| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
GEODETSKA DELA PRI PROJEKTIRANJU IN GRADNJI PREDOROV
Anamari Podergajs, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Geodetska stroka je pri projektiranju, gradnji in uporabi predorov nenadomestljiva. Še posebno pri geološko nestabilnih tleh se pokaže pomembnost vloge geodezije, saj so konstantne kontrolne meritve za stabilno izgradnjo predora neizogibne. V teoretični del diplomske naloge opredeljuje osnove in postopke potrebnih geodetskih del v celotnem ciklusu gradnje predorov. Kritičen del predstavlja natančnost pri preboju, zato je njej potrebno posvetiti posebno pozornost. Opisane in primerjane bodo različne tehnologije gradnje ter geotehnične raziskave in njihov pomen. Praktični del prikazuje potek kontrolnih meritev pomikov na betonskem okvirju za potrebe gradnje predora med Medicinsko fakulteto in Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor.
Keywords: geodezija, predori, geodetska mreža, kontrolne meritve, prečni profili
Published: 17.12.2012; Views: 1525; Downloads: 336
.pdf Full text (3,47 MB)

2.
Izmera in obdelava testne GNSS mreže s pomočjo programa TOPCON TOOLS
Miha Nassif, 2013, diploma project paper

Abstract: V diplomski projektni nalogi sem opisal in predstavil geodetske mreže, od njihovega nastanka, delitve in opreme, ki je potrebna za izmero in vzpostavitev geodetske mreže. Predstavil sem tudi slovensko omrežje SIGNAL in sistem GNSS satelitov širom sveta, ki so osnova za navigacijo. Navedel sem tudi natančnost merskih opazovanj in natančneje opisal ameriški sistem satelitov GPS, ter njegovo uporabo na mnogih področjih, kot so gozdarstvo, kmetijstvo, policija, geodezija itd. Na praktičnem primeru smo opravljali terenske meritve in preverili natančnost testne GNSS mreže s pridobljenimi podatki preko programa TOPCON TOOLS.
Keywords: gradbeništvo, geodezija, geodetska mreža, ekonomija, vrednostna analiza
Published: 04.09.2013; Views: 1284; Downloads: 120
.pdf Full text (2,21 MB)

3.
Optimizacija geodetskih mrež - 2. del
Luka Muršec, 2016, diploma project paper

Abstract: Drugi del projektne naloge z naslovom »Optimizacija geodetskih mrež« sestoji iz uvodnega in glavnega dela. Uvodni del zajema splošne informacije o projektnem delu s predstavljenimi nameni oziroma cilji raziskovanja. Glavni del projektne naloge pokriva analizo in predstavitev splošnih teoretičnih principov ter njihovo dejansko interpretacijo na osnovi geodetskih mrež. Prav tako so prikazane tudi splošne teoretične metodologije navezujoče se na implementacijo optimizacijskega procesa na geodetske mreže s ključnimi vidiki obravnave, kjer je posebna pozornost posvečena prav kakovosti in natančnosti. Slednje je podprto bodisi s teoretičnimi ali računskimi podlagami Glavni namen oziroma cilj naloge se je seznaniti s problemom optimizacije in drugimi vplivnimi dejavniki geodetskih mrež, kakor tudi ovrednotiti raznolike pristope geodetskih izmer osnovanih na optimiziranih mrežah, jih medsebojno primerjati ter izvrednotiti njihovo uporabnost.
Keywords: geodezija, geodetska izmera, geodetska mreža, optimizacija
Published: 13.09.2016; Views: 749; Downloads: 54
.pdf Full text (986,43 KB)

4.
Optimizacija geodetske mreže
Miha Ekart, 2016, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga z naslovom »Optimizacija geodetskih mrež 1.del« predstavlja uvodni del celotne naloge pod naslovom »Optimizacija geodetskih mrež«. V prvem delu je predstavljena kratka zgodovina geodetskih raziskovanj in geodezije v najširšem pogledu z izpostavljenimi ključnimi iznajdbami, katere so botrovale razvoju te znanstvene discipline vse do danes. Natančneje predstavi bistvene iznajdbe sodobnega časa, katere predstavljajo osnovo vsem danes priznanim merilnim instrumentom. Namen prvega dela projektne naloge ja tako predstaviti teoretično ozadje, katero je potrebno za ustrezno razumevanje celotne slike dejanske optimizacije mrež.
Keywords: geodezija, geodetska izmera, geodetska mreža, optimizacija
Published: 14.09.2016; Views: 899; Downloads: 72
.pdf Full text (988,82 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica