| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
Uporaba metod mrežnega planiranja na primeru peke vrtankov
Karla Madžarič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Raziskava temelji na uporabi metod mrežnega planiranja za primer peke vrtankov. Uporabljeni sta bili dve metodi, in sicer "Critical Path Method" (CPM metoda) in "Program Evaluation and Rewiew Technique" (PERT metoda). S pomočjo omenjenih metod je bil cilj prikazati organizirano načrtovanje in definiranje časovnega zaporedja dejavnosti, nazorno prikazati medsebojne povezave med dejavnostmi in oceniti čas, potreben za izvedbo celotnega projekta ter posameznih aktivnosti pri peki vrtankov. Rezultati CPM metode kažejo, da je najzgodnejši rok enak najpoznejšemu, kar smo izvedeli iz proučene literature, nato pa dokazali na konkretnem primeru. Trajanje obeh je 23 dni. Aplikacija PERT metode kaže, da je pričakovani čas izvedbe projekta 23,17 dni. Ob predpostavki optimističnega (19 dni), najverjetnejšega (23 dni) in pesimističnega (28 dni) časa izvedbe dejavnosti lahko z 68 % verjetnostjo trdimo, da bo prišlo do dejanskega časa izvedbe dejavnosti oziroma peke vrtankov med 21,67 in 24,67 dni ter z 95 % verjetnostjo, da bo čas izvedbe projekta med 20,17 in 26,17 dni.
Keywords: mrežno planiranje, CPM metoda, PERT metoda, gantogram, vrtanek
Published: 29.11.2010; Views: 2454; Downloads: 618
.pdf Full text (310,27 KB)

6.
7.
Uporaba metod matematičnega programiranja za določitev optimalne strukture kolobarja
Jožef Vinčec, 2012, master's thesis

Abstract: Glavni cilj magistrskega dela je določitev optimalne strukture kolobarja pod določenimi pogoji za modelno zelenjadarsko kmetijo. V ta namen so bila razvita 3 glavna podporna orodja, ki obsegajo naslednje delovne faze: 1. faza obsega razvoj tehnološko-ekonomsko simulacijskega modela 'Pr.KALK', s katerim se tehnološki podatki o posamezni pridelavi prenesejo v numerološko obliko, ki definira upravičenost pridelave. Izbrani podatki posamezne pridelave so nato preneseni v 2. fazo, za katero je zgrajen model 'Pr.OPTI'. Ta je namenjendoločitvi optimalne strukture kolobarja. Sestava kolobarja se nato prenese v 3. fazo, kjer s pomočjo orodja 'Pr.GANTT' na pregleden način upravljamo s planiranjem proizvodnje na kmetiji. V raziskavi sta predpostavljena 2 scenarija, po katerih se določa omejitev stroškov ročnega in strojnega dela ter strošek gnojenja. V prvem scenariju se omejitve postavijo 'ročno'. V drugem scenariju pa so omejitve določene s pomočjo metode linearnega programiranja, kjer so stroški predmet minimiranja in nato preneseni v model tehtanega ciljnega programiranja, nadgrajenega s kazensko funkcijo kot omejitvijo. Primerjava obeh postopkov nam kaže, da dobljeni rezultati s pomočjo metodologije po 2. scenariju v treh primerih od štirih generiranih v primerjavi s 1. scenarijem dosegajo višji finančni rezultat, kateri je opredeljen kot glavni cilj v modelnem orodju. Gantogramska tehnika je vpeljana v metodologijo načrtovanja kolobarja, kjer na pregleden način prikažemo tako celotni kolobar, kakor tudi časovne dogodke.
Keywords: simulacijski modeli, matematično programiranje, ciljno programiranje, gantogram, kolobar
Published: 26.07.2012; Views: 1686; Downloads: 248
.pdf Full text (1,40 MB)

8.
MREŽNO PLANIRANJE NA PRIMERU IZGRADNJE KOMUNALNE KANALIZACIJE S ČISTILNO NAPRAVO
Danijela Gomboc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na uporabi metod mrežnega planiranja na primeru izgradnje komunalne kanalizacije s čistilno napravo. Postopek mrežnega planiranja je opisan in prikazan s pomočjo dveh metod mrežnega planiranja, in sicer CPM metode in PERT metode. S pomočjo obeh metod bo prikazano organizirano načrtovanje in definiranje časovnega zaporedja dejavnosti ter medsebojna povezava med dejavnostmi. Pri CPM metodi bodo prikazani podatki o najzgodnejših in najpoznejših rokih dogodkov. Pri nekaterih dogodkih se je pokazalo, da sta najzgodnejši in najpoznejši rok enaka, kar pomeni, da gre za kritično pot. Ta je v našem primeru dolga 562 dni. Rezultati PERT metode kažejo, da je pričakovani čas projekta 563,16 dni. Na podlagi ocen optimističnega (555 dni), pesimističnega (576 dni) in najverjetnejšega (562 dni) časa, lahko z 68 % verjetnostjo trdimo, da se bo, ob vseh predpostavkah, zastavljeni projekt izgradnje kanalizacije s čistilno napravo resnično izvedel v času med 559,66 in 566,66 dni. S 95% verjetnostjo lahko trdimo, da se bo izvedel v času med 556,16 in 570,16 dni in z 99,9 % verjetnostjo se bo izvedel med 552,66 in 573,66 dni.
Keywords: mrežni plan, gantogram, čistilna naprava, CPM, PERT
Published: 26.02.2013; Views: 1544; Downloads: 180
.pdf Full text (5,35 MB)

9.
UPORABA METOD IN TEHNIK MREŽNEGA PLANIRANJA ZA OBVLADOVANJE PROJEKTOV
Nea Hladnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Terminsko planiranje projektov je mogoče izvesti s pomočjo različnih metod in tehnik. Izbor metode in tehnike je odvisen od kompleksnosti ter narave projekta. S pravilno izbiro metode in tehnike lahko obvladujemo čas ter stroške izvajanja nekega projekta. Posledično se lahko izognemo zamudam in prekoračitvam predvidenih stroškov projekta. V diplomskem delu smo preučevali metode in tehnike terminskega planiranja za obvladovanje projektov. Izpostavili smo najpomembnejši osnovni metodi kritične poti CPM in PERT. Predstavili smo metode in tehnike planiranja na primerih realnih projektov v računalniškem orodju Microsoft Excel. Analizirali smo uporabnost tehnik planiranja projektov s programom Microsoft Project 2010. Z diplomsko nalogo smo raziskali, katera orodja in tehnike planiranja so najboljša za uporabo na določenih vrstah projektov.
Keywords: - Projekt - Projektno vodenje - Mrežno planiranje - Terminski plan - Gantogram
Published: 20.09.2013; Views: 2220; Downloads: 366
.pdf Full text (1,42 MB)

10.
OPERATIVNO PLANIRANJE GRADNJE ENOTE VRTCA ŠENTJUR V HRUŠEVCU
Manca Glinšek Risman, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava problematiko operativnega planiranja gradnje objekta vrtca v Šentjurju. V teoretičnem delu so pojasnjeni osnovni pojmi in pomeni operativnega planiranja, terminskega planiranja ter statičnih in dinamičnih spremljajočih planov. Cilji diplomskega dela so določitev aktivnosti, določitev časov trajanja in določitev vrstnega reda izvajanja aktivnosti ter izdelava statičnih in dinamičnih spremljajočih planov. Sledi splošna predstavitev projekta z arhitekturnimi in tehničnimi značilnostmi predvidene gradnje. V analitičnem delu je predstavljen postopek terminskega planiranja. Rezultat tega je modificiran gantogram in mrežni diagram. V obliki tabel so izdelani tudi statični spremljajoči plani delovne sile, mehanizacije in materialov ter dinamični spremljajoči plani količin delovne sile mehanizacije materialov in finančnih sredstev v obliki histogramov, gantogramov ali tabel. V zaključku dela so povzeti rezultati in njihova ocena.
Keywords: Operativno planiranje, terminski plani, statični plani, dinamični plani, gantogram, planiranje gradnje.
Published: 15.10.2013; Views: 1295; Downloads: 130
.pdf Full text (1,86 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica