| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Delež geodezije pri gradnji objektov
Eva Ilešič, 2012, diploma project paper

Abstract: Geodetska dejavnost ima pomembno vlogo pri gradnji objektov in je praktično prisotna v vseh fazah izgradnje objekta. V projektni nalogi so zajeti geodetski postopki od parcelacije in ureditve meje, zakoličbe, izdelave geodetskega načrta do vpisa v uradne evidence. Predstavljeni sta projektna in tehnična dokumentacija ter njuni sestavni deli, predvsem tisti, ki so povezani z geodetsko dejavnostjo. Storitve, ki jih opravljajo geodetska podjetja so ovrednotene s točkami, ki jih predpisuje tarifni del cenika geodetskih storitev. V projektni nalogi sta predstavljena tudi dva primera izračuna vrednosti geodetske storitve.
Keywords: Geodetska dejavnost, geodetske storitve, projektiranje, geodetski načrt, parcelacija, zakoličba, vpis v uradne evidence
Published: 27.09.2012; Views: 1110; Downloads: 120
.pdf Full text (1,86 MB)

2.
ZANESLJIVOST GEODETSKIH PODATKOV PRI IZDELAVI PROJEKTNE DOKUMENTACIJE
Tadeja Bricman, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo v uvodu razložili kaj je geodezija in kakšno je delo geodeta. Nato smo prikazali postopke in metode umeščanja objekta v prostor ter vso dokumentacijo, ki je potrebna. Dotaknili smo se tudi trenutnih zakonov, ki najpomembneje vplivajo na umeščanje objekta na določeno parcelo. V jedru naloge smo se osredotočili na napake, ki se pojavijo pri umeščanju objekta v prostor ter nadaljevali na konkretnem primeru. Izbrali smo si določeno parcelo ter pridobili lokacijsko informacijo in na podlagi le te nadaljevali z osnovanjem načrtov, ki sodijo v vodilno mapo ter ostale dokumentacije. Odločili smo se za gradnjo pasivne enodružinske hiše. Izdelali smo načrte ter prikazali napake in pogreške, ki se zgodijo na tem konkretnem primeru. Za konkretni primer umestitve objekta v prostor smo izvedli tudi geodetske terenske meritve in izdelali geodetski načrt. Pred zaključkom smo še opisali koncept pasivne oz. energijsko varčne hiše. Napake in pogreške pri umestitvi objekta smo tudi slikovno ponazorili.
Keywords: geodezija, pasivna hiša, lokacijska informacija, zakonodaja pri umestitvi objekta v prostor, topografski načrti, geodetski načrt
Published: 15.10.2013; Views: 823; Downloads: 123
.pdf Full text (12,41 MB)

3.
OPTIMIZACIJA IZDELAVE GEODETSKEGA NAČRTA
David Mohorič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava razvoj programske rešitve, ki geodetom skrajša čas izdelave geodetskega načrta. Namenjeno je manjšim geodetskim podjetjem, konkretna rešitev pa je zgrajena na osnovi želja in dialoga s podjetjem Geodetske storitve, Peter Čadež, s. p. V opisano programsko rešitev so vključene tri aplikacije. V prvem koraku mora geodet uporabiti mobilno aplikacijo za tablične računalnike, s pomočjo katere nariše skico in jo lahko preko interneta pošlje na strežnik. Poslana skica se preko spletnega servisa shrani na strežnik in se zapiše v bazo podatkov. V zadnjem koraku pa se uporablja spletna aplikacija, ki je namenjena prikazu in urejanju posameznih projektov, pretvorbi skice v ustrezne formate ter urejanju ostalih atributov, ki jih geodet potrebuje za izdelavo geodetskega načrta. V programski rešitvi je uporabljena prototipna metoda dela. V diplomskem delu je opisan razvoj aplikacij ter njihovih povezav, navedena in opisana so razvojna orodja, baza podatkov ter ostali postopki in dokumenti, ki so potrebni za izgradnjo geodetskega načrta. V zaključku so predstavljeni rezultati SWOT analize, poleg tega pa je navedenih kar nekaj možnosti za nadaljnji razvoj.
Keywords: geodet, geodetski načrt, tablični računalnik, spletna storitev, spletna aplikacija, geodetski instrumenti
Published: 02.12.2014; Views: 796; Downloads: 68
.pdf Full text (1,08 MB)

4.
VRSTE IN UPORABA GEODETSKIH PODLAG PRI IZGRADNJI PROMETNIC
Damjan Pungaršek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek Diplomska naloga prikazuje geodetske podlage ki se uporabljajo pri izgradnji prometnic in kako pomembna je vloga geodeta od začetka do zaključka projekta. Prikazali smo kako pomembna je kvaliteta geodetskih podlag pri celotnem projektu izgradnje prometnic od idejne zasnove do zaključka projekta. Na začetku diplomske naloge smo opisali osnove kartografije z njenimi začetki in prikazali tematske karte s katerimi se srečujemo. Pri celotnem projektu izgradnje prometnic se more upoštevati Pravilnik o geodetskem načrtu, Pravilnik o projektiranju cest in Pravilnik o gozdnih prometnicah, če projektiramo gozdno pot. Prikazane so prav tako vrste geodetskih podlag katere služijo kot temelj pri vseh geodetskih fazah za projektiranje in izgradnjo prometnic. Opisali smo geodetske faze in vlogo geodeta pri projektiranju in izgradnji objekta. Sem spadajo geodetska dela pred izgradnjo, med izgradnjo in po izgradnji objekta. Pred posegom v prostor pridobimo v zbirnem katastru gospodarske javne infrastrukture podatke o infrastrukturi, ki se nahaja na določeni lokaciji, saj lahko le tako preprečimo morebitne poškodbe infrastrukture na terenu. Poleg podatkov zbranih v zbirnem katastru gospodarske javne infrastrukture so nam poleg terenskih meritev v pomoč tudi podatki v digitalni obliki, ki se nahajajo v geografskem informacijskem sistemu. V zadnjem delu smo predstavili geodetske podlage na praktičnem primeru krožišča med Streliško cesto in Ljubljansko ulico v Mariboru.
Keywords: geodetske podlage, izgradnja prometnic, geodetski načrt
Published: 15.09.2016; Views: 300; Downloads: 33
.pdf Full text (1,76 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica