| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
Spatial development of Slovenian towns in the last decade
Vladimir Drozg, 2004, original scientific article

Abstract: This contribution intends to show some characteristics of the special development of Slovenian towns in the last decade. Trends of spatial development are more or less similar in all towns, irrespective of their size, economic orientation of the town and development of the gravitational area. The main caracteristics is that the majority of Slovenian towns gradually moves from a high density compact town into a dispersed, regional town.
Keywords: geografija naselij, mesta, regionalni razvoj, Slovenija
Published: 10.07.2015; Views: 524; Downloads: 128
.pdf Full text (391,12 KB)
This document has many files! More...

4.
Sestava in število lokalov v starem mestnem jedru Slovenj Gradca med letoma 1945 in 2000
Dimitrij Krajnc, 2001, review article

Abstract: Prispevek se ukvarja z lokali v starem mestnem jedru Slovenj Gradca med letoma1945 in 2000. Predstavljena je njihova številčna rast, prostorsko širjenje in spremembe v njihovi sestavi in namembnosti. V prispevku so prikazani tudi glavni razlogi, ki so povzročili nastale spremembe.
Keywords: geografija naselij, mesta, morfologija mest, trgovina, ekonomska geografija, Slovenija, Koroška, Slovenj Gradec
Published: 10.07.2015; Views: 690; Downloads: 25
URL Link to full text

5.
Vzgojno-izobraževalne vsebine geografije naselij
Vladimir Drozg, 2000, original scientific article

Abstract: Prispevek skuša odgovoriti na vprašanje, katere teme iz geografje naselij so primerne za obravnavo pri pouku geografije in kakšen je njihov vzgojno-izobraževalni naboj. Pri izboru so merodajni vsebina in število vzgojno-izobraževalnih ciljev, ki jih posamezna tema vsebuje.
Keywords: šolska geografija, didaktika geografije, učne teme, geografija naselij
Published: 10.07.2015; Views: 377; Downloads: 21
URL Link to full text

6.
Nekatere dileme pri pripravi urbanistične zasnove
Vladimir Drozg, 1999, review article

Abstract: V prispevku so osvetljene nekatere dileme o izdelavi načrta mesta in načelna razmišljanja, podkrepljena z izkušnjo pri izdelavi urbanistične zasnove Maribora. Razmišljanja se vežejo na nekaj vsebinskih sklopov, od namena in dometa zasnove, do vsebine urbanističnih analiz, ki izhajajo iz predhodno opredeljenih ciljev
Keywords: urbanizem, planiranje naselij, urbana geografija, mesta, Maribor
Published: 10.07.2015; Views: 390; Downloads: 18
URL Link to full text

7.
Značilnosti tlorisa stanovanj iz 20. stoletja (mariborska izkušnja)
Vladimir Drozg, 2014, original scientific article

Abstract: Prispevek obravnava tlorise stanovanj iz preteklega stoletja v Mariboru. Iz primerjave je razvidno, da se je zasnova stanovanja precej spremenila. Nekaj prostorov je nastalo na novo, nekaterih v novih stanovanjih ni več, spremenila se je tudi velikost prostorov. Prepoznani so trije tipi tlorisov: iz začetka 20. st., iz začetka druge polovice in iz konca stoletja. Spremembe tlorisa je mogoče povezati z značilnostmi meščanske družbe, socialističnim sistemom ter pojavom individualizma, blagostanja in potrošništva.
Keywords: geografija naselij, mesta, stanovanja, kulturna geografija, Slovenija, Maribor, bivanje
Published: 30.12.2015; Views: 440; Downloads: 133
.pdf Full text (921,77 KB)
This document has many files! More...

8.
Mesto ponoči
Vladimir Drozg, 2016, original scientific article

Abstract: Prispevek obravnava mesto v nočnem času. Posebnost obravnavane tematike je časovna razsežnost prostora ter območja - kraji, ki "živijo" ponoči. Noč ima ekonomsko, kulturno, oblikovno in socialno vsebino in prav te lastnosti določajo spoznavanje mesta v nočnem času. Izpostavljene so naslednje teme: kraji potrošnje, kraji dela, kraji zabave, kraji nočne podobe mesta ter kraji družbeno nesprejemljivega, delikventnega vedenja. Empirični del se nanaša na mesto Maribor.
Keywords: geografija naselij, mesta, Slovenija, Maribor
Published: 12.05.2017; Views: 285; Downloads: 40
.pdf Full text (1,67 MB)
This document has many files! More...

9.
Tri paradigme novodobnega razvoja slovenskih mest
Vladimir Drozg, 2007, original scientific article

Abstract: Prispevek obravnava tri paradigme prostorskega razvoja mest v Sloveniji, in sicer: vrtno mesto, sosesko in fraktalno mesto, z namenom primerjati jih med seboj in spoznati ustroj mest, kakršen je nastal ob implementaciji posameznega koncepta. Ugotovitve slonijo na primerjavah treh stanovanjskih območij v Mariboru, Ravnah na Koroškem in v Ljubljani.
Keywords: geografija naselij, mesta, morfologija mest, Slovenija, paradigma, vrtno mesto, soseska, fraktalno mesto
Published: 12.05.2017; Views: 158; Downloads: 151
.pdf Full text (670,14 KB)
This document has many files! More...

10.
Interkommunale Kooperation am Beispiel der “Kernraumallianz-Voitsberg“ (West-Steiermark)
Walter Zsilincsar, 2006, original scientific article

Abstract: Medobčinsko sodelovanje na primeru zveze občin na območju Voitsberga (zahodna Štajerska) Pojav aglomeracij majhnih mest, kakršna je na območju Voitsberga na zahodnem Štajerskem v Avstriji, so nov izziv za načrtovalce regionalne politike. Urbani, socialni in liberalni trendi gospodarskega razvoja so vzrok številnim problemom na lokalni ravni, ki jih občine same ne morejo reševati. Zato se povezujejo v interesne skupnosti, ena od takšnih je prikazana v prispevku. Tvori jo pet manjših občin. Dodatni problem predstavlja tudi zadovoljevanje togih Maastrichtskih kriterijev, zaradi katerih so zmanjšujejo občinski prihodki in povečujejo izdatki. Vse to, ob potrebi po zagotavljanju novih delovnih mest, izboljšanju in modernizaciji komunalnih storitev ter zagotavljanju preživetja občin ob vedno večji tekmovalnosti, je prepričalo občinske oblasti, da je sodelovanje s sosednjimi občinami, ki imajo podobne probleme, najboljši način za iskanje optimalnih rešitev. Zveza občin tako poskuša reševati probleme s sodelovanjem na prostovoljni osnovi. Avtor poudarja, da je medobčinsko sodelovanje v območjih zgoščene urbane poselitve nujno ter zahteva nove prijeme v upravljanju.
Keywords: urbana geografija, urbana naselja, omrežja naselij, mala mesta, urbani razvoj, občine, sodelovanje, Avstrija, Štajerska
Published: 02.03.2018; Views: 282; Downloads: 49
.pdf Full text (885,90 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica