| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 44
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Elektromehanski pretvorniki
Martin Petrun, 2020, other educational material

Keywords: elektrotehnika, elektromehanski pretvorniki, generatorji, enosmerni stroji
Published: 23.03.2020; Views: 559; Downloads: 66
.pdf Full text (463,03 KB)

2.
Primerjava in uporaba generatorjev statičnih spletnih strani na primeru DKUM
Timotej Cesar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo primerjali prednosti in slabosti statičnih in dinamičnih spletnih strani. Primerjali smo tri generatorje statičnih spletnih strani ter z izbranim generatorjem Gatsby informativne podstrani iz spletne strani dk.um.si pretvorili v statične. Uporabili smo tudi dodatne tehnike optimizacije spletnih strani za spletne iskalnike in analizirali rezultate.
Keywords: statične spletne strani, dinamične spletne strani, generatorji statičnih spletnih strani, optimizacija spletnih strani za iskalnike, Gatsby, Jekyll, Hugo, ReactJS, JSX.
Published: 22.11.2019; Views: 270; Downloads: 20
.pdf Full text (1,24 MB)

3.
Hitri merilni sistemi na osnovi Fabry-Perotovih interferometrov
Andraž Javernik, 2018, doctoral dissertation

Abstract: Sistemi za spektralno razločevanje optičnovlakenskih senzorjev so dandanes kljub hitremu razvoju optičnih senzorjev še vedno dokaj kompleksni in posledično dragi, kar preprečuje uvajanje optičnih vlakenskih senzorjev v širši spekter industrijskih in drugih aplikacij. V okviru doktorske disertacije smo raziskali in izdelali merilni sistem, s katerim lahko spektralno razločujemo optičnovlakenske senzorje, ki temeljijo na Fabry-Perotovem interferometru. Merilni sistem, ki je predmet doktorske disertacije, je bil izdelan izključno iz majhnega števila cenenih telekomunikacijskih elektro-optičnih komponent. Za nastavljiv laserski vir smo tako uporabili lasersko diodo DFB, ki smo jo vzbujali s tokovnimi sunki višjih amplitud. Pravilna oblika tokovnega sunka skozi lasersko diodo DFB, selektivno in časovno linearno segreje aktivno področje, kar povzroči linearen zamik valovne dolžine izsevanega optičnega spektra za okoli 11 nm. Pri tokovnem vzbujanju laserske diode DFB se tako generira valovno-dolžinsko zamaknjen optični sunek, s katerim razločimo dolžino Fabry-Perotovega interferometra tako, da opazujemo odbito svetlobno valovanje t.i. interferenčni vzorec, ki ima značilno kosinusno obliko. Z uporabo tehnike merjenja faze v kosinusni spektralni karakteristiki Fabry-Perotovega interferometra lahko razločimo informacijo o merjeni veličini. S predlaganim merilnim sistemom lahko zaznavamo spremembo optične poti preko zaznavanja spremembe faze v spektru Fabry-Perotovega interferometra s frekvenco vzorčenja 40 kHz in ločljivostjo zaznavanja optične poti 2,7 nm. Če uporabimo digitalno filtriranje zajetih merilnih vrednosti, pri čemer zmanjšamo pasovno širino merilnega sistema na 1 Hz, lahko zaznavamo spremembe optične poti v Fabry-Perotovem interferometru z ločljivostjo 46 pm (npr. polmer atoma vodika znaša rB = 53 pm). Zaradi naslavljanja Fabry-Perotovih senzorjev s kratkimi optičnimi sunki lahko spektralno razločujemo tudi več Fabry-Perotovih optičnih senzorjev z različnimi ali enakimi nazivnimi dolžinami. Predstavljen merilni sistem za spektralno razločevanje Fabry-Perotovih senzorjev omogoča zasnovo stroškovno ugodnega senzorskega sistema, s katerim lahko z visoko ločljivostjo izvajamo statično ali dinamično meritev poljubne fizikalne veličine. V okviru disertacije so z uporabo predlaganega sistema za razločevanje Fabry-Perotovih interferometrov prikazane visoko-ločljive meritve raztezkov, tlakov, temperature, lomnega količnika in jakosti električnega polja. V ta namen smo uskladili nekatere obstoječe senzorje s predlaganim sistemom za razločevanje oz. uporabili nove rešitve za zaznavanje električne poljske jakosti.
Keywords: optična vlakna, merilni sistemi, temperaturna kompenzacija, laserske diode DFB, generatorji tokovnih sunkov, visokoločljive meritve, senzorji električnega polja, tlačni senzorji, senzorji lomnega količnika, senzorji raztezka, temperaturni senzorji
Published: 22.08.2018; Views: 958; Downloads: 145
.pdf Full text (7,90 MB)

4.
5.
Optimizacija, modeliranje in vodenje pretvornika navzgor s preklopnimi kondenzatorji
Benjamin Ošlaj, 2017, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je modifikacija pretvornika navzgor s preklopnimi kondenzatorji z namenom povečanja izkoristka. Uporaba pretvornika je mišljena v sistemih pridobivanja energije s termoelektričnimi elementi. Predstavljen je model in simulacije modificiranega pretvornika, podana je tudi primerjava med osnovnim in modificiranim vezjem. Predstavljene so ugotovitve in problemi pri delovanju modificiranega pretvornika navzgor s preklopnimi kondenzatorji. Predstavljeno je odprto-zančno delovanje pretvornika, ter izmerjene statične karakteristike pri različnih bremenskih upornostih. Implementirana je kaskadna regulacija brez linearizacijskih algoritmov, zaradi kompleksnosti in računske zahtevnosti le-teh.
Keywords: stikalna matrika, regulacija, vodenje, pretvornik navzgor, termoelektrični generatorji
Published: 06.10.2017; Views: 591; Downloads: 93
.pdf Full text (5,60 MB)

6.
PRENOVA HE ZLATOLIČJE, ANALIZA OBRATOVALNIH STANJ IN USTREZNOST VN NAPRAV
Aleš Kirbiš, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga v uvodu podaja pregled izgradnje hidro elektrarn na reki Dravi s poudarkom na prizadevanju Dravskih elektrarn Maribor za nenehno izboljševanje in povečevanje proizvodnih zmogljivosti celotne dravske verige. Sledi pregled HE Zlatoličje pred prenovo in razlogov za izvedbo prenove. Podrobneje so zapisana posamezna obratovalna stanja, ki lahko nastopijo v času obratovanja elektrarne. Z rekonstrukcijo hidroelektrarne se je povečal tudi instaliran pretok in nazivna moč elektrarne, za kar je bila izvedena analiza ustreznosti stare in novo vgrajene opreme na nazivne in okvarne tokove. V poglavju preizkušanje generatorja je podana teorija tripolnega kratkega stika, kotne stabilnosti in sinhronizacija generatorja na omrežje, kateri sledi izdelava modelov in izvedba dinamičnih analiz za različne obratovalne razmere v programskem okolju MATLAB/SIMULINK. Na koncu je podan pregled zakonskih regulativ s področja obratovalnega monitoringa elektromagnetnega sevanja za nove in rekonstruirane objekte, katerim sledi izračun elektromagnetnega polja v programskem okolju EleFAnT3D z namenom ugotavljanja vpliva elektromagnetnega sevanja rekonstruiranega objekta na obremenjevanje naravnega in življenjskega okolja z nizkofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem.
Keywords: hidroelektrarne, sinhronski generatorji, sinhronizacija, stikališče, kratek stik, stabilnost, dimenzioniranje opreme
Published: 04.07.2016; Views: 729; Downloads: 125
.pdf Full text (4,00 MB)

7.
8.
Predstavitve simetričnih in alternirajočih grup
Dijana Slemenšek, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi so v prvem delu obravnavane osnovne lastnosti simetričnih in alternirajočih grup. V drugem poglavju je podrobnejši pregled osnovne predstavitve grup Sn dolžine O(n), v nadaljnih dveh poglavjih pa je predstavljena celotna konstrukcija predstavitev grup Sm+n in Smn iz grup Sm ter Sn. Zaradi obsežne dolžine predstavitev simetričnih grup so predstavljeni tudi načini zmanjšanja števila povezav in kratke predstavitve teh grup. Za konec so podrobneje opisane tudi alternirajoče grupe in prikazani nekateri primeri kratkih predstavitev za primere simetričnih grup nizkih redov.
Keywords: simetrična grupa, predstavitev grupe, alternirajoča grupa, generatorji, povezave.
Published: 24.09.2014; Views: 1189; Downloads: 176
.pdf Full text (415,99 KB)

9.
PRENOVA MALE HIDROELEKTRARNE ČAVK
Matic Štumpfl, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava prenovo mikro hidroelektrarne Čavk. V njej je predstavljeno dosedanje obratovanje, ter opravljeni vsi potrebni izračuni za vgraditev novega turbinskega agregata. Opisane so tudi vse turbine, ki se lahko uporabijo pri malih in mikro hidroelektrarnah. Za izračun je uporabljen RedScreen, v katerem je izveden tako tehnični, kot ekonomski del.
Keywords: RedScreen, mikro hidroelektrarne, turbine, generatorji, ekonomska
Published: 18.02.2013; Views: 2072; Downloads: 203
.pdf Full text (2,12 MB)

10.
VODNI POTENCIAL ČRNE GORE IN MOŽNOSTI IZGRADNJE MHE NA POTOKU OĐZAČKO VRELO
Edis Softić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen hidrometeorološki potencial Črne gore, izkoriščanje vodnih virov črnogorskih rek za proizvodnjo električne energije. Podrobneje je obravnavan severni del Črne gore, majhni vodotoki na področju občine Pljevlja. Poseben poudarek je na potoku Ođzačko vrelo. Na podlagi meritev pretoka na vodotoku Ođzačko vrelo je načrtovana mala hidroelektrarna. Poleg samega načrtovanja majhne hidroelektrarne so opisani tudi pogoji za izgradnjo tovrstnih hidroelektrarn v Črni gori in možnosti sofinanciranja proizvodnje električne energije z obnovljivimi viri. Del diplomske naloge je namenjen tako ekološkim predpisom kot tudi analizi ekonomske upravičenosti izgradnje male hidroelektrarne Ođzačko vrelo.
Keywords: hidroelektrarna, male hidroelektrarne, turbine, generatorji, pretok, moč, neto in bruto padec, hidropotencial
Published: 07.12.2012; Views: 1566; Downloads: 165
.pdf Full text (5,52 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica