. Vožnja do komunalnega podjetja je za zaposlene v drugih regijah okoljsko in časovno zamudna. Rešitev vidimo predvsem v načinih, ki bi uporabniku omogočala dostop do informacij in rešitev aktivnosti kjerkoli in kadarkoli. Z uvedbo spletnih portalov ima uporabnik možnost dostopa do informacij zgolj z dostopom do spleta in uporabniškimi podatki. Uporabnik lahko nemoteno uredi aktivnosti tudi ko komunalno podjetje nima uradnih ur. V magistrskem delu predstavljamo infrastrukturo in različne tehnologije, ki so vir informacij in jih spletni portal distribuira uporabniku. Z uvedbo takšnih tehnologij se digitalizirajo tudi delovni procesi in nadzor nad delom znotraj komunalnega podjetja. Nove tehnologije se razvijajo vsak dan, zato je uvedba takšnih tehnologij postala nujna.
Keywords: komunalno podjetje, gospodarska javna služba, oskrba s pitno vodo, odvajanje odpadne vode, čiščenje odpadne vode, ravnanje z odpadki, spletni portal, elektronsko poslovanje, geografski informacijski sistem, e-račun
Published: 24.05.2018; Views: 612; Downloads: 77
.pdf Full text (8,77 MB)

3.
Koncept prostorske analize rabe in proizvodnje toplote v Mestni občini Maribor
Jure Čižman, Damir Staničić, Matjaž Česen, Miran Rožman, Ljubo Germič, Filip Kokalj, published scientific conference contribution

Abstract: Trajnostne rešitve za ogrevanje in hlajenje temeljijo na sodobnih tehnologijah in vedno večjem povezovanju različnih sektorjev rabe in proizvodnje energije – stavb, industrije, proizvodnje električne energije ter prometa. Sistemi daljinskega ogrevanja in hlajenja omogočajo povezovanje različnih sektorjev in s tem zagotavljajo učinkovito upravljanje z vsemi razpoložljivimi viri in ponori energije. Takšen pristop zahteva sistemsko črtovanje ravnanja z energijo v lokalni skupnosti, ki temelji na podrobni prostorski analizi obstoječega stanja in prihodnjega razvoja. V prispevku je predstavljen koncept prostorske analize rabe in oskrbe s toploto z uporabo orodij geografskega informacijskega sistema v Mestni občini Maribor(MOM).
Keywords: trajnostne rešitve, ogrevanje, hlajenje, prostorska analiza, geografski informacijski sistem
Published: 10.10.2017; Views: 621; Downloads: 49
.pdf Full text (927,05 KB)

4.
Infrastruktura INSPIRE v Republiki Sloveniji
Amadej Pevec, 2017, master's thesis

Abstract: V tem magistrskem delu predstavimo evropsko direktivo INSPIRE in z njo povezano infrastrukturo ter storitve v Republiki Sloveniji. Podrobneje opišemo metapodatke in ključne komponente infrastrukture INSPIRE: geoportal, metapodatkovni sistem ter omrežne storitve INSPIRE. V praktičnem delu opišemo implementacijo spletnega geografskega informacijskega sistema (GIS) in pregledovalnika ter prikažemo vzpostavitev zalednega in metapodatkovnega sistema INSPIRE v Republiki Sloveniji. Skozi validacijo predstavimo ključne izboljšave sistema v primerjavi z dosedanjim stanjem tehnike.
Keywords: direktiva INSPIRE, metapodatkovni sistem, geografski informacijski sistemi, prostorski podatki, GeoNetwork
Published: 18.08.2017; Views: 659; Downloads: 123
.pdf Full text (7,44 MB)

5.
RAZVOJ SISTEMA GIS ZA PRIKAZ LOKACIJE KLICATELJA NA 113 Z ODPRTOKODNIMI ORODJI
Rok Pezdevšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili konfiguracijo strežnika ter izdelali spletno aplikacijo GIS policija, ki uporabniku omogoča prikaz lokacije kličočega na 113. Aplikacija je sestavljena iz grafičnega uporabniškega vmesnika, na katerem je zemljevid, s pomočjo katerega prikazujemo lokacijo klicatelja. Vizualizacijo podatkov in zemljevida opravimo s knjižnico OpenLayers in GeoServerjem. Aplikacijo smo razvili predvsem za testno uporabo na operativno-komunikacijskih centrih.
Keywords: geografski informacijski sistem, GeoServer, položaj kličočega
Published: 24.11.2016; Views: 958; Downloads: 96
.pdf Full text (1,87 MB)

6.
UPORABA GEOGRAFSKIH INFORMACIJSKIH SISTEMOV PRI POUKU GEOGRAFIJE NA SPLOŠNEM SEKUNDARNEM NIVOJU IZOBRAŽEVANJA
Tanja Golob, 2016, master's thesis

Abstract: Osrednji namen magistrskega dela je, da preučimo in predstavimo geografske informacijske sisteme (GIS-e) kot učni pripomoček, orodje, ki ga lahko uporabimo pri pouku geografije za vizualizacijo, analizo in geografsko sintezo prostorskih podatkov. V teoretičnem delu smo na podlagi analize izbranih strokovnih virov in literature opisali osnovne značilnosti GIS-ov, prednosti in slabosti GIS-ov pri pouku geografije ter njihove možnosti uporabe. Z vidika vključenosti GIS-ov v pouk geografije smo analizirali slovenski in finski učni načrt na splošnem sekundarnem nivoju izobraževanja ter preučili značilnosti projektnega učnega dela. V raziskovalnem delu magistrskega dela smo s kvalitativno metodo pedagoškega raziskovanja načrtovali projektni učni dan – dan GIS. Uporabili smo brezplačen in javnodostopen program Quantum GIS (QGIS) ter javnodostopne prostorske podatke. Izdelali smo predloge za uporabo GIS-ov pri pouku geografije, učna gradiva za dijake in dijakinje tretjih letnikov in delovna navodila za učitelje. Učitelji geografije lahko z izdelanimi učnimi gradivi učence vodijo pri usvajanju temeljnega znanja in veščin dela z GIS-i, natančneje s programom QGIS. Poudarjamo, da uporaba GIS-ov pri pouku geografije učencem omogoča razvijanje znanj in spretnosti na višjih taksonomskih ravneh, predvsem razvijanje sposobnosti za vrednotenje prostora in ugotavljanje vzročno-posledičnih procesov.
Keywords: geografski informacijski sistem, Quantum GIS, pouk geografije, projektno učno delo, sekundarni nivo izobraževanja
Published: 18.10.2016; Views: 1313; Downloads: 252
.pdf Full text (8,53 MB)

7.
PROJEKT UVEDBE GEOGRAFSKEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA
Jože Starič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je opisan projekt razvoja in uvedbe geografskega informacijskega sistema (GIS) v podjetju Maxtel, d.o.o. Opisan je pristop k projektu razvoja in uvedbe, rezultati in tudi težave, s katerimi smo se srečevali med izvedbo. Ker se je pri vsakodnevnem delu kazalo, da obstoječa informacijska podpora procesom v podjetju ni primerna, smo se odločili, da bomo skupaj z zunanjim izvajalcem razvili in uvedli sodoben GIS. Pred projektom razvoja in uvedbe GIS smo skupaj z neodvisnim svetovalcem pripravili specifikacijo zahtev. V njej so natančno popisane vse zahteve, ki jih mora izpolnjevati GIS. Zaradi zahtevnosti smo projekt razdelili v dve fazi – diplomsko delo opisuje potek prve faze projekta. Za potrebe vodenja projekta smo organizirali projektno skupino, v kateri so bili predstavniki naročnika in njegovega podizvajalca ter izvajalca razvoja GIS. Pri vodenju raznolike projektne skupine so se pojavljale težave z odzivnostjo, ki smo jih sproti reševali. Med izvajanjem projekta je prihajalo do težav zaradi različnega razumevanja specifikacije zahtev (naročnik, izvajalec), kar je povzročilo večjo porabo časa za razvoj funkcionalnosti. Projekt je bil uspešno zaključen, in z uporabo sodobnega GIS v podjetju dosegamo pričakovane rezultate.
Keywords: - vodenje projekta - projektna skupina - geografski informacijski sistem - telekomunikacije - telekomunikacijsko omrežje
Published: 29.06.2016; Views: 769; Downloads: 45
.pdf Full text (1,61 MB)

8.
OPTIMIZACIJA PROCESA PRIPRAVE IN POROČANJA PARAMETROV KAKOVOSTI DISTRIBUIRANE ELEKTRIČNE ENERGIJE
Peter Lubej, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Električna energija ima v našem vsakodnevnem življenju pomembno vlogo. Z liberalizacijo evropskega energetskega trga je postala tržno blago, ki mora ustrezati določenim standardom kakovosti, kar spremljamo z zakonsko predpisanimi parametri. V diplomski nalogi smo načrtovali informacijsko rešitev, ki v distribucijskem elektroenergetskem podjetju optimizira proces poročanja zahtevanih parametrov. Pri tem smo izkoristili napredne topološke funkcije geografskega informacijskega sistema.
Keywords: kakovost električne energije, geografski informacijski sistem, SCADA, topologija
Published: 14.03.2016; Views: 754; Downloads: 62
.pdf Full text (4,84 MB)

9.
10.
Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica