| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza obdelave polizdelkov v galvanskem obratu
Irena Ferlan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje Elti d.o.o. je s svojo vrhunsko telekomunikacijsko tehniko pridobilo možnost investirati v novo dejavnost. Skupaj z razvojnim centrom podjetje svojo str ategijo prenaša na galvanski obrat. V galvanskem obratu se vrši več delovnih procesov. Na liniji luženja aluminija smo se osredotočili na proces snemanja aluminija na valjih. Spremljali smo dinamiko procesa z vsemi kontrolnimi parametri in hkrati v procesu zagotovili zahtevano dimenzijo polizdelka. Ugotovili smo, da način doziranja lužila v dveh stopnjah poveča število obdelanih valjev v primerjavi z doziranjem lužila v eni stopnji. Dobljene meritve in rezultate analiz smo analizirali v programu Excel, jih predstavili matematično ter določili odvisnost parametrov.
Keywords: aluminij, galvanizacija, luženje
Published: 14.10.2016; Views: 648; Downloads: 30
.pdf Full text (2,46 MB)

2.
DOLOČANJE VSEBNOSTI Cr6+ NA POVRŠINI KONČNIH IZDELKOV KOVINSKE INDUSTRIJE
Irena Stupan Rozman, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjem času je skrb za okolje vedno večja. Na probleme onesnaževanja nas opozarja tudi okoljska zakonodaja. Ta s predpisi s teh področij določa zdravstvene standarde in omejitve za onesnaževalce okolja. Med močne onesnaževalce okolja spada tudi šestvalentni krom. Omejevanje le-tega določa Pravilnik o omejevanju uporabe določenih nevarnih snovi v električni in elektronski opremi (Uradni list RS, št. 87/2009, 32/2010 – napisan na osnovi RoHS direktive 2002/95/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. 1. 2003 ). Namen oz. cilj tega diplomskega dela je bila natančna določitev koncentracije Cr6+ na površini končnih izdelkov. Analizirali smo več vrst končnih izdelkov, kot so: vilični ključi, klešče, obročni ključi itd. Ti izdelki so v celoti proizvedeni in galvansko obdelani v podjetju Unior d. d. Vzorce smo pripravili po navodilih standarda EN 15205:2005. Koncentracijo Cr6+ smo določali s spektrofotometrom. Ugotovili smo, da je koncentracija Cr6+ pod mejo, ki jo določa Pravilnik o omejevanju uporabe določenih nevarnih snovi v električni in elektronski opremi.
Keywords: Cr6+, koncentracija, galvanizacija, korozija
Published: 07.01.2015; Views: 1244; Downloads: 178
.pdf Full text (1,22 MB)

3.
PRIMERJAVA TEHNOLOGIJ GALVANIZIRANJA S ŠESTVALENTNIM IN TRIVALENTNIM KROMOM
Janja Škrinjar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Pri galvaniziranju je krom ena izmed pomembnejših komponent, ki so prisotne v kromovih elektrolitih. Velik del teh elektrolitov vsebuje šestvalentni krom, ki je zelo toksičen za človeka in škodljiv za okolje. Različne direktive uporabo šestvalentnega kroma vedno bolj omejujejo, nekatere tudi prepovedujejo, zato proizvajalci aktivno raziskujejo primerno zamenjavo zanj. Med glavne raziskave se uvršča tehnologija s trivalentnim kromom. Cilj te naloge je bila primerjava prevlek iz šestvalentnega in trivalentnega kroma na vzorcih ročnega orodja in ročici družbe Unior d.d. Obdelavo vzorcev prevlek s šestvalentnim kromom smo izvedli na dejanski galvanski liniji družbe Unior d.d., v podjetju Kiesow Nemčija pa so prevlekli vzorce s trivalentnim kromom. Laboratorijsko delo je obsegalo testiranje v slani komori in merjenje debelin nanosov prevlek z aparaturo Kuloskop CMS ter se je izvajalo v laboratoriju družbe. Le za meritev debeline nanosa prevlek na ročici smo ponovno prosili za sodelovanje podjetje Kiesow, kjer so nam jo izmerili z XRF analizatorjem. Ugotovili smo, da je glede na zahteve kakovosti vzorcev podjetja Unior d.d. in ISO standardov kvalitetnejša in obstojnejša prevleka iz šestvalentnega kroma, saj tudi po izpostavljenosti slanici omogoča popolno zaščito in je manj občutljiva na udarce. Prevleka iz trivalentnega kromaje pričela korodirati po osmih urah izpostavljenosti slanici.
Keywords: galvanizacija, šestvalentni krom, trivalentni krom, korozija, protikorozijska zaščita
Published: 11.09.2012; Views: 1907; Downloads: 390
.pdf Full text (2,39 MB)

4.
Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica