| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
UČINKOVIT GENERATOR ZA SESTAVLJANJE KRIŽANK
Danijel Meklav, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bo predstavljen pristop za sestavljanje poljubne slikovne križanke. Pristop temelji na dveh fazah. V prvi fazi generator izbere dolžine ter postavi navpična in vodoravna gesla, v drugi pa izbere gesla, ki ustrezajo postavitvi. Ključno vlogo pri uspešni postavitvi imata analiza gesel in njihova porazdelitev. Opisani bodo osnovni principi generatorjev naključnih števil in porazdelitvenih funkcij. V obeh fazah se uporabljajo povratni algoritmi in hevristična pravila. V fazi reševanja je zelo pomembno vračanje: uporabljeno je eno in večnivojsko ter vračanje na začetek. Uspešnost algoritma smo preverili na tipičnem primeru in rezultate analizirali.
Keywords: križanke, algoritmi, hevristična pravila, generatorji naključnih števil, porazdelitvena funkcija, b-drevo
Published: 20.11.2009; Views: 2436; Downloads: 442
.pdf Full text (5,07 MB)

2.
GENERATOR NAKLJUČNIH ŠTEVIL REALIZIRAN S KAOTIČNIM OSCILATORJEM
Gregor Donaj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen generator naključnih števil, ki temelji na analognem kaotičnem vezju, in statistično testiranje njegove primernosti. Predstavljeni so osnovni pojmi iz teorije kaosa in generatorjev naključnih števil. Podrobneje so opisani tudi statistični testi, ki se uporabljajo za preverjanje ustreznosti generatorja naključnih števil za kriptografske namene. Izbrano je kaotično vezje in postopek pridobivanja naključnih števil iz njegovega obnašanja. Delovanje vezja je preverjeno s simulacijami, meritvami in statističnimi testi.
Keywords: generatorji naključnih števil, teorija kaosa, kaotična vezja, dinamična vezja, statistični testi, testiranje naključnosti
Published: 13.09.2010; Views: 2818; Downloads: 168
.pdf Full text (3,51 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica