| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 32
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
KRATKOROČNA OPTIMIZACIJA OBRATOVANJA VERIGE DRAVSKIH ELEKTRARN
Robert Brezovnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V delu je predstavljena kratkoročna optimizacija obratovanja verige Dravskih elektrarn. Optimizacija temelji na genetskem algoritmu, ki je del programskega paketa MATLAB. Predstavljeni so postopki modeliranja hidroelektrarn in bazenov. Uporabljeni so nelinearni modeli hidroelektrarn in dinamični modeli bazenov. Parametri dinamičnih bazenov so določeni na podlagi izmerjenih vrednosti pretokov in nivojev vode v bazenih. Za model verige dravskih elektrarn so prikazane primerjave med izmerjenimi in izračunanimi časovnimi odzivi nivojev vode v bazenih. Z analizo izmerjenih vrednosti moči v obdobju enega leta je bilo zmanjšano število možnih rešitev optimizacije. Časovno obdobje optimiranja je omejeno na največ 24 ur.
Keywords: kratkoročna optimizacija, hidroelektrarna, bazen, obratovalni diagram, model, genetski algoritem
Published: 05.05.2009; Views: 2696; Downloads: 205
.pdf Full text (2,05 MB)

7.
SISTEM ZA AVTOMATSKO SELEKCIJO FILMOV S POMOČJO EVOLUCIJSKEGA PRISTOPA
Dejan Finkšt, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili program, ki nam s pomočjo evolucijskega pristopa pomaga poiskati film, ki si ga glede na podane parametre želimo ogledati. Pred izbiro podamo v program omejitve, ki jim mora izbrani film zadostovati. Opisali smo vse funkcionalnosti programa, ki smo jih razvili s pomočjo orodij za razvijanje programske opreme. Na kratko smo predstavili zgradbo podatkovne baze videoteka, ki vsebuje podatke o filmih in uporabnikih. Kot rezultat smo podali opis primera uporabe programa ter prikaz rezultatov funkcionalnosti programa, ki smo jih razvili.
Keywords: Evolucijski algoritem, genetski algoritem, fitnes funkcija, predlaganje filmov, videoteka, spletna videoteka
Published: 06.12.2010; Views: 1620; Downloads: 118
.pdf Full text (1,86 MB)

8.
PROBLEM SIMETRIČNEGA TRGOVSKEGA POTNIKA IN OPTIMIZACIJA Z GENETSKIMI ALGORITMI
Janko Juršič, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V tem diplomskem delu predstavljamo problem simetričnega trgovskega potnika, različne pristope k reševanju problema ter optimizacijo iskanja rešitve problema z genetskimi algoritmi. Opišemo, kaj problem simetričnega trgovskega potnika predstavlja, kako so ga reševali v preteklosti in kakšne rezultate so dosegli. V diplomskem delu uporabimo naslednje hevristike: metoda najbližjega soseda, genetski algoritem, kombinacijo genetskega algoritma z metodo najbližjega soseda in eksaktni algoritem — metodo sestopanje. Opišemo tudi dobljene rezultate s posamezno hevristiko.
Keywords: simetrični trgovski potnik, genetski algoritem, optimizacija
Published: 14.12.2010; Views: 2330; Downloads: 224
.pdf Full text (1014,10 KB)

9.
REKONSTRUKCIJA IN VIZUALIZACIJA POLETOV LETAL IN JADRALCEV
Simon Irmančnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je narediti realistično in efektivno predstavitev leta jadralnih in drugih letal, konstruiranega iz diskretnih podatkov, ki jih beležijo letala sama. Ključni elementi diplome bodo procesiranje podatkov, rekonstrukcija leta in vizualizacija. Vsi podatki o letu se shranjujejo v zakodirano datoteko, ki jo je potrebno dekodirati, let pa rekonstruirati, da dobimo dejanske podatke. Zaradi velikih časovnih intervalov predstavlja rekonstrukcija velik problem pri vizualizaciji poleta. Ker je nabor točk diskreten, je težko interpolirati verodostojno krivuljo poleta, še posebno, če letalo kroži. V diplomskem delu uporabljamo interpolacijo in druge metode za rekonstrukcijo kredibilne krivulje poleta iz diskretnega nabora točk. Nazadnje dekodirane podatke in rekonstruirane krivulje poleta prikažemo na zaslonu.
Keywords: rekonstrukcija, projekcija, genetski algoritem, prikaz, polet, vektorski podatki
Published: 20.07.2011; Views: 1450; Downloads: 129
.pdf Full text (7,76 MB)

10.
IMPLEMENTACIJA GENETSKEGA ALGORITMA NA GRAFIČNEM PROCESORJU
Tomaž Hauzer, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo poskusili ugotoviti, kakšne pohitritve lahko dosežemo v izvajanju genetskega algoritma, če ga izvajamo na grafičnem procesorju računalnika. V obeh implementacijah, na CPU in GPU, uporabimo turnirsko selekcijo, križanje z delno preslikavo in vstavitveno mutacijo. Težimo seveda k čim večji pohitritvi na grafičnem procesorju. Najprej predstavimo genetski algoritem. Opišemo njegovo definicijo, zgodovino genetskih algoritmov in njihovo trenutno uporabo ter potek izvajanja genetskega algoritma. Sledi opis problema trgovskega potnika, nad katerim smo izvajali genetski algoritem. V nadaljevanju še opišemo grafični procesor in arhitekturo CUDA. Sledi razlaga implementacije genetskega algoritma. Implementirani genetski algoritem na grafičnem procesorju smo primerjali z implementacijo na centralnem procesorju in predstavimo rezultate.
Keywords: genetski algoritem, grafični procesor, CUDA, kromosom, gen, paralelno računanje, problem trgovskega potnika
Published: 14.02.2011; Views: 2166; Downloads: 159
.pdf Full text (9,46 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica